Tur och retur för några innehav i portföljen

Rätt riktning för portföljen i veckan trots många missar. En av dem ska jag försöka reparera i närtid. Dessutom står det att göra listan att öka i två andra portföljbolag när tillfälle ges.

Portföljen i veckan

tabellen

De tre senaste månaderna är gav ett bra resultat på börsen. Med rapporterna som kronan på verket ges nästan den bästa bilden av ett kvartal genom att räkna från en månad in på kvartalet till en månad efter. Det ger en uppgång på 5,3 procent för hela börsen inklusive utdelningar. Bäst har, som jag redan varit inne på, storbolagen gått med en uppgång på 6,3 procent medan de medelstora och mindre haft något svårare att hävda sig. Däremot har själva rapportresultaten fördelat sig rätt jämnt. Det verkar ha legat i förväntningarna att de stora skulle rapportera starkt den här gången.

För vår del blev det ett bra kvartal men inte i nivå med perioden innan. Fast det ger lite fel bild. Vi har haft två bra kvartal, det är ju ett sådant år. Däremot var börsen svag i somras, vilket vi slapp undan. Den gångna veckan har bjudit på flera tunga rapporter för vår del men trots det har resultatet landat bra. Precis som alla kvartal finns det några tankar jag tar med mig framåt. Mer om det nedan samt en del om hur signalerna från USA och ECB fallit ut.

Lite reklam och lästips

Mycket av läsandet och skrivandet går för närvarande till rapporterna. En del annat hinner jag dock med, som det här inlägget om ett nytt fenomen för oss investerare. GAZP, growth at zero profit, är en akronym jag använder i senaste numret av Värdepappret. Varför går det så bra för Amazon med flera, är det rimligt och i så fall vilka oupptäckta pärlor finns där ute? Ledtråden verkar vara att det som avgör vägen framåt är om räntorna förblir låga, särskilt med inflationen borträknad. De så kallade realräntorna.

Sedan har Nordnet varit ute och gjort reklam för en del av sitt samarbete med mig (vilket förstås blir reklam när jag skriver om det också). Det är modellportföljen för fondsparande jag tagit fram. Målet med den är att den ska vara vettig, billig och rolig. Kolla gärna in den här.

Tack alla ni som nu bidragit med en bra bit över 30 tusen kronor! Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar – den gör skillnad!

Insamlingen SOS Barnbyar rullar också på. Det är som jag brukar avsluta mina vlogginlägg med – är det något som verkligen ger en kick så är det när det kommer bidrag till den.

Viktning och inriktning

Amerikansk konjunktur håller emot bra och ECB tänker stimulera länge. Det var sannolikt veckans tyngsta investerarnyheter utöver den pågående rapportsäsongen. Det gör det enkelt för mig denna gång. Grundplanen rullar vidare även om en av reflektionerna jag tar med mig är att den svenska ekonomins motståndskraft mot en nedgång kanske är mindre än vi tror. Det är det intrycket som oron på bostadsmarknaden gett mig.

Valde jag fritt skulle jag nu skifta bort från Sverige, åtminstone ned mot de 50 procent jag har som portföljens långsiktiga riktmärke. Dessutom skulle jag kanske inte direkt men väl steg för steg skifta över till en högre andel mindre bolag. Det som står i vägen är främst att kronförsvagningen fortsatt verkar ligga framför oss. Det är ändå inte hela världen för i stort sett är jag nöjd med portföljens inriktning för närvarande.

Portföljen nästa vecka

Rapporter i långa rader i veckan. Jag är som sagt inte färdig med alla tankar ännu men här kommer några reflektioner. Midway var en besvikelse. Det är helt avgörande för det caset att byggnadsställningar från Haki går bra. Det gjorde de inte den här gången. Är det bara en engångshändelse, baserat på tillfälligt svag beläggning när några stora utländska projekt löpt ut, så visst, då är det väl inget att bry sig om. Det är dock svårt att veta i ett så litet bolag. Där blev jag helt klart mer negativ.

Det blev jag däremot inte i AQ Group. Det var en missräkning att det inte bara var bolagets kunder som drabbades av flaskhalsar när konjunkturen tog fart utan även AQ. Det sänkte marginalerna men när försäljningen tar bra fart så är det i längden inget jag oroar mig för. Mer oroade är jag i så fall för Serneke. Vi har minskat innehavet något utifrån min osäkerhet kring hela marknaden för byggprojekt och särskilt den för bostäder. I Sernekes rapport såg fortfarande det mesta bra ut även om fallande orderstock oroade en aning.

Veckans mest överraskande rapportreaktion stod Cellavision för. Jag ska inte sticka under stol med att jag blev helt ställd när de kom in en hel del stora köpare när kurserna kom ned. Det skrev jag om i det här inlägget. Jag har en oförändrat i grunden positiv syn till bolaget och till nuvarande priser någorlunda neutral syn på aktien. Förhoppningsvis går det att plocka upp aktien till ok priser framöver.

Bland övriga rapporterande bolag tycker jag egentligen varken bu eller bä om Apple innan deras verkliga flaggskeppstelefon (Iphone X) släppts. I Millicom gillade jag rapporten och tyckte spontant marknaden var lite hård. Norsk Hydro tyckte jag mest verkade handla om förväntningar. Trelleborg gick ju bra men där får jag återkomma med vad jag själv tycker när jag fått tänka till lite.

Annars är portföljens fullträffar just nu Commerzbank och Infineon. De verkar båda ha hamnat helt rätt börsklimatet för närvarande. Ironiskt nog av närmast motsatta skäl. Den förra för att räntorna stiger medan den senare bland annat gynnas av fortsatt låga realräntor.

/Jacob Henriksson, Gottodix

Här senaste Veckan! Nästa kommer den 7 november (något senare än vanligt)

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.