Källa: Börsdata

Tradinglägen i portföljen 2


Kalasstart på börsåret! Det väcker två frågor. Håller det i sig och finns det vinsthemtagningar eller möjligheter till swingtrading att sikta in sig på? En hel del på gång redan i årets första portföljplanering.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Humöret i topp en vecka när portföljen slår index och båda rusar. Det är fortfarande en lösryckt uppgång efter en lång trevande period under andra halvåret 2017, så det är alldeles för tidigt att fastställa att börsklimatet bytt årstid. Förändringen låg dock i prognoserna både min och flera andras. Det var också tydligt att det var optimisternas vecka även när man såg till vad det var som steg på börsen.

Cykliskt och inte minst allt tillväxtorienterat gick före mer defensiva val. För portföljen står valet nu närmast inför att plocka hem lite vinster eller satsa på att den här medvinden kommer prägla hela januari. Annars är frågan nu närmast – hur ska portföljen se ut när den åker in i rapportsäsongen.

 

Inriktning

Det som gjorde starkast intryck årets första vecka var mottagandet eller snarare det totala ointresset för den annars alltid så viktiga amerikanska siffran för antal jobb utanför jordbrukssektorn (NFP). Den trillade in ovanligt lågt men räntemarknaden låg helt stilla och några spår av konjunkturoro gick inte att skönja på börsen. Tvärtom  var det idel rekord och bäst gick allt som gynnas av en stark ekonomi och låga realräntor (dvs när inflationen räknats av).

Guldlock på börsen var omdömet i internationell affärspress. Det är som bekant en term från sagan med samma namn som beskriver när gröten är alldeles lagom varm. Jag brukar gilla den beskrivningen men här var det nog något annat vi såg. En metafor skulle kunna vara att aktiemarknaden flyttade foten från bromsen till kopplingen och växlade upp ett snäpp till.

För det är en glödhet förväntan inför årets första rapporter. Något som märkts i att både olja och börs stiger brant samtidigt. En signal om någon på starka konjunkturförväntningar. Men jobbsiffran då? Skrapa lite på ytan och det visar sig att USA är vid full sysselsättning men att lönerna fortfarande stiger i en lugn takt. Vad det kan bero på och mer kring vad jobbsiffran säger om ekonomi och räntor framöver skrev jag om i veckan på Molekylär Ekonomi.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Den slutsats jag blev stärkt i är att det finns en högst verklig optimism på börsen och i ekonomin. Mot den står en hittills lika rimlig som teoretisk uppgång i räntorna och överhettning i ekonomin. Ställd i valet mellan det som finns och det som kan komma måste verkligheten få styra. Annars vore det som att avstå från sommarens sista dopp bara för att det för eller senare blir höst.

Det är därför självklart att portföljen får ligga kvar med inriktningen fullinvesterad. Det där lilla ordet inriktningen la jag till för året har öppnat så brant uppåt att det mycket väl kan gå för fort. En del av mina bedömningar för året är ju att volatiliteten kommer att öka. Nu står vi inför en relativt svårläst rapportsäsong. I somras tyckte jag mycket talade för en motgång och senast för att det skulle gå bra. Den här gången står det mer och väger.

Vinsterna kommer att öka och säkert en hel del. Jag lutar åt det optimistiska hållet men det som gör mig lite osäker är att det kommer nog inte vara resultaten utan guidningarna och hur marknaden ställer dem mot sina egna höga förväntningar som avgör. Så jag är lite inne på att ta hem en del vinster åtminstone i de fall där det gått ordentligt snabbt uppåt nu. Fast mot det står det där med momentum. Det är ett roligt men svårt spel att ta sig så nära kanten på vågen som möjligt. Om det handlar den första veckoplaneringen.

 

Planen för veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Två bolag hade väsentliga nyheter i veckan. I HM är det tal om ett digitalt lågprisvaruhus med flera märken. Det låter spontant som en helt ok idé men det är förstås större frågor på agendan – som hur affärsmodellen för de fysiska butikerna ska se ut framöver. Morgan Stanley, som var först av de stora analyshusen med att placera HM i krisfacket, står fast vid att fallet ska fortsätta. Marknaden är inte färdig med att ställa om bolagets värdering från tillväxt till något annat ännu. De sätter därför riktkursen till 120 kronor.

Jag tycker den där omställningen är intressant. För HM har hela tiden haft en god om än fallande lönsamhet. De menar sig ju även ha god lönsamhet på nätet. Så kunde de med ett trollslag ställa om till en mer passande kostym, så skulle det här kunna vara ett utdelningscase på sikt. Tyvärr är det på sikt vi talar. För nu närmast blir det, som Handelsbanken varit inne på, en tuff period när butiker ska läggas ned. Det jag mer hoppas på som trigger för en vändning är att bolaget ordentligt tydligt kommunicerar att den här omställningen är på gång. Därtill finns det en naturlig vändning i tillväxten om nätet fortsätter växa och så småningom betyder mer än att butikerna stagnerar.  Nu är det här vårt näst minsta innehav och det jag väntar på för att öka är att bolaget börjar leverera resultat.

Sedan var det Commerzbank som kom på tapeten efter att kollegan Deutsche Bank vinstvarnat. Engångskostnader kopplade till den amerikanska skatteomläggningen men även sämre tradingresultat kom upp på agendan. Det får mig att fundera på om det är läge för en första vinsthemtagning i en av förra årets fullträffar. Jag tror Commerzbank har väsentligt mer att ge men med en hög vikt i portföljen kan det vara anledning att fundera.

I Vitrolife har som vanligt inget väsentligt hänt trots att aktien rört sig ordentligt. Den kan ha  en bit kvar att gå, vilket bland annat det tekniska måttet RSI-värdet som fortfarande ligger under 70 tyder på. Exakt vad jag siktar på för en liten vinsthemtagning där är inte helt klart. Runt nuvarande kurser men inte förrän jag ser lite svaghet i aktien.

Cellavision har rusat efter att ha pressats av en något svag rapport men även en illa skriven analys i Dagens Industri. Det senare ska jag inte klaga på för det gav oss som var hemma i aktien tillfälle till en god affär. Nu är frågan om det är dags att plocka hem lite vinster där med. Vi har en relativt modest post men omöjligt att det blir lite handel på marginalen om uppgången fortsätter är det inte.

En annan aktie jag funderar på är Castellum. Den är nära den riktkurs på 150 kronor jag satte när vi köpte den i somras. Jag gillar bolaget men Sverige och inte minst dess fastighetsmarknad ser lite pressat ut. De kommersiella fastigheterna är något helt annat än bostäderna men jag är inte säker på att det här är en risk som tillför så mycket i portföljen. Samtidigt är det alltid tveksamt om så bra bolag som Castellum ska säljas. Jag får se.

Midway står på säljlistan men om den går upp eller ner enstaka veckor spelar inte så stor roll. Viktigare är att det kommer volymer som gör att priset sätts rätt och det finns utrymme för att avsluta den här snedträffen. Förhoppningsvis kommer det lite bättre omsättning runt rapporten.

Sedan går tiden just nu till att fundera på två köp. Det ena är Billerud Korsnäs, som jag skrivit om bland annat när jag kommenterade vår aktietävling. Enkelt uttryckt tror jag den starka konjunkturen och möjligheten till fortsatt prishöjningar ger ett bra tillfälle att komma in i ett bra bolag. Det andra bolaget jag tittar på är Statoil. Olja har redan gått bra men det ser onekligen ut som en tydlig momentumchansning för 2018.

I båda fallen behöver jag analysera och fundera lite till. En del av tradingen och vinsthemtagningarna kan däremot ligga närmare till hands.

Jacob Henriksson, Gottodix

 Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

 


2 tankar om “Tradinglägen i portföljen

  • Daniel

    Hejsan vad tycker du om bolaget Huhtamäki ett liknande bolag som Billerud Korsnäs och med strukturell tillväxt.

    • admin Inläggsförfattare

      Det ser ut att vara ett liknande case. Jag kan det bolaget för dåligt för att avgöra för- och nackdelar men mer allmänt ser som sagt mycket rätt liknande ut. Inklusive organisk tillväxt.

Kommentarer är stängda.