Källa: Börsdata

Swing it, portföljen!


Seg vecka men var det en trendvändning eller bara en vilopaus? Jag tror på det senare och laddar för en period med aktivare handel igen.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Nästan fyra procent ned på en vecka är en hel del. Så långt är det dock inget jag reagerar på. Däremot lägger jag det förra kvartalet till handlingarna som inte särskilt minnesvärt.

Varken mixen i portföljen eller enskilda innehav gav någon extra avkastning. Däremot gav en fin blandning bra skydd mot att helt tappa fotfästet. En praktisk påminnelse om hur viktigt riskspridning är. Kanske har nu volatiliteten i portföljen åter börjat närma sig börsens.

Börsen har hur som helst varit väl het ett tag. Det tror jag var huvudskälet till att även den backade över tre procent i veckan. Några svaga rapporter kanske bidrog medan det mesta på makrofronten med ett viktigt undantag såg fortsatt bra ut. Det var att räntemarknaden, särskilt avseende mer riskfyllda lån, gungade lite. Inte så farligt så långt men där finns en av blipparna som det är värt att hålla ett öga på

Till det som fortsätter skänka lugn hör den ständiga strömmen av ekonomiska data kring sådant som produktion, inflation och förväntningar om framtiden. Det pekar stadigt på att ekonomin går bra men utan att det börjar brännas eller att räntorna tar fart.

I den här miljön tänker jag ungefär som Warren Buffet. Ekonomin är så stark och räntorna är så låga att det finns mer bränsle för börsen. Fast borde inte ekonomi och räntor gå hand i hand? En del menar det men det är inte så självklart. Det skriver jag om i ett av veckans inlägg.

 

Sedan har jag även ett nytt avsnitt av Veckan! som du hittar längst ned i det här inlägget. Det är inspelat på Aruba, så det är ju lite speciellt. Jag har även hunnit med att vara med i ett avsnitt av Nordnet Talks, ute nästa vecka, samt skriva en krönika till Börsveckan som du hittar ovan.

Kolla gärna in dem och klicka gärna i att ni gillar om ni gör det, för då blir det en puff för de här redaktionerna att bjuda in mig igen.

Det verkar också som om det blir föreläsningar i Stockholm, Göteborg och Malmö under december. Jag håller er förstås uppdaterade. Det vore kul – för det är extra roligt att få träffas och diskutera med er som är intresserade.

 

Inriktningen

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

För den tekniskt intresserade har det inte heller synts några starka tecken på att börsen skulle vika ned djupare än bara en dipp.

Jag har tidigare noterat sådant som att många RSI-tal både för aktier och index dragit iväg. RSI mäter enkelt uttryckt hur starka uppgångar är jämfört med nedgångar under en vald period. Alltså vad är det mest tryck i – när köparna tar tag i aktiekursen eller när säljarna gör det. Nästan hela hösten har uppgångarna varit starkare mätt i kursrörelser än nedgångarna. Ett tecken på att många velat investera. Nu har efter några svagare dagar RSI åter kommit ner på helt normala nivåer.

En snabb titt med Börsdata visar att börsen (OMXSGI) nu landat på tekniskt stabila nivåer. RSI-talet ligger på 41. Det brukar ses som överköpt om det ligger över 70 och översålt om det är under 30. Två andra vanliga mått på börsens (eller en akties) hälsa är att jämföra medelvärdet för 200 dagar antingen med nuvarande kurs eller med medelvärdet för 50 dagar.

Tanken är att det är medvind om nuet ligger bättre än det förgångna – det vill säga om när jämförelsemåtten ligger över medelvärdet på 200 dagar. Nu ligger index 2,4 procent över snittet för 200 dagar och snittet för de senaste 50 dagarna ligger 2,2 procent över medelvärdet för 200 dagar.

Slutsatsen jag drar av detta och skälet till att jag tror att det är en tradingbörs vi ser genom framrutan. Det till skillnad från den kav lugna och stigande börs en blick i backspegeln indikerar.

Nu är jag på intet sätt någon trader eller teknisk analytiker, så läsaren bör ta den reflektionen med en extra nypa salt. Den är dock viktig för vår del. Jag tänker mig nämligen att det vi nu ser är bra tillfällen att swingtrada på marginalen i en del innehav.

Risken med det är förstås att det under ytan nu väntar en tydligare trend upp eller ned igen men det äe alltså inte så jag ser på den närmaste framtiden.

 

Portföljen veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Nu är det bara tyska Infineon som återstår att rapportera i portföljen. Det kommer någon form av reaktion även på de rapporter jag ännu inte skrivit om.

Allmänt kan sägas att de jag inte behandlat inte heller bekymrar mig nämnvärt. Ett undantag var danska Maersk. Där tog mitt tålamod slut efter den senaste missräkningen. Jag fick i och för sig in min tanke att världshandeln skulle öka och att det skulle märkas i volymer och fraktpriser. Tyvärr har bolaget dragits med så många andra problem att det inte märkts i resultatet.

Övriga, inklusive några ord om BMW:s rapport som jag vet att många väntar på, återkommer jag alltså till framöver.

Här och nu har mycket handlat om Cellavision och Vitrolife. I den första tror jag med betoning på det att den skulle kunna dippa ned mot 120 men det är svårt att veta för det finns ett visst köptryck på vägen ned.  Jag har agerat genom att plocka upp oss till en rimlig miniminivå i ett bolag jag vill ha i portföljen även på sikt.

Lite svårare har det varit i Vitrolife. Här finns inte bottenkänning i aktien utan den faller hårdare än Cellavision, något som kan tolkas som att den har längre kvar i sin korrigering. Ska jag gissa kanske den kan gå till 550. Men det är verkligen bara en gissning.

Läget i båda bolagen är bra men i Vitrolife är den i mina ögon fortsatt utmärkt, så där hade jag gärna letat köplägen trots att det även nu är en dyr aktie. Där ligger vi dock så tungt så mer än på marginalen kan det inte bli.Jacob Henriksson, Gottodix

Här är senaste avsnittet av veckan – nästa kommer den 19 november

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.