Källa: Börsdata

Smällar man får ta, portföljen!


Hurra, vi klarade index den här rapportsäsongen! Ibland är ambitionen lägre än annars, så har det varit för oss som inte bara haft stora verkstadsbolag i portföljen. Nu hoppas jag planen framöver ligger rätt i den starkt momentumstyrda börs vi har för närvarande.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Ett bra börsår går in på sista varvet. Det viktigaste i en stark uppgångsperiod är att försöka hänga med. Det vill säga undvika att kliva av fel. Precis som det är drömmen att vara den som kliver av när börsen istället är i en snabb nedgång. På det sättet är jag nöjd med resultaten från tredje kvartalet. Vi har visserligen fått kämpa en hel del för att inte tappa mark när flera av de mindre bolagen i portföljen inte hängt med i konjunkturtempot men mödan har gett resultat. Vi har nästan behållit avståndet på 10 procentenheter till index, vilket förstås känns bra.

Det jag däremot inte lyckats med är att hålla volatiliteten på börsens just nu ultralåga nivå. Det kan vara ok, eftersom det är så extremt låg volatilitet vi talar om. Det svåra är att det för närvarande med volatiliteten närmast ur bruk är svårt att veta hur hög risk ens portfölj har. Så länge börsen går bra är det inget att oroa sig för men skulle det vända nedåt blir det lite svårare än vanligt att orientera sig.

Inriktning för portföljen

I veckans nyhetsgenomgång var det flera saker jag tar med mig till vår egen förvaltning. Förutom att jag roat noterade att Dagens Industri varnade för den här rapportsäsongen. Ännu en påminnelse om att läsa mycket och gärna av duktiga journalister men att alltid ha en armlängds avstånd till alla tvärsäkra bedömningar (mina också förstås). För den första iakttagelsen är hu urstarkt momentum börsen har just nu. Allt som gått bra före rapporterna gick bra efter sina rapporter. Stora bolag, verkstad, råvaror med mera. För mig är det ett tecken på att köra på.

Det är det även, ett starkt sådant, att USA har så bra fart som landet har och att skattereformen nu ser ut att gå igenom. Det lär innebära ökade skulder men den formeln för att förlänga och förstärka konjunkturen är som bekant redan i bruk i Europa, Kina och Japan. Så faktiskt är det nu så att alla lampor kortsiktigt lyser grönt för ytterligare medvind i konjunkturen. Räntan då? Uppgången där lär dröja åtminstone för de lite längre löptiderna. Så faktiskt är jag fortsatt stark optimist. En liten reservation precis den närmaste tiden är att det är rätt många index och aktier som ser lite överköpta ut för närvarande.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det jag tror händer härnäst är att det som gått bra håller i sig ett tag till. Sedan blir det dags för återsamling för de aktier som kan hänga med konjunkturen men som inte gjort det så långt, till exempel de mindre bolagen. Ungefär så ser min förväntan ut framåt. Den är förstås, som alltid föremål för ständig testning mot verkligheten.

En annan notis som intresserar mig är att oljebolagen går så bra och att det faktiskt inte är helt beroende av oljepriserna. De ser stabila och stigande ut, vilket förstås bidrar. Viktigare är dock att de anpassat sig till de lägre priserna och med sänkta kostnader kommit in i ett slags marginaljakt som påminner en hel del om hur verkstadsbolag fungerar. Det är inte ointressant i den globala konjunkturuppgång som pågår just nu.

Portföljen veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Sett till portföljen tänkte jag koncentrera mig på fyra av de många bolag som nu rapporterat. Det är lite intressant för det är fyra olika investerarlägen.

I Vitrolife är det en ren fråga om aktien. Rapporten bekräftade att bolaget håller samma kvalitet som alltid. När aktien backade var det nog helt en fråga om att det funnits en del uppblåsta förväntningar. Där är jag inte särskilt orolig. Hade vi inte redan legat tungt hade jag nu börjat fundera på vid vilken nivå det dyker upp köplägen. Med ett bolag som fallit på rapport blir nu istället frågan om jag ska minska i hopp om att kunna köpa tillbaka billigare om momentum driver aktien vidare nedåt. Ska jag gissa tror jag aktien nu etablerar sig i spannet 600-660 kronor.

Cellavision hade en svag rapport men mycket lite tyder på att det ska behöva slå mot bolaget framöver. Aktien har mjuklandat men jag tror den kan vandra nedåt en bit till och min plan är att vi ska vara nettoköpare ett tag framöver. Kanske ned mot 120 kronor?

I Serneke var rapporten bra men oron i branschen är stor. Där tänker jag att hela diskussionen kring bygg- och bostadsutvecklare behöver landa lite innan det är rätt att öka igen.

Sämst var Midway. Där tycker jag inte den aktuella rapporten stärkte min bild av caset kring dotterbolaget Haki, specialister på byggnadsställningar. Jag har ett visst tålamod med att de tappade projekt men inte oändligt. Nästa rapport blir därför extra viktig. Nu är aktien nedpressad och kanske kan jag bara utifrån portföljen justera upp något men jag är inte alls säker.

Jacob Henriksson, Gottodix

Nästa avsnitt av Veckan! kommer den 7 november. Här är senaste avsnittet.

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.