nordea-forv-q4-2017

Finansvecka i portföljen 2


Stor vecka på börsen på ingång. Atlas Copco lär sätta verkstadstrenden medan Nordea pekar ut riktningen för allt inom finans. Det är ju tillsammans ungefär vad Stockholmsbörsen består av. För vår del ska en krasch städas ut i planeringen av portföljen.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Portföljen lyckades med konststycket att dryga ut avståndet till index trots en fullständig genomklappning i Midway. Bolaget kom med en vinstvarning baserat på minst sagt svajiga omständigheter, så jag såg ingen annan råd än att sälja allt med en gång. Den notan landade på en förlust på 45 procent i aktien sedan vi köpte i somras. För portföljen kostade den affären 1,8 procent av vårt kapital. Båda är de sämsta resultat vi haft i en enskild aktie. Bara den här veckan kostade Midway 0,4 procentenheter på vår avkastning.

Tufft helt enkelt. Jag skrev om den kraschen och vad jag lärt mig i veckan. Det är ett inlägg som nog kan vara av intresse för fler än bara de som är intresserade av just det bolaget. Kul också att lika trevlige som skicklige Ulf Petersson från Dagens Industri bidrog med kommentarer.

Skönt då att en del annat i portföljen levererat och att läget ser helt ok ut inför den rapportsäsong som nu drar igång. Tyvärr kanske vi haft mer flyt i kursrörelserna och mer oflyt i nyheterna så här långt det här året. I längden brukar det vara fundamenta som styr snarare än t.ex. den uppgradering en del analytiker i veckan gjorde av Infineon som vi har i portföljen.

Det är helt enkelt lite fel typ av nyheter som står på pluskontot jämfört med på minuskontot. Högst på önskelistan för närvarande vore därför om några av våra bolag i rapporterna kunde leverera de där mer stadigvarande resultatlyften. Tvåa vore att dollarn inte faller för fort som jag skrev om förra veckan. Det problemet förblir olöst.

 

Inriktning

Även om det är en del intressanta makrosiffror på ingång som tyska ZEW-indexet så är det inte dit blicken kommer att vändas. Marknaden har redan check på att konjunkturen sett till hela världsekonomin finns på plats. En viss osäkerhet kommer från USA där budgetförhandlingarna strular men det bleknar när deras rapporter rullar in. Där har främst tre saker utmärkt sig. Starkast är bilden av att bolag och börs nu är inne i vad som måste beskrivas som en febrigt manisk uppgång. Den har en kraft som på kort sikt är svår att stå emot. Det andra är att de första bedömningarna av konkreta effekter av skattreformen kommer med i kalkylerna – även det en positiv kraft. Det tredje och mer specifika är att flera banker haft mycket svårt att matcha tradingresultaten från förra hösten, då ju många sökte skydd efter Trumps överraskande valseger.

Sammantaget är det en starkt positiv trend som marknaden tar med sig in i rapportsäsongen. Den måste nu mötas upp av tillräckligt starka rapporter. I de vinstvarningar som varit så här långt har det framgått rätt tydligt hur ekvationen ser ut för närvarande. Det är ungefär så här över hela linjen:

  • Såld volym stiger
  • Priserna stiger
  • Kostnaderna stiger
  • Vinstförväntningarna har kommit upp och ligger i den del fall för högt

Det gäller alltså att klara att skala upp verksamheten och priserna i den takt som efterfrågan ger möjlighet till. I veckan vinstvarnade till exempel finska verkstadsbolaget Metso. Kostnaderna hade sprungit iväg och marginalerna tyngts av att produktmixen försämrats när de sålde mer varor och relativt sett färre tjänster. Det vill säga de kunde inte möta vinstförväntningarna. Utanför vår portfölj ska det bli intressant att se vad Atlas Copco levererar i slutet av veckan. Den rapporten kan bli en vattendelare för hela säsongen.

nordea-forv-q4-2017

Källa: Börsdata

En viktig rapport för hela börsen blir också vilket resultat Nordea når. Det står och väger inom bank, byggande och fastigheter för närvarande. Efter att ha kommit in med fallande rörelseresultat och lägre omsättning därtill under analytikernas förväntan senast kommer många titta på hur Nordens enda med europeiska mått storbank levererar. Förväntningarna ser inte mördande höga ut och om det går bättre än väntat kan den höga direktavkastningen trigga en uppvärdering. Det är ju vårt case i den investering. Fast om det istället blir sämre aktivitet i ekonomin än väntat och kanske någon osäkerhet kring kreditförluster eller kapitaltäckning, då skulle Nordeas rapport istället kunna vara en sådan där som knuffar flera sektorer nedåt. Det är som sagt lite osäkert kring ekonomin här hemma och då främst kopplad till fastighetsbranschen.

Mer allmänt ser det dock inte siffrorna som krävs för att marknaden ska nöja sig helt hopplösa ut att matcha. Förväntningarna på medianbolaget bland de stora bolagen som finns på börsens large cap är att omsättningen växer med 3,7 procent medan vinsten växer med 7,2 procent första kvartalet. För hela 2018 ligger medianen för p/e-talet på 17,2 och för den förväntade direktavkastningen på 3,1 procent.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det är lite hårt satsat men jag kör på med att vi går in fullinvesterade i den här rapportsäsongen. Vilket är det samma som att säga att jag tror möjligheterna i uppsidan överväger riskerna jag nämnt ovan. Ska jag rangordna tror jag egentligen inte på en genomklappning som sänker hela börsen. För det är ekonomin helt enkelt för stark för närvarande. Mitt andrahandsalternativ är snarare att det blir lite slagigt med en del bolag som överträffar och andra som missar förväntningarna. Jag tror ju på våra case så då är det bara att gasa på och hålla händerna på ratten.

 

Planen för veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

För portföljen är det en finanstung vecka på börsen med banker och fastighetsbolag på rapportagendan. För vår del är det dags för Investor, Nordea och Castellum att öppna böckerna.

Vårt ena investmentbolag, det andra är ju Kinnevik, tror jag inget speciellt om. Det har säkert gått bra för Mölnlycke och ok för några av de övriga onoterade innehaven men det lär inte räcka för att påverka kursen. Jag är positiv till att Investor kommer få en stark vår som resultat av den allmänna uppgången på börsen och i ekonomin.

Castellum väger jag lite fram och tillbaka. I princip tycker jag fortfarande att grundcaset med för lågt värderade förvaltningsresultat och en hög efterfrågan med goda möjligheter till höjda hyresintäkter finns kvar. I andra vågskålen är att marknaden inte verkar vilja släppa sin oro för allt fastighetsrelaterat. Så långt har de kommersiella fastigheterna klarat sig hyggligt men det är inte omöjligt att det blir en allmän press nedåt på värderingarna där också så småningom, då kanske med start i fastighetsaktierna. Lite för och lite emot helt enkelt. Själva rapporten brukar inte dra kursen så mycket så den hoppas jag kunna läsa i lugn och ro.

Veckans andra vinstvarning för portföljen kom från BillerudKorsnäs. Jag blev lite förvånad över att den gav en så pass stor kursreaktion som den gjorde. I min värld var det mesta av det där känt och effekten som främst slog på vinsten inte försäljningen inte så mycket att säga om. Det är alltid vanskligt när man tänker annorlunda en proffsen men jag tog just de problemen med ro och fortsatte istället att bygga upp det innehavet.

På köplistan har jag kvar Statoil. Oljepriset är nu starkt efterfrågestyrt och bolaget följer oljepriset. Det gör att trots en snabb uppgång skulle det kunna finnas mer att ge. Jag är inte riktigt i mål men så går tankarna. Sedan gillar jag Nordic Waterproofing. Det är lite samma case som i BillerudKorsnäs. De säljer det de producerar och till bra priser. Frågan är hur mycket de kommer påverkas av bostadsoron. Nu är aktien nyligen rekad av flera tidningar, så den kan få svalna lite men jag håller ett öga på den.

Jacob Henriksson, Gottodix

 Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

 


2 tankar om “Finansvecka i portföljen

Kommentarer är stängda.