Källa: Börsdata

Dags för portföljen att ta volatiliteten på allvar


Det är allt tydligare att det börjat svänga på börsen. Under ytan börjar också en ny börsagenda för hösten ta form. Någon större nedgång oroar jag mig inte för just nu. Däremot verkar det vara allt viktigare att öka sitt handlingsutrymme. Det handlar min plan inför nästa börsvecka om.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 16,4 procent (-0,6 procent). Index (SIXRX) ligger på 6,0 procent (-0,6 procent) med förändring jämfört med föregående vecka inom parentes.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 205 procent mot börsens 98 procent.
  • Jag styr portföljen så att den ska ha lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 10,1 procent mot börsens 9,8 procent.

Det mal nedåt på börsen efter den senaste rapportsäsongen med en nedgång på 0,6 procent både för index och vår portfölj. En logisk följd av förväntningar som legat lite högt. Räknat i dollar är det dock så långt ingen hård nedgång. Däremot är det allt tydligare att rörligheten och rotationen är tillbaka på börsen. Jag hörde en en kommentar på Bloombergs nyhetskanal som jag känner igen från mina egna funderingar.

Det är så många stora förvaltare som investerat i fortsatt medvind för det som redan gått bra att när en ny börssäsong nu väntar ligger fel. Den här för hårt spelade momentumspelet tycker jag mig ha sett bland annat i att princip alla svenska stora förvaltare legat tungt i våra traditionella exportbolag, som jag kommenterat tidigare. Början på börshösten, särskilt augusti och en bit in i september, är också en aning som ett litet nyår. Det har blivit dags att lägga om portföljen inför det som förväntas vara teman under hösten.

Jag är alltid lite skeptisk mot psykologi som huvudförklaring till börsrörelser. Det är att göra det lite lätt för sig och det är oftast andras psyken inte det egna som analytikerna uttalar sig om. Däremot håller jag med om att det nu är en ny agenda börsen ska diskutera ett tag. Högst upp på den står dollarkursen tätt följd av vad som händer med räntorna, inflationen och konjunkturen. Fortsatt för höga vinstförväntningar, som kommer behöva justeras ned under hösten kommer vi också diskutera.

Jag läste med intresse Dagens Industris börskommentar om börshösten i helgen. Flera av punkterna jag nämner ovan är med där. Särskilt intressant blir det att följa, som skribenten Ulf Petersson varit inne på tidigare, hur börsen tar när exportbolagen får dollarmotvind sista kvartalet i år och in på nästa år.

Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar – den gör skillnad!

Där kan jag dock känna att många analytiker är lite i förnekelse av osäkerheten av vad som händer framöver med valutorna. Det är ett notoriskt svårt spel att läsa av men ändå verkar i princip alla som kommenterar utvecklingen räkna med att dollarn studsar tillbaka. Det är jag långt ifrån säker på. Rätt på den här nivån eller möjligen en ytterligare försvagning är det jag lutar åt både mot kronan och euron. Där särskilt vår egen valuta fortsatt verkar ha ett tryck uppåt, som det är frågan om Riksbanken verkligen väljer att fortsatt stoppa helt.

Däremot lär Riksbanken inte släppa iväg kronan till en i mina ögon mer rimlig värdering – för då skulle det särskilt om världskonjunkturen såg ok ut snabbt kunna sticka iväg ordentligt. Inte helt uteslutet men min grundtanke är snarare valutorna börjar stabilisera sig ungefär på nuvarande nivåer snart. Det här med den bredare världskonjunkturen tycker jag är en annan faktor många underskattar. Det ser fortsatt bra ut även om det finns en del branscher, som bilköp, där stigande räntor börjar märkas.

Det finns också mer politik i spel än vad marknaden accepterat. Det är kanske för att allt inte nödvändigtvis handlar om kärnvapenkrig eller inte. Betydligt mer jordnära är frågorna om skattereformen i USA, där bolagen som betalar högst skatt tappat mot index på börsen ända sedan april och nu är den Trumpeffekten nästan bortprisad. Omvänt blir det en uppsida om republikanerna som faktiskt är i majoritet i kongresse och därtill oroliga att förlora den nästa höst väljer att skynda på för att få till åtminstone en stor förändring.

En risk åt andra hållet är att Vita Huset har det rejält jobbigt för närvarande. Sparkade chefsstrategen och tillika hårda nationalisten Steve Bannon har lovat fortsätta kämpa mot de i hans tycke dåliga republikaner som hindrat systemskiftet han ville se. Det är främst en politisk nyhet men för börsen innebär den till exempel att det är osäkert åt vilket håll Trumpadministrationen styr i frågan om budgeten. Kanske blir det nu dags för statsmannaskap från världens mäktigaste twitterkonto. Kanske spårar det ur i ett republikanskt inbördeskrig där det krånglar om budgeten.

Tjafsigt men inte helt oväsentligt går det att sammanfatta politiken från USA just nu. Flera FED-ledamöter tvekar till exempel kring hur de ska göra framöver med både räntor och neddragningar av balansräkningen bland annat med hänvisning till att de inte är helt tydligt vad finanspolitiken kommer att leverera. Dessutom är FED, som jag skrivit om i veckan, inte alls lika stressade som ECB att agera. USA kan rätt bekymmersfritt ligga med för låga räntor och en svag dollar ett tag till.

En viktig händelse är också de förestående förändringarna i Kinas centralkommitté. Många diskuterar själva händelsen. Det vill säga vilken politik som får ökad styrka och vilka åsikter som tappar i kraft när viktiga politiska poster ska omfördelas. Det är inte poängen tycker jag. Min bild är istället formad av den här artikeln i Economist från början av året.

En sak som är viktig att förstå i det politiska spelet i Kina är att regimen i Peking ogärna agerar med risk för oro i regionerna men att de hela tiden försöker hitta sätt att påverka systemet i tänkt riktning. Väntan på att det nya ledargarnityret ska vara på plats har alltså varit en våt filt över politiken. Det är troligt att efter partikongressen senare i höst kommer förändringsarbete få en högre prioritet. Det lär märkas i världsekonomin för högt på agendan står att styra om produktion från olönsamma investeringar i statliga bolag mot mer konsumtion. Fram emot årsskiftet ser det alltså inte alls uteslutet ut med en ny Kinaoro när den förändringen börjar märkas.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det jag landar i när jag funderar kring påfarten till börshösten är att vi ligger i ett ganska neutralt läge men med fler faktorer i spel än vi ser och diskuterar. Precis den ökade volatilitet som redan börjat märkas. Det här kommer att få en del effekter på portföljen. Jag kommer vilja ha ökat handlingsutrymme, vilket innebär att dra upp kontantandelen som varit minimal hela sommaren.

Det är inte i första hand för att jag tror på en nedgång utan mer för att jag inte riktigt ser åt vilket håll det ska svänga på medellång sikt. Jag tror vi talar om en börs i en bra konjunktur men fortsatt pressad av en allt svagare dollar. Vilket till exempel med rätt tajming kan göra det intressant att titta på amerikanska exportbolag igen och ligga kvar i importerande svenska bolag som Clas Ohlson och HM. I linje med det kanske andelen i Trelleborg borde ned något. Jag är dock osäker, så det jag framför allt vill till en början är att få förutsättningar att agera vart efter nyhetsflödet ger vägledning.

Någonstans runt 5-10 procent kontanter skulle jag gärna sikta på för närvarande (där 10 procent är den nivå jag brukar se som neutral). Hur och framför allt när vi ska ta oss dit har jag dock inte riktigt bestämt mig för.

 

Planen för veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

 

Veckan innebar också avslutningen på rapportsäsongen. Danska Maersk hade en rapport jag och marknaden gillade när den släpptes men flera analyser var sedan ganska skeptiska och i slutet på veckan var aktien ned. För min del tycker jag rätt strategisk styrning av bolaget med de flesta siffror och den kommande uppdelningen i oljeservice och rederiverksamhet ser bra ut samt framför allt att återhämtningen i världshandeln verkar rulla på som planerat. Många av invändningarna handlar om att aktien helt enkelt stigit lite för högt. Det är något jag får fundera lite mer på och framför allt läsa på argumenten kring. Det kommer ett inlägg om Maersk, liksom om övriga bolag i portföljen jag ännu inte kommenterat rapporterna kring.


Reaktionen på rapporten från Midway var en påminnelse om det jag tycker är svårt med att handla på de mindre listorna. Mycket i min ständigt informationssökande metod bygger på att lära mig om bolaget bland annat genom att följa hur olika nyheter påverkar aktien. Hur reagerar marknaden om Apples försäljning av telefoner ökar mer än väntat? För att ta ett exempel. När jag får en känsla för det ägnar jag tiden åt att undersöka hur troligt det är att telefonförsäljningen faktiskt ökar.

Den där investerarstilen ligger lite i att arbeta med tydliga investeringscase. Jag vill helst veta vad som ska hända, när det kan tänkas hända och hur det kan påverka bolagsvärde och aktiepris. Då är det inte idealiskt när det omsätts aktier för mindre än en tusenlapp i börsöppningen efter en rapport. Det var fallet i Midway i veckan. Långsamma reaktioner är inget problem utan snarare en möjlighet för den långsiktiga och djupt inlästa stock pickern som fundamentalt vridit och vänt på varje sten men det är det för mig som lever på att förstå nyhetsflödet.

Själva rapporten från Midway var, som väntat, ett sömnpiller. Haki går som det ska givet gjorda investeringar allt bättre. I övrigt är förändringarna mycket marginella. Det är inga rörelser och numera vilket är bra inga större problem. Skulderna har kommit ned och beslutade omställningar fortsätter enligt plan. Vad är det värt och kommer börsen att upptäcka värdet är frågor som förblir helt obesvarade.

Det är dock bara ligga kvar och avvakta även framåt. Jag utesluter inte att det kan bli en dipp i aktien med sin extremt låga volatilitet. Det är inget jag tagit ställning till men en viss ökning skulle jag kunna tänka mig att göra om tillfället gavs.

 

Läget var tydligare och mer lättanalyserat i Kabe. Verksamheten går bra och den befintliga kapaciteten är snart fylld men bolaget har byggt ut och kan därför växa vidare ett tag till. Det under förutsättning att marknaden håller i sig samt att marknadsandelar och marginaler kan försvaras vart efter skiftet från husvagnar till husbilar rullar vidare.

Det vet jag inte vad jag ska tro om. Möjligen lutar jag väl åt att det ser bra ut. Problemet är snarare värderingen. Den rabatt som jag tyckte fanns förra året är nu borta. Det gör att den här investeringen allt mer handlar om att långsiktigt ta ställning till hur bolaget kan utvecklas. Med allt högre p/s-tal och fallande direktavkastning är jag helt enkelt osäker på om investeringen platsar. Det kan bli aktuellt med en försäljning. Fast bra bolag är sällan ett problem, så jag har inte riktigt bestämt mig.

Värd en plats i genomgången är också de första recensionerna av HM:s nya livsstilsmärke Arket. Jag har länge tyckt att diskussionen om HM landat alldeles fel i investerarkretsar. Det är verkligen inte givet hur det kommer att gå för det svenska flaggskeppet men svaret beror mindre på dollarkurser eller trendanalyser av månadsförsäljning och mer på om hela bolagets strategi är rätt. Kan HM bli en stor spelare både på nätet och i butik även framöver? Jag tror det och varförskrev jag om i en krönika i veckan.


Slutligen måste jag bjuda på den här. Tyska valet är allt annat än spännande. Vilket Angela Merkel markerat genom att ta en lång skön semester i bergen istället för att kampanja. Det retade socialdemokratiske utmanaren Martin Schultz som tyckte hon hotade demokratin när debatterna uteblev. Merkels svar var onekligen en rätt rolig klapp på huvudet. I en intervju med en kvinnotidning svarade hon ”Låt oss glömma det. Det var nog inte så allvarligt menat.” Tyskt debattklimat är onekligen en bit från det amerikanska.

I fredags var jag med i NordnetTalks och talade om hur man som sparare kan skilja på börskrascher och när det bara snurrar mellan olika sektorer och regioner. Ett minst sagt aktuellt ämne den här hösten. Gå gärna in och kolla på den filmen samt kommentera och gilla om ni vill puffa för att jag ska vara med mer hos Nordnet. Någon ny 3 snabba har jag inte just denna vecka, eftersom jag håller på och fipplar med en ny kamera (vilket varit efterfrågat av er som tittar). Tills vidare får ni därför kolla in förra avsnittet.

Hoppas ni får en trevlig tidig höstvecka. Nu ska jag springa Midnattsloppet.

/Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.