russian-1090697_1920

Läsarportföljen med 40 aktier, cannabis och kryptovalutor


40 innehav och bland dem fullt med mikrobolag, kryptovalutor och till och med cannabis. Kan det fungera? Jag tillämpar min 3-stegsmodell för portföljanalys på en ovanligt spretig uppsättning aktier och fonder. Fast hur ovanlig är den egentligen?


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville  

 

Läsarportföljen

innehav

Hej!

Läser många av dina inlägg och vill tacka för trevlig läsning till att börja med. Finns det en chans att du kan ta en titt på min portfölj och bara ge ett spontant svar på vad du tycker om den?

Tack på förhand!
Mannetshareville 

 

Om 3-stegsmodellen

Det här kan verka som en mycket speciell portfölj med många udda innehav. Exempelvis i cannabis och kryptovalutor samt en hel del för mig okända bolag. Så annorlunda är den dock inte utan ungefär så här med många innehav och en ordentlig kryddning är det inte ovanligt att portföljer ser ut som jag blir tillfrågad om. Det jag vill förmedla är inte valen i sig själva är rätt eller fel utan vilka val det är portföljen återspeglar mot mig som ser den för första gången. Kanske kan det väcka lite nya tankar och perspektiv. Det är åtminstone syftet.

Med den ramen tänkte jag titta på portföljen med min 3-stegsmodell. Den är upplagd utifrån ett tänkt sparande i linje med skolboken. Det vill säga med god riskspridning men med aktiva inslag exempelvis i linje med Aktiespararnas gyllene regler. De tre stegen är:

  1. Säkerställ att en tillräcklig riskspridning för att få rätt betalt för den risk du tar.
  2. Kolla hur bolagen du äger mår
  3. Titta på värderingen av bolagen

Den som följer den utmärkta metoden att spara passivt, t.ex. i indexfonder eller med en aktieportfölj med stor riskspridning som ägs länge kan nöja sig med den första punkten. De allra flesta långsiktiga sparare som köper och behåller aktier länge och bara undantagsvis placerar om kan stanna vid punkt två. I punkt tre kan de flesta nöja sig med att ha en översiktlig bild av värderingen och hur den utvecklas över tid medan mer intresserade av hur aktiers pris sätts kan fördjupa sig mer antingen med fundamentala analyser av sådant som nuvärde at kassaflöden och liknande eller av mer tradingbaserade infallsvinklar.

Se alltså modellen mer som ett stöd att komma igång med egna tankar och analyser. Det gäller också för de enskilda siffrorna som faller ut. Ofta finns det en förklaring till varför siffror sticker ut, som att en extremt hög försäljningstillväxt kan bero på att förvärv nyligen gjordes. Här ger modellen kanske främst en vägledning om var du ska gräva vidare. Annars är grundtanken framför allt att ge en snabb bild av hur du valt att investera.

Så vilka frågor väcker den här portföljen?

 

Steg 1: Titta på blandningen

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

En första iakttagelse är att det här är en välblandad portfölj med en stabil bas i stora svenska bolag förstärkt med investmentbolag och bra indexfonder med global räckvidd. Den här delen av portföljen kommer med relativt hög sannolikhet prestera runt index. Hur vet jag det? För att med såpass många bolag och fonder så minskar spridningen i resultatet gradvis.

Det går att slå index ändå. Nåja, om du är beredd att brottas med forskningen om hur svårt det är förstås. De som slår index med många bolag i portföljen försöker göra något slags systematiskt val som tjänar på ett stort urval. Det kan vara att vara momentuminvesterare eller någon annan form av tekniskt intresserad investerare (ni vet sådana som spekulerar i bull- och beartrender och liknande). Alternativt någon som köper bolag efter någon mekanisk strategi, som Magic Formula. Det kan också vara en investerare som vill fokusera på vissa branscher, geografiska områden eller en viss sorts men inte ett enskilt bolag. Det är till exempel inte ovanligt att hitta portföljer med hälsoaktier som innehåller en hel uppsättning bolag i jakten på vinnaren inom ett område.

Det viktiga med alla de här alternativen är att de fokuserar på små variationer i en bred portfölj. Momentuminvesteraren vill inte äga alla aktier under en uppgång utan helst de som har starkast medvind. Så mycket mer bryr sig den spararen inte om i aktievalet. Då blir breda portföljer med många innehav intressant. Om syftet däremot är att bygga en stabil bas i en portfölj, så är det enklare att ha färre men i sig själva breda innehav.

Jag räknade till 21 stora bolag, varav några investmentbolag, och fem breda indexfonder. Det tar tid att hänga med i. Ligger det inte någon specifik plan bakom att det är såpass många innehav, så kan en idé vara att koncentrera den listan. Kanske öka investmentbolagen och indexfonderna samt sälja i några av de stora bolag du inte är speciellt intresserad av. Det gör portföljen lättare att följa och koncentrerar ditt sparande på val där du med ditt intresse åtminstone har chansen att göra skillnad. Igen med en påminnelse om den hårda forskningens slutsats. Det går alltid att argumentera för indexfonderna.

Nästa fråga är det här med hur hårt kryddad portföljen är. Det pratar jag om i första avsnittet av Sparskolan. Misstaget många av oss småsparare gör är att vi kryddar för hårt. Det är förstås till del en fråga om tycke och smak men är det inte medvetna val kan resultatet svida mer än spararen tänkt sig.

I det här fallet ligger en tredjedel av portföljen i mikrobolag och alternativa investeringar som kryptovalutor och laglig cannabis. Till en början måste jag ställa en kontrollfråga – du har väl inte låtit dig drivas av Fomo? Fear of missing out – som det utläses är en ovanligt dålig investerarstrategi, där spararen köper allt som skulle kunna bli något av rädsla för att missa tåget. Problemet är att nästan allt som kan bli men inte redan är något lika gärna kan gå åt pipan. Det kan förstås alla investeringar men med ökande stabilitet blir bolag lättare att förstå sig på.

En viktig utgångspunkt är att bara investera i case som du tycker dig förstå. Det kan gälla alla investeringar men när mycket återstår, som i ett forskningsbolag, så blir den där djupa kunskapen och gärna närheten till verksamheten oerhört viktig. Jag räknar till 13 sådana svåra investeringar i den här portföljen. Det ställer en hel del krav på att du som investerare är påläst. Här kan det vara värt att kolla att du verkligen känner dig hemma i vad du behöver veta för att äga de här innehaven.

Sedan är den totala andelen i portföljen möjligen också ett bekymmer. Jag har likaviktat innehaven när jag lagt in dem, så kanske är det här problemet mindre i verkligheten. Det är dock värt att veta att en portfölj med en så här hög andel udda innehav kan falla väsentligt mer än en vanlig bred portfölj. Med lite otur kan en sådan här portfölj backa 10-20 procent ett år när börsen stiger och vill det sig illa kan nedgångarna bli större.

 

Steg 2: Titta på bolagen

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Så då vill det till att du som sparare accepterar den risken. Den starka kryddningen gör också att jag undrar vad de många valen av stora bolag ska bidra med. I en så här hårt kryddad portfölj verkar det än mer logiskt att satsa på en rejäl del i några få stora investmentbolag och indexfonder. Fast för många, de flesta skulle jag påstå, är det bästa valet att helt enkelt dra ner på kryddningen. Det ökar risken att den inte ger så mycket men det dämpar också nedsidan markant.

Känslan av att det här är en för svår portfölj för en vanlig sparare att behärska förstärks när jag tittar på data om innehaven. De röda rutorna är siffror jag tycker en investerare bör ha svar på varför de ser ut som det gör. Det kan det finnas i en del fall, som i SCA, Swedbank och Storytel, medan det i andra verkligen skulle krävas en djup bolagsanalys. Det gäller inte minst bolagen som går med förlust för närvarande.

 

Steg 3: Titta på värderingen

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Slutligen är det bra att bilda sig en uppfattning om värderingarna av de egna innehaven. Här finns det både konservativ värderade bolag och andra med betydligt mer offensiva krav på tillväxt framöver. Nu var det här såpass många bolag att det inte låter sig göras att kommentera ens vilka olika schatteringar portföljen innehåller. Om vi håller oss till p/e-talen sträcker det sig från -84 till +61.

Svaret måste bli det samma här. Har du en överblick över vad de här tillgångarna är värda? Om inte så kan det där med större koncentration av portföljen nog vara av intresse.

Slutligen – jag tror inte på att ge någon återkopplingen att bli en annan person eller något annat slags investerare. Däremot gäller det att förstå vem du är. Det gäller verkligen för alla som vill investera. När du bottnar i vad du själv är bra på och vad som egentligen är din inriktning – då brukar det lossna även för dig som investerare.

Ett spännande alternativ för någon som kört en så här pass stor portfölj och känner att det kan vara dags att börja om är att backa hem bara till några investmentbolag och sedan bygga den där mer spännande portföljen en investering i taget. Om den här portföljen är byggd så stabilt från grunden – det vet jag faktiskt inte. Riskspridningen var bra men tanken bakom valen inte helt uppenbar.

Jacob Henriksson, Gottodix

 Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.