oil-rig-explosion-618704_1920

Läsarfrågan: vad ska bottenfiskaren tänka på?


Två öre per krona? Den Norgehistorien låter för bra för att vara sann och det är den. För de allra flesta av oss. För bottenfiskare är ett särskilt släkte långt med en alldeles egen form av aktieanalyser.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Frågan

Hej Jacob.

Hoppas allt är bra med dig. Jag funderade bara om du har tittat på Seadrill någon gång? Idag kom nyheter att kinesiska konglomeratet China Merchants Group eventuellt kan vara intresserad av företaget. Aktien steg kraftigt av nyheten. Jag tänker om bolag klarar sig från en konkurs samt oljepriset återhämtar sig borde det inte kunna finnas en framtid för företaget? Kanske blir investeringarna i sektorn bättre framöver. Bolaget verkar ju ha en hel del tillgångar men även mycket skulder. Dock tror jag långivarna kan vara tålmodiga för att få tillbaka sina pengar. Tänker jag helt fel eller tror du detta bolag kan vara värd som en krydda till portföljen? Jag tänkte isåfall endast investera 1000 kr. Eller skulle du kasta bolaget i sopkorgen direkt? Om du har tid skulle jag vara tacksam för dina tankar.

Med vänlig hälsning

Patrik

 

Det där med att bottenfiska

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det var ett tag sedan jag kollade in oljeservice och då bland annat helt kort Seadrill. Då handlade det om att investera i en vändning. Nu är läget allvarligare och det är mer frågan vilka värden som går att få loss i rekonstruktionen. Min erfarenhet av den här typen av investeringar är att de med fördel lämnas till experterna. Tillgångarna i bokföringen är extremt svåra att realisera till ett bra värde. Det finns ju ett överflöd av riggar med mera.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Nu kostar det bara 2 öre per bokförd egen krona att köpa in sig i Seadrill. Är det värt det? I min aktietävling är en av deltagarna Rockräven. En specialist på bolagsrekonstruktioner och hopplösa case. Det har han arbetat med inte bara på börsen utan i även i sitt tidigare yrkesliv. Numera är han pensionär.

Några saker har jag lärt mig av att följa honom genom åren. En är att när ett bolag går vidare från vardag till nedgång till krasch, så växlar det affärerna och framtidsplaneringen logik. Det blir alltmer fokus på att få till de händelser som vänder utvecklingen.

I nedgången är det en plan för en turnaround som kan vara bättre eller sämre utformad. I det läget är det för investeraren rätt meningslöst att läsa på om gamla p/e-tal eller räkna på vad en återgång till gamla tider skulle ge. Allt handlar om vändningen. Fungerar den, då är aktierna i princip alltid köpvärda. Problemet är att sannolikheten ofta är betydligt lägre än marknaden tror. I den här gruppen kan det därför vara en poäng att vänta tills det verkligen finns en bekräftad vändning. Även om det innebär att du tappar mycket av potentialen. Bättre det än att fånga en fallande kniv kan man sammanfatta det.

Än värre är det i bolagen som, likt Seadrill, har fallit än längre och exempelvis är i rekonstruktion. I den här kraschfasen blir det helt andra investerare som är är bäst placerade att lyckas

För någonstans därute finns experten på att värdera inkråmet på ett bolag som specialiserat sig på djuphavsborrning. Någon annanstans finns juristen som förstår processen som nu pågår och på ett tredje ställe affärsmannen med pengarna att kliva in. Det där är så hopplöst svårt att överblicka att den här typen av lägen inte ens brukar vara bra lottsedlar för oss som inte har några ess i rockärmen. Det har rätt ofta Rockräven för oss andra är det här nästan alltid bolag som det är bäst hålla sig undan från.

/Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.