Välja sparform: aktier, traditionell fond eller ETF


Tillbaka till Allt du behöver för ditt sparande

 

Bankbok eller aktier?

Det finns en uppsjö olika sätt att spara. Det enklaste är ett sparkonto med ränta. När du istället börjar investera behöver du välja i vilken eller vilka former. Det är en bra idé att kombinera, eftersom det ofta innebär att du ökar din riskspridning.

Sparar du i aktier blir du delägare i bolagen du äger. När du köper eller säljer aktien betalar du en avgift till den som skött (mäklat) affären åt dig. Det kallas courtage. Denna är numera mycket låg eller till och med noll upp till ganska höga belopp hos nätmäklare som Nordnet. Särskilt om du kommer att köpa och sälja aktier, inte bara sitta på dem länge, är det viktigt att tänka på vad handeln kostar.

I och med att du är direktägare av bolaget genom dina aktier kan du vara med och rösta vid bolagsstämmor eller bara äta smörgåsen som serveras och lyssna på bolagets representanter. Direktägandet innebär också att du ibland behöver ta ställning till frågor som om du vill delta när bolaget tar in nya pengar (en nyemission) eller om det ska säljas till någon som lagt ett bud på hela verksamheten.

Det här kan avskräcka vissa från att äga aktier, vilket är lite onödigt för det är sällan så svårt och det finns alltid bra hjälp att få. Här är en sida som Shareville ovärderlig, för du kan nästan alltid få andras perspektiv på hur du kan agera i olika situationer. En fördel med aktier är också att de, för det mesta, är lätta att köpa och sälja. I aktier får du alltid eventuella utdelningar utbetalda till ditt konto.

Traditionella fonder innebär att du sätter in en summa pengar hos en fondförvaltare som sedan köper tillgångar för fondens medel. Köp- eller säljkursen beräknas utifrån fondens värde vid en viss tidpunkt. Det tar därför ofta någon dag att köpa eller sälja en traditionell fond. En traditionell fond kan vara aktivt förvaltad, och försöka slå index, eller passivt förvaltad och följa index.

Priserna på på fonderna kan variera kraftigt. Det är bra att bilda sig en uppfattning om vad det egentligen är du äger, hur hög risken är och vem det är som förvaltar fonden. All information finns i fondblad som är tillgängliga där du handlar fonder (förstås även digitalt). Det är också bra att använda sidor som Morningstar för att hålla kolla sina fonder.

ETF står för exchange trade fond, det vill säga börshandlade fonder. Det är normalt olika former av indexfonder som en bank gett ut och garanterar handeln i men som även kan köpas och säljas direkt över börsen. Det finns även här en avgift som i detta fall går till den banken som gett ut fonden. När du köper eller säljer till banken som gett ut fonden och garanterar handeln finns det också normalt en viss avgift i form av en så kallad spread mellan sälj- och köpkurser.

Till de stora fördelarna med en ETF hör att de normalt är billiga och ger dig tillgång till tydligt definierade marknader. Till de möjliga nackdelarna hör att den oändliga friheten att utforma de produkter som kunderna efterfrågar gör att de finns exempel på ganska komplexa fonder. Särskilt när risken skruvas upp med hög belåning kan det vara svårt att för alla sparare att förutsäga konsekvenserna.

Det sagt är den vanliga typen av ETF:er på många sätt det bästa alternativet för många sparare. Billiga indexfonder som finns tillgängliga för de flesta marknader och tillgångsslag.

Både traditionella fonder och ETF:er kan vara utformade antingen så att du får utdelning eller så att utdelningarna direkt återinvesteras.

Vill du läsa mer om ETF:er hittar du information från Nordnet här och Günther Mårders förklaring här. Mer om hur lång tid det tar att handla med en traditionell fond hittar du här. Informationen avser Nordnet men det brukar se liknande ut för de flesta banker.

Samla sparandet – flytta aktier, fonder och pension

Överblick har en större effekt än man kan tro. Du har mer tillgångar än du i förstone ser. Inte minst har de flesta en stor upparbetad pension och många har ett boende och kanske ett sommarhus. Lägg därtill att du kanske sparat i olika fonder på olika ställen och det börjar snabbt bli lite rörigt.

Det här leder till att många tar fel risk, oftast för låg, med det långsiktiga sparande de månadssparar eller liknande. Många drar ned risken även den här delen av sparandet, trots att löpande intäkter och den lägre risken i den allmänna pensionen gör att fokus på högre avkastning är viktigare. Det här tar jag upp i avsnittet om att spara till pension.

Det leder också till att delar av ditt sparande kan ligga med höga avgifter och låg avkastning länge utan att du märker det. Vill du ha ett hemskt exempel kan du läsa hur det gick för min fru när hon lät en gammal tjänstepension ligga. Avkastningen när alla underliga om och men var avräknade blev 0,1 procent på en av hennes försäkringar. Det var ett år när vår portfölj steg 25 procent i värde.

Det finns en risk i att samla sparandet och det är förstås avgifterna. När du samlar sparandet blir det extra viktigt att du gör det hos en leverantör som inte tar för bra betalt. Var särskilt försiktig med helkundserbjudanden där priset är beroende av hur mycket du samlar hos banken. För det betyder antagligen att du förlorar mer på gungorna än du vinner på karusellen.

Det sagt kan det vara en bra idé att du får överblick enkelt. Alla banker har en bra flyttservice när du vill byta eller samla ditt sparande. Det ligger i sakens natur, eftersom du är på väg att bli kund. Utnyttja det, för när du väl samlat dina affärer kan du enklare än du tror flytta vidare dem till den som erbjuder ett lägre pris nästa gång.

Nordnets flyttservice hittar du här

 

Morningstar och andra sätt att välja fonder

fondanalysmodellen

I avsnitt 4 av serien går jag igenom fondsparande. Under det avsnittet hittar du ett antal länkar som kan vara bra att titta på. En av dem lägger jag här också det är till ett exempel på hur du kan använda analysmodellen för fonder som jag tar upp i filmen.

Det finns riktigt bra sparalternativ för dig som vill ägna livet åt annat än börsen. Kolla efter gratisfonder eller riktigt billiga indexfonder. Välj ut några olika, månadsspara och låt pengarna växa – Nordnet har sin uppsättning Superfonder för var och en av de nordiska länderna.

Ska du välja fonder bör du kolla in sidor som Morningstar. När jag valt ut en fondkategori tittar jag först på innehav, p/e-tal och avgifter. Risk är också viktigt. Lägg inte alltför stor vikt vid historisk avkastning. Forskningen säger trots allt att den inte betyder så mycket, som jag tar upp upp i första avsnittet. Ett bra råd tycker jag är att indexfonder passar de flesta men att aktiva fonder kräver aktiva investerare, som jag skriver om i här.

 

Aktiespararna och andra som hjälper dig att investera i aktier

Något jag verkligen tror på är att samla ihop kunskap och kompetens runt omkring dina investeringar. Lyssna på många men fatta dina egna beslut, det är ett av de viktigaste råden till alla som vill investera.

Jag är medlem i Aktiespararna, här är en länk om du vill bli medlem du med. Det är en bra start på ett aktieintresse. Där hittar du många bra resurser som Analysguiden och i deras tidning finns modellportföljer både för sparande både i aktier och fonder samt både på kort och lång sikt.  Blir du ännu mer intresserad kan du gå på olika bolagspresentationer och andra event. Själv missar jag ogärna aktiekvällen på Öland i augusti varje år. Träffas vi där?

Bra modellportföljer hittar du även exempelvis i Affärsvärlden, Privata Affärer och SvD Börsplus. Den sista hittar du även på Shareville. Det finns också många utländska resurser. En, som faktiskt gör det lika enkelt att följa amerikanska bolag som svenska, är SeekingAlpha. Sedan finns det en många bra aktieböcker två bra som är på svenska har jag recenserat här.

Det finns även många riktigt bra verktyg för investerare. Jag kommer lägga in länkar till dem vart efter serien publiceras. En vill jag nämna särskilt. Det är Börsdata där du hittar snart sagt all information du behöver om bolag och aktier. Där kan du till exempel kolla p/e-tal eller söka fram bolagen med högst vinst och lägst värdering.

Det är helt enkelt inte svårt att hitta bra fakta om aktier. Det svåra är att inte översvämmas. Börja enkelt är mitt råd. Vill du veta mer om min väg från nybörjare till erfaren investerare och lite om vad jag läser hittar du det här.

 

Shareville – där du kan följa min och 90000 andra portföljer

Min egen favorit är Shareville. Där hittar du massor med inspirerande portföljer. Mina 39 tips på portföljer i tretton olika investerarstilar hittar du här. Det finns allt från fondspecialsister, utdelningsportföljer, specialister på att hitta kursvinnare, traders och allt annat du kan tänka dig. På Shareville hittar du också listor med hur de bästa investerarna i fonder och aktierjust nu placerar sina pengar.

Om du vill kan du få notiser när dina favoriter köper eller säljer aktier. Du kan också prenumerera på inlägg om aktier, följa börsnyheter från Finwire eller någon av expertportföljerna från Nordnet, SvD Börsplus, Värdepappret.

Hur jag använder Shareville hittar du här. Skulle du välja att gå med på Shareville, missa inte att följa min portfölj. Jag pratar gärna investeringar med alla som vill. Gå gärna med i Sparskolans egen grupp och ställ frågor om sådant jag tagit upp i filmerna, något annat du undrar eller vill diskutera.

 

Stöd SOS Barnbyar

Bidra till en bättre värld och ge mig en puff för den här filmserien