Välja bank: om Nordnet, Avanza och andra bra val för ditt sparande


Aktieskolan är ett samarbete med min bank Nordnet och deras tjänst Shareville. Därför har jag oftast dem som exempel. Det hjälper även mig att svara bättre om det kommer frågor kring någon detalj jag inte själv behärskar i de länkar jag hänvisar till, eftersom jag då kan kolla med Nordnet.

Det sagt så hittar du förstås bra alternativ på andra ställen också. Tipsen som sådana är tänkta att fungera var du än vill ha ditt sparande. Det du ska tänka på om du inte väljer en nättjänst som Nordnet eller Avanza är att vara försiktig med vad banken tar betalt för.

Det finns många dåliga lösningar som att kapitalförsäkringar kostar eller underliga upplägg med avgifter för att sälja fondpaket med namn som fond-i-fond. Dessutom kan både fondavgifter och kostnader för aktiehandel springa iväg till nivåer som ligger långt över vad du borde betala. Ovanpå det begränsar en del banker exempelvis vilka fonder du kan välja för att styra dina val till bankens egna urval.

Ska du vara noggrann med något av det praktiska, så är det vad du betalar banken och vad de erbjuder dig för tjänster – för där kan det försvinna mycket av din avkastning. Du ska även akta dig för allehanda oseriösa rådgivare. Ett praktiskt och enkelt tips är att aldrig köpa finansiella tjänster via telefon eller direkt av någon som kontaktar dig. Ta istället själv kontakt med din bank och välj ut någon eller några du jämför med.

Just det, det är en reklam till. Jag är medlem hos Aktiespararna och gör förstås det jag kan för att värva medlemmar dit.

Vill du komma igång direkt med sparande i aktier och fonder hos Nordnet – klicka här. För min del tycker jag det här erbjudandet är riktigt attraktivt. Shareville kräver att du har ett konto. Det är gratis och du behöver inte ha några pengar insatta. Vill du följa mig, sparskolans grupp eller 90 tusen sparares portföljer kan du registrera dig genom att klicka här. I sparskolans grupp publicerar jag även extramaterial till filmerna.

 

Stöd SOS Barnbyar

Bidra till en bättre värld och ge mig en puff för den här filmserien