hjarna

Svingar & missar 2016 – mina 10 största misstag 6


 

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

Allt går inte som man tänkt sig, minst sagt. Det handlar dagens inlägg om och vill du hoppa direkt till mina 10 största misstag ligger de en bit ner i inlägget. Fast det är ju ändå nyår så jag tänkte börja med ett litet bokslut.

 

Stolpe in för portföljen

Vårt jämförelseindex är och vår portfölj är konstruerad för att alltid ha lägre volatilitet än Stockholmsbörsen inklusive utdelningar (SIXRX). Egentligen är portföljen bredare än så. Normalviktningen är hälften nordiska aktier och sedan lika delar amerikanska och tyska aktier. Dessutom har vi bolag från small cap upp till Apple. Branschspridning och att ha investmentbolag i portföljen är andra sätt att hålla ordning på riskspridningen.

Det här är ett bra sätt att förvalta vad som är vår lilla familjs gemensamma aktiesparande. På ett annat plan kan det dock vara lite träligt. För när inget speciellt händer i portföljen – ja, då går den som index. Så blev det i stor utsträckning i år. Vår portfölj steg 15,2 procent i år jämfört med index som steg 9,6 procent.

Fyra procentenheter  av det resultatet tog jag i juni och juli där vi fick en riktig fullträff. Först drog jag ned vår exponering inför valet, sedan var jag snabb att dra upp den igen efteråt. Sämre gick det runt amerikanska valet. Där låg vi hyggligt fullinvesterade men var inte rätt viktade mot de sektorer som sedan rusade.

graf-161230

Jag är ändå nöjd med att vi slog index åtta av årets tolv månader. Den första oktober 2012 gick över från passiv till aktiv förvaltning. Sedan dess har vi slagit index 35 månader eller 69 procent av tiden. Resultatet har i snitt varit ungefär lika mycket över index oavsett om börsen gått upp eller ned. Sedan starten har portföljen vuxit med en genomsnittlig årstakt (CAGR) på 25,5 procent mot index som stigit med i snitt 15,8 procent. Mycket beror på enskilda affärer och förstås helt enkelt på tur, som jag utvecklade i det här inlägget. Men visst, det är kul att det har gått bra.

Några siffror till. Mätt som andel vi sålt för jämfört med portföljens storlek har vi omsatt 160 procent av portföljen. Här talar vi med andra ord om en i högsta grad aktiv förvaltning. Ett av skälen att det blev så högt, det brukar ligga runt 100 procent, är att det under året var tre stora skakningar. Först direkt i januari, sedan runt Brexit och så slutligen runt amerikanska valet. Jag agerar alltid defensivt och anstränger mig för att få handlingsutrymme när marknaden rör sig på ett sätt jag inte förstår. Många av innehaven har vi dock haft i flera år. Totalt har vi betalt 0,14 procent i avgifter, så det är ok.

Börsens direktavkastning var imponerande 4 procent i år.  Portföljens direktavkastning landade på 2,5 procent. Det är ingen variabel jag styr utifrån men det visar väl möjligen dels att vi gör en del kortare affärer (och ofta missar utdelningen), dels att lagt oss något högre i tillväxt än börsen som helhet.

 

Massor av misstag

twitterbild-misstag

Det är en årlig tradition att gå igenom vad jag tycker blev fel under året. Lärorika fel och roliga fadäser. Mina svingar och missar helt enkelt. Det är naturligtvis en hel del som går galet men här kommer en 10-i-topp.

 

10 Satsade för lite på höstens ränteuppgång

Ett tillfälle när man känner sig lite bakom flötet är när man under en lång period pekat på att något ska hända men inte agerat på det. Så var det med höstens ränteuppgång. Vi hade i och för sig tagit hygglig höjd för den med en överviktning av banker. Däremot vågade jag inte ta steget fullt ut. Synd för Deutsche Bank hade kunnat bli en riktigt fin affär om jag agerat på det jag skrivit. Fast ok, det är lätt att vara efterklok för risken i den banken är skyhög.

 

9 Jag såg inte (själv) risken i Serneke

När jag analyserade Serneke inför deras notering missade jag först vilket vilda västern-bolag det verkar vara. Därmed inte sagt att det automatiskt är ett dåligt bolag men de tar uppenbarligen rejäla risker och satsar rätt hårt. Jag noterade en del kring värderingen i min egen analys. Det var dock först när läsare började kommentera och peka på analyser där risktagandet lyftes fram som jag ordentligt fick upp ögonen för att det här var riskfyllt. Efter flera uppdateringar blev analysen rätt bra och vi tecknade inte aktien.

Inte för att det hade varit hela världen men hade det inte varit för alla inspel från andra hade vi gått in i bolaget på fel grunder. Det här var alltså ett misstag som vi fångade upp genom att vara lyhörd för andras tankar. En egenskap jag tycker ofta är helt felaktigt baktalad i investerarkretsar, där det ofta odlas myten om att den fattar bra beslut som bara gör sina egna analyser

 

8 Är jag den enda som ägt men ändå missat rusningen i SSAB i år?

2016 realiserade jag förluster i fem av de 32 aktier vi minskade eller sålde av helt. Inte så farligt men främst beroende på det fortsatt goda börsklimatet. Av de fem var det bara en som var ett rejält misstag. Efter rapporten i höstas tyckte jag det borde finnas rejält momentum i SSAB.

Någon vecka senare sålde jag med förlust missnöjd med att aktien inte rörde sig. Sedan dess är aktien upp 35 procent. Lärdom? Kanske att inte kliva in i affärer där jag inte vågar vara kvar om det segar. För någon riktig trader är jag inte, utan våra pengar ska nog vara placerade där jag bättre förstår uppsidan. För felet här var nog inte att vi sålde, utan snarare att vi köpte en aktie jag uppenbarligen inte förstod mig på.

 

7 Missade båten tur och retur i Marine Harvest

Jag började tveka kring vår investering i Marine Harvest i somras. Sedan tvekade jag och tvekade och velade och väntade. Sent omsider fick jag ändan ur och sålde. Vid den tidpunkten hade hela skälet till att jag funderade på att sälja, minskat utbudsunderskott, på väg att bli överspelat. Hade jag varit tålmodig hade vi fått 20 procent bättre betalt. Hade jag istället varit mer bestämd hade vi fått 10 procent bättre betalt. Inte så lyckad tajming med andra ord.

 

6 Missade branschviktningen efter amerikanska valet

Inför amerikanska valet skrev jag om en viss, men rätt låg, sannolikhet att Trump skulle vinna samt men att det bara skulle ge en kortsiktig sättning på börsen. Att den skulle bli så mikroskopisk som den blev hade jag däremot ingen aning om. Där tappade vi en procentenhet när jag hade en björnfond direkt efter valet.

Ett värre misstag var att när vi snabbt växlade upp igen så hakade jag inte direkt på det momentum som cykliska bolag med exponering mot USA fick. De aktier vi köpte, främst några mindre bolag, hade inte alls samma drag uppåt. Det kostade en procentenhet till på årets resultat jämfört med index. Lärdomen är att i en vändning är det enklaste att haka på det som får medvind.

 

5 Hål i huvudet i Betsson

Jag fick till det så himla bra i Betsson i somras. Hur många andra som köpt den aktien för 67,80 i år gjorde bara en halvdan affär? Det som hände var att jag gick in efter vinstvarningen, eftersom jag tyckte att reaktionen hade gått för långt. Jag noterade även att varningen kom samma vecka som ledningens optionsprogram skulle prissättas – inte snyggt.

Sedan fick jag dock kalla fötter, ungefär som i SSAB. Ville jag verkligen spekulera i ett bolag med uppenbara problem och en ledning som, åtminstone i det här fallet, agerade tveksamt? Jag fick mycket kritik på Shareville när jag sålde med en liten vinst. Berättigad kan man konstatera för efter rapporten steg mycket riktigt aktien ordentligt. Här missade jag en riktig fin avkastning.

Fast även här är väl lärdomen – if you can’t stand the heat, leave the kitchen. 🙂

 

4 Gick bort mig vid årsskiftet

Jag har nog aldrig legat så fel som vi gjorde vid förra årsskiftet. Det här var dessutom min hemmaplan – makro och banksektorn som gungade. I slutet på 2015 hade jag precis som i år gått igenom noggrant vad jag trodde om året som var på ingång.

Rätt ofta får jag gliringar om att det där med makroekonomi är väl ändå bara brus för investeraren och slöseri med tid. Ja, den här gången var det verkligen det för min del. Hela januari och februari fick jag ägna åt att styra om portföljen och uppdatera mig om läget. Det visade sig vara allt annat än lätt – för till en början visste ingen vad som pågick.

Misstaget då? Jag underskattade grovt osäkerheten i ekonomin inför det nya året. Jag gasade helt enkelt för tidigt.

 

3 Slösade bort en bra analys i D Carnegie

Sitt på händerna, brukar barn få lära sig när det börjar med schack. Jag hade plockat upp att fastighetsbolaget D Carnegie var på väg mot en stark vår. Jag visste, precis som i SSAB och Betsson, att det finns en del i investeringen som inte tilltalade mig. I det här fallet att aktien i stor utsträckning blir en ganska hög hävstång på höga fastighetsvärderingar.

När en stark rapport kom under våren gick jag emot all vett och sans och sålde på min principiella invändning mot långsiktigheten i bolagets affärsmodell. Det kunde jag gjort någon månad senare och fått betydligt bättre betalt.

 

2 Varför köpte jag tillbaka Doro?

Vid det här laget kanske det framgått att jag i många fall är alldeles för försiktig och snabb med att släppa bolag som krånglar. Eller snarare jag envisas med att köpa bolag jag inte är beredd att ta problem i. Därför får en händelse en solig dag i maj nog framstå som ett av årets underligaste beslut.

Vi hade gjort en kalasaffär i Doro och sålt det mesta av vårt innehav. När det krånglade med ett överklagat avrop sålde jag resten. Fortfarande med ett bra resultat. I kommentaren till den affären skrev jag att det här kommer ta tid och det är ingen risk jag vill vara delaktig i. Sedan fick jag ändå för mig att det var en överreaktion. Baserat på den rätt grunda analysen köpte vi tillbaka aktien.

Därefter följde två vinstvarningar i år och en rejäl ommöblering i ledningen. Större delen av vinsten gick upp i rök. Ironiskt nog tog jag alltså exakt motsatt beslut i det här fallet jämfört med de många exemplen på att jag hoppade av för snabbt.

 

1 Missade råvaruaktiernas rusning

Ok, vi har Norsk Hydro och den analysen förra hösten blev riktigt bra. Fast för någon som faktiskt prickade prisutveckling på både olja och koppar i år fick jag väldigt dåligt betalt. Om ni vill veta hur mycket kan jag säga att våra Boliden lämnade portföljen under 100-lappen och Lundin Petroleum ville jag ha knappt 130 kronor för att sälja.

Det var inte i år om någon undrar. Däremot måste jag ifrågasätta om synapserna i hjärnan riktigt fungerade när jag nu drog rätt slutsatser om marknaden men inte om bolagen? Dumskalle är väl betyget där. Ska jag ge någon förklaring var det att jag varit inne och fiskat i råvarusektorn så många gånger sedan 2014 att jag väl helt enkelt hade bränt fingrarna.

 

Den samlade lärdomen?

Många av årets misstag går tillbaka till samma brist. En av mina gyllene regler är att undvika beslut som leder till nya svåra beslut. Merparten av misstagen faller i den genren. Jag har försatt mig i investerarsituationer jag inte behärskar. I några andra fall har det istället varit oförmågan att fatta beslut som lett till misstagen. Lärdomen där är väl att det inte behöver vara hela världen att agera. Det går ju att ändra sig.

Sedan kan man förstås fråga sig om en portfölj ska vara aktiv. Jag får väl svara att vi är en humla i den diskussionen. Det flyger fast inget talar för att det inte borde.

Gott nytt år!

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 
På Molekylär Ekonomi är senaste inlägget ”Kina – boom eller blom 2017?”

Senaste krönikan till Nordnet var ”Börsens nyårsraketer”

I senaste numret av Värdepappret skriver jag om att ”Se investerarvärlden för vad den är 2017”

På YouTube är senaste inlägget ”3 snabba om börsen 2017”

 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

 
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här
6 tankar om “Svingar & missar 2016 – mina 10 största misstag

  • admin Inläggsförfattare

   Tack det samma! Trevligt att få in en kommentar från dig igen och därmed ett tillfälle att tipsa andra om att kolla in allt det du skriver på Trade Venue. Såg att där numera finns en blogglista – kan du inte lägga upp länkar där? Så kunde jag lägga tillbaka dig på din självklara plats i länklistorna på mina sidor?

 • Ola Serneke

  Hej Jacob,
  Jag brukar inte normalt sätt ge mig in på nätet och kommentera, men kände att det kanske är nyttigt ibland för läsaren.
  Jag har under de senaste månaderna läst många artiklar om oss, vilka är skrivna av personer som inte har en aning om byggverksamhet / projektutveckling eller hur dessa bolag fungerar i verkligheten.
  Man blandar ihop begrepp om totalentreprenader (som nästan är den uteslutande entreprenadformen idag) med risk, inte förstår skillnad/påverkan mellan kassaflöde och investeringar i pågående utvecklingsprojekt, man kan inte utvecklingen av prissätting i marknaden osv osv. Mitt råd till alla som skriver om bolag, är att sätta sig in i bolag på allvar samt då framförallt förstå riskhanteringen som bolagen jobbar med. Vårt bolag jobbar konstant med att riskeliminera, öka vinsten samt omsättningen. Således så är det mycket mer trovärdigt att analysera bolag genom att man kan och lär sig bolaget. Det gör man inte genom att lyssna på folk som inte gjort sin ”läxa” utan genom kunskap. Ta möjligheten i akt och ställ frågor till ledningen i bolagen, på de funderingar man har, så kanske mycket av de spekulationerna man har försvinner. Jag tror tex inte du hade kallat Serneke högriskbolag och inte heller ett vilda västern bolag om du hade ställt frågor till oss eller själv lärt dig bolaget.
  Värt att fundera på, är att vid vår noteringen så jobbade analytiker veckovis med riskfrågor, estimerad utveckling mm för att sätta sig in i bolaget och lära sig det. Gott nytt år mvh Ola Serneke

   • Ola Serneke

    Hej igen Jacob
    Då bolaget Serneke, är något som jag har som mitt eget ”barn”, så är dessa frågor viktiga för mig. I och med att jag och vi andra i bolaget, har höga mål och krav nu och i framtiden, så läser jag med förfäran alla slarviga ”analyser” och okunniga påståenden. Ni som analytiker och investerare är välkommna att maila mig på ola@serneke.se så ser jag till att ni får svar på era frågor (dock med reservation för frågor som vi inte får svara på enligt börsregler såklart). Gällande att vi har dyra lån kopplat till risk tex skulle jag gärna vilja utveckla med dig. Det finns givetvis tankar och strategier/tidsaspekt om detta också. Mvh Ola Serneke

    • admin Inläggsförfattare

     Hej!
     jag tar absolut chansen att maila dig/er några frågor kring er strategi samt om riskhantering och belåning. Jag tror många är intresserade av att läsa om hur tankarna går hos ett snabbväxande bolag inom byggbranschen. Mediediskussionen speglade ju funderingar hos många kring å ena sidan behovet att bygga och å andra sidan minnen om vad som hände senast räntorna steg. Så att ni på Serneke får ge ert perspektiv är absolut intressant.

     Gott nytt år
     Jacob

Kommentarer är stängda.