graf-161203

Lördagskrönikan: räntan trycker på börsen & portföljen


Italiensk gryta


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

Det var ett tydligt negativt tryck nedåt på börsen i veckan. Det är italienska valet som spökar. Det skrev jag om i veckans nyhetsbrev till Nordnet.

I bakgrunden finns en oro för en politisk kollaps inom EU och än mer i eurozonen. Helt klart finns den risken på kartan inför nästa år. Den som vill lära sig något av britternas val i somras är att beslut att sluta samarbeta åtminstone först ledet till en period av osäkerhet.

Nu har det gått ett halvår och ingen vet något ens om vad britterna vill. Så sent som i veckan kom olika utspel från regeringen.  Ett var att löftet att utträde ska sökas senast i mars gäller, vilket är en väg mot en hard brexit. Ett annat var att Storbritannien fortsatt ska ha fullt tillträde till EU och är beredda att betala en avgift för det, vilket vore en soft brexit.

Det här kan marknaden inte ta ställning till och det enda nyheterna leder till är volatilitet. Så blir det säkert även vart efter motståndare mot euron vinner respektive förlorar mark.

Det den här osäkerheten dock leder till är att politiker och centralbanker väljer att ha rejäla säkerhetsmarginaler. Det såg vi efter Brexit och det var den utlösande faktorn för det lättnadsrally som då följde.

Det egentliga problemet i Italien är nog snarare på kort sikt banksektorns dåliga skick. Några av bankerna måste få mer stöd under december. Beroende på om Matteo Renzi avgår efter valet kan det bli en del turbulens. Det är inget jag tar hänsyn till i våra investeringar men väl något jag följer med intresse.

 

Ränteracet går för snabbt för börsen

 

Den riktigt stora frågan just nu är annars hur länge börsen kan hålla emot räntornas snabba uppgång. Tills alldeles nyligen har börs och räntor följts åt ett tag i ett klimat styrt av risk on, risk off. Nu har amerikanska räntorna ryckt iväg så snabbt att det sambandet testas. Om räntorna fortsätter snabbt uppåt lär det börja pressa börsen.

Det tror inte jag utan jag tror att vi nu får räntorna landa något. I så fall kan vi stå inför en fortsatt period där räntor, börs och även dollar stiger gemensamt ett tag. Fast det är en genuint öppen fråga så det är nog läge att vara på alerten och anpassa sig efter verkligheten.

 

Några av veckans inlägg

Räntan och hur den påverkar aktiemarknaden var ett tungt tema när jag pratade om börsen 2017 i veckan. Jag tänkte lägga ut det bästa ur den presentationen i några inlägg på Molekylär Ekonomi (där jag lägger mer analytiska texter). Först ut var ”Går det att läsa börsen, i så fall vad säger den nu?”.

Ett annat av veckans inlägg var ”Volatibråket visar att media blir allt bättre!”. Det utbröt en het ordväxling på twitter mellan Peter Benson på Svenska Dagbladet och Volatis IR-ansvarige efter att jag skrivit om bådas perspektiv på bloggen. Det här är en del av något positivt som många missar. Media och fakta som används av olika avsändare blir alltmer genomlysta och diskuterade. I era som fått namnet post truth kan det vara en positiv utveckling väl värd att lyfta fram. Det var inte bättre förr, den här gången heller.

 

Portföljen inför veckan som kommer

 

November blev en trist månad för oss. Svängarna runt valet gjorde att jag tappaden 1,5 procentenheter på index (SIXRX). Vi jämför ju med hela Stockholmsbörsen inklusive utdelningar och håller alltid volatiliteten under nivån för det indexet, som ett sätt att ha ordning på vårt risktagande. För året är nu portföljen upp 11,1 procent mot index som är upp 5,5 procent.

För närvarande ligger vi fullinvesterade och de flesta dagar skuggar portföljen index nära. Det är helt ok. Jag sätter mitt hopp till rapportsäsongen. I veckan som gick fick vi en lite tilldelning i Volati, som jag sålde för det tar för mycket tid att hålla reda på innehav som är för små i förhållande till hela portföljen.

Dessutom vred jag ned HM ett snäpp och ökade istället i Autoliv. Två förändringar jag nämnde förra veckan. Veckan som kommer skulle en justering av Investor kunna vara aktuell. I så fall för att placera pengarna i något portföljens mindre innehav. Jag har inte riktigt bestämt vilket. Målet är som sagt att få en jämnare fördelning. Innehavet i BMW är också lite större än jag vill ha det men där skulle jag vilja ha lite bättre betalt än nuvarande nivåer.

Den fråga jag väger mest för och emot just nu är annars om vi ska fortsätta vara fullinvesterade. Det är ränteuppgången som oroar men jag tror som sagt att den gått lite fort men där skulle jag kunna ändra mig.

Slutligen vill jag puffa för min insamling till SOS Barnbyar. Om du gillar det jag bloggar och vloggar och vill visa det genom att göra något bra – så lämna gärna ett bidrag. Det gör skillnad – på många sätt!

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

 

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här