brevlåda

Läsarfråga: hur ska jag och min fru investera en miljon? 2


Hur ska jag spara?

Hej Jacob
Först vill jag tacka dej för att du delar med dej av dina kunskaper om att förvalta sin egendom.

Men nu har jag kommit över ett problem 🙂
Vi sålde vår lägenhet och blev med en halv miljon kronor var. Frugan vill inte ta en enda risk och är bestämt för att ha dem på sparkonto. Jag vill gärna investera dem, tryggt och få mera en 8%.

Hör gärna på din åsikt om hur det skulle bli bäst. Lite i taget kanske in? Men vart?
Jag är 57 och att fördubbla summan innan pension vore inte så dumt in 🙂

Jag har läst om utdelningsaktier, men 4% är kanske inte det bästa?
Fonder, global kanske? ISK och KF är klart.
Mycket tacksam över lite råd.

Ha en bra dag.

Med vänliga hälsningar

Jampln på Shareville

 

Pengamaskinen

Hej!

Det här är en typ av fråga både jag och andra svarar på rätt ofta. Grunden i svaret är att förstå de val du gör när du gör en avvägning mellan risk och avkastning samt att du får bättre betalt för samma nivå på ditt risktagande om du har en bra riskspridning.

Ett enkelt svar är att jag ser på din portfölj att du äger Nordnets fyra gratisfonder. Det räcker långt, kanske kan du komplettera med en global aktieindexfond. Vill du fundera lite mer kring ditt sparande kan första avsnittet av min sparskola ”Pengamaskinen” vara en möjlig start. Där går jag igenom grunderna du behöver för att bygga upp ett bra sparande. Det är ett mer fullödigt svar än jag kan ge här.

Ett annat råd är att titta runt lite bland bloggar och media. För det är som sagt många som svarat på just den här frågan. Du kan exempelvis vilja kolla in Rika Tillsammans som jag skrivit om här.

 

Några reflektioner om din fråga

Det sagt här är några korta specifika reflektioner om din fråga.
1. Sparkonto brukar, som du är inne på, vara ett dåligt val för sparande på 8-10 år eller mer men jämfört med annan låg risk som räntefonder och obligationer har det sina poänger för den som tror på stigande räntor.

2. Psykologi och husfrid är viktiga faktorer. Det är inte värt att träta om pengar eller ännu värre förlorade pengar. Klokt av er att dela upp beloppet i ni fick i två delar om ni inte tyckte lika om hur det skulle förvaltas.

Det är som du är inne på rätt stora belopp i avkastning ni avstår om ni helt ska minimera risk. Dessutom kan det ju alltid i ett par bli så att även om det var uppdelat, så sneglar man i slutändan på varandras resultat. Ett råd kan därför ändå vara att välja mycket transparenta, lättbegripliga och billiga produkter. Som gratisfonderna på Nordnet.

Ett annat alternativ som inte är så dumt från riskspridningperspektiv heller är att som ni gjort placera hälften som din fru vill men då till bästa ränta ni hittar med investeringsgaranti och hälften i en portfölj du rår över. Det blir tillsammans en relativt låg risk med en hygglig avkastning

3. En sjysst aktieportfölj. Jag anar på din fråga och ditt sparmål att du gärna skulle vara aktiv med hela din del av beloppet. Om du kommer fram till det kan vettiga portföljer med bra riskspridning exempelvis vara att:

a) placera minst halva beloppet i 2-3 investmentbolag eller i gratisfonderna (alternativt åtminstone indexfonder) sedan kan resterande del placeras i några utvalda aktier.

b) vill du vara ännu mer aktiv köp en aktieportfölj med 15 aktier eller fler. Tänk i så fall på att blanda branscher, storlekar, inriktning, geografi med mera.

Visst kan du välja aktier med hög utdelning eller till med s.k. utdelningsaristokrater med utdelning som växt länge. Det är en populär sparform och den ger för det mesta en tillräcklig riskspridning för att du ska få rätt betalt i form av avkastning.

Bra att veta i så fall är att den här typen av aktier oftast faller i värde om räntan stiger och ökar i värde om räntan sjunker. Du behöver ju inte heller använda utdelningar för att få pengar i handen. Ni kan likväl ta ut några procent av kapitalet i sparandet i ”utdelning” till er själva. Det spelar ju ingen roll för er om avkastningen kommer från utdelningar eller från att aktien stiger värde för att bolaget behåller pengarna och investerar klokt.

När det gäller ditt mål för avkastning på åtta procent per år är det realistiskt för en bra blandad aktieportfölj. Marknaden räknar inte med att nå så högt för portföljer som tar lägre risk.

Jag hoppas det var svar på frågan.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken.

Om du gillar det jag skriver och filmar – visa det med ett bidrag till något riktigt bra!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

2 tankar om “Läsarfråga: hur ska jag och min fru investera en miljon?

 • JampIn

  Hej Jacob,

  Tack för dina råd 🙂
  Bra tankar, jag skall gå vidare med dem..

  Alternativet 3a med indexfonder + utvalda aktier blir kanske ett mig passande alternativ.
  ”a) placera minst halva beloppet i 2-3 investmentbolag eller i gratisfonderna (alternativt åtminstone indexfonder) sedan kan resterande del placeras i några utvalda aktier.”
  Här kommer svårigheten att välja. Inflationen är på väg, räntorna stiger.
  Skall man koncentrera sig på geografi, bransch, råvaror eller ..?

  Intressant var också att utdelningsaktier är inverkade av räntan
  ”..med s.k. utdelningsaristokrater med utdelning” ”.. bra att veta i så fall är att den här typen av aktier oftast faller i värde om räntan stiger och ökar i värde om räntan sjunker.”
  Vi är ganska säkra på att räntorna kommer att stiga, så, vi väntar med dem 🙂

  Du får gärna spinna vidare med tex. i hurudan takt jag bör placera och i vilka proportionen vart?
  Tänkte på:
  Nordnets super fonder.
  Länsförsäkringar Global Indexnära
  Emerging fonder?

  Tack för din tid, råd och ha en bra dag.

  h JampIn

  • admin Inläggsförfattare

   Fördelning är också ett spännande ämne. Får se om det blir ett eget inlägg. Det korta svaret är att en global indexfond som Länsförsäkringars räcker långt. Kombinationerna med de övriga du nämner är också bra. Det är inte jättenoga med andelarna när du har så bra, breda och billiga fonder. Tillväxtmarknader höjer risk och förväntad avkastning, så den kan du spela med om du vill för att få din mix. Lite liknande går det att resonera med Nordnets Superfonder om du vill vikta mot något land eller några branscher (länderna är inte helt lika men kompletterar varandra bra).

Kommentarer är stängda.