netent-170113

Portföljen: kollar strategin & funderar på en ny aktie


Året har börjat bra. Fast framför allt så fungerar portföljen bra just nu. I det här inlägget förklarar jag vad jag menar med det, funderar på hur bilbranschen mår och tittar på ett nytt inköp till portföljen.

 


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

Stilla börsöppning

Börsåret har öppnat upp 1,2 procent för vår del. Det är jag helt nöjd med. Jag jämför portföljen mot Stockholmsbörsen inklusive utdelningar, SIXRX. Där är uppgången i år 0,4 procent.

Jag håller alltid risken, mätt som volatiliteten, lägre än SIXRX även där ligger vi rätt. Det är inte självklart att bara mäta risk genom volatilitet men jag tycker det är ett enkelt och vettigt mått för att hålla ordning på vår riskspridning.Vår volatilitet ligger senaste året på 15,9 procent mot börsens 18,5 procent.

 

bedomning

Sedan försöker jag följa att portföljen, som helhet, beter sig ungefär som jag vill. Just nu inkluderar det att den ska stiga om räntorna går upp, om riskviljan ökar och helst reagera aningen positivt på en starkare krona. Det här pratade jag bland annat om i ”3 snabba om börsen 2017” från december. Bilden ovan är tagen från det inlägget.

Jag har ingen förhoppning att den verkligen kommer att hålla hela året men den gav en riktning att agera utifrån. I stort sett har året öppnat som jag räknade med Då vill jag förstås se att det syns i portföljens resultat. Det har det också gjort någorlunda väl. Det här enkla sambandet – att en aktiv portfölj ska röra sig rätt utifrån dina bedömningar inte bara utvärderas utifrån hur den går – tycker jag många missar. I annat fall har ju den aktiva komponenten i placeringarna bara varit ett lotteri. Det gäller oavsett om det är stock picking, en branschanalys eller en makroanalys som ligger bakom investeringsbeslutet.

Från mitt ordinarie arbetsliv vet jag att forskningen brukar visa att någonstans mellan 3-30 procent av strategier lyckas. Även om lyckas förstås är ett vitt begrepp. Två vanliga problem är att inte införa strategin och att inte anpassa den utan bara köra på efter kartan oavsett hur verkligheten ser ut. Det här jobbar jag rätt hårt med att komma ifrån i våra investeringar. Jag vill se både att mina antaganden stämmer (eller så får jag ändra dem och strategin), att jag tillämpar den och att de ger önskat resultat.

Ett enkelt exempel. Antag att du tror att HM är för lågt värderat för att försäljningen ska ta fart men aktien stiger trots att försäljningen mattas av. Vad gör du? Jag skulle antagligen sälja vårt innehav eller åtminstone göra en omfattande ny analys. Jag skulle definitivt inte vara nöjd med den uppkomna situationen.

 

Strategin ska synas i resultatet för att vara värd något

För min del blir jag mer imponerad av en förvaltare som tänker vettigt och placerar konsekvent men har otur än någon vars resonemang är svaga men som råkar pricka rätt. Det senare lär vara tur som jämnar ut sig i längden. Det är därför jag i Sparskolans avsnitt om Fixa Fondportföljen förespråkar att faktiskt läsa analyser, både nya och gamla, för den som funderar på att köpa aktivt förvaltade fonder.

Det är också därför jag gillar bloggare som Lundaluppen och Aktieingenjören samt förstås tidningen där jag skriver krönikor Värdepappret. Det är långt i från alltid jag håller med om slutsatserna i analyserna men det är transparent och alltid genomtänkt. Läsaren kan ställa sig och få svar på frågorna jag pekar på i Sparskolans avsnitt om Konsten att leta vinnaraktier  nämligen ”vad tror jag är fel i aktiepriset?”, ”hur vet jag att jag att det är fel?” och ”vad tror jag det är värt”.

 

Några orosmoln så här långt i år

Jag har alltså klarat imponerande två veckor in på det nya året utan att få helt fel. Guldstjärna! Nej då. det säger förstås ingenting men jag ser inga större skäl att korrigera planen eller portföljsammansättningen ännu. Några punkter oroar dock. Det är främst kopplat till installationen av Donald Trump i Vita Huset.

Tecknen på att det blir handelshinder mot bolag som exporterar till USA ser onekligen ganska starka ut. BMW har meddelat att de behåller sin produktion i Mexiko. Det ser jag som en risk och i en bilkonjunktur som runtom i världen är nära eller över peaken är jag inte längre lika säker på att vi ska övervikta vårt innehav i ett av mina favoritbolag. Övervikta i vår portfölj på 15-20 aktier betyder att ligga över nivåer på 6-7 procent av totala innehav. Vi får se. Jag är på det hela taget nöjd med bolaget och tycker priser runt 90 euro ligger helt rimligt.

Sedan har jag satsat hårt på hälsa och finans i årets börsöppning. Finans känns väl ok. Hälsobolagen får jag däremot hålla ett extra öga på. Det gäller särskilt läkemedelsbolagen Astra och Novo Nordisk, båda men särskilt den senare kan få det tufft om Trump verkligen levererar hårdare regleringar mot höga läkemedelspriser.

Främst är det det aktier från Norden, USA och Tyskland vi satsar på. Just nu är det bara 35 procent som ligger utanför Sverige men det brukar vara mer. Någonstans runt 50-60 procent är mitt riktmärke.

Det är en kombination av orsaker som gjort att jag vi har en lite annan vikt än vanligt. USA är relativt högt värderat och har haft en urstark dollar som dock kommit ned något. I Europa är det mycket att kronan är undervärderad mot euron samtidigt samtidigt som det finns tillräcklig osäkerhet På kort sikt skulle jag snarare kunna vrida upp den svenska delen lite till.

 

Läsarfråga om Vitrolife och Cellavision

 

På bolagsnivå har det inte hunnit hända så mycket ännu. Jag fick den här frågan av en läsare häromdagen

Hej!

Tänkte höra vilken tidshorisont/målkurs du ser på dina investeringar i Vitrolife och Cellavision?

/Mvh David

Svaret är att vi haft båda innehaven länge och i grunden är det investeringar i bra bolag för mig. Sedan har vi även i båda fallen fått bra betalt för att vrida upp och ned innehaven över tiden, vart efter de legat tillräckligt långt under respektive över det jag tycker är en rimlig riktkurs. Inför rapporterna håller jag fast vid att med känd information ligger Vitrolife någorlunda rätt runt 375 och Cellavision runt 80.

Ska jag engagera mig ordentligt i aktien behövs den en svängning på, säg, 15-20 procent från det. Bolagen är jag däremot alltid noga med att följa.

Skulle de passera utan att något märkvärdigt händer kan nog mina riktmärken för 2017 krypa upp något. Det blir lätt så i växande bolag. Så länge det funkar ska aktien, för att motsvara risken i bolaget, stiga några procent per år. Båda ger ju rätt låg direktavkastning. Men som sagt. Här och nu är det inga bolag jag tittar på för att varken sälja eller köpa i. Vitrolife skriver jag lite mer om i det här aktuella inlägget.

 

 

 

Tre bolag vi är nära att köpa

netent-170113

Källa: Börsdata

Just nu är det tre bolag jag funderar lite mer på. Närmast ligger NetEnt, där kvalitet till något mer rimligt pris lockar. Där är det full möjligt att vi inom kort köper en första liten lära-känna-post. Sedan är jag fortsatt nyfiken på Mekonomen. Växande bilpark, stark konsumtion, möjligheten att det rör på sig i ägarleden lockar. Slutligen har jag ett ännu så länge halvt öga på Fagerhult men det är en bit bort i tankarna.

 

 

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 
 Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här