tunisia-733614_1920

Medvind slår värde i årets tävling 2


Vår aktietävling vänder hemåt efter ett halvår där medvind slagit värde. Långt efter har chansningarna och spekulationerna kommit. Vilken investerarstil blir vinnare när vi närmar oss nyår?


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Momentum i täten

https://borsdata.se/screener

Källa: Börsdata

Halvfullt eller halvtomt? Personligheten syns rätt tydligt när man investerar. Det är ett av skälen att jag tycker att vår tävling är så rolig. För vi är sex helt olika stilar som möts i en årlig aktietävling. Fem är erfarna börshajar och den sjätte är min fru Affärsmodellen, som istället har en gedigen erfarenhet av att driva affärer främst inom fastighetssektorn. Tidigare års resultatet hittar du här. Det är en rolig konstellation investerare. Det är sex helt olika synsätt som möts i tävlingen.

Det roliga är att vi tänker så olika och att var och en med sin metod lyckats med sina investeringar genom åren. Det är allt från ultratråkiga värdeinvesteraren Solbulle till, i mina ögon, halvtokiga men imponerande skickliga eventinvesteraren Rockräven. Det här gör att tävlingen dels ger en belysning av hur olika stilar fungerar, vad som får dem att ticka och gå, dels visar vilket börsklimat vi är inne i.

Om ni vill uppmuntra mitt bloggande och vloggande är det bästa sättet att ge ett bidrag till min insamling till SOS Barnbyar. Den hittar du här.

Ta en titt på de fem aktier jag valt ut. Visst känns tankegångarna igen från våra riktiga investeringar. Det är bolag med en stabil bas som det i bästa fall finns ett case som ska driva uppåt. Det har väl gått rätt bra? Blickar jag framåt tror jag mer på en fortsatt uppgång i Storebrand och AstraZeneca än i Mekonomen och AQ Group med Clas Ohlson någonstans i mitten. Fast det är inget av innehaven i tävlingen som jag är särskilt oroad för. Jag ligger nog rätt ok till för att ta hem den här kampen om det blir ett någorlunda lugnt andra halvår på börsen.

Jämför det med eventspecialisten Rockräven. Tävlingen är lite orättvis mot honom, eftersom man inte får placera om under året. Det gör hans inriktning mot svåra turnaroundcase och snabba förhoppningsbolag extra svår. För den är tuff redan från början. Min inställning är att det här är en investerarstil som kräver djup kunskap om varje enskild investering för att lyckas. I årets tävling har det här blivit extra tydligt. Det är bara Nordea, som slagit storbolagsindex. Den har därtill gett en fin utdelning, så det får sägas varit en lyckad satsning. I övrigt satt in de händelsedrivna spekulationerna i år. Tidigare år är det ju här man hittat de högst flygande aktieraketerna i tävlingen. Är det läge för revansch i Anoto, Concent, Kancera eller MedicPen andra halvåret? Det är inget jag för min del vågar spekulera i.

Även Affärsmodellen har fått kämpa med en portfölj vars grundtanke jag tror många känner igen sig i. Hon satte som uttalat mål i år att investera i bolag med produkter som köparna är mer eller mindre beroende av. Särskilt säkerhetsbolaget G4S blev en fin träff men även experterna på kommunikation under svåra förhållanden Invisio har gått bra. Resultatet tyngs dock av att hon kom in fel i Novo Nordisk och av notoriskt svaga Orexo. Precis som för många andra är nog Tobii den största besvikelsen. Den här gången kom utfallet för portföljen att bli ett bra exempel på att det inte bara är idén i bolaget som räknas.

Den investerare som möjligen är gruppens skickligaste spekulant, åtminstone i genren att ligga nära marknaden, är Aristokraten. Över åren har jag noterat en ständig förmåga att känna av trenderna i marknaden. Det är dock inte en renodlad trader utan mer det som väl bäst kunde beskrivas som en kortsiktig analytiker. Vad är det som är på gång? Aristokraten har ofta en rätt bra hum. Något jag tycker investeringarna i Alfa Laval och Getinge inför året visar. Riktigt den överavkastningen Aristorkraten normalt siktar på har de väl dock inte gett. Fokus på det som ligger närmast blir precis som för Rockräven till en nackdel i vår tävling, där det inte går att placera om under året. Jag är till exempel inte säker på att Bonava hade försvarat sin plats hela första halvåret om byten varit möjliga. Sedan sticker jag ut hakan och säger att det för den standard Aristokraten brukar hålla hittills varit en miss med investeringen i Concordia Maritime. Sampo är däremot den där typen av bolag som nog bidar sin tid när räntorna stiger.

Ni som följt tävlingen verkar nästan unisont valt Solbulle som er favorit. Det är inte så konstigt. En riktigt skicklig värdeinvesterare med det där torra anslaget är onekligen charmig. Åren går men fortfarande har Solbulle inte en enda riktigt dålig investering i de tävlingar vi haft. Inför året skrev jag att hans val av Fagerhult imponerade och var något jag gärna hoppade av. Synd att vi inte gjorde slag i saken för det är en aktie som gått som tåget. Annars är det som vanligt bredden som imponerar. Nibe, SAAB och Sectra är rätt olika bolag men alla med stora kvaliteter. Det har Solbulle utnyttjat med den äran. En något svagare investering i Securitas kanske mer ska ses som en uppsida inför andra halvåret? Även i år en stark utmanare till att ta hem hela tävlingen.

Allra bäst har det gått för förra årets vinnare – Örby Industrier. Hans specialitet är att plocka upp klassiska bolag när de fångat upp medvinden uppåt. Det får gärna vara cykliska bolag och ofta inom verkstad. De långa svepande momentumspelet för tankarna till strategier som bull och bear men här ligger mycket mer fokus på de enskilda bolagen. I år har det varit ännu ett vänligt år mot det här sättet att investera. Cellavision och Vitrolife, som ju även finns i vår riktiga portfölj, har gått som tåget. Även Hexagon och Note imponerar. Det enda man måste undra är varför Telia skulle passa in i den här gruppen?

 

Ställningen

tavlingen-juli-2017

När jag räknar ihop ställningen tittar jag i första hand på den som när alla aktiers avkastning rangordnats har lägst platspoäng. Skälet är att vi i tävlingen vill gynna flera bra aktieval framför enstaka raketer eller sänken. Det har dock blivit så med åren att även den raka jämförelsen om bäst avkastning uppfattas som en egen tävlingsklass av deltagarna.

Så här långt är det Örby Industrier som tagit täten. Nära nog för att utmana är för närvarande främst Solbulle och jag. Kanske kan även Aristokraten lägga in en långspurt medan jag tror att Affärsmodellen och Rockräven i år får förlita sig på mirakelvändningarna. Något som ingen av dem är helt främmande för och som särskilt Rockräven faktiskt ibland lyckats med.

 Tävlande SIXRX 31/12
Örby Industrier 22%
Affärsmodellen 12%
Gottodix 10%
Rockräven 5%
Aristokraten -6%
Solbulle -7%
Snitt 7%

 

En annan sidotävling är att gissa hur börsen går. Per igår är det breda indexet SIXRX som inkluderar utdelningar upp 12 procent. Det vill säga helt i linje med Affärsmodellens gissning och nära min. Det är dock mycket tid kvar och nog är väl spridningen i gissningarna om hur året slutar nästan lika breda som det var när tävlingen började?

/Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.


2 tankar om “Medvind slår värde i årets tävling

 • Aristokraten

  Hej

  Utan tvekan en av de roligaste tävlingarna som går att deltaga i om inte till och med den mest roliga. Tycker själv att det nästan är som svårast att förutse utgången på ett års sikt. Med en omvärld som ser ut som den gör och en marknad dopad med diverse stimulanser så känns det nog mer än omöjligt just nu. Jag kan ju iallafall glädja mig åt att min portfölj i övrigt gått riktigt bra i år.

  Den stora chansningen denna gång var Concordia. Det får jag nog ändå hålla med Gottodix och anse investeringen vara ett feltänk från min sida. Väldigt tveksam till att det kommer någon vändning där. Alfa Laval och Getinge har gått hyfsat men inte riktigt nått så bra som jag trodde. Tror främst att Getinge kommer lite till innan årskskiftet. Sampo kan bättre och precis som Gottodix skriver så kommer räntan att hjälpa till snart. Bonava var det sista bolaget jag slängde in i smeten eftersom den gode Gottodix hade synpunkter på mina val 😤 En chansning utan speciellt mycket tanke måste erkännas.

  Hoppas kunna ta någon placering till under hösten. Svårt men inte omöjligt.

  Trevlig sommar

 • Solbulle

  Ja du missade Fagerhult i år men fångade Kabe förra året 🙂 Securitas är såklart en besvikelse så här långt. Tycker jag prickade oron där isis motgångar lokalt resulterat i fler terrorattacker globalt men aktien kan varit lite väl högt värderad tidigare. Nästa år blir hopplöst. Behöver plocka bort några av de befintliga valen men kommer nog inte hitta nya lockande alternativ. Måste kanske lämna walk over!

Kommentarer är stängda.