competition-1227639_1920

Lärdomar från vår aktietävling 2016


Det var sex tävlande och 29 aktier på startlinjen. Först i mål ångade en erfaren industrialist men som vanligt var det värdeinvesteraren som imponerade mest.

 


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

 

 

Så gick tävlingen 2016

Vi är ett gäng med sex olika investerarpersonligheter på aktiemarknaden som möts i en årlig tävling där det inte räcker att pricka högst avkastning under året. Vinner gör istället den som bygger en hel portfölj av bra aktier – allt utifrån tanken att på sikt är det inte enstaka raketer som avgör avkastningen utan att kunna göra flera bra val.  Därför vinner den som när aktierna placerats i avkastningsordning får lägst platspoäng på sina aktier.

Förra årets val presenterades i inlägget ”29 aktier för 2016”. Så här gick det.

 

Huvudtävlingen

1:a plats

Örby Industrier Avkastning Platspoäng
Boliden 70% 4
SAS -43% 28
SSAB 186% 1
Volvo 40% 11
Öresund 43% 10
Totalt 59% 54

Tävlingens industrialist fick till slut det börsår han väntat på. Råvaror var årets vinnare och det var förstås svårstoppat att ha med både Boliden och SSAB bland valen. Volvo får väl delvis ses som en gissning i samma riktning. Kompletteringen med Öresund var en spekulation i svensk konsumtion som gick hem medan chansningen på SAS visar vådan av att sätta händerna på fallande knivar.

 

2:a plats

Solbulle Avkastning Platspoäng
Kabe 60% 6
SAAB 33% 12
SkiStar 28% 14
Sectra 15% 15
Securitas 13% 17
Totalt 30% 64

Tävlingens dominant sedan starten var fenomenal även i år. Det här är en värdeinvesterare som sätter risken i fokus vid val av aktier. Undvika nedsidan går alltid före att hoppas hitta den lägst värderade aktien eller den med störst potential. Under de här tre åren har ingen aktie backat och de flesta slagit index. I år blev det alla fem som gav bättre avkastning än börsen. De har även portföljen som alls bara gör ett val om året gjort de tre åren vi haft tävlingen. Imponerande!

3:e plats

Gottodix Avkastning Platspoäng
Lundin Petroleum 62% 5
D. Carnegie & Co 51% 7
Bilia 14% 16
Millicom -3% 21
Immunicum -38% 27
Totalt 17% 76

Själv fick jag nöja mig med en tredjeplats i år. Det var chansaktien som sänkte skeppet. En bra illustration av hur vanskligt det är att försöka krydda portföljen. En rolig detalj är att i år gick den här tävlingsportföljen som jag satte ihop på fem minuter förra årsskiftet lika bra som vår riktiga familjeportfölj. En påminnelse om att inte bli för kaxig.

 

4:e plats

Rockräven Avkastning Platspoäng
SSAB 186% 1
Robert Friman International 91% 3
Taurus Energy -7% 22
Lifeassays -17% 25
Precise Biometrics -48% 29
Totalt 41% 80

Gruppen har en specialist på börsens allra svåraste bolag. Eventinvesteraren Rockräven är expert på att se värdet bland bottenfiskarna och turnaroundkandidaterna. Det är en väldigt dålig nisch att vara bra på att tajma händelser i bolag i en tävling där du bara får välja en gång om året. Desto mer imponerande är den fina avkastningen Rockräven ofta prickar.

Första året blev det magplask men de två senaste har gått desto bättre. Det är här man hittar de tresiffriga kursrusarna. Rockräven överklagar regelmässigt rangordningen utifrån platspoäng. Det är lätt att förstå men han illustrerar också poängen med tävlingsupplägget. Målet är fem bra aktier inte enstaka raketer.

 

5:e plats

Aristokraten Avkastning Platspoäng
Haldex 50% 8
NCC 47% 9
MTG 32% 13
Diös Fastigheter 3% 18
Miris Holding -73% 30
Totalt 12% 78

En annan som aldrig är främmande för att kalla på domaren är tävlingens aktiekunnigaste deltagare. Få slår Aristokraten på fingrarna i kunskap om vilka aktier, snarare än bolag, som är köpvärda vid en viss tidpunkt. Precis som Rockräven hämmas han dock av att bara få välja en gång om året. Fingertoppskänslan på topp tre var det emellertid verkligen inget fel på. Synd bara att fastigheter tappade greppet under året och att årets sämsta aktie i tävlingen återfanns här.

6:e plats

Affärsmodellen Avkastning Platspoäng
Beqab 2% 19
Autoliv -2% 20
Clas Ohlson -9% 23
HM -13% 24
Elos Medtech -20% 26
Totalt -8% 112

Ok, min fru Affärsmodellen är i yrkeslivet expert på affärer snarare än investeringar men nog får årets resultat sägas vara lite överraskande? För backa bandet till förra årsskiftet och nog hade det här sett ut som en riktigt stabil portfölj? Det blev dock inte de här konsumtionsaktiernas år och tuffast var det för leverantören till Novo Nordisk – Elos. Det är bara att ta nya tag. Portföljen kan väl också få vara ett exempel på att det är svårt att göra säkra val bara med säkra aktier. Bra riskspridning är ett bättre hjälpmedel.

Gissa börsindex

Avkastning Fel
Stockholm, inkl utdelningar (SIXRX) 9,65%
1. Affärsmodellen 10% 0,35%
2. Rockräven 7% -2,65%
Snitt 6% -3,52%
 3.Örby Industrier 16% 6,65%
4. Solbulle 2% -7,65%
5. Aristokraten 2% -8,15%
6. Gottodix 0% -9,65%

Revansch för Affärsmodellen i grenen gissa börsåret. Det blev ju riktig bra till slut. Här kom jag verkligen fel förra året. Jag gick in med tron att det skulle hålla ett tag men sluta sidledes. Istället brakade det direkt, tog sig sedan sidledes och lyfta andra halvåret. Det är svårt det där med börsen 🙂

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 
 Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här