competition-1227639_1920

34 aktieraketer för 2018 2


Ont om idéer? De tävlande i vår aktietävling har radat upp inte mindre än 34 bolag de tror på för börsen 2018. Finns årets kursvinnare i det gänget? Tidigare år har faktiskt rymt en del riktiga aktieraketer. Fast frågan är om inte det som verkligen imponerar är att fältets värdeinvesterare på fyra år haft 19 av 20 möjliga aktier på plus.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

De tävlande och resultatet 2017

Varje år är jag med i en aktietävling med några goda vänner. Urvalet av tävlande är inte vilket som helst utan här talar vi specialbegåvningar och det är inga duvungar på börsen vi talar om. Det är också sju helt olika investerarstilar som möts, vilket jag tycker gör det hela extra intressant.

tavlingen-2017-slutstallning

Vann årets tävling gjorde för andra året i rad min pappa under akronymen Örby Industrier. Jag har berättat om hans stenhårda investerarstil bland annat när jag var med i Prata Pengar. Specialiteten här är att surfa med trenderna på börsen. Ibland lite väl så. Han brukar skoja om att vi var miljonärer i högkonjunktur, så visst några snedträffar har det blivit. Fast i en investerarkarriär som sträcker sig över fem decennier vore det väl konstigt annars. För att vinna 2017 tog han hjälp av några bolag som jag är väl bekant med. Ett exempel på hur en riktig vinnarskalle på börsen tänker. Det gäller att tjäna mest. Punkt slut.

Fenomenet i gruppen har jag skrivit om tidigare. Det är värdeinvestaren Solbulle. Han har en bakgrund som bland annat pokerproffs och elitspelare i både schack och bridge. Specialiteten är beslutsfattande. Går en risk att undvika så gör Solbulle det. Nästan in i det absurda. Han brukar klaga på att han måste välja fem aktier varje år. Hur ska han kunna hitta så många som inte är för osäkra?

Strategin har verkligen betalat sig i en tävling där du ska välja fem aktier i början av året utan möjligheten att få byta. Det som fascinerar mig är han de fyra år vi haft tävlingen varje år har slagit index med råge. Dessutom har bara en av de tjugo aktier han valt backat. Slumpen spelar förvisso större roll än vi tror men framgångarna säger onekligen något om att investera i bra bolag. Det blev en pallplats även denna gång.

Pallplats men ingen seger i år igen blev det för mig. Det är lite talande även för min investerarstil att jag hamnar ok varje år men inte vinner. För första steget när jag investerar är idéerna. Jag brukar ställa upp i tävlingen med de bolag som just vid respektive årsskifte intresserar mig mest. Sedan återstår en hel del kvalitetssäkring innan vi slår till i vår verkliga portfölj. Bästa tanken förra året var den om att stabilare räntor skulle gynna försäkringsbolaget Storebrand. Om ni undrar varför den aktien inte hittade in i vår portfölj så är svaret att den positionen togs av den ännu mer lyckade investeringen i Commerzbank.

Min fru, Affärsmodellen, är den enda i gruppen som inte stirrar på börsskärmar dagarna i ända. Hennes styrka är att hon från sitt yrkesliv är bra på riktiga affärer. Det har dock visat sig rätt svårt att omvandla till investeringar på börsen, åtminstone sådana som ska begränsas till ett år och väljas ut vid ett enda tillfälle. Hennes plan är i tävlingen att satsa på bolagen vars produkter du bokstavligen inte kan vara utan. 2017 blev det riktigt lyckat och hade det inte varit för en genomklappning i Tobii så hade placeringen blivit högre.

Aristokraten är nog den i gänget som kan börsen allra bäst. Det trots hård konkurrens framför allt från de mycket erfarna Örby Industrier och Rockräven. Vad du än tar upp för ämne verkar Aristokraten ha ett ess i rockärmen. Förutom djup egen kunskap om både trading och fundamenta i förvånansvärt många av börsens bolag så har han alltid fingret på pulsen om vad som är på gång.

Med vänner och bekanta som det verkar i börsvärldens alla hörn så vet han hur snacket går om olika bolag. Jaså, har du köpt den – kan han säga och så får man oroligt dra ur honom vad det är han hört det skvallras om. Möjligen har tävlingsformatet med investeringar bara en gång om året missgynnat hans näsa för att hitta fakta för han har inte riktigt fått till en fullträff i tävlingen ännu. Det i stark kontrast till hans egna investeringar.

Det samma gäller för eventinvesteraren Rockräven. Bäst är han när bolag börjar närma sig nyemissioner eller annat där hela bolagets framtid koncentreras till en viss händelse. Det är en förmåga han byggt upp bland annat under en karriär av avancerade rekonstruktioner där han träffat några av finansvärldens stora i situationer de nog helst skulle vilja glömma. Specialiseringen på händelser gör det förstås extremt svårt att lyckas i en årsbunden tävling. Icke desto mindre blev det vinst ett år och det är här du hittar raketerna som dubblas flera gånger om. 2017 var emellertid inte ett av de åren.

Till tävlingen har vi 2018 lyckats komplettera med en riktig stock picker. Det är den roliga akronymen Avgå Alla! som investerar nästan enbart utifrån vad som är spännande bolag. Här är det inget snack om riskspridning eller konjunkturer hit eller dit. Det är, som sig bör för en renodlad stock picker, bara frågan om att ha rätt eller ha fel. Ett spännande tillskott till tävlingen – inte minst för den som letar efter bolagen som ligger lite utanför huvudfåran. Så här beskriver han sig själv.

Investerarstil: Gillar egentligen inte börsen. Skulle hellre ta en riskfri fastränteplacering på 4 procent om det fanns. Aktieintresset brukar dock bubbla upp när börsen är nära toppen, t ex 1999, 2007, 2017.

Tja, det låter som ungefär varenda cynisk och därmed rolig stock picker eller för den delen trader jag träffat. Resten av världen är alltid bara ett andetag från ett enda stort kaos men det spelar ju ingen roll om man själv hittat den där unika investeringen att mjölka avkastning ur.

 

Hur går börsen?

tavlingen-2017-slutstallning-borsen

I en sidotävling brukar vi tävla om vem som gissar rätt på börsindex för det kommande året. Den tävlingen tog jag hem i år och här brukar jag faktiskt hamna hyggligt.

gissning-2018

Notera hur negativa förväntningarna är inför i år! Jag är den stora optimisten som drar upp snittet. Annars är det gott om röda siffror när de tävlande gissar. Intressant tycker jag. Det oroar inte att kroniskt pessimistiske Solbulle gissar på nedgång eller att helt bolagsfokuserade Avgå Alla! gör det.

Värre är det att Aristokraten drar till med en chansning om ett riktigt usel börsår. Det är ju inte utan att man undrar om han hört något. Skämt åsido både han och Örby Industrier är som de där fiskarna som får ont i en liktorn när det är dåligt väder på gång. Det värsta är att de ofta har rätt!

 

Aktieraketerna 2018

tavlingen-2018-bild

Ok, vad är det då det här gänget kokat ihop för 2018? Nedan några ord om deras val.

För min del undrar jag om inte Affärsmodellen den här gången prickat den portfölj hon flera siktat på. Tre av bolagen äger vi. Ett gillar jag och det sista är jag nyfiken på.

AstraZeneca ska fortsätta få igenom nya patent och även om 2017 bjöd på en del motgångar så räckte omställningen från gamla till nya mediciner till ett bra börsår. Slipper bolaget motgångar och kanske till och med kan överraska lite ser 2018 spännande ut. En fin detalj är att marginalerna stärks vart efter nya patenterade mediciner ersätter gamla där patenten löpt ut. Det där håller på att tippa över i en riktigt fin lönsamhetsutveckling.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Novo Nordisk är om något bolaget vars produkter kunderna inte kan vara utan. Lite har den sanningen naggats i kanten vart efter enklare insulinpreparat börjat säljas som generika. Frågan är dock hur mycket patentskyddet egentligen betyder för mycket av det Novo Nordisk säljer är hela skräddarsydda behandlingar. Dessutom finns förstås alltid en efterfrågan på den allra bästa vården och den är det tills vidare danskar som står för. Även här bjöd 2017 på en vändning till det bättre som har alla förutsättningar att rulla på även i år.

Vitrolife har jag som bekant skrivit spaltmeter om. Bolaget har 2017 haft ett kalasår ovanpå alla sina tidigare framgångar. Nu kostar ju den här aktien därefter. Så vem vet om den orkar ett lyft till 2018. För det skulle i så fall tala att kassan är stor och integrationen av de senaste nyförvärven i stort sett avklarad. Framåt våren skulle det inte förvåna om det kom en ny affär som lyfte upp de redan stora intäkterna ett hack till. Drömmen vore något som kom åt USA-marknaden. Tills nu bolagets akilleshäl.

Coloplast är en annan dansk gigant. Plåster, förband och annat vården behöver för att sköta om dig är allt annat än enkla produkter. Avkastningen på eget kapital är skyhög, tillväxten finns där och så, förstås, prislappen på aktien. Jag vet inte hur många gånger jag varit och fingrat på ett köp i den här danska fullträffen. Det har dock inte blivit av bland annat för att pengarna hamnade i Novo Nordisk. Nu har aktien vilat på en hög nivå några år. Dags för nästa lyft?

Boule Diagnostics har erövrat världen med sina blodcellsräknare. Det låter ju onekligen som en investering för oss och visst gillar jag bolaget som dock aldrig riktigt fått min uppmärksamhet, eftersom vi redan har en hel del hälsa i portföljen. Det sagt är det verkligen precis den typen av bolag jag alltid letar efter. Tillväxt, lönsamhet och så det Affärsmodellen gick på med en produkt du inte vill vara utan. 2018 då. Ja, det är ingen billig aktie men å andra sidan är det inget dåligt bolag heller.

Solbulle var kort och stringent i sin motivering av sina aktieval. Det här är hans medskick:

Brukar ha beslutsångest men i år är det än värre. Jag är inte det minsta komfortabel med något. Ingen specifik inriktning, branch eller liknande. Det slutade därför med att jag valde 5 aktier jag tycker verkar ha en tydlig idé och som är bra på det de gör. Man brukar ju dock inte få något gratis och risken är i gengäld att de är lite väl högt värderade.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Jag gillar som vanligt det jag ser i den här portföljen. Vi tänker rätt lika.

Intrum Justitia har alla förutsättningar att fortsatt tjäna på kombinationen av att skuldportföljer säljs billigt av långivare i behov av att städa sin balansräkning och att dessa dåliga lån sedan kan återvinnas till goda vinster när konjunkturen stärks. För min del skulle jag oroa mig över hur räntekänsligt bolaget är. Med sin relativt höga hävstång och numera låga direktavkastning kombinerat med att skuldportföljens värde också påverkas av räntor så kan aktien reagera som en obligation med hög risk 2018. Det är en marknad många varnat för.

Hygienprodukterna från Essity är en defensiv investering, där bolaget bör klara sig bra även vid en inbromsning på börsen. Aktien handlas till mellan 19-20 gånger den förväntade vinsten 2018, så det är inte lika självklart att den skulle stå emot börsmotvind. Rätt tajmad kan det ändå vara ett intressant tillskott på lite längre sikt.

Fagerhult gillade jag redan förra året när Solbulle också tog med dem i tävlingen. Den gången var det ett värderingscase. Den här är det mer en fråga om att surfa med konjunkturen. Det syns om inte annat på att p/e-talet på föregående års vinst gått från dryg 20 till drygt 27. Ett bra exempel på att nu är det vinsterna som får dra.

Troax är en favorit för värdeinvesterare och jag förstår helt klart varför. Vem kan annat än lockas av en specialist på grindar och förråd till industrin? Bra går det också. Fast p/e-talet för 2016 slutade på knappt 18 medan det nu för ett år bakåt ligger på över 29.

Gärna en dipp för att fiska de spännande bolagens aktier således. Det bolag som här och nu lockade mig mest var istället Billerud Korsnäs. Här ligger det förväntade p/e-talet för 2018 och 2019 på runt 14. Det samtidigt som förväntningar på försäljningstillväxten ligger stabilt drygt 3 procent och rörelsemarginalen på 11-12 procent. Förpackningsmaterial ligger rätt i tiden och är därtill lagom konjunkturkänsligt. Det är lätt att se försäljningen ta fart kommande år. Varför inte stöttade av lite prisinflation? Bland hoten finns en starkare krona men i en välbalanserad portfölj kan det vara en risk värd att ta.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Örby Industrier retas även i år genom att plocka några av sina val från vår riktiga portfölj. Så här motiverar han sina val:

Investor kommer att gå klart bättre än index främst för att den startar med mycket hög substansrabatt.

I Kinnevik tar jag rygg på Gottodix. Det är för närvarande med sin framtidsinriktade portfölj det bästa investmentbolaget för den långsiktige.

Hexagon är inne i en mycket intressant marknadsutveckling i både USA och Kina. Det är i en riktig framtidsbransch som kommer att dra nytta av den snabba utvecklingen inom AI.

Cellavision är intressant främst för sina globala möjligheter. De kan nog med tidwn 4-dubbla sin omsättningen. Efter ett något svagare kvartal är det en klar turnaround kandidat för början av året.

Kambi är också en chansning – också det en klar turnaroundare. Risken är om bolaget klarar konkurrensen framöver men uppsida saknas inte.

Örby Industrier har också gett en kort förklaring till sin negativa bedömning av börsen 2018. Den kommer här:

Börsen sjunker med stigande räntor och de många orostecknen i omvärlden. En sådan äe den ökande spänning mellan USA och Kina. Nu när Kina ska återta världshegemonin. (senast på tronen var 1700-talet, så vi talar om ett stort skifte). Sedan kanske Ryssland också ställer till det. Dessutom ligger det i luften att stora snabba strukturförändringar kommer att störta vissa gamla dominanter. HM köps nog till exempel ut från börsen.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Aristokraten tror trots sin negativa syn på börsen att 2018 ger en bra skjuts till en del svenska storbolag men visst är det en hyggligt defensiv inriktning han valt. Undantaget är Electrolux. Sällanköpsvaror är alltid tidiga om det blir konjunkturen som sviktar. Det är dock inte det Aristokraten oroar sig för i första hand utan det han ser framför sig är att det blir en korrigering ner i bolag vars aktier stuckit iväg för långt. Så här motiverar han sina köp.

Assa Abloy: får bättre utveckling i Kina och satsningen på smarta lås kommer gå bra.

Axfood: Nya butiker inom Willys och satsning på e-handel kommer gå bra.

ComHem: kommer gå fortsatt bra och jag tror på höjd utdelning

Electrolux: större marginaler väntas och det kommer att ge ökad vinst

Getinge: problemen snart över, Arjo avknoppat…kanske nya ägare snart med nya idéer ?

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Rockräven har alltid blicken på udda bolag eller bolagen som hamnat udda till. Så även i år. Två av valen är börsens mest omtalade besvikelser de senaste åren – HM och Fingerprint Cards.

Idén att sälja probiotiska intimprodukter till kvinnor är spännande men Ellen är ett mikroskopiskt bolag värderat till bara 12 miljoner kronor enligt Börsdata, så det är verkligen inte en investering för alla. Active Biotech är ett biotechföretag som många trodde på men där det aldrig lyft. Nu handlar mycket om finansiering och hopp om att till slut få in en fullträff trots allt. Concent slutligen är ett fastighetsbolag på dekis. Värdet är bara 11 miljoner också det enligt Börsdata. Tanken här är att finansieringen löser sig och banar väg för att värden kan frigöras. Extremt svårt men det är inte lätt att bottenfiska.

Det här är som ni förstår långt från mitt sätt att investera men det jag tycker är lite spännande är grundkonceptet med att låta händelser driva investeringar. Ett oerhört krävande sätt att investera när det kombineras med så här svåra bolag. Det framgick när jag för några år sedan tittade på Fingerprint Cards. En hel del av det jag tog upp visade sig vara relevanta frågor men det som inte behandlas i den analysen är vad som händer med ett bolag och dess aktie när verksamheten möter allt svårare konkurrens. Spiralen nedåt kan vara hård kan man konstatera.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Avgå Alla! är ett minst sagt uppfriskande tillskott till tävlingen. Hans senaste fullträff var att gå in helt rätt i Leo Vegas en aktie som han även tar med i årets tävling. Här kommer hans motveringar till årets val

LeoVegas – Hög värdering och förmodligen är mycket inprisat i kursen. Men bolaget växer och så länge man har aktiemarknadens förtroende kan aktien fortsätta upp.

Flexcube – Nykomling på börsen. Kommer det lite ordrar i nyhetsflödet bör kursen kunna stiga.

Everysport – Chansning minst sagt. Om 2018 blir året då 5+ produktioner som 08-fotboll även lyfter intäkterna så kan aktien värderas upp.

Resurs – Marknaden för konsumtionslån borde kunna växa när kunder inte längre kan stretcha huslånet för att köpa hemelektronik.

Tele 2 – Tjänar pengar i alla väder vilket aktiemarknaden kanske glömmer ibland?

Mina tankar går ungefär så här. Leo Vegas har jag tittat på för länge sedan och jag tycker inte att bolaget i längden har någon tillräcklig långsiktig fördel på spelmarknaden. Det är kamp om varje kund, ny som befintlig och jag håller med den grupp investerare som undrar hur länge digitala turspel kommer hålla i konkurrensen mot till exempel mer harmlösa nöjen som rena mobilspel. Fast uppenbarligen har det gått bra för aktien så långt.

Flexcube är inte helt olikt Troax. Lådor och lastvagnar till industrin låter helrätt för en värdeinvesterare, så vad är det vår stock picker lockas av? Förstås känsligheten för stora orders, som den som Siemens la strax före jul. Lite för litet och osäkert för min del men visst ser jag att det här är en potentiell kursdubblare.

Läget i Resurs Bank påminner om det som lett fram till vår investering i Nordea eller vad sägs om en direktavkastning bortemot 7 procent på förväntad vinst 2019? Den stora skillnaden är att här förväntas omsättningen växa med över 7 procent både 2018 och 2019 och avkastningen på eget kapital ligga på 18-19 procent. För det är notan bara runt 9-10 på kommande års vinster. Siffror som imponerar men jag har svårt för hur nära bolaget är kopplat till konsumentkrediter och jag ser inte riktigt att de kan slå ut Klarna på nätet.

Tele2 äger vi en del av via vårt innehav i Kinnevik. Jag köper helt att det här är ett smart bolag som kryssat förbi många av de grynnor Telia kört på. Nu ska du dock svälja att direktavkastningen för kommande år krupit ned mot 3-4 procent samtidigt som tillväxten här liksom för andra telekomoperatörer ser ut att bli låg med runt 1-2 procent. För mig räcker det inte trots att vinsterna kan dra iväg tack vare starka marginaler.

Slutligen hade Avgå Alla! med lilla Everysport Media med ett börsvärde på blott 42 miljoner kronor. Där får jag lämna analysen till experten men mer allmänt ser det här ut som en klassiskt livsfarlig småspararaktie. Värderingen har kommit ned på nivåer som ser lockande ut samtidigt som försäljningen stigit länge. När det då kommer en dipp i kurs och försäljning är det lätt att som Avgå Alla! brukar skoja säga att det börjar lukta köpläge. Fast försäljningen vek sista året och förlusten per aktie var 27 öre jämfört med en aktie som kostar 40 öre och där det egna kapitalet är 20 öre per aktie. Ni fattar. Det brinner i knutarna innan det blir dags för en nyemission.

Men det här är ju en tävling och nog kan ett sådant här bolag vara en av de där som drar iväg ordentligt. Det har om inte annat Rockräven visat många gånger genom åren.

Jacob Henriksson, Gottodix

 

 

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.


2 tankar om “34 aktieraketer för 2018

Kommentarer är stängda.