orby-industrier

31 börsraketer för 2019


Dags att skicka iväg årets börsraketer i vår årliga tävling. Det plus resultatet från 2018 och några ord om hur det gick för oss själva 2018 i den här tillfälliga återkomsten på bloggen.

avkastning

Tack alla ni som nu bidragit! Nu är det över 50 tusen kronor insamlat. Om du gillar det jag skriver och filmar, så stöd min insamling till SOS Barnbyar – den gör skillnad!

Ett knepigt börsår läggs till handlingarna. För vår del blev det en lyckträff att vi sålde av drygt halva portföljen i september. Det inräknat klarade vi nästan nollan. Det och att mitt nya jobb tagit mycket tid gjorde också att jag kanske var lite loj med resten av vårt innehav när börsnedgången kom. Hur som helst är jag på det hela taget trots allt nöjd med börsåret som nu läggs till handlingarna. I ett inlägg på syskonbloggen Molekylär Ekonomi har jag utvecklat mina tankar inför 2019. När är det dags att börja öka risken igen?

Det här båda inläggen är undantag i den bloggpaus jag har för närvarande. Tiden finns inte för en bisyssla i mitt nya jobb, så nästa inlägg lär nog dröja några månader. Om det blir något på YouTube vet jag faktiskt inte men jag tycker i och för sig att det är roligt om tiden finns och det inte krockar med jobbet. Troligen blir det inga inlägg igen förrän till sommaren är väl det korta svaret. Nu till resultatet av vår aktietävling. Ni vet den där jag möter några av mina skickligaste bekanta i en jakt på årets bästa investeringar.

Först en påminnelse om startfältet.

Affärsmodellen – min fru är den enda tävlande med ett relativt svalt intresse för aktier. Hon är däremot en hejare på affärer i sitt yrkesliv inom fastighetsbranschen. Det intresset för bolagen snarare än börsen avspeglar sig i den här tävlingen och hennes val av alias. De affärsmodeller hon är särskilt svag för är bolagen som säljer produkterna du inte kan vara utan – som insulin.

Rockräven – är inte rädd för bolagen andra har ratat eller som de som bara har en vag idé om hur pengarna ska flöda in istället för ut ur bolaget. Med en sällsynt känsla för händelserna som vänder bolaget och eller gör aktien till en raket är han alltid rolig att följa. Den eventdrivna investerarstilen missgynnas dock av tävlingsformatet där vi bara väljer aktier en gång per år. För här ska det egentligen gå betydligt snabbare mellan insats och avslut.

Örby Industrier – min pappa blev något av en kändis när jag berättade om honom i den här podden. Hans fot är fast förankrad på gaspedalen så sent i kurvan att andra redan skulle börjat vrida på ratten. Det blir en del sladdar men förvånansvärt ofta prickar han utgången till nästa raka i lika hög fart. Ska jag beskriva honom som investerare är han nog gruppens mest utpräglade momentuminvesterare. Ta chansen och häng med är hans motto. Inte konstigt att jag med jämna mellanrum får frågor om vilken hans portfölj på Shareville är (det tänker jag inte berätta).

Avgå Alla! – har förutom gruppens roligaste alias en investerarstil som bäst beskrivs som stock picking i småbolagslådan. Många bolag har världen inte upptäckt – ofta av goda skäl. Det har däremot AvgåAlla! Han är lite av börsens motsvarighet till den där musiknörden som gillar grupperna du aldrig ville höra talas om. Fast så plötsligt en dag är han den som är först med det allra senaste. En inspiration för alla som vill hitta det lite mer udda inslagen på börslistorna.

Aristokraten – är som namnet antyder alltid lite förmer än oss andra. Med börsen i blodet och kontakter på alla håll och kanter finns det alltid något han vet som får en att storögt fråga var har du hört det. Påfallande ofta är det rätt. Det här är också en begåvad trader men mer i det lite längre swingarna. Det här är den där killen som man har rätt för det mesta och även när han inte har det låter det så. Precis som Rockräven missgynnas han lite av det långa formatet i tävlingen. Det är svårt att veta mer än andra för ett helt år framåt.

Solbulle – gruppens värdeinvesterare har precis som Örby Industrier sin egna fanclub bland er som läser. Med en syn på börsen som får plockepinn att kännas som en actionfilm är det lätt att förstå att investerare med tålamod gillar hans petiga stil. Konstant skeptisk och negativ klagar han varje år på att det inte finns fem aktier som ser köpvärda ut när man tar hänsyn till riskerna (vilket han gärna gör och då i alla upptänkliga former). Det roliga är att påfallande ofta har den här försiktiga stilen gett inte bara en stabil utan även den högsta avkastningen.

Slutligen är jag själv – Gottodix – med i tävlingen. Jag brukar ju beskriva min stil som skolboken. Jag gör allt det som lärs ut på ekonomiutbildningar – från bolagsvärdering till makroanalys. Numera måste jag väl erkänna att tiden inte riktigt räcker till och att det blivit mer av indexbas med några valda case ovanpå.

Min tanke med att det blev det här gänget är att jag tycker det säger en del om börsen respektive år vilken investerarstil som drar det längsta strået. Flera år i rad var det ju värdeinvesteraren Solbulle som dominerade men redan 2017 tog momentumspecialisten Örby Industrier över. Så hur gick det förra året? Intressant nog slog gruppen index igen. Den här gången hade en likaviktad portfölj med alla aktierna landat på plus 1,2 procent. Slump eller inte, kul är det hur som helst, eftersom det ger tävlingen en air av professionalism.

 

Det var minus i luften

index

Inför året låg en börsnedgång i luften. Bäst inför 2018 gissade denna gång alltid konservativa värdeinvesteraren Solbulle. 2019 tror han på en nedgång med ytterligare 8 procent. På minus för 2019 gissar också Aristokraten som tror index tappar 3,2 procent. Jag har stor respekt för Solbulles försiktighet men det är lite hans personlighet. Det oroar mig mer att Aristokraten är så fortsatt negativ. Han har många börsår under bältet och brukar inte ligga särskilt fel när det kommer till humöret på marknaden.

Rockräven tror att börsen stannar på nollan medan Affärsmodellen tror på en liten uppgång på 5 procent. I särklass mest positiv är Örby Industrier – ni vet min notoriskt optimistiska pappa. Jag nästa år ser han en uppgång på 16 procent på börsen. Bli inte förvånade om han får rätt men inte heller besvikna om han är för tidigt ute – säger jag som följt hans investeringar sedan jag var liten.

Tajming är svårt. Jag för min del trodde att nedgången inte skulle komma förrän 2019. En åsikt jag höll fast vid en bit in på vårkanten, även om riskerna började stiga oroväckande snabbt. För 2019 la jag min gissning i tävlingen på en sund återhämtning med 10 procent upp jämfört med 2018. Det tänker jag mig efter att börsen först fallit en del till. En fråga jag egentligen inte har något begåvat att säga om är huruvida botten i nedgången kommer så pass tidigt under året att vi hinner upp i min gissning. I en tävlingen måste man ju dock bekänna färg.

 

 

Mästaren på högkonjunkturer höll stilen

orby-industrier

Början på det här börsåret var som upplagt för gruppens klassiska momentuminvesterare. Örby Industrier kan konsten att inte tappa bort avkastning på att fega ur för tidigt. Det till priset av en och annan krasch genom åren. För det mesta har det dock, som i år gått bra. För min del tycker jag det var lite intressant att vinnarformeln för andra året i rad blev stock picking i bolagen med medvind. Typiskt nog var det de mindre bolagen som visade vägen även 2018.

För 2019 behåller Örby Industrier några bekanta bolag för er som följt våra investeringar. Cellavision tappade fart mot slutet av året. Bolaget har finfin medvind men aktien kan hotas dels av att värderingarna på börsens dyra bolag pekat nedåt ett tag, dels att dollarn möjligen kan vara på väg söderut.

Bure gillar jag med deras innehav i Vitrolife, Mycronic och Xvivo. Sedan är det lite spännande med det lilla innehavet i Ovson som satsar på telekom för känsliga ändamål via fasta satelliter på låg höjd. Frågan är väl även här om många års medvind mer stadigt vänder till motvind om värderingsmultiplarna på börsen kommer ned.

Mätteknikbolaget Hexagon har vi också haft i portföljen. Jag gillar att bolaget ligger rätt i en hel del olika digitala omställningar av samhällets infrastruktur. Nu har aktien kommit ned och multiplarna skrämmer väl inte lika mycket längre. Kanske är det snarare en lågkonjunktur som kan vara hotet här – särskilt om investeringarna i ekonomin hårdlandar.

Slutligen blev det två råvarubolag i den här tävlingsportföljen – Boliden och SSAB. Industriråvaror har tagit mycket stryk under hösten och är konjunkturlarmen falska finns alla möjligheter till en studs. Frågan är dock om det är rätt tajming att gå in? Jag är något tveksam. Fast på det hela taget var det här ett gäng jag inte skulle studsa på att plocka in i portföljen.

 

Sjukt bra

affarsmodellen

Affärsmodellen fick en smäll när Boule Diagnostics fick kvalitetsproblem. Det var inte så lätt att se. Vi hade mycket väl kunnat köpa in oss där men nu är jag mer försiktig. Utan den missen hade hon kunnat utmana årets vinnare. För det här blev ett bra år för hälsobolagen som Affärsmodellen gillar.

2019 behåller Affärsmodellen AstraZeneca och Novo Nordisk. Sunt tänker jag som i båda bolagen ser möjligheten att produktmixen kan fortsätta utvecklas mot bättre marginaler vart efter nya eller uppdaterade produkter tar en större del av portföljen. Smöret från AAK känns rätt tänkt om det blir ett defensivt år på börsen, särskilt om inte räntorna sticker iväg. Cloetta har haft en del problem men bör väl hitta tillbaka så småningom. Det gäller även SAAB som ju fick en fullträff med sina skolflyg till amerikanska militären. I stort sett en portfölj jag inte haft något emot att äga.

 

 

Känsla för spel

avga-alla

En annan spelare där som föll på sitt sämsta val var AvgåAlla! Jag har inte varit någon stor förespråkare för det svenska gamblingundret och det fanns redan 2017 några tecken (som i Betsson och NetEnt) på att ett ras var möjligt i den av småsparare hyllade branschen. Fast det sagt var vi nog många som lyfte på ögonbrynet åt att Leo Vegas körde i diket förra året. Synd på en fin tävlingsportfölj – för visst var de övriga valen snyggt prickade?

2019 satsar Avgå Alla! bland annat på IPCO, ett av alla oljebolagen i Lundinsfären, Ett smart drag tycker jag utifrån att aktien kraschat med oljepriset medan omsättningen och vinsten tagit fart. Precis favoritläget för att gå in i olika Lundinbolag. Sedan är det förstås en investering med hög risk med det är knappast något som skrämmer den här hårhudade stock pickern.

På gillarkontot hamnar även vår gamla bekanting Bahnhof. Telekom med stabila kassaflöden och så en option att energisatsningen med serverhallen i Värtan känns som rätt typ av investering för ett rörigt 2019. Mer skeptisk är jag till valet av Husqvarna. Är det verkligen konsumenternas år i år? Det sägs i och för sig att den här typen av bolag är sencykliska så får konjunkturen ett andra liv, så kanske. Bostadsutvecklaren Magnolia har sina förespråkare men för min del lägger jag inte handen på den fallande kniven med mindre än att bostadsmarknaden mer tydligt höjer på smilbanden igen. Lite likadant är det med Ratos. För tidigt att tro på den nya strategin tycker jag men så är jag inte en stock picker av Avgå Allas Kaliber.

 

För snål för sitt eget bästa

gottodix

När jag valde aktier förra året trodde jag inte att AQ Group skulle vara sänket. För all del oroade jag mig för att de mångåriga ägarna hade backat tillbaka till en mer coachande roll. Farligt i ett bolag som specialiserat sig på att lova stora kunder att de säkrat kvaliteten från okända mikrobolag. Nordea och HM var jag mer medveten om risken men visst visar båda exemplen värdet av att vänta in botten i en nedgång.

I år kommer jag ju inte att skriva löpande, så då kändes det roligare att plocka bolag ur vår verkliga portfölj och berätta varför vi valt dessa. Cellavision gjorde allt rätt 2018 och nu ligger både fler geografiska marknader och nya produktgrupper öppna för fortsatt stigande försäljning 2019. Sedan är det en alltid dyr aktie men om börsen kan mjuklanda och helst utan stigande räntor eller svagare dollar, ja, då finns möjligheten att aktien rullar ett bra år till.

Vitrolife är också välskött. Här oroar jag mig för att försäljningstillväxten alltmer kommer från nya produkter medan trojänaren odlingsmedia inte växer lika imponerande fort som tidigare. Plötsliga försäljningsfall i en mer orderkänslig verksamhet ökar risken för att den höga värderingen knäcks på allvar. Ett starkt bolag får dock gå före som argument.

Norsk Hydro gynnas när bilindustrin går bra och när investeringar i olika branscher ökar användningen av aluminium. Viktigt är också att oljepriset tickar på och gärna går uppåt. Nu tycker jag en del problem är inprisade, så landar börsen gör den norska aluminiumexperten det också. En lite obehaglig extrachans är att bolagets miljöproblem i Brasilien kanske lättar under den nya mer bolagsinriktade politiska ledning det landet valt.

Sedan behåller jag två problembarn i portföljen. För BillerudKorsnäs tror jag det blir bra att få igång sina nya produktionsresurser. De säljer allt det kan tillverka, så på det sättet kanske det inte behöver slå riktigt så hårt som omgivningen tror om konjunkturen mjuknar. I bakgrunden finns diskussionerna om att sälja bolaget. För min del tror jag det blir av i år. Det finns tillräckligt många strukturella skäl och överlever börsen någorlunda kan det nog tänkas att de större ägarna gärna vill ur innan nästa lågkonjunktur kommer på allvar.

I HM tyckte jag det syntes en hel del ljus i tunneln förra året. Uppenbarligen tjänar bolaget bättre en många andra på nätet och med mer seriösa neddragningar av butiksnätet på gång kan det här bli ett case som går mot en bättre mix av försäljningskanaler snabbare än många tror. För det börjar finnas exempel runtom jorden på att butiker långsamt hittar sin nya nisch. Det sagt är kläder en krisbransch och en lågkonjunktur kanske står för dörren. Så det är en investering med en hel del risk.

 

 

Vildsint stilla

rockraven

Det var lite roligt att Rockräven som alltid väljer de kryddstarka valen slutade året på nollan. Utfallet visar dock att det inte var en andefattig samling han satte ihop inför 2018. Fingerprint tycker jag ärligt talat han var för sent inne i. Lätt att säga med facit i hand men teknikrisken visade sig vara för hög. Å andra sidan blev det ett fint år för imunspecialisten Active Biotech.

Den sistnämnda aktien behåller Rockräven 2019. Knepigt bolag, säger jag som är mer konservativ. Förlusten förra året var fyra gånger så stor som omsättningen och i princip i nivå med det egna kapitalet. Fast omvänt är det precis där Rockräven ofta lyckats bäst i sitt fiske. Starbreeze var ett bolag jag trodde på men aldrig engagerat mig i. Nu verkar alla som kan sålt allt de kan. Egentligen är nog Miris det bolag i Rockrävens urval för 2019 som jag har störst förståelse för. Mjölk för neonatalvård. Även här verkar dock både finansiering och omsättning vara rejäla utmaningar.

Fast poängen är väl att jag som vanligt missar de triggers Rockräven ser i sitt gäng. Jag får väl också se det som en tankeställare för min egen del att Rockrävens femte val av vilda vändningar 2019 blev… HM.

 

Finsmakaren kryddade fel

aristokraten

Getinge lyckades vi göra en slant på 2018. Rena flaxen måste jag nog säga, eftersom det visade sig att de envisa kvalitetsproblemen aldrig verkar kunna läggas till handlingarna. Det sved nog för Aristokraten, som ju är expert på ha känsla för feeling. Det enda som imponerade just det här året var väl egentligen att göra en slant på ComHem innan det såldes till Tele2.

Så vad ser gruppens mest trendkänsliga inför 2019? Handelsbanken – ja varför inte. Jag tror fallet för storbanken med fokus på det mötet med kunderna är alldeles överdrivet. Vill det sig, så är en lönsam premiumbank helt rätt i ekonomi som kanske mår bättre än sitt rykte. En mjuk eller uppskjuten Brexit skulle också kunna ge ett glädjeskutt så varför inte. Xbrane var också ett spännande, om än något överraskande val. Kanske kan deras billigare lösningar för mediciner få ett genomslag i år. Sedan fick både Autoliv och Veoneer vara med i Aristokratens urval. Väl optimistiskt med en bilindustrin som närmast tvärbromsat kan jag tycka men visst det har märkts i priset på aktierna. Slutligen verkar motgångarna i Getinge inte lämnat några spår hos Aristokraten som ger bolaget chansen ett år till. Varför då undrar jag.

 

Tvärnit för värdeinvesteraren

solbulle

Det var onekligen lite otippat att värdeinvesteraren som tidigare i tävlingen kryssat förbi alla fallande aktier skulle få en full hand av minusutfall. Det är inte heller en grupp bolag man spontant tänker på som högriskval. Fast så kan det gå när börsen vänder men skam den som ger sig.

För 2019 är det bara Fagerhult som får sparken. Den platsen tar en annan av Solbulles favoriter Securitas. Ett genomtänkt byte i en defensiv börs och ekonomi tänker jag, Hur är det med de övriga fyra då? Ja, vi delar tron på Billerud Korsnäs och tror jag av liknande skäl. Essity går i det defensiva facket. Troax är specialister på staket till robotar i fabriker (ok, det var lite förenklat). Det är hur som helst ett bolag jag också gillar. Sedan var det ett tag sedan jag tittade närmare på hur det går för dem men visst, det borde vara ett ok val. Slutligen är jag, liksom Solbulle, positiv till Intrum Justitias affärsmodell att köpa dåliga lån och förädla dem. Det borde väl 2019 kunna ge en del tillfällen till?

Ja, ni märker. Som vanligt hamnar mitt släktskap som investerare närmast tråkmånsen i gänget. Just därför borde jag kanske ge valen från de övriga, mer fantasifulla, deltagarna en andra titt. För det är trots allt ett gäng där alla deltagare på olika sätt bevisat sin förmåga som investerare genom åren. Så vad blir det för börsår 2019?

Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.