Sparboxar från Aktieinvest


Här är ett svar på en läsarfråga om Aktieinvest och deras Sparboxar, som förtjänar att ligga på en egen sida. För det är en sparresurs som nog många (med rätta) gillar.

Hur är det med färdiga boxar av aktier? Nästan som fonder men ändå inte. Är Aktieinvest något att ha undrar en grupp sparande föräldrar. Jag tittar på det och jämför med billiga fonder eller eget månadssparande i enskilda aktier.

 


 

Reklam: Det går alltid att följa vår familjeportfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville. Ovan min lilla modellportfölj för fondintresserade

 

Frågan

Hej!!

Har skrivit till dig tidigare om aktier/ fonder och vi har fått jättebra råd av dig. Vi följer dig och du har fått oss att börja spara till våra barn, vi är 4 familjer som bor på samma gata. En av mina vänninor läst häromdan att Aktieinvest har börjat med en tjänst som kallas sparboxar som man kan köpa färdig portfölj och där går att göra med rimliga belopp tack vare andelsoder.

Är man medlem i aktiespararna så kostar det 10 kr per order icke medlemmar 20 kr.500 kr per månad är lägsta månadspar och utdelning den återinvesteras utan kostnad. Den finns 8 färdiga sparboxar. Så våran fråga till dig undrar vi föräldrar och nybörjare, vad du tycker om den här tjänsten för oss som inte förstår så mycket om aktier, kan de här vara något till våra barn att investera i ? Vi som inte hinner följa börsen när man har små barn eller för vanliga människor så inte har tid. Vi skulle uppskatta dina tankar och råd vad du tycker om detta tjänst,

Tack!!
Vi föräldrar

 

Partisk

Jag är stolt medlem i Aktiespararna och ibland får jag chansen att föreläsa på föreningsmöten runtom i landet. Nu närmast på Unga Aktiesparare i Uppsala. Jag ska också vara med i podden Prata Pengar.

Min samarbetspartner är Nordnet, som är en konkurrent till Aktieinvest. Samarbetet fungerar så att jag får betalt om någon via mina sidor går med i Shareville eller bara blir kund i banken. En tjänst som det känns bra att ha som finansiering av bloggandet, eftersom jag förhoppningsvis bidrar till att fler kommer igång med ett sunt sparande.

Med detta sagt – jag är alltså inte opartisk i den här frågan. Ha gärna det i åtanke men jag ska försöka svara så objektivt som möjligt.

Jag skriver den här beskrivningen utifrån att du är eller att väljer att bli medlem i Aktiespararna. Det är som sagt jag och det kan varmt rekommenderas. Det är även väsentligt dyrare för icke-medlemmar att använda Aktieinvest – så jag förstår inte riktigt varför någon skulle välja det alternativet.

 

Vad köper du?

Aktieinvest är förutom en vanlig nätmäklare även en tjänst där du kan månadsspara små belopp i en hel aktieportfölj. Sammansatt av dig själv eller ihopplockad i särskilda Sparboxar. Du köper andelar av aktier, så en månad kan du ha köpt exempelvis 0,1 HM-aktier för 23 kronor om kursen är 230 kronor. Sedan plockar du eller Aktieinvest ihop den uppsättning aktier du vill för exempelvis 500 kronor i månaden.

Aktieboxarna, var och en med mellan fem till tio aktier, har lite olika teman. Du kan köpa:

  • Investmentbolag (3 svenska och 3 utländska)
  • We are the world (5 stora bolag från olika delar av världen)
  • Riskspridaren (största bolaget i 9 branscher på Stockholmsbörsen)
  • Framtidsfeministen (8 jämställda bolag)
  • Dividend Champions (6 amerikanska utdelningsaristokrater)
  • Magic (6 stora amerikanska bolag som uppfyller kraven i magic formula)
  • PEG (6 svenska bolag som har lågt värderad tillväxt med det så kallade PEG-måttet)
  • Allround (3 fonder med i snitt 0,4 procents förvaltningsavgift)

Det här är alltså det som på investerarspråk kallas smart beta. Du köper och behåller aktier av ett visst slag ihop om att de i längden slår index.

Det här har jag skrivit om i tidigare inlägg forskningsläget verkar vara att olika specialstrategier både på kort och medellång sikt kan slå index men att i längden jämnar marknaden ut felprissättningar. Det kan dock ta tid ibland decennier. Ett exempel är att räntorna har fallit i tjugofem år, vilket gjort obligationer och stabila aktieutdelningar till vinnare.

Minst två boxar behövs

Aktiespararna har utmärkta gyllene regler för aktiesparande. Här är den tredje.

Kontrollera riskerna 

Satsa inte allt på en eller ett fåtal aktier. Köp 10 till 15 aktier i 5 till 6 olika branscher. Då är du mindre exponerad för svängningarna i både bolag och branscher. En ordentlig riskspridning ger ett visst skydd om några enstaka aktier i portföljen faller i värde. Satsa inte heller allt på en fond eller ett fåtal fonder, med alltför snäv inriktning. En spridning mellan branscher och länder ger en minskad exponering mot marknadens risker. Tänk dock på att för många fonder inom en och samma kategori är sämre än en indexfond.

Tittar du på portföljerna Aktieinvest har satt ihop så uppfyller de inte de här kraven. Undantagen är boxarna för investmentbolag respektive fonder. De äger ju i sin tur många bolag, så då är riskspridningen löst. I övrigt är det lite för tunt. Det är många fina bolag men exempelvis Riskspridaren (ironiskt nog) får du 100 procent viktning mot svenska storbolag och i den i övrigt spännande jämställda portföljen över den övervikt för mindre bolag samt för bygg och fastighet.

Ett konkret förslag om du är intresserad av att välja boxar för ditt sparande är att ta investmentbolagen och en till (jag återkommer till varför jag tycker den ser mer spännande ut än fondboxen). Det blir lite dyrare men då uppfyller du Aktiespararnas gyllene regler. Å andra sidan, har du annat sparande i fonder eller aktier, så kan du ju få riskspridningen den vägen.

 

Vad kostar det?

Du kan köpa och sälja aktieandelarna när du vill men boxarna är inte en tjänst för den aktive aktiespararen – åtminstone inte förrän du kommit upp i lite större belopp. Ta exemplet med HM ovan. Den posten är värd 23 kronor. Då kan du i princip inte sälja den med ett courtage på 15 kronor plus 0,75 procent i courtage. I själva verket ska du nog inte handla med andelarna förrän du sparat i åtminstone ett år.

Fast hela poängen är att du ska köpa och behålla under en lång tid. För detta är priset 10 kronor per köp. Översatt till fonder blir det en köpavgift på 2 procent om du sparar 500 kronor i månaden eller om du har två fonder som jag tycker så blir det 20 kronor i avgift och 1000 kronor i insättning.

Ett annat sätt att tänka på kostnaden för att vara ett bra köp måste boxen måste prestera två procent bättre än index under den samlade tiden du äger den. Det ska jämföras med fonder med årliga avgifter som måste slå index med avgiften på säg 1,5 procent varje år. En svettig uppgift.

Köper du en istället en fondportfölj, så är priset Aktieinvest tar inbakat i förvaltningsavgiften för fonden. Det vill säga det är gratis att köpa fonderna i betydelsen att du inte betalar något till Aktieinvest.

 

8 av 9 aktiva fonder sämre än index men hade avgifterna varit realistiska (mkt lägre) hade det kunnat funka.https://www.ft.com/content/5e1df770-0d58-11e7-a88c-50ba212dce4d  via @FT

Photo published for Capital Group takes on the passive investors

Capital Group takes on the passive investors

Once secretive asset manager embarks on an uphill battle against index funds

ft.com

Det är lite överkurs men det kan vara bra att veta att så här fungerar alla fondtorg. Du betalar till förvaltaren som ger tillbaka en summa till fondplatsen. Den här extra kostnaden är ett viktigt skäl att aktiva fonder har svårt att hävda sig och att faktiskt åtta av nio gått sämre än index de senaste tio åren.

 

En fråga att fundera kring

rakneexempel

En intressant prisjämförelse finns mellan investmentbolag, fondportföljen och att köpa aktier själv. I fondportföljen ingår Spiltan Global Investmentbolag, som liksom investmentboxen bygger på att löpande köpa fasta andelar i några internationella investmentbolag. Låt oss jämföra dem med varandra samt med alternativet att köpa aktierna själv istället.

Det här med att månads- eller att veckospara i aktier har blivit stort, inte minst genom just Aktiespararna och deras mycket populära uppesittarkvällar med Unga Aktiesprarares program Prata Pengar. En fördel jämfört med boxarna är att du enkelt ordnar riskspridningen över tid. En nackdel är att enstaka köp blir mer koncentrerade, en annan att du får lov att köpa en aktie i taget så diffar ju kostnaderna per aktie en hel samt förstås att det inte är lika enkelt som boxar eller en fond

Numera är det en rätt stor grupp nätmäklare som erbjuder gratis aktiehandel upp till något visst belopp och låga courtage över den nivån. Erbjudandena ser lite olika ut men du ska kunna sikta på att snitta en avgift på 0,1 procent av inköpssumman numera (som sagt lite olika sammansatt hos olika mäklare).

I det här enkla exemplet har jag tittat på att du månadssparar 500 kronor. Det kan du faktiskt göra gratis i aktier hos flera mäklare men jag kör ändå med snittet 0,1 procent för det var ju med några utländska bolag i korgen. Efter sex år har samma innehav kostat dig mer om du väljer Spiltans Investmentbolag än de bägge andra alternativen.

De är ändå relativt små belopp vi talar om. Bara för att skrämmas lite. Hade du valt en fond med 1,5 procents avgift så hade du betalt 2273 kronor i avgift. Avkastningen hade Det ska då ställas mot att din totala avkastning, före avgifter, var 10677 kronor. Även i en miljö med hög avkastning måste alltså den aktiva fonden göra ett hiskeligt bra jobb för att hänga med. Egentligen borde avkastningen jag räknar på vara lite lägre och den del av avkastningen som är den riskfria räntan inte inkluderas. Med de justeringarna blir det ännu svårare, vilket alltså aktiva dyra fonder har mycket svårt att klara.

Ett annat alternativ är gratis eller mycket billiga indexfonder, som är tipset från Småspararguiden.

 

För vem är det här intressant?

Jag har 100-procentigt förtroende för att Aktiespararna och att deras Aktieinvest gör sitt bästa för dig som sparar. En viktig kvalitet när delar av fondbranschen dras med fusk och fuffens. Det kommer också regelbundet tuffa smällar i enskilda aktier som många småsparare äger.

Erbjudandena med boxar tycker jag är helt ok. Nu finns det billiga alternativ för olika former av aktiesparande, så välj det du trivs med är mitt råd. Fast undvik det dyra förstås.

Gillar du att ha en aktiv känsla men en i stort sett passiv och ok prissatt förvaltning. Då kan boxarna vara ett bra alternativ. Vill du ta det helt lugnt, välj billiga indexfonder och vill du sköta det själv så månadsspara. Sedan har ju jag satt ihop en egen billig modellportfölj för fondsparande som kanske är meningen att vara lite rolig men ändå vettig. Slutligen finns ju hela det stora havet med spännande förebilder, exempelvis på Shareville.

Så svaret är nog – bland det här alternativen är det helt ok att göra som var och en av er känner för.

 

Tillägg:

Therese Lundstedt, VD på Aktieinvest kommenterade inlägget med att

Intressant läsning. Bör väl tilläggas att det är bara hos oss som månadssparandet i aktier sker per automatik och att 500 kr är lägsta belopp. Samma pris för 10 000 kr/månad och att boxarna också innehåller utländska papper.

Mikael Näslund, vice VD på Aktieinvest kommenterade inlägget med att:

Kul att du kollat in våra sparboxar. Glöm inte att man kan få utdelningen återinvesterad utan kostnad. Ränta-på-ränta

 

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här