Källor: HM och Stockpiper

Växla i portföljen när det kom en uppförsbacke?


Motigt för portföljen när amerikanska räntan höjdes, insider i våra bolag sålde och HM än en gång var en besvikelse. Frågorna är vad lär jag mig av det och kanske framför allt vad gör vi nu?


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 17,2 procent. Index (SIXRX) ligger på 13,6 procent.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 208 procent mot börsens 112 procent.
  • Jag styr portföljen så att den alltid har lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 11,5 procent mot börsens 13,5 procent.

https://twitter.com/Gottodix/status/875084106090119172

Det blev motigt för portföljen när inte mindre än tre händelser gick på tvären med portföljen i veckan Den första är kanske av störst allmänt intresse.

FED höjde räntan i veckan, som jag skrev om på Molekylär Ekonomi. Därtill la de an en ton som gav intrycket att banken inte alls lyssnat på signalerna om en avmattning i amerikansk ekonomi och inflation. Intressant var också att FED nu lagt fram en plan för att börja dra ned sin gigantiska balansräkning. Det är inte i sig något som redan nu bromsar ekonomin och börsen men det blir framöver ett kompletterande verktyg till räntehöjningarna.

För min del tyckte jag, för en gångs skull, att FED var tondöva för att melodin i USA inte längre går i dur. Det är en åsikt även många proffs hade och de mer räntekänsliga 2-årsräntorna steg medan de mer konjunkturkänsliga längre räntorna backade.

Det här satte vår portfölj i ett knepigt läge. För min övergripande plan inför inledningen på sommaren var att dra upp teknikbolag, kanske småbolagen, europeiska konsumentinriktade bolag och möjligen tillväxtmarknaderna. En viktig pusselbit i det var att räntorna inte skulle bromsa den amerikanska börsen. En risk jag skrev och filmade om nyligen.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

När teknik föll i veckan var det alltså en risk jag förstått men inte trodde skulle inträffa. Ett knepigt läge att fatta beslut i. Jag har vägt fram och tillbaka och det jag landat i är att jag tror det fortsatt kan vara ok att ligga fullinvesterad på börsen. Det finns andra krafter, inte minst i Europa, som stöttar en fortsatt uppgång och i USA har det ändå funnits ett ganska starkt stöd på börsen i form av att flera börsdagar har avrundats med att det kommer in investerare som vill passa på att buy the dip.

Däremot ser jag egentligen inget starkt skäl att ha den tunga teknikvikt vi gick upp i under veckan. Problemet är att jag inte riktigt vet vad jag i så fall vill korrigera ned igen. Jag uppfattar det inte heller som någon ko på isen utan det får visa sig i rapportperioden, tänker jag.

Jag har dock en viss, om än låg, beredskap för att den här nedgången skulle kunna överraska och fortsätta in i en större korrigering. Underligare saker har skett. Skulle det bli så är det i turordning innehaven i Ericsson, Apple, Millicom, Cellavision och så kanske Vitrolife jag skulle titta först på. Trelleborg blev också lite hastigt ett kanske väl stort innehav, även om jag liksom med övriga uppräknade är positiv till bolaget.

Utgångspunkten just nu är dock att läsa mycket men ändra lite, så exponeringen får ligga kvar på i princip fullinvesterad.

 

Planen för nästa vecka

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det var som sagt mycket röda siffror för andra veckan i rad för min del. Inte hela världen så här långt men jag ska inte låtsas annat än att det stör mig ordentligt när vi på kort tid tappar 1,4 procentenheter mot index. Först några positiva detaljer.

Jag uppfattar att caset i Clas Ohlson trillat in rätt bra. Hela den posten är ju finansierad med när vi tidigare i år drog i år drog ned HM ordentligt. Sedan har jag gått tillbaka in i HM, vilket inte varit lyckat så här långt. Mer om det nedan.

När det gäller Clas Ohlson får jag fundera lite på vad vi vill med innehavet på sikt. Aktien är åtminstone ordentligt het för närvarande, så även om den inte kom upp på säljlistan nu så är det inte alldeles uteslutet. Å andra sidan är det ett fint bolag, som jag inte har något emot att äga långsiktigt.

Positiv är jag också till positionerna i Maersk och särskilt i Commerzbank. Det går inte spikrakt men jag känner mig så långt trygg med att världshandeln respektive räntorna tickar på uppåt.

 

Tuffare har det varit i Kabe och Cellavision. Där har tunga ägare sålt relativt stora positioner. Jag utvecklar det där lite mer i det här inlägget på Molekylär Ekonomi. Helt kort kan jag säga att min slutsats är att det är ägare, som kvarstår som huvudägare, som helt enkelt verkar ha behövt pengarna. Däremot är tajmingen förstås ingen slump när det är såpass stora försäljningar. Min gissning är att de anar att nästa rapport inte kommer att imponera och ser nuvarande priser som väl uppdrivna.  Med andra ord mer en varning på kort än på lång sikt.

Det ligger väl i linje med min plan i de här två bolagen, som jag ju dragit ned till mininivåer i portföljen. Cellavision skulle kunna vara aktuellt för en liten påfyllning under 130-140 och Kabe kanske under 200-210. Det är rejäla prislappar de med men man får väl se vad rapporterna visar. Jag har blivit lite försiktigare efter försäljningarna men det är fina bolag, där särskilt Cellavision om än fruktansvärt dyrt kan vara den typen man gärna köper på en dipp. I Kabe spökar slutet på en stark konjunktur, så där är jag aningen mer försiktig.

Källor: HM och Stockpiper

Källor: HM och Stockpiper

Det som, förstås, oroar mest för närvarande är HM:s envetet svaga resultat. Det här kommenterar jag också lite längre i inlägget jag hänvisar till ovan. Det cirkulerar många påståenden, som att HM misslyckas på nätet eller att kläderna inte längre lockar, som jag tvivlar på och inte sett annat än anekdotiskt stöd för. Det verkar snarare vara konjunkturen och konkurrensen i några nyckelländer, valutan, tillverkningsstrukturen samt kanske framför allt en dålig butiksstruktur på några marknader (inte minst den tyska) som spökar.

Problemet, som jag ser det, är att informationen från HM är för dålig. Det skulle underlätta enormt om HM på något sätt kunde visa vilka fysiska butiker det är som går dåligt, hur många de är och var de ligger samt planen för att börja lägga ned eller ställa om dem. Något så tydligt besked lär vi inte få.

Det gör det väldigt svårt att vara investerare i HM. Nu ligger vi åter med ett ganska stort innehav och grundplanen var att följa med det caset åtminstone under det här året. Jag är dock inte helt säker på att det ska vara ett innehav som ligger över snittet för portföljen. En sak som kortsiktigt talar emot är att försäljningsförväntningarna framåt ligger kvar på en tillväxt på runt 10 procent. Den lyser fortfarande med sin frånvaro.

Inga förändringar här och nu således men mer negativ än positiv för närvarande är väl en sammanfattning.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook här och Twitter här.

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.