Källa: Börsdata

Vart blåser det för portföljen?


En tuff smäll i AQ Group hanterade jag med yxan. I tyska Infineon blev det istället en ökning. Inför veckan som kommer tittar jag nyfiket bland annat på vilken väg börsen nu väljer.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Det blev ännu en smäll denna hårda rapportsäsong när AQ Group inte levererade på mina högt ställda förväntningar. Därmed ligger portföljen 2 procentenheter efter index i år. Det är inte bara svängningar utan ska nog ses som att vi faktiskt tappat lite mark, eftersom det berott på verkliga händelser i form av en del svaga bolagsnyheter i år.

Förstås segt men en del av livet som investerare. Lite i skymundan noterar jag att det blev som jag trodde att när börsrörelserna kom igång så stängdes gapet mellan volatiliteten i index och i vår portfölj. Därmed är jag fortsatt trygg med att vi har en portfölj med ungefär samma risk som börsen, vilket ingår i vår strategi. En ljusglimt.

En annan är att jag har några roliga uppdrag framför mig. Närmast blir det en ny artikel i Börsveckan. Den kommer någon gång i början på mars. Sedan är det meningen att jag ska vara med i Nordeas podd Nordea Pulse. Det blir också kul. Toppen på listan den här våren blir dock finalen i början på juni. Jag ska hålla ett föredrag om börskrascher på konferensen ”Kvinnor investerar för framtiden”. Det är idel finfolk i talarstolen, så där är det kul att få vara med. Om du inte anmält dig (och är kvinna), så rekommenderar jag starkt att du kollar in den konferensen snarast möjligt. Jag tror den kommer att fyllas rätt snabbt och att den verkligen blir minnesvärd.

För er övriga är det kanske en tröst (?) att jag på ett eller annat sätt tänkte filma det jag ska säga på den där konferensen, så i någon form ska det gå att ta del. Fast det är som sagt inte än på några månader.

 

Inriktning

En sak som tar upp mycket av mina tankar för närvarande är hur man ska se på börsens humör för närvarande. Den har gått sidledes rätt länge trots en omvärld som borde kunna ge nytt bränsle. Möjligen är det ändå ett skifte vi är på väg igenom. En del av den förändring som stigande räntor, inflation och volatilitet för med sig är att vi får ett skifte bort ifrån den starka momentumbörs vi haft till en som mer handlar om att hitta investeringarna som glidit iväg från i någon mening rätt värdering.

Det där är lite spekulativt, för visst är allt som har att göra med momentum fortsatt starkt men det finns ändå en del tecken på att något har hänt. Det skriver jag om i veckans specialinslag.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Kassan steg något veckan som gick, efter att vi snabbt sålt av i AQ Group. Tanken är, nog, att återinvestera det där rätt snart. Jag ser inte riktigt att börsen hittar ny kraft nedåt men möjligen att den kan lyfta nu när rapporterna är lagda till handlingarna och mer fokus åter läggs på konjunkturbedömningar framåt. Vi får väl se. Någonstans mellan fullinvesterad och liten kassa är riktmärket för närvarande

 

Portföljen veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det är inga stora planer för portföljen i närtid. Jag sneglar fortfarande på att gå tillbaka in i SKF. Det blir sannolikt veckans inläsning. Jag gillar det jag läst men vill kolla att jag inte missat något uppenbart. Annars förblir det en del i min tanke att hänga på växlingen från flaskhals till ketchupeffekt.

Den teorin har inte belönats så långt. Tvärtom åkte AQ Group på sitt tredje raka kvartal med för svag lönsamhet givet den starka försäljning bolaget har och som går att koppla till konjunkturen. Det mesta går fel för närvarande, där det allvarligaste är att bolaget har problem med sin tidigare erkänt höga kvalitet. Det oroar. Jag har landat i att vi klev av just nu. Sedan får jag titta igen lite längre fram. För min del tror jag att krusen nu skulle kunna revideras 15-20 procent till från nuvarande nivåer på drygt 180 kronor. Där skulle det kunna bli lönsamt att investera men jag är alltid extremt försiktig med att ge mig in i bolag där kvaliteten svajar.

Mer positiv är jag till tyska Infineon. Jag tog mig tid och läste rapporten samt lyssnade på presentationen. Det går verkligen bra för tillverkaren av chip till bland annat elbilar. Problemet är, som på så många andra ställen, kapacitetsbrist. Min gissning är att det där mer än man tror kan vägas upp av prisjusteringar och optimering av bolagets produktmix. Där har vi ökat i veckan, så det blir extra intressant att följa framöver.

Jacob Henriksson, Gottodix

 Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.