tabellen

Vårkänslor i portföljen


Friska vindar har blåst in både på börsen och i vår portfölj. Det är inte utan att man får vårkänslor. För när stod vi senast inför en optimistisk rapportsäsong där nästan all fokus kommer att ligga på vad respektive bolag kan leverera? Hoppet om vinsterna ligger rätt högt men nås de och guidningar lovar mer, ja, då ser det inte så dyrt ut.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Börsen kravlade sig upp på plus igen veckan som gick, som alltid mätt inklusive utdelningar. Med det har börsåret närmast exakt följt det scenario med stigande volatilitet men utan att för den skull falla igenom som jag pratade om på Nordnets Börsbar i höstas. I den teorin ingick att våren därtill skulle ha utrymme för en uppgång när rapporterna växlar flaskhalsar till ketchupeffekter. En av mina huvudteorier var ju att flera bolag skulle få upp produktion och få bättre betalt än marknaden räknat med. Rätt eller fel?

Snart är det rapportsäsong igen. Det blir spännande. Inför den är portföljen nästan ikapp index och volatiliteten ligger på en bra nivå. Ordning och reda helt enkelt. Nu är det många av våra aktier som haft en ordentlig medvind och det bara undantagsvis på verkliga nyheter. Så rensar jag för tillfälligheter har jag nog en del kvar att bevisa innan vi fått grepp om börsåret. Fast visst är den stora bilden att det åter ser helt ok ut. Kul förstås.

Jag har laddat upp portföljen hela vägen upp i taket igen. Något som blev rätt bra tajmat under nedgången. Inför rapporterna är det dels om vi har några svaga kort jag vill ha ögonen på, dels om jag ska våga köra rakt in fullinvesterad den här gången. Det var ju det jag klagade på efter förra rapportsäsongen. Jag har inte riktigt bestämt mig men mycket av veckans genomgång berör på olika sätt de två områdena.

Numera kör jag filmade versioner av portföljerna varannan vecka. Det eftersom jag de mellanliggande veckorna skriver åt Vontobel. Nu senast om Bitcoin – missa inte det inlägget. Ett spännande ämne inte minst kopplat till den bakomliggande tekniken – blockkedjor – som nästa inlägg kommer att handla om. En kul detalj i inlägget om bitcoin var att jag skrev att valutan värderas mer som en del av spekulationsbubblan och mindre som, vilket var den tänkta poängen, ett skydd mot stora ekonomiska problem.

Ska jag vrida den twisten ett varv till, så sammanfaller den senaste tidens uppgång med HM:s. Båda tillgångarna var i toppen av mest köpt på Nordnet häromdagen. Två investeringar som för närvarande styrs av hopp och oro om framtiden mer än av resultaten i samtiden kan man lite syrligt konstatera.

Tack alla ni som nu bidragit! Nu är det över 50 tusen kronor insamlat. Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar – den gör skillnad!

Förra veckan blev det ingen uppdatering här på Sparskolan heller.Ett undantag hoppas jag.  Mitt mål är att skriva något om portföljen varje vecka. När jag som senast har fullt upp även med andra arrangemang blir det dock för tufft. Barnen är på aktiviteter hela helgen och själv var jag med och ordnade tävlingen Finansschack. Riktigt kul men tiden tog slut. Framöver ligger närmast, hoppas jag, en lite lugnare period. Sedan är något jag verkligen ser fram emot en stor investerarkonferens för kvinnliga investerare i början av juni. Den verkar kunna bli riktigt bra. Med det över till veckans genomgång.

 

Inriktning

Den allmänna iakttagelsen är att tjurarna åter fått fäste på en i och för sig skakig vägen uppåt på börsen. Det tror till exempel banker som Citi och Nordea. Faktum är att jag inte sett någon tung analytiker som under vårens ändå förhållandevis lilla turbulens övergett linjen att aktiemarknaden ska fortsätta uppåt.

Det behöver för all del inte betyda något i det klassiska svartasvanen-läge vi har för närvarande. Jag läser med stor behållning The Black Swan av Nassim Nicholas Taleb för närvarande. Den tänkte jag recensera och resonera lite mer kring längre fram men det är slående hur tydligt det är att det börsavslut vi får den här gången nog kommer att ta formen av just en klassisk svart svan. Det antingen som en slutlig acceptans för evigt låga räntor eller, kanske troligare, att något händer som lyfter ränteförväntningar ett ordentligt hack uppåt. Det där något kan till exempel vara kombon jag plockade upp i den här tweeten ovan.

För min del tror jag inte investerare ska bry sig allt för mycket om småsignaler upp och ned utan snarare gå på underliggande teman. Mer spana efter svanen än jaga svansen på de vanliga svängarna skulle man kunna sammanfatta det. Där tror jag att det finns en kort lista med faktorer kopplade till inflation och obalanser på ränte- och bankmarknaden som man ska hålla ögonen på.

Nästa stora nedgång, om jag får gissa, blir någon form av stagflationskris. Där inflation och räntor stiger utan att tillväxten hänger med. Det behöver inte bli så farligt för ekonomin men det kan komma att slå ordentligt mot börsen. Kraften i den krisen kommer avgöras av hur högt börsen och andra tillgångspriser vridits upp. Det ser inte så farligt ut ännu. För den som verkligen gillar långa tidsperspektiv kanske det vi talar om bara är en serie efterskalv, där vi redan upplevt några 2011-2012 och 2016, efter den genomgripande finanskrisen. När kommer störningen då? Utan något större djup än att titta på sådant som utbudsgap och yieldkurva har jag för min del, rätt länge faktiskt, haft blicken riktade mot någonstans under 2019. Gärna senare för min del men nog tror jag åtminstone att det temat kommer att testas nästa år.

Samtidigt har mycket lite negativt faktiskt materialiserats så här långt. Visst finns det en del politisk oro både kring Mellanöstern och handelskrig. I Mellanöstern är det underskattat hur skarp konflikten nu är mellan Iran och Saudiarabien. I veckan som gick skickades iranska missiler mot Riyhad av motståndsrörelsen i Yemen. Det är ändå inte så långt händelser av den kalibern att de bryter den nuvarande uppgången i ekonomin och på börsen. Från ekonomin kommer det också lite blandade signaler. Fast, som jag går igenom i ett av veckans inlägg, är det mesta ändå i huvudsak positivt. Det är lite av att leta problem att försöka vrida blipparna på skärmen till något negativt just nu.

Så det enda som egentligen svajat lite mer är nog börsen och några andra marknader. Med det leder spåren mot osäkerhet kring värderingar och så till kapitalflöden och omplaceringar. Allt är helt rimligt som jag skrivit om i tidigare uppdateringar här. För att det ska vara något som stör så måste det finnas någon koppling till förändringar i bolagens resultat eller i den samlade ekonomin. Det finns inte så långt. Tvärtom faktiskt.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Förväntningarna ser aningen höga ut på bolagen både i Sverige och USA men inte orimliga. Om de materialiseras i rapportsäsongen som står för dörren är det också möjligt att vi kan få en ny multipelexpansion, särskilt bland eftersläntrarna. Min slutsats är att medianbolaget på börsen inte se så dyrt ut. Det är det tema som jag döpt till från flaskhals till ketchupeffekt. Vi får väl se. Den omvända vinstvarningen från Stora Enso var åtminstone en positiv signal om konjunkturen.

Jag tror på fortsatt medvind och drar på för fullt. Skillnaden mot förra kvartalet, då jag tyckte att jag gjorde fel som maxade, är att den här gången ser startläget minder upphaussat ut än det gjorde då. Ett annat läge i våra swing trades kan det sammanfattas som eller i klartext några aktier – som Vitrolife – där jag gärna plockar hem mer uppgång innan en eventuell ny vinsthemtagning.

 

Planen för veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Däremot är det är några av bolagen som oroar. Där skulle lite neddragen risk och en viss kassa vara en poäng. Nervös, för att tala klarspråk, är jag bland annat inför rapporten från BillerudKorsnäs. SEB sänkte i dagarna sin rekommendation baserat på att de tror att högre vedpriser slår mot resultatet och att produktionsproblemen fortsatt tynger. Jag tänker att det är positivt att det inte kommit någon vinstvarning det här kvartalet och det talar lite emot teorin från SEB i den pressade aktien. På lång sikt har vi vårt ketchupseffektcase men nu i veckan? Nej, jag vet inte vad jag ska hoppas på. En nagelbitare där ni gärna får hålla tummarna.

Uppgången i HM tycker jag är en icke-nyhet. Jag noterar att konkurrenter som Asos och Fast Fashion (Uniqlo) och även svensk diversbutik som Clas Ohlson går bättre men å andra sidan har tyska klädhandlare haft en riktigt dåligt vinter. Läge att sälja för den kortsiktige kan jag tycka. Min blick ligger i det fallet lite längre fram, så jag gör inget men tillskriver inte den senaste tidens uppgång någon vikt. Det har jag skrivit mer om här.

Som ni märker – en ganska lugn vecka. Det inför en riktig spännande rapportperiod får man väl tillägga.

Jacob Henriksson, Gottodix

Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.