portfoljen

Värdet av kontanter i portföljen


Det är saker i görningen på börsen. Frågan är vilka slutsatser man ska dra av det. För vår del kör jag på. Inte helt i samma stil dock. Exponeringen åker ner och kontantandelen upp. Torrt krut kallas det visst.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Skam den som ger sig. Portföljen maler på helt ok i den oroliga börsen. Hade det inte varit för att jag blev helt överrumplad, ska jag utan omsvep erkänna, av att räntorna fallit så hade det till och med gått alldeles utmärkt den senaste tiden. Det är åt andra sidan som att säga att semestern i London hade varit bra om det bara inte regnat så mycket. Det kanske fanns något där, kring räntorna, som jag borde tänkt på.

Mest tydligt slog nedgången mot vårt stora innehav i räntekänsliga Commerzbank, som backat mer än 10 procent på en dryg vecka och mer än så sedan toppen för någon månad sedan. Faktiskt reagerade jag på den utvecklingen med att sälja av och ta hem en del vinst där. Det kan verka ologiskt, inte minst som jag tror både på banken och på stigande räntor framöver. Skälet är att jag vill balansera portföljen rätt. För jag ser också att även om jag tror det jag tror så finns risken för en fortsatt brant nedgång. Då låg det något ägg för mycket i korgen märkt reflation. Ni vet temat att inflation och tillväxt drar iväg snabbare än räntorna. Det jag också på bolagsnivå försökt fånga upp i metaforen att flaskhalsarna blir till ketchupeffekter.

 

Inriktning

Så halvt motvilligt har jag bestämt mig för att dra ned exponeringen i portföljen. Det både genom att vikta om den och genom att öka kontantandelen. Det aningen ofrivilliga låg i att ta hem vinster jag velat mjölka lite till, vilket vi även gjorde i Millicom. Där var det darr på ribban att det ens slutade plus på den swingtrade vi inledde i början på februari. Det var å andra sidan före den stora turbulensen drog igång, så det får ändå sägas vara godkänt. I stort sett ligger jag kvar tanken att arbeta mer med swingtrading och stockpicking under våren än jag gjort tidigare. Det utvecklade jag mer i min senaste krönika till Börsveckan,  som är tillgänglig via tweeten ovan (det är så den prenumererade tidningen tycker

Det som däremot känns helt rätt och där jag istället sparkar mig själv för att vi inte kommit igång tidigare är i att höja andelen kontanter. Det här är en ordentligt rörig situation. Sannolikheten att det uppstår intressanta köplägen alternativt skälen att inte dra upp exponeringen i taket är stora för närvarande. Jag har skrivit om det tidigare men vi är inne i en vad som närmast är ett antingen-eller-val.

Det finns många signaler som larmar just nu. Tekniskt testar börsen stödnivåer som om de bryts öppnar vägen för stora nedgångar. Fundamentalt är en del överraskande svaga mätningar av sentitmentet (känslan) i ekonomin oroväckande. Hit hör bland annat överraskande låga utfall för ZEW-index och europeiska inköpschefers syn på framtiden. Lägg ovanpå det en tydlig trigger eller gnista om du vill i form av diskussionerna om handelskrig. Tillsammans är det där en otäck mix.

Något som också märkts i sammansättningen av den senaste börsoron. Det finns all anledning att vara vaksam när techaktier och annat högvärderat faller tillsammans med banker och annat räntekänsligt. Det är signaler om risk off som ljuder klart och tydligt. Så det är inte ett ofarligt läge när vi kliver in i en knepig börsvecka.

 

inriktning

Källa: Börsdata

Samtidigt landar jag i min analys, som jag länkat till via tweeten ovan, i slutsatsen att det i mycket är börsens och räntemarknadens reaktioner som påverkat förväntningarna i ekonomin. Snarare än som det borde vara ekonomin som driver börs och räntemarknad. Reflexivitet kallas det där fenomenet. Det kan kantra över i stora rörelser när börsen drar iväg upp eller i det här fallet ned. Det jag ser när jag tittar närmare är dock att dens svaga länken just nu är en förs stark euro mot dollarn. Frågan är om inte det kommer att ändras. Ekonomin i vår del av världen och de europeiska bolagen skulle åtminstone behöva det.

Det är lite åt det kaxiga hållet men jag landar i en inriktning som bygger på att vi kör på om än med något högre kontantandel. Mitt favoritläge den kommande tiden vore en fortsatt nedgång men under kontrollerade former. Då finns det en del inköp till portföljen jag gärna skulle använda pengarna till. Det jag helst inte vill se vore en snabb och djup men mycket tillfällig dipp. Det eftersom jag och nog många andra ser marknaden som så svårläst just nu att i den situationen skulle vi lätta kunna hamna efter. Det är nog ett sådant där börsläge där du i förväg behöver ha funderat vad du vill göra i olika lägen.

 

Portföljen veckan som kommer

portfoljen

Källa: Börsdata

Nu går vi in i veckan med en del kontanter och en, tror jag, lägre exponering än börsen som helhet. Jag skulle gärna plocka upp ett köpläge i Vitrolife men det är nog en bit bort. Sedan är det möjligt att det går att göra något mer inom bank. Kanske plocka upp Handelsbanken? En ökning i Nordea är också möjlig. I Commerzbank är det bara en försiktig ytterligare justering som jag funderar på. Sedan tycker jag allmänt Att Nordic Waterproofing och New Wave försvarar sina platser i portföljen, fast jag inte skriver om dem så ofta. AQ Group är en ren prisfråga. Det är också på ett principiellt plan justera upp investmentbolagen. Det var främst behovet av kontanter som fick mig att nalla där.

Så nog finns det att fundera på veckan som kommer – en riktigt spännande börs helt enkelt.

Jacob Henriksson, Gottodix

Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.