Källa: Börsdata

Rapporterna gav portföljen medvind 1


Första kvartalet avklarat. Jag utvärderar portföljen bolag för bolag. Det ser helt ok ut och i många fall kan det finnas utrymme för att det drar iväg lite till i vår. Största risken? Det är att dollarn ställer till mer oreda än vi förstår.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Rubrikens formulering om vad som hänt i veckan stämmer väl inte riktigt den här gången, eftersom det var ett tag sedan jag skrev. När mitt ordinarie arbete svämmat över alla rimliga nivåer (jag fyller förutom min vanliga tjänst även en vakans). Det har gjort att jag har fått lov att prioritera den tid jag kunna lägga på investeringar till att läsa rapporterna och att skriva inläggen till Vontobel.

Skönt då att portföljen är någorlunda självspelande för närvarande. Den ligger runt 2 procent under index i år men det är på försyndelser från början av året. Nu är en del av våra utdelningar inte inräknade men det avståndet ligger väl ungefär där ännu. Det viktiga är att är jag rätt nöjd med rapporterna och positioneringen framåt, så det känns hyggligt lugnt. Fast visst, jämfört med de de senaste årens fantastiska facit har onekligen 2018 blivit ett mellanår så långt. Nåja, tävlingsmänniskan i mig får väl trösta sig med att tillväxt i sparandet aldrig kan vara något dåligt.

Vad annars? Sedan senast har jag skrivit om intressanta värdeinvesteringar i Schweiz. Landet vars valuta alltid går upp men som genom högteknologi och starka varumärken ändå lyckas vara en framgångsrik liten öppen ekonomi. Ett extra intressanta läge för investeringar i det landet nu när dollarn drar iväg och kanske även ger schweizisk export en extra boost. Problemet med den svenska kronan är att den är så svag att det knappt finns utrymme för den att försvagas ytterligare. Ett spännande ämne att gräva i och kanske skulle det kunna bli en investering där även för vår del. Jag har flera bolag jag tittar lite löst på men där är jag i lära-känna-stadiet fortfarande.

Sedan närmar sig det som jag tror blir årets stora event för min del. Jag ska prata om hur man kan förbereda sig inför börsnedgångar på Kvinnor investerar för framtiden den 3 juni. Jag kommer att ta upp de nu rätt många tecken som finns på att en börsnedgång rycker närmare. Vad ska man göra av information som att yieldkurvan flackar, att ZEW-index sett svagt ut eller att diverse tradingsignaler larmat? Hur förhåller man sig till den typen av information? Jag berättar om min metod. Tanken är att det blir en inspelad version på YouTube längre fram för er som inte kan komma och lyssna.

Slutligen i denna inledning passerades 10 tusen följare på Shareville i veckan. Kul att ni är så många som vill hänga med i vårt familjesparande. Det ger mig chansen att påminna om två viktiga aspekter av det där med att inspireras av varandra. Det ena, som jag är djupt övertygad om, är att det bör vara inspiration inte kopiering. Det finns tusen om och men i alla investeringsbeslut. Den som försöker köra någon annans stil rakt av kommer obönhörligen på efterkälken. Tänk dig hur det vore att köra bil och alltid svänga när du såg ledarbilen svänga. Det är lätt att åka av banan på en snabbrörlig börs.

Tack alla ni som nu bidragit! Nu är det över 50 tusen kronor insamlat. Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar – den gör skillnad!

Det andra är det där med att jag är en intresserad amatör inte ett proffs, så det finns verkligen all anledning att ha en armlängds avstånd till de beslut jag fattar för vår del. Det jag har trott på hela tiden jag hållit på med bloggande och vloggande är att det går att demokratisera information och förstärka ett bra beslutsfattande genom att hjälpas åt. Det tycker jag har lyckats för min egen del. För jag får massor med bra inspel från människor runtomkring mig. Målet för mig med bloggandet och vloggandet är annars att samla in pengar till något bra, så skänk gärna en slant till SOS Barnbyar om du genom åren haft glädje av tankarna jag delat med mig av.

 

Inriktning

Inför året var gissningen, min och andras, att börsen skulle gå räntestyrt och volatilt men ändå uppåt med bolagsvinsterna som drivande kraft. Det har stämt bra väl men nu ser vi ett tydligt skifte in i ett nytt tema. Det skrev jag lite mer utförligt om i senaste inlägget till Vontobel. Här några av tankarna som styr hur jag ser på börsen för närvarande.

Vinsterna i första kvartalet kom in så nära mitt i prick man kan komma både i Sverige och till exempel USA. Hos oss steg omsättningen för medianbolaget på large cap 5 procent och vinsterna med 7,5 procent jämfört med året innan. Sunt, stabilt och precis vad analytikerna tänkt sig. Därför fick vi inte så många race eller ras den här rapportsäsongen men börsen som helhet har gått desto bättre med en uppgång på över 7 procent på en månad.

En del av det är förstås den svaga kronan men inte allt för aktier går bra även på andra ställen för närvarande. P/e-tal på förväntad vinst det kommande året så ligger på drygt 16 i USA och det är även vad du får betala för medianbolaget på large cap här hemma, enligt de förväntningar SME rapporterar och som jag hämtat från Börsdata.

 

Det skrämmer inte men visst kan vinstutvecklingen framåt brytas om det kommer ett skifte i konjunkturen. Det har funnits en del sådana signaler främst i Europa. Frågan är vad som är vad. I USA är räntan stigande och yieldkurvan blir allt plattare men det är ändå en bit kvar till riktigt skrämmande nivåer. Kopplingen har också på ett tydligt sätt släppt mellan räntor och börs. Vi har varken räntekopplingen att stigande räntor pressar börsens värderingar eller den att stigande räntor är ett tecken på ökande riskvilja som gynnar börsen. Förklaringen ligger i att det inte är räntorna utan valutorna som klivit fram.

I Europa har det varit den svaga dollarn som ställt till problem både genom press på inflationen och på den för återhämtningen så viktiga exportindustrin. Den senare har även pressats av att Kina växlat ned tempot en aning – främst i ännu ett säkert misslyckat försök att dämpa sin skuldtillväxt.

Utvecklingen har redan satt sina spår i de att ränteökningarna i Europa men även USA har bromsat in. Dollarn har också vänt uppåt. Med det har det som var ett stort dilemma och en risk för en avbruten återhämtning snarast hamnat i en guldlock – situationen när allt är precis lagom, som i sagan om björnarna. För nu bromsar Europa räntehöjningar i USA och vi får i gengäld stimulanser till exportindustrin via en starkare dollar.

Det hela är perfekt upplagt för ett sommarrally på börsen med en viktig reservation. Den starkare dollarn kommer högst olägligt för en del tillväxtländer och inte minst för kapital som ganska nyligen börjat flöda in i de här länderna. Det med tanken att ta tillvara att risknivåerna verkade ha kommit ned medan räntorna såg aptitliga ut. Det såg verkligen ut som en klassisk carry trade med lån i till exempel dollar för att sedan placera pengarna i en tillväxtmarknad. Nu vänder de flödena snabbt och med höga råvarupriser finns det en del länder som ganska snabbt kan få en ordentlig press på sina statsfinanser. Argentina och Turkiet är två men gruppen är större.

Problem där, särskilt om inte efterfrågan från Kina håller önskat tempo, har potential att bli ordentligt stökigt. Finns det sedan länkar av dåliga lån in i svaga europeiska banker, så ja, då är vi där igen i en ny finansieringskris som den vi såg sommaren 2015. Det är dock inte fallet redan nu utan bara en risk att hålla ögonen på. En annan risk som kan stöka till det är att Italien nu verkar ha en regering på ingång vars partier faktiskt gick på val på frågan om en euroomröstning i landet. Verkar vara bortglömt.

Sedan väntar tyngre signaler om en inbromsning bakom något av nästa hörn när vi fortsätter framåt. De anas redan i diverse olika varningssignaler, som yieldkurvan och ZEW-index, men ännu är det alltså inte helt synliga och verkliga hot.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Så det är inte ett riskfritt läge varken på kort eller längre sikt. Däremot finns det en hel del kraft i uppgången nu när hindret med en alldeles för stark euro verkar vara på väg att åtgärdas. Med det är jag, som är rätt tuff i våra investeringar, beredd att segla på ett tag till. Nu är det för att få den där fina medvinden som sena faser i en lång uppgång kan ge. Däremot är jag alltmer av uppfattningen att det vi ser är om inte sista dansen så åtminstone en långt in kvällskvisten. Det finns inte jättemycket mer att krama ur den här konjunkturen och marknaden verkar ha bra koll på det. Med det landar jag att än ett tag ligga i med hög exponering men som sagt – det är inte för evigt.

 

Portföljen veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det blev faktiskt en bra rapportsäsong för oss, även om det alltså bara gav avkastning i nivå med index. Jag tittar dock alltid mer på bolag än aktier eller så här – jag prioriterar att ha ordning på våra bolag. Aktien är viktig den med men trots allt sekundär. Den här rapportperioden har varit full med case som rullar på i stort sett enligt plan.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Casen i BillerudKorsnäs, vars rapport jag kommenterade i det här inlägget, och SKF handlar båda om att försäljningen går utmärkt och att det med stigande priser kan finnas mer att hämta. Det syns inte i aktiernas relativt defensiva värderingar, som verkar ta höjd för att konjunkturen snart bromsar in. I de här bolagen finns nog en uppsida om tilltron till börsen stärks igen. För mig är det där ett spel med tidsperspektiv, eftersom jag tror att vi rör oss mot den vändning nedåt som marknaden oroar sig för men att den ligger längre fram än vad som återspeglas i diskussionen för närvarande.

Liknande resonemang går det att föra om Infineon och BMW, som båda hade starka rapporter men där marknaden tvekar inför att prisa in bättre utsikter på medellång sikt beroende på en osäkerhet om ekonomin lite längre fram. Särskilt Infineon har jag fortsatt höga förhoppningar på. Efterfrågan finns och deras chip till robotar och elbilar ligger rätt i tiden. Risken där är, som i BillerudKorsnäs, att en inbromsning i konjunkturen vänder för låg kapacitet till överkapacitet. Det känns dock en bit bort för närvarande. BMW har jag varit lite tveksam till, främst för att de inte skött sitt modellprogram riktigt som jag hade hoppats de senaste åren. Strategiskt och långsiktigt gör dock bolaget det mesta rätt och när Kina ser ok ut gör bilindustrin också det.

Apple hade en urstark rapport med fullträffar över hela linjen och besked om att över 100 miljarder dollar är på väg ut till aktieägarna. Det mesta såg faktiskt klockrent bra ut. Priset per såld telefon har stigit utan att dra ned försäljningen. Alla geografiska marknader, inklusive Kina, går utmärkt. Serviceintäkterna är dopade av reklamintäkter från Google men en tillväxt på 30 procent imponerar ändå. Nu är aktien uppe på nya högstanivåer men det är på goda grunder.

NorskHydro och Statoil har båda gått bra och gynnas av den starka råvaukonjunkturen och att geopolitisk oro begränsar utbudet för närvarande. Så det ser bra ut. AstraZeneca och Novo Nordisk har jag inte hunnit med att fördjupa mig i men även här är ser casen intakta ut att respektive bolags portfölj av befintliga och kommande läkemedel värderats för lågt.

Våra investmentbolag – Investor och Kinnevik – har jag inte heller hunnit lägga så mycket tid på men det ser på det hela taget bra ut. Millicom var jag också nöjd med även om den allt starkare dollarn oroar lite där. Ett bolag jag har lite dåligt samvete över att inte ha lagt mer tid på är också Nordic Waterproofing. Det ser ganska stabilt ut med viss organisk tillväxt och som det verkar kloka förvärv. Rabatten för kopplingen till byggindustrin är tydlig men möjligen inte helt befogad.

Tillsammans innebär det här att två tredjedelar av portföljen ser ganska okomplicerad ut. Bolagen ligger med god marginal inom det jag tänkt mig, så det är mer en fråga om att det ska ge bra betalt i aktierna också. Med en positiv trend på börsen för närvarande har jag gott hopp om att det blir så under resterande del av våren.

Sedan finns förstås även bolagen som behöver lite extra omsorg. Hit gör denna gång våra två verkliga kärninnehav – Vitrolife och Cellavision. Ni som hängt med länge vet att det här är bolag som varit med länge och som betytt mycket för vår fina avkastning. Det senaste kvartalet såg lite osäkrare för bolagen än de gjort på länge. Frågetecknen har ju annars främst gällt hur högt aktierna ska värderas. Det har gjort att vi tagit hem en del vinster i båda aktierna. Nu får de gärna backa, så att vi kan öka upp igen.

I Vitrolife, som jag skrev om här, verkar det finnas en långsiktig inbromsning i viktiga segmentet odlingsmedia. Det är alltid vanskligt när tillväxten i ett bolag flyttas från basverksamheten till nya produkter. Om inte annat så ökar det risken i affären och med det borde kanske värderingen komma ned. Nu verkar det inte bli så efter den senaste något svajiga rapporten. Det ökar risken för en näsbränna längre fram om tillväxten i odlingsmedia inte tar fart snart. Samtidigt gör bolaget allt rätt och på längre sikt ser det fortsatt bra ut. I det längre perspektivet är det förstås också bra att Vitrolife stegvis breddar sitt erbjudande med nya produkter. Så ok, det är väl ändå mycket en prisfråga på aktien vi talar om. Jag har för min del inte ändrat uppfattning om att den i år hör hemma i spannet 550-650 kronor.

Cellavisions gör allt rätt i sin expansion men det tar tid, ordentligt med tid. Så långt är det inte så mycket resultat att visa upp inom veterinärmarknaden, små- och medelstora bolag och faktiskt även mer betydande försäljning utanför Norden, USA och Kanada. Expansionen kommer nog men hur tålmodig är marknaden? Uppenbarligen ordentligt för trots ännu ett svagt kvartal kom ingen verklig korrigering i aktien. Vi har dragit ned ordentligt och jag skulle gärna se priser runt 130-140 kronor innan vi ökar igen. Mer om den här rapporten skrev jag här.

Mitt i caset är också portföljens tre banker. Det var inte min tanke att Commerzbanks aktie skulle falla tillbaka såpass långt som den gjort i år men i sak är jag inte orolig. Förvandlingen till en modern retailbank fortsätter och verkar i allt väsentligt gå bra. Räntorna är väl ändå på väg fortsatt upp i Europa? Även om det kanske blir på lite längre sikt än jag tänkte mig. Det blir en spännande avslutande rapport för vårt första kvartal.

I de svenska bankerna vi äger – Handelsbanken och Nordea – tycker jag det är ganska rena case. Marknaden värderar inte det som ska ge bra avkastning till lägre risk i Nordea respektive Handelsbankens fortsatt fina tillväxt. Orsaken är förstås den växande oron, inte minst bland utländska investerare, för den svenska fastighetsmarknaden. Det kan förstås smälla men allt sammanvägt ser det onekligen ut som om du får väl bra direktavkastning för att investera i svenska banker.

Tuffast är det förstås i retailbolagen HM och New Wave. Faktiskt gjorde vi vad som verkar vara den första bra affären på länge i HM när jag plockade hem lite vinst på en swingtrade häromveckan. För den senaste tidens återhämtning ger jag inte mycket för. Om min gissning är rätt blir det andra chansen för den swintraden när kursen drar sig tillbaka igen under våren. Annars håller jag mig till planen för det innehavet som jag skrev om här. Senaste rapporten kommenterade jag här.

New Wave har jag ännu inte lagt samma tid på. Lite dumt men det har inte hunnits med. Det dumma ligger i att marknaden är tveksamma till varumärkesbolaget efter senaste rapporten medan ledningen menade att det bara vara kalendereffekter som låg bakom det något bleka resultatet. Precis det läge där det lönar sig att läsa på ordentligt. Jag får väl kasta mig över den uppgiften så småningom. Särskilt orolig är jag dock inte.

Så även i den tredjedel av portföljen som för närvarande kräver mer uppmärksamhet är jag på det hela taget nöjd. Nu är det bara att hoppas att vara nöjd och att få rätt hänger ihop.

Jacob Henriksson, Gottodix

Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.


En tanke om “Rapporterna gav portföljen medvind

Kommentarer är stängda.