Källa: Börsdata

Tyska framgångar i portföljen


Portföljen seglar för egen vind för närvarande. Ett tecken på att den inte är helt fixerad vid börsen. Gott så, liksom att några case sitter riktigt bra. Fast vad är det som pågår på börsen egentligen och är det värt att justera utifrån den något sega november vi så långt haft?

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Bra fart i portföljen veckan som gick. Det är nog mest brus även jag noterade några småsaker. För det första är portföljen fortsatt rätt frikopplad från börsen som helhet. Upp nu, när index var ned. Det andra var att en stark euro mot kronan kanske får ses som en rätt tillfällig medvind för våra tyska och danska innehav (deras krona är ännu närmare kopplad till euron än vår). Mycket tillfälligheter i veckans goda resultat således.

Mer genuint positivt var att Commerzbank och Infineon båda verkar ha passerat rapporterna med vind i seglen samt att Cellavision och Vitrolife ser ut att ha stabiliserats. Fortsatt krångligt ser det däremot ut att vara för handeln, så där har jag sänkt och placerat om riskerna lite. Vi får se om det ger rätt balans till helheten. Några ytterligare omplaceringar tänker jag mig också men innan jag kommer till det några andra reflektioner.

 

Ett litet sidospår

Först ut den roliga nyheten att jag även i år kommer prata aktier och investeringar med er som är intresserade vid några börsträffar i december. Det blev riktigt trevligt förra året och år tror jag det kan bli ännu bättre med ett upplägg som inbjuder till mer samtal. Börsbar i Malmö, Stockholm och Göteborg under december. Kolla gärna in det! Dessutom har det varit en hel del annat senaste tiden. Jag var med i Nordnet Talks och skrev en krönika till Börsveckan. Förstås roligt bådadera. Länkar till rubbet ovan via tweeten.

Roliga men billiga fondportföljen (adlänk)

När jag filmar Veckan! den här gången (ute måndag kväll är planen) tänkte jag köra skrytbilden mot Spiltans Sverigefond. Det eftersom jag ska prata aktier med deras förvaltare Pär Andersson på Börsbaren. Min bild av Spiltan är alltigenom positiv så det ska bli roligt och lärorikt.

Det är förstås lite ego att stoppa in de här jämförelsebilderna i filmerna. Fast det jag egentligen framför allt vill lyfta fram är dock att ge alla som tittar lite distans till olika resultatgrafer. Det är ju inte så att jag på riktigt kan hävda att jag är en skickligare investerare än Spiltans förvaltare. Det vore aningen knäppt och framför allt säkert något jag får äta upp den dagen det går sämre för oss.

Däremot tycker jag det kan vara en tankeställare om motsatsen. Hur ofta syns inte argumentet att den ena fonden eller den andra är bra just för att den kan visa upp en graf som den ovanstående? Forskningen visar ju att fonder som gått bättre historiskt inte gör det framåtblickande. Det gäller våra investeringar men det gäller faktiskt även fondmarknaden som nästan alltid kör en utvald graf som bas i marknadsföringen.

Det där tycker jag man kan tänka på lite som hitlåtar för artister. Det finns några enstaka som lyckas ofta eller nästan alltid. De flesta, även duktiga, gör det dock inte. Om hiten de hade beror på tur, omständigheter eller en tillfällig insikt om marknaden eller ett visst bolag är svårt att veta. Däremot är det lättare att konstatera att det är svårt att upprepa.

Jag har funderat mycket på vad jag tycker om aktiv förvaltning. Är jag helt emot det eller inte? Nej, det är jag väl inte. För många, som Pär, verkar både genuina och duktiga. Problemen jag inte begriper hur en småsparare ska lösa är att dels att fonder är orimligt dyra, dels att det uppenbarligen är precis lika svårt att välja en vinnarfond som en vinnaraktie – så vad är det egentligen du betalar för?

fondportfoljen

Knepigt. För jag märker att många – rätt eller fel – vill ha en del aktiva inslag i sin portfölj. Det är lätt att förstå om det, som hos mig, även finns ett högst aktivt intresse för investeringar. Frågan är däremot vad det aktiva står för hos en i övrigt passiv investerare. Jag tänker att det förutom drömmen om att göra ett klipp handlar om att ta kommandot över sina egna investeringar.

Med det i åtanke har jag försökt skapa en rolig men billig fondportfölj (adlänk). Den är bara tänkt som lite inspiration om hur man kan tänka. De första resultaten sedan starten i början av i år är rätt lovande. Det jag ville få till var några aktiva inslag men med bibehållet låg risk. Lite åt risknivån i en blandfond, eftersom de är lika populära som de är (i de flesta fall) dyra och dåliga. Mer om upplägget via länken ovan.

Det jag gillar med resultatet så långt är att trots att jag gjort några, som jag tror de flesta skulle tycka, roliga och aktiva val, så är har portföljen ändå varit helt jämförbar med index men med betydligt stabilare. Siktet är inställt på att den precis som en blandfond ska gå sämre än börsen i en ordentlig uppgång men bättre i en nedgång. Det ser ju ut att fungera. Kul.

 

Inriktningen

I vårt riktiga familjesparande är det som bekant bara aktier som gäller. Vi har ju en bra bas i andra delar av vår ekonomi. Där har frågan den senaste tiden varit om den något tröga novemberbörsen är något att bry sig om. Det tror jag egentligen inte men grundligheten föreskriver att även den här nedgången får en genomlysning.

Det jag ser är fortsatt mest en reaktion på en något överköpt marknad eller enklare uttryckt en börs som behövde landa lite efter en stark uppgång. Skulle jag oroa mig för något så är det att Kina nu väljer att bromsa in något. Det finns sådana tecken. Sedan kanske det finns en del tecken på att alltfler marknader på riktigt börjar påverkas av att pengar varit billiga så länge. Inte bara på efterfrågesidan, som är det som diskuterats, utan även i form av för stort utbud.

Det är ju ett sätt att se på skifferoljans framfart. Den blev möjlig genom högt oljepris och billig finansiering. Det kanske är att provocera men lite likhet kan man väl dra till hur byggandet på den svenska bostadsmarknaden verkar ha utvecklats. Däremot ser jag varken några tecken på högre räntor alternativt avtagande stimulanser eller på sämre konjunktur.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Med det blir inriktningen att växla tillbaka till fullinvesterad i närtid. Det jag är mer medveten om än jag brukar är hur reaktionerna på börsen ser ut i totalt samt i enskilda branscher och bolag. Orsaken är att jag uppfattar den här börsen som ännu mer styrd av förväntningar och antaganden än marknaden brukar vara. Det helt enkelt av skälet att det verkar komma sådana där stick i förväntningarna, som vi nu sett på bostadsmarknaden, lite varstans för närvarande. Bankerna är ett aktuellt exempel. Sådant kan man antingen strunta i eller om man, som jag, är aktiv på börsen försöka åka slalom runt.

 

Portföljen veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

På bolagsnivå får jag motvilligt acceptera att det är ont om kort- och medelsiktiga argument för HM och Clas Ohlson. Det blir lite för lite att enbart peka på deras genomtänkta strategier och att jag vidhåller mitt förtroende för ledning och ägare i båda fallen. Det är trots allt alldeles för mycket som är osäkert kring deras branscher och kring respektive bolag. Det har snarast förstärkt i och med att dollarn börjat stiga i värde igen. Tydligast mot kronan. En mindre del av justeringen placerade jag i New Wave ett bolag jag gillar men ärligt talat fortfarande är på väg in i. Det är bland annat Craft som jag ville ha in i mixen.

Sedan åkte Trelleborg ut. Det var mest i valet och kvalet i förhållande till SKF och AQ. 21 bolag är lite mycket och tre eller med Midway fyra verkstadsbolag plus Investor ovanpå det blir lite mycket. Sedan tycker jag inte riktigt det blivit den utväxling jag hoppats på i Trelleborg. Kanske en stabilare oljemarknad blir det bolaget behöver? Där blev det lite kassa över. Den hamnar nog i SKF, AQ eller möjligen Midway. Den sistnämnda tycker jag är billig till det här priserna men jag gillar verkligen inte att investera mer i aktier som gått fel och där det ändå till del beror på bolaget.

Slutligen är jag, väl, rätt nöjd med vårt innehav i Cellavision. Hade jag fått välja hade kursen dock fortsatt ned en bit till, så att tillfället att öka något mer hade givits. Förstås utan att det berodde på något elände i bolaget. Nåja, man kan inte få allt.

Jacob Henriksson, Gottodix

Senaste Veckan! Nästa tänkte jag försöka publicera under måndag kväll (20 november)

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.