Källa: Börsdata

Tvekar men väljer bort klassiskt insiderläge 2


Bra resultat men riskerna i portföljen har blivit svårare att följa. En snabbtitt på ekonomin ger ingen nämnvärd oro för börsen medan Ratos ser ut som ett möjligt läge att ta rygg på insiders. Det och planen för veckan i det här inlägget.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Bra vecka för portföljen men det är så nära rapporterna att det inte säger så mycket. Vi går in i den här rapportsäsongen med ett så långt bra årsresultat är nog rätt sammanfattning. Det har inte heller varit några väsentliga händelser varken på börsen eller i ekonomin senaste tiden mest en transportsträcka in mot att det är dags för bolagen att öppna böckerna igen alltså.

Veckans plustecken var Clas Ohlsons försäljningssiffror medan uppgången i AQ Group styrdes av analytiker och därför egentligen inte var så intressant. Minustecknen är osäkerheten på bostads- och kanske hela fastighetsmarknaden. Annars var veckans intressantaste nyheter dels den nya världsprognosen från IMF, dels en spännande blipp om insiderhandel i Ratos.

Jag har dragit ned lite på bloggandet och vloggandet, eftersom jobbet tar alltmer tid. Nästa nyhetskrönika och nytt avsnitt av Veckan! blir det därför först nästa helg. Senaste avsnittet ligger som vanligt sist i den här portföljgenomgången.

 

Sköta familjeportföljen

Två faktorer är extremt viktiga för mig när jag förvaltar familjens gemensamma sparande. Det ena är att vi har en effektiv riskspridning. Det andra är att jag kontrollerar risken och håller den på rätt nivå. Med rätt nivå menar jag utifrån att det är ett långsiktigt sparande, som ligger ovanpå våra andra skyddsnät i familjen. Det är därför placeringarna ligger i en aktieportfölj men jag vill för den skull inte att risknivån ska rasa iväg utan tanken är att den ska ligga i paritet med Stockholmsbörsens (ungefär det vi fått om vi istället sparat i en indexfond).

Det här är viktigt eftersom det är det beprövade sättet att spara långsiktigt, som exempelvis ligger i det som lärs ut på ekonomiutbildningar eller som är det som pensionsförvaltning och de flesta fonder är uppbyggt kring. Jag vill ju inte att vårt sparande blir sämre jämfört med säg en indexfond bara för att jag sköter det själv. Det är också viktigt för att det är min frus, Affärsmodellens, garanti för att det som även är hennes pengar hanteras sjyst och smart. Det enda hon egentligen behöver ha förtroende för är att jag har riskspridning och riskkontroll. Det kan för övrigt vara ett tips till andra i samma situation med en som sköter familjeportföljen och en partner som är delägare. Se bara till att alltid ha de två faktorerna i ordning, så ska det inte behöva bli alltför fel.

 

Svårare följa risken

Nu har jag en del problem med volatiliteten i portföljen eller snarare med den extremt låga volatiliteten på börsen. Volatilitet, hur mycket värdet rör sig på kort sikt, är bara ett av många möjliga mått på risk och det är inget entydigt helt säkert mått heller. Det kan ibland vara missvisande men det har ändå sina poänger i att det är lätt att mäta och ändå säger en del om hur en portfölj är sammansatt. Det är ju för övrigt det som tillsammans med avkastningen ligger till grund för sharpekvoten som till exempel ger rankingen för stjärnorna på Shareville.

Sedan i somras har vi för första gången lite för hög volatilitet i vår portfölj. Nivån bekymrar mig inte för den är fortsatt extremt låg. Det är börsen som ligger ännu lägre. Det som stör mig är att något fler borde uppmärksamma. I det här börsklimatet är det lite svårt att få bra grepp om den underliggande risken. Jag vet helt enkelt inte riktigt hur vår portfölj skulle bete sig om nervositeten på börsen steg eller om det till och med skulle gå över i en börsoro. Min bedömning är att vi ligger på rätt nivå men det har helt klart blivit svårare att mäta under den här långa perioden med extremt låg volatiltiet på börsen.

 

Uppåt men inte överhettat i världsekonomin

Jag tänkte längre fram återkomma till mina tankar om hur läget i världsekonomin påverkar börsen, räntorna och annat för närvarande. Det låter förstås stort men den makrobedömning jag regelbundet gör vilar ändå på några rätt enkla frågor. En av dem är hur het världsekonomin är. I IMF:s World Outlook, som är en av de rapporter jag aldrig missar, ingår bland annat ovanstående bild av vilka ekonomier som ligger över eller under sin långsiktigt hållbara tillväxttakt. Det här är ju ett vida läst och diskuterat dokument, så för de heta ekonomier som ligger över linjen går det nästan att räkna med att landets ekonomiska beslutsfattare börjat titta på sätt att kyla ned.

Sedan finns det massor med hinder, om och men, hit och dit men viljeriktningen går det att gissa sig till. Till hindren hör den här gången den fortsatt låga inflationen, ett lågintensivt valutakrig (där kronan fortsatt utmärker sig som orimligt billig) och en beslutsamhet att med råge och god marginal knäcka de sista resterna av finanskrisen.


Mina slutsatser återkommer jag till som sagt. Redan nu ser jag att vi fortsatt kommer att räkna med ett riktigt positivt börsklimat under resten av året och nog längre än så. Det har jag skrivit mer om här. Det går uppåt i ekonomin, långsammare så i inflationen och minst av allt stiger räntorna. Det är i mina ögon upplagt för ett fortsatt tryck uppåt på tillgångspriserna med en möjlig och viktig invändning.

 

Minskat tryck på pressade

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Till att börja med måste man konstatera att när ekonomin lyfter så dämpas omställningstrycket både på ekonomier och branscher. Det blir lite lättare för till exempel den traditionella klädhandeln att klara sig trots trycket från nätet. Nyligen illustrerat av att Kappahl, som mer förknippas med sina butiker än sin näthandel, går bra. På den större nivån går det nu riktigt ok för ett Europa där behovet av ekonomiska reformer egentligen är fortsatt högt. Det här syns också direkt på börsen genom att politisk oro som den i Katalonien inte får något fäste. Den typen av händelser kan fungera som en trigger men det finns ingen stubintråd att tända för närvarande är ett sätt att förklara fenomenet.

 

Riktigt tydligt blir det här i Kina.Det pågår ingen betydande omställning till konsumtionsekonomi med minskande skulder och städat finanssystem. Tvärtom är det ökade lån och fortsatt tveksamma investeringar i statliga bolag som håller igång den ekonomin. Inga problem är alltså lösta men det är inte heller något som omgivningen just nu kräver. Även här är därför risken för kraftiga störningar, ni vet som Kinasommaren 2015, begränsade på kort sikt. Den allmänna uppgången i världsekonomin gör att det inte finns lika många investeringar att låta eventuell oro gå ut över. När det var nervöst i världsekonomin ville alla sälja Volvo när det kom signaler om problem. Nu är det ingen som säljer även vid större men allmänna politiska händelser – som att skattereformen i USA fortfarande verkar vara mycket långt borta.

Som vanligt vill jag puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

 

Uppskruvade förväntningar

Det är alltså inte det som oroar inför rapportsäsongen och resten av året. Utmaningen är istället uppskruvade förväntningar och ett spel där förväntningarna är att förväntningarna fortsätter stiga – om ni hänger med. Nu är marknaden inställd på att det ska vara enkla uppgångar på de flesta marknader. Här är just Volvo men även till exempel Sandvik bra exempel. Rapporterna ska vara bra och utsikterna framåt ännu bättre. Det som då kan sänka kurserna är om det gått för fort uppåt eller om det finns något bolagsspecifikt problem marknaden inte känner till.

Marginalerna särskilt för sänkta framtidsutsikter är lägre än på länge. Tydligast syns det här på bostadsmarknaden för närvarande. Ingenting nytt har ju tillkommit. Om något ser de låga räntorna ut att kunna hålla i sig längre än väntat på grund av den fortsatta internationellt svaga inflationen och de tryck att hålla nere kronkursen det leder till. Det är inte heller någon som talar om en nedgång i svensk konjunktur med ökad arbetslöshet eller liknande. Tvärtom är det hetare än på mycket länge med ett valår på ingång. Ändå är osäkerheten på bostadsmarknaden kännbar. Förklaringen är att förväntningarna på de framtida förväntningar har börjat falla. Fler blir försiktigare med att räkna hem köp av nybyggda lägenheter med framtida prisstegringar.

 

I första hand korrektionsrisker

Det är alltså inte så att det i och för sig stigande utbudet plötsligt långsiktigt överstiger efterfrågan, vilket är ett intryck man kan få i en del artiklar. Snarare är det press på en prisspiral som gått för fort uppåt. Något som normalt leder till korrektioner snarare än ras i priserna med den viktiga reservationen att om det var en bubbla från början så kan det förstås bli en större sättning bara genom att priset börjar ifrågasättas. Det är inte vad jag tror varken om börsen eller bostadsmarknaden men som alltid är det bra att försöka vrida på huvudet och se även det som ligger utanför det egna blickfånget.

För det jag ser framför mig är snarare än börs där de flesta bolag nu bör kunna leverera ganska bra och framför allt kunna hålla snurren i karusellen igång framåt. Det är skälet att vi går in i rapportsäsongen med en ovanligt låg kontantandel den här gången.

 

Portföljen nästa vecka

Källa: Börsdata

I veckan rapporterar Castellum. Där hoppas jag förvaltningsresultatet fortsätter ticka på uppåt vart efter indexing och prishöjningar på den heta kontorsmarknaden rullar på. Däremot är fastighetspriserna nu så höga att både projektportföljen och nya transaktioner knappast lär vara stora punkter i rapporten. Möjligen kommer något ny vinkel kring de förändrade beskattningsförslagen men där har Castelleum redan gett en bra överblick så min gissning och förhoppning är att det blir mycket fokus på hyresintäkterna ett tag framöver. Jag sitter inte med fingret varken på köp- eller säljknappen inför den rapporten utan väntar mig att det blir rätt odramatiskt.

Sedan fick AQ Group inte mindre en två mediala puffar i måndags. En var att Börsveckan plockade in aktien i sin modellportfölj och den andra var att Dagens Industri rekommenderade bolaget. Det skriver jag mer om i inlägget ovan men min reflektion var mest att med den kursuppgång som följde på det plockades en del av den långsiktiga kursuppgången bort i aktien. Jag är ändå optimist och skulle vid en nu rätt osannolik nedgång kunna tänka mig att vi ökar. Annars är det bara att invänta den rapporten. Det innehavet landade med sina 2,3 procent av portföljen något lägre än de 3-7 procent jag helst vill vikta varje aktie i portföljen med.

 

Möjlig insidersignal


I övrigt är det mycket vänta och se för närvarande. Vitrolife och Cellavision skulle kunna börja röra sig före sina rapporter på ett sätt som blir intressant att agera på men inget sådant på radarn för närvarande.

Mest spännande och nära att hamna på köplistan var istället Ratos rusning i fredags. Om det var insiders som tog sista chansen att köpa aktier, så var det en rätt spännande signal för den spekulativt lagde.

Källa: Nordnet

Källa: Nordnet

Ratos har redan gått bra på börsen den senaste tiden efter en lång kräftgång. Det är ju också ett i många delar förändrat bolag. Ledningen har bytts ut, liksom många av investeringarna. När en bolagsledning köper rakt in i en stigande börskurs med en rapport på ingång, så tycker jag att det till skillnad från många andra insiderreaktioner är en spännande signal. Inte minst lär köparna räkna med att rapporten åtminstone inte försämrar deras affär.

 

Tvekar ändå

Nu vet vi inte om det var insiders som köpte men det var åtminstone inte vi mindre som agerade. Jag tänker att det här ger två intressanta vinklingar. Den ena är att nu fanns det ett intressant tryck i aktien uppåt på kort sikt. Det gör rapporten intressant. Det andra är att på måndag finns inte det trycket kvar utan det är småspararna som under en månad ska bära aktien. Kan hända startade nu ett momentum uppåt men det är också möjligt att det snarare blir en avmattning när volymerna inte finns på köpsidan men många småsparare vill passa på att komma ur vad som i många fall blivit en olycklig investering.

Som ni hör väldigt spekulativt och det var därför jag inte plockat upp aktien som köpkandidat ännu. Jag behöver fundera mer kring det fundamentala som pågår i bolaget för att det ska vara av intresse för vår investeringsstil. Kanske kan det efter det var något.
/Jacob Henriksson, Gottodix

Här senaste avsnittet av Veckan! Nytt avsnitt nästa helg.

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.


2 tankar om “Tvekar men väljer bort klassiskt insiderläge

  • Patrik

    Tror att Ratos på sikt kommer tillbaka till 60-70 kr men det kommer nog ta ett tag för marknaden att inse detta, så för den långsiktiga så blir det nog bra att pocka in den redan nu. Jag har ett par tusen aktier inköpta i december 2016 som krydda i min portfölj för att få lite onoterad exponering.

    • admin Inläggsförfattare

      Ja, kanske det. Det är så stora förändringar i bolaget att det behövs lite tid för att ta ställning till allt nytt.

Kommentarer är stängda.