combination-lock-1224702_1920 (1)

Tuff rapportvecka – så justerar jag vår portfölj 4


Turbulent vecka

Det har varit fullt upp med rapporter i veckan. För vår del levererade inte bolagen den här gången. En del ändringar har det redan blivit i portföljen, alltid live på Shareville, under veckan och några ytterligare är på gång,

 

Övermogna Apple?

Rapporten från Apple, som jag skrivit om här, var ännu en rad i den långa väntan på bolagets egen Godot – Iphone7. Telefonerna är 63 procent av intäkterna, så det gör skillnad om den nya modellen blir den succé Apple tycker sig se att den blir. Jag brukar lita på pålitliga ledningar och gör det i och för sig även den här gången.


Problemet i Apple är dels att de, trots att de kan låta annorlunda, fortfarande främst är en hårdvarutillverkare. Jag såg en träffande recension av nya Mac:en. Vansinnigt fin dator men ingen bryr sig och det är superenkla chromedatoer som vinner marknad. Det märks i Kina och Indien genom att kinesiska märken går framåt och på mogna marknader genom att vi bytet telefon mer sällan. Priset är därtill åter på väg uppåt på listan över vad vi prioriterar.


Fast visst är mycket fantastiskt med Apple. Kunderna är oerhört lojala och det finns en stor potenial i deras universum av produkter och tjänster. De är fortfarande det enda bolaget – Facebook och Alphabet inkluderade – som fått kundtrohet kring en hel uppsättning digitala tjänster.

Det har en klar uppsida men ensidigheten mot telefonerna är helt klart alltmer en belastning. Jag är relativt nöjd med våra runt 5 procent av portföljen här men jag är mer benägen att minska än att öka framöver. Just nu har jag dock inga planer på att helt lämna Cupertino.

Jag planerar inga ändringar i vårt innehav av Apple på kort sikt.

 

Stabilt Cellavision

Jag tänkte på en sak när jag läste rapporten från Cellavision, som jag skrivit om här. Det finns inga relevanta nyheter om bolaget.

Det här är ett litet bolag som via återförsäljare säljer digitala mikroskop för blodanalys. Sjukhusen köper när de gör upphandlingar till labben. Om de inte råkar ha en, ofta äldre, medarbetare som tittar manuellt och som de vill behålla, så byter många till det digitala alternativet. Jag har tidigare vridit och vänt på om det finns någon väsentlig risk för att den här långsamma övergången bryts. Än så länge är svaret nej.

Cellavision är ett bolag som i sin kärnaffär, de stora labben har alla förutsättningar att fortsätta öka försäljningen 10-15 procent per år och vinsten 15-20 procent. Det är skalfördelar som förklarar det senare.

Jag har lagt en hel del tid på bolaget men just den här gången nöjde jag mig med att konstatera att så länge inte börsen byter skepnad så klarar den här typen av tillväxtbolag runt p/e 30. Vinsten per krona kanske kan vandra från 2,5 till 3 kronor under nästa år. Det är inte så noga, det är bolaget jag är mest fokuserad på. Jag är dock inte alltför orolig för att aktien på kort sikt skulle få en större korrektion nedåt, som sagt inte med mindre än att hela börsen vänder nedåt.

Min plan är att öka om Cellavision rör sig ned mot och kanske en bit under 80 kronor utan att det kommer nyheter om bolaget.

 

Novo Nordisk kollapsade

Jag är ingen expert på Novo Nordisk, utan vi har haft det som ett mindre innehav i portföljen dels för att lära känna bolaget, dels för att jag sett det som en typ av bolag som är såpass stabila att de går att ta in för att förbättra portföljen utan att nödvändigtvis gå allt för djupt i de egna analyserna.

Min tolkning av reaktionen på rapporten är att marknaden inte förrän nu tagit in hur omfattande problemen i USA trots allt är. Därför sålde jag vårt innehav på rapporten. I diskussionerna på Shareville fick jag en del kritik för att jag inte var mer uthållig.

Alla blir saliga på sin fason. Särskilt om marknaden är så pass effektiv att ingen strategi automatiskt slår andra och transaktionskostnaderna är låga. Jag tänker så här. Det finns inget tvång att äga ett visst bolag. Jag försöker ha en portfölj bestående av case jag tror på och är trygg med. Om det som i Novo Nordisk händer saker jag inte riktigt förstår, då kliver jag hellre av. För om jag inte gör det riskerar jag att hamna i nya svåra beslut exempelvis om aktien fortsätter nedåt eller får en liten men osäker studs.

Här går jag alltså på tvären med skolan som t.ex. många värdeinvesterare  har att man ska vara trogen sina djupa analyser. Det kan jag vara me n inte automatiskt om det kommer nyheter som går i andra riktningen.

Jag ska titta mer på Novo Nordisks rapport efter det kanske vi kliver in igen. 

 

Millicom behöver jag titta mer på

I ett annat av våra bolag drog jag en annan slutsats. Millicom har backat vart efter dollarn stärkts, som väntat. Den fortsatte nedåt efter den senaste rapporten. Jag har tittat igenom den men har inte riktigt landat i vad jag tycker. Så den får jag återkomma till. Spontant tycker jag ändå caset håller. Det eär, som väntat och kommunicerat av bolaget, en snabb nedgång i telefonitjänster. Däremot går både kundtillväxt och lönsamhet per kund i rätt riktning för de digitala tjänsterna.

Jag utvärderar Millicom just nu och har inte bestämt mig för vår plan framåt. Den kan faktiskt bli endera av öka, behåll eller minska.

 

Det är nog dags att stiga av ABB

ABB hade ett svagt kvartal. Det vet jag inte om jag tycker är hela världen. Däremot tycker jag det är svårt att se en värdedrivare i bolaget på kort sikt. Uppdelningen lär inte bli av på kort sikt. Den långsiktiga strategin, som jag skrivit om här, är inte helt tokig. Fast jag är inte helt övertygad heller. Här har jag helt enkelt hamnat i läget att jag inte är helt säker på varför vi har bolaget i portföljen längre. Det sagt ska jag titta lite till på rapporten innan jag bestämmer mig.

Jag utvärderar ABB just nu och det lutar åt att vi säljer.

 

Hoist har jag inte hunnit fundera på

Rapporten från Hoist gick ju närmast totalt obemärkt förbi. Jag har faktiskt inte läst mer än pressmeddelandet ännu. Det kan bli så när det är mycket rapporter och inga stora händelser. Mer allmänt är jag nöjd med att vi legat tungt i finanssektorn sedan i somras. Däremot är jag inte riktigt säker på om mitt case i Hoist är tillräckligt starkt. Det jag lockades av var att få exponering mot billigare skuldportföljer när banker runtom i Europa behöver städa. I den senaste rapportfloden gick ju till och Deutsche Bank plus så det känns inte lika säkert längre.

 

Jag utvärderar Hoist just nu och har inte bestämt hur vi går vidare.

 

Några bolag på ingång?

Vi har över 25 procent kontanter i portföljen just nu. Visserligen tror jag det kan bli lite volatilitet närmaste veckorna. Särskilt som Trump fick en studs upp när FBI öppnade utredningen om Clintons mailhantering igen. Det börjar ändå bli lite högt. En hel del av en justering hamnar nog i nuvarande bolag men ett nytt innehav jag tittar på är Autoliv. Priset är på intressanta nivåer och jag tror, på lång sikt, att det finns en fortsatt god uppsida.

 

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

 

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här


4 tankar om “Tuff rapportvecka – så justerar jag vår portfölj

 • Utlandsutdelaren

  Nyfiken på hur du resonerar kring Autoliv? Skriv gärna ett blogginlägg om det framöver.

  Många bedömer att Autoliv har en fin framtid och stärker sin marknadsposition men ändå faller kursen på senaste rapporten. Har förstått det som att de tar investeringskostnader under kommande året vilket minskar vinsten på kort sikt samtidigt som de som investerar långsiktigt räknar med att dessa ska betala av sig på längre sikt.

  Funderar på att sälja efter decemberutdelningen eftersom utdelningsandelen egentligen är för låg för mina mål.

  • admin Inläggsförfattare

   Det jag tycker är svårt och intressant är att passiv säkerhet är så nära kopplat till bilförsäljning medan aktiv är (helt riktigt) högt värderad framtida teknik. Det där kräver lite funderande men det är helt klart ett bolag jag är intresserad av. Det är ju spännande med det som händer kring Takata också. Investeringarna kan ha pressat kursen som inte ser så farlig ut men just det ska väl inte vara något att oroa sig för?

   Direktavkastningen? Ja, det beror kanske på vad som pressar den. Samma här är det investeringarna (om de ger tillväxt) är det väl inget problem.

 • Dilettant Invest

  Jag är också nyfiken på din syn på Autoliv, jag gjorde en mycket ytlig ”analys” för några månader sedan och tyckte det såg intressant men dyrt ut. Nu är den ju lite billigare, men jag har inte riktigt koll på varför…

  • admin Inläggsförfattare

   Ja, nu är det fullt upp med amerikanska valet men det står på listan över analyser jag vill ge mig in i. Förutom själva bolaget funderar jag lite kring tajming. Det är ska bli intressant att följa hur dollarn utvecklas närmaste tiden.

Kommentarer är stängda.