Källa: Börsdata

Tron på börsen och på casen i portföljen


På en rörigare börs blir både tilltro och misstänksamhet viktigare egenskaper. Det blir tydligt i veckans genomgång av våra bankaktier, när jag funderar kring hela börsen och min syn på HM mitt i det allmänna missmodet om det bolaget.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

bild1

Känslan av en allt normalare börs förstärks. Det slår en hit och en dit. Dessutom kan flera teman samexistera på ett sätt som vi inte sett på flera år. Bolagsnyheter slår igenom i vissa aktier, som i HM och Norsk Hydro för vår del och olyckligtvis negativt i båda fallen. Samtidigt rör sig andra aktier, som Commerzbank och Infineon för vår del, mer på större nyheter som räntor och valutarörelser. Allt finns på en gång igen. Det är kul men också väsentligt mycket svårare än det varit för en småsparare att styra en aktiv portfölj. Faktum är att jag bollar lite med tanken att dra ned antalet innehav och lägga mer av riskspridningen i större innehav i investmentbolagen av det här skälet. Informationsflödet blir helt enkelt näst intill för stort. Tills vidare kör jag dock på med vår modell med 15-20 aktier.

Jag har redan skrivit om att portföljen tyvärr förlorade årets första rapportsäsong. Det ser jag inte som något som studsar tillbaka utan det är nog runt 2-3 tappade procentenheter mot index även sett i ett längre perspektiv. Nu har vi dock den portfölj jag är tillfreds med framåt och riskhanteringen ser helt ok ut. Volatiliteten i i portföljen skuggar börsens, vilket känns bra.

Det blev ingen portföljuppdatering förra veckan och inget filmat inslag heller. Jag har helt enkelt haft för mycket att göra. Mestadels i positiv mening. Om jag håller mig till investeringar, så har jag skrivit en ny krönika till Börsveckan som kommer med i nästa nummer. Sedan har jag börjat vad jag tror blir ett på alla sätt riktigt bra samarbete med schweiziska banken Vontobel. Jag ska skriva analyser av udda men intressanta marknader där de har produkter. Jag får skriva vad jag vill och även negativt. Det de vill uppnå är att de här marknaderna får en del genomlysning i ett redan trångt medielandskap.

Tack alla ni som nu bidragit! Hjälp mig ta steget över 50 tusen kronor insamlat. Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar – den gör skillnad!

Perfekt för mig, som därmed alltså får i uppdrag att skriva analyser av intressanta ämnen. Något jag ju till vardags gör helt gratis Bra också för er som läser, som på det här sättet får fler hoppas jag läsvärda artiklar att ta del. Först ut blev det en analys av den kinesiska bilmarknaden. Missa inte den – det som händer där och på hela bilmarknaden är en av de största förändringarna i den branschens historia. Med det här samarbetet är också bloggarnas och vloggens finansiering löst för ett tag framöver. Så nu kan jag koncentrera mig på min insamling till SOS Barnbyar, vilket också känns riktigt bra.

En praktisk effekt av det här samarbetet är att jag lägger varannan vecka på research och skrivande åt Vontobel. Därmed hinner jag bara med att filma varannan vecka. Jag får se hur det blir med de här portföljuppdateringarna. Målet är att fortsätta veckovis men det är en fråga om att fördela tiden på ett bra sätt.

Sedan har jag varit poddat igen. Denna gång hos Nordea. Det var fokus på vår investeringsstrategi. Nästan som ett sparskolan i miniatyr faktiskt. Hela avsnittet eller direktlänkar fråga för fråga hittar du här.

Avslutningsvis ska jag också få med att jag är domare när Stockholms finanselit gör upp vid schackbrädet. En kul chans för mig att få träffa en hel del investerarproffs i en avslappnad stämning förstås. Om du arbetar inom finans, så passa på och anmäl dig!

Inriktning

Nu är alltså marknaden enig om att vara oenig kring framtiden. I såväl mediebruset som i sociala flöden samexisterar bedömningar som går helt på tvären. Jag förutom allt ovanstående även hunnit med att gå och lyssna på när Vontobels chefsinvesterare beskrev deras syn på olika marknader i år. Det var mycket i den beskrivningen jag kände igen mig i. Vi är tidigt i en sent startad konjunkturuppgång snarare än sent i en lång svag återhämtning.

En referens som jag hörde redan för rätt många år sedan är det långa mellanläge som följde på kraschen 1929. Det mynnade ju som bekant ut i ett världskrig. Riktigt så illa ska kanske inte protektionismen, som fanns då med, gå den här gången men just det där med den långa mellanperioden tror jag är rätt iakttagelse. Några andra av resonemangen från Vontobel hittar ni i tweeten ovan. Om tiden räcker blir det nog ett inlägg om den föreläsningen, för den var intressant.

För min egen del har jag borrat i banksektorn. För där går inte aktiekurserna riktigt som jag tänkt mig i år, varken i Sverige eller i resten av Europa. Det verkar som om det finns mer underliggande långsiktig oro i ekonomin än vad som riktigt kommer upp till ytan. För sett enbart till hårda fakta borde det gå bättre när ekonomin tar fart utan att räntorna drar iväg. För de gör de inte i Europa. USA är något annat.

Det är inte första gången den här våren jag noterar börssignaler om tvekan som går djupare än bara små priskorrigeringar och volatilitet. Självklart var börssnuvan i februari ett exempel men även de fortsatt låga realräntorna samt viktigare att du inte får mer betalt när inflationen räknats av om du sparar pengar över en längre tid. Amerikanska konsumenter som slutar köpa bilar och istället lägger pengarna på sådant som inte binder upp kapital permanent är ett annat tecken.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Så visst ser jag hoten på radarn framför allt som sagt i hur marknaden och konsumenter tar emot olika nyheter. Tveksamheten är nu betydligt tydligare än någon gång under förra året. Samtidigt ser jag inte motsvarande signaler i den underliggande ekonomins riktning. Tillväxten, investeringarna och inte minst inflationen med låg realränta i släptåg verkar finnas där.

Det är svårt att förhålla sig till när perspektiv inte möts. De kommer ju förstås någon form av korrigering av världsbilden framöver. Det blir lätt binärt. Antingen släpper oron och börsen tar efter nästan ett års konsolidering ny fart eller så viker även ekonomin ned igen och drar med sig tillgångspriser. I värsta fall i en stagflation av den typ vi nu ser i Storbritannien. Det är närmast ett skräckscenario med stigande räntor som möter lägre inflation än väntat samtidigt som efterfrågan i ekonomin svajar.

Det är i så fall sådant som den där kraschen på bostadsmarknaden vi talar om. Mycket riktigt skrivs det en del i den riktningen för närvarande. Å andra sidan är vi lika nära en situation där ekonomin går starkt men räntorna inte följer med. Särskilt inte i Sverige, som fortsatt är styrt av det som händer inom eurozonen och det är när det kommer till penningpolitik nästan ingenting för närvarande.

Faktiskt finns det en del av mig som tänker att man nu helt enkelt skulle strunta i investeringar ett tag. Passa på att bygga om huset när det äntligen finns lite ledigt folk och annat i den stilen. I så fall inte för att jag inte tror på börsen, för det gör jag både på kort och på lång sikt. Utan för att egentligen tycker jag att investeringar är något man gör när läget ser relativt klart ut. Det jag pysslar med för närvarande får nog mer ses som spekulation. Nåja, planen är alltså att köra på fullinvesterade även i vår.

 

Portföljen veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Mycket bolagsnyheter som jag skrev i inledningen. HM hade väntat svaga siffror. Det kan vara det samma att det gick till och med aningen sämre än marknaden räknat med. Det ligger också redan i korten att rapporten blir svag. Nästa intressanta läge i bolaget kommer nog inte förrän framåt sommaren. Tecken på att butiksnedläggningarna kommer igång, att det blir stopp för de stora modeproblemen samt allt som har att göra med att etablera bilden av en framgångsrik e-handel (vilket bolaget har) är viktigt. I andra vågskålen ligger förstås fortsatt flöde av nyheter om en genomklappning i butikerna samt den numera stora misstron mot Karl-Johan Perssons förmåga att vända bolaget.

Spannet i gissningar är brett kring aktien med många som är mycket negativa. Jag har vårt case klart för mig, så jag håller mig till det. Därmed inte sagt att jag tar avstånd från alla de mer negativa scenarierna. De är intressanta och genomtänkta. Mycket kokar ned till några stora frågor om vad bolaget nu gör, hur det tas emot och vad som händer med klädhandeln redan på kort sikt i Nordeuropa. Det är mer att när allt är färdiganalyserat och genomlyst så är det inte så mycket mer kvar att göra än att vänta in resultatet. Hur ska nya inte längre organiskt växande men fortsatt lönsamma HM värderas? Det vet vi nog inte förrän framåt höstkanten är min gissning. Till dess lär det finnas en hel del utrymme för aktien att röra sig.

Så är det för övrigt i många av våra innehav just nu. Jag ser förstås att den rörigare bild som finns på hela börsen trängt sig in i många av våra case. Fast jag tror ju på själva casen. Så det är inte det att jag är så säker på att allt går toppen utan det är mer att i ett läge med motstridiga signaler blir det mycket att våga ligga kvar i investeringarna man vill satsa på och med samma mod släppa dem där förtroendet tar slut. Svårt som sagt. Trust but verify, som Ronald Reagan citerade ett ryskt ordspråk får därför bli veckans investerarmaxim.

Jacob Henriksson, Gottodix

Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.