Källa: Börsdata

Tio rapporter i elden veckan som kommer – så laddar jag


En dålig vecka i portföljen läggs till handlingarna och istället blickar jag framåt. Mot tre nya möjliga innehav. Mot vår inriktning för avslutning av börsåret. Fast framför allt mot inte mindre än tio bolag som är i elden veckan som kommer!

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Det blev en tuff vecka för portföljen. Faktiskt en av de sämre vi haft med ett tapp på 1,6 procent mot index. Den ena sidan av ekvationen var att flera av våra bolag hade det det tufft, dock mestadels utan att det kom några relevanta nyheter. Mer om det i genomgången av portföljen längre ned i veckans inlägg.


Den andra faktorn är knepigare. Det är som jag noterade förra veckan en verklig utmaning att hänga med börsen i snabba uppgångar. I veckan har många stora verkstadsbolag gått bra. Volvo, Atlas Copco och Sandvik hade alla fina börsveckor. Det blev det rapportklimat jag skrev om, där starka resultat uppbackade med positiva prognoser framåt verkligen uppskattades på börsen. Förstås lite segt att vi själva inte lyckats få del av det. Ännu, får jag tillägga för vi har ju en del verkstad i portföljen.

 

Några idéer från rapportsäsongen så långt

I övrigt var det ingen tydlig trend på branschnivå när jag tittade igenom veckan med hjälp av Börsdata. Det är mycket bolag för bolag under den här rapportsäsongen. Mest intressant hittills var nog den möjliga vändningen i Ericsson. Där tycker jag det finns anledning att avvakta om det skulle bli en dipp, inte alls säkert, och i så fall överväga om det kan vara en intressant investering. Resan tillbaka lär bli lång och krånglig men punkten efter en vändning, om nu det här var det, är alltid mer intressant än att försöka pricka vändningen.

Lite samma möjlighet som jag ser i Telia för närvarande. Misstagen är redan gjorda och nu har även liken i garderoberna trillat ut. Kvar är en verksamhet främst i Sverige som borde gå att få lite tillväxt i. Det ovanpå en god direktavkastning ser inte helt omöjligt ut som ett case att hålla på med. Tillsammans med Ratos, vars insiderintresse jag noterade i förra veckan bildar det en trio jag skulle kunna tänka mig att titta lite mer på. Jag är dock inte framme vid att det verkligen är köpkandidater för oss ännu.

 

Viktning och inriktning

Senaste tidens största arbetsinsats har varit att arbeta igenom vad jag tror om resten av året. Där gör jag en ordentlig genomgång av vad det är för krafter som kommer att forma börsen de kommande månaderna. Just nu är det den starkare globala konjunkturen, förstås, men även att räntorna inte kommer upp i takt med inflation och tillväxt. Det tror jag gör att börsen inte viker med mindre än att det kommer svagare signaler från ekonomin alternativt att räntorna tar ett oväntat skutt uppåt. Ingetdera ser jag framför mig i närtid.

Värderingarna då? Ja, de är åt det höga hållet men jag kan inte se att det räcker för att vända skutan i så här stark allmän medvind. Vad är det då som kan oroa? Kina kan bromsa in sin just nu expansiva export- och investeringsintensiva ekonomi. Sverige kan få en broms i konsumtionen beroende på oron kring bostadsmarknaden. Politik finns ju alltid men där ser jag inte att Spanien, Brexit eller Nordkorea kan ställa till det även om de båda första på sikt kan vara möjliga problem.

 

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

På kort sikt kör vi på med fullinvesterat trots att jag normalt brukar vilja ha handlingsutrymme under rapportperioder. Det får nu istället lösas genom att vi säljer av främst i Investor, som är portföljens plånbok, vid behov. Skälet att jag inte vill dra ned är främst att jag upplever risken att bli frånåkt på en het börs som större än den att det kommer en dipp eller mindre korrigering. Det kan väl i och för sig hända men ska jag vara lite spekulativ så tror jag rapporterna behöver lägga sig först i så fall. För jag tolkar inte rapportsäsongen så här långt som att den gröpt ur det starka börssentimentet. Om något det motsatta.

 

Portföljen nästa vecka

Källa: Börsdata

En dålig nyhet i portföljen var att BMW fick besök av EU-kommissionens kartellbekämpare. Det har inte med dieselmotorer att göra utan handlar om ett mångårigt i och för sig inte hemligt samarbete de tyska biltillverkarna haft om teknisk utveckling. Aktien tog det rätt väl men det var en negativ blipp inte minst som Mercedes ägare Daimler tydligen var de som hade hade tipsat kommissionen om samarbetet och alltså kan räkna med lägre böter.


Däremot var jag helt oberörd av den dipp i Cellavision som följde på några flyktiga rader i Dagens Industri om aktien (det stod knappt något om bolaget). Dumt av den annars bra redaktionen att utan att ha gjort hemläxan om bolaget dra in en massa småsparare i en tillfällig panikförsäljning. Det är ju en dyr aktie men det var det igår och är det imorgon också. Det kan aldrig vara rätt att sälja rakt av när en person som aldrig skrivit om bolaget och inte gör det i artikeln heller säger att aktien ska ned.


Det och lite annat kring vår investeringsstrategi och tankar kring Cellavision, Telia och Handelsbanken skrev jag om i det här inlägget. Mer navelskådande var det lite synd att Cellavision stannade över mina tänkta nivåer (130-140 kronor) för påfyllning.

Sedan gladde jag mig åt Castellums rapport trots ett surt mottagande på börsen. Det mesta utom aktien då går nämligen som jag tänkt mig. Hyresintäkterna tickar på uppåt och det finns orealiserade värden i fastigheterna som marginal mot högre räntor om det skulle komma. Det gär att jag har ett visst hopp om att marknaden hittar tillbaka till aktien så småningom. Nåja, den har faktiskt gått rätt bra sedan vi köpte den men det är klart jag lagt ribban en bit till uppåt. Kolla gärna in själva inlägget om du är intresserad av aktien. Det blev ett av det där som ganska många faktiskt läst, vilket jag tror beror på att det delats av andra än mig och nått lite nya grupper. Kul.

Rapporter så det räcker

I veckan rapporterar faktiskt inte mindre än tio bolag i portföljen. Jag hoppas en hel del på AQ, där jag satsat på att signalerna om kapacitetsproblem hos de stora verkstadsbolagen har spillt över. Extra intressant blir också att se om det finns något slags rörelse i Midway och då framför allt i byggnadsställningarna från märket Haki. Det är ett case som ska få ta ett tag men den första rapporten jag läste var verkligen ett sömnpiller. I Serneke är jag förstås medveten om riskerna bland alla byggare och särskilt de med bostadsutveckling i programmet för närvarande. Det lär inte ha märkts så långt i Serneke där det mesta handlar om Karlastaden men helt säker är jag inte.

Cellavision är notoriskt svängiga så där vet jag inte vad jag ska förvänta mig. En omotiverad nedgång vore kanske favoritalternativet. Gärna kurser ned mot och under 130 kronor. Det är klart jag skulle bli lite nervös men är det bara en av Cellavisions mellankvartal så gör det mig inget. Millicom vill jag däremot se leverans från. Glädjebeskedet vore om de börjat sälja av sin afrikanska verksamhet men realistiskt är det nog fortsatt bra takt i utbyggnaden i Latinamerika som man vågar hoppas på. Norsk Hydro och Astra Zeneca är bolag som ofta rör sig på annat än rapporter. Kinnevik borde kunna ha ett fint resultat med tanke på att deras innehav gått bra. Investor, tja, det är Investor så det rullar väl på.

Hur som helst – viktig vecka. Håll tummarna!

/Jacob Henriksson, Gottodix

 Här nya Veckan! Nästa kommer den 7 november.

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.