Källa: Börsdata

Techwreck – portföljen! 2


Det är signaler kring bolag, aktie, börs och ekonomi i en salig blandning för närvarande. Knepigt och riskfyllt men också det som öppnar upp möjligheter. Nu är vi förbi den senaste börspressen men frågan hänger i luften – orkar det lyfta inför rapporterna? Jag tror det och växlar upp tempot.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Det är lite vardag på börsen igen, äntligen får man väl tillägga. Det svänger än hit än dit men läget ser väsentligt mycket stabilare ut än på ett bra tag. Botten höll är en reflektion för de av er som följt resonemangen de senaste veckorna. Portföljen rör sig lite slumpmässigt men styrningen ser helt ok ut med en volatilitet som helt matchar börsens, vilket är vårt mål. En bit under index är vi för närvarande i år. Runt 2-3 procent kostade missarna senaste kvartalet. Vad blir nästa händelse som skiftar resultatet? Om det handlar veckans uppdatering.

Tack alla ni som nu bidragit! Nu är det över 50 tusen kronor insamlat. Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar – den gör skillnad!

Jag tänkte dock börja i en annan ände. Veckans om inte årets händelse så långt på den svenska börsen måste vara raset inom spel och betting. Evolution Gaming och Leo Vegas är ned 16 respektive 12 procent på en vecka. Det här är två av bloggosfärens verkliga favoriter, så tongångarna har på sina ställen varit höga och försvarstalen för bolagen innerliga. Fast för att sätta nedgången i ett större perspektiv så är aktierna inklusive utdelningar ändå upp 46 respektive 95 procent på ett år.

Ovan en tweet dagen innan Evolution Gaming rasade till 457 kronor. Det är tydligt att den nedsidan inte låg med i resonemangen i tabellen. För antingen är marknaden korkad eller så ser den något annat än Niklas Ramstedt gör i bolagets värdering. Förlåt Niklas, du förblir en av mina favoriter på twitter (som jag rekommenderar alla att följa) men jag behövde en illustration.

Det har nämnts att Evolution haft fördelen av att vara först in i en ny nisch men nu möter mer konkurrens framöver med pressad omsättning och marginaler som möjlig effekt. Lägg till oroande fast i det här fallet helt lagliga insiderförsäljningar, blankare som tar stora positioner och rekommendationer som går från starkt positiva till negativa och det är lite som läget var i Fingerprint Cards för något år sedan.

Dit går nog en del tankar fast kanske felaktigt för problemen verkar så här långt handla rätt lite om spel- och bettingbolagen och desto mer om aktierna. Vi har genom åren, som trogna läsare vet, haft många sjunkbomber i portföljen. En del har vi kryssat förbi medan andra har smällt ordentligt. Min erfarenhet är att det är lättare att fatta medvetna och genomtänkta beslut när det är bolaget som svajar. Oftast ska man sälja är det korta rådet och ett typiskt exempel är när de negativa signalerna kring HM började dimpa in. Fast även om man inte säljer går det att fatta genomtänkta beslut, som Niklas Ramstedts resonemang ovan visar.

Läget är betydligt svårare när aktien reagerar före eller till och med oberoende av bolaget. Jag skrev om det här sommaren 2016 när det var Betssons aktie som klappade ihop. Den gången hade i tur och ordning Dagens Industri, Börsveckan och så precis innan det verkliga raset Affärsvärlden resonerat ungefär som Niklas gjorde här och landat i köprekommendationer. När jag skrev min artikel hade aktien backat 57 procent det året. Sedan dess är nedgången exklusive utdelningar efter en svängig resa ned 5 procent till.

Det är inte så att ett kursras utan motsvarande nyheter om bolaget ändå är en automatiskt säljsignal. Jag tankade aktier i Vitrolife när den aktien av oklara skäl backade 40 procent under andra halvan av 2016. Det blev bra men som sagt jag saknar inte exempel på misslyckanden. Ett spektakulärt var affären i Midway, som jag fick stänga med stora förluster i början på det här året. Den var rätt länge enbart en svag utveckling av aktien, som först under hösten växlade över i stora bolagsproblem.

Poängen är den jag skrev om häromveckan. På en börs med mer volatilitet och ett mer svårläst marknadsläge blir det investerarens uppgift att våga stå fast vid sina investeringar men också att ha mod att släppa dem allt utifrån vad som är rätt i det längre perspektivet. På ett plan en plattityd men det krävs en kombination av att nyfiket verkligen försöka förstå vad som driver kurserna men samtidigt en tilltro till den egna analysen. Oavsett om du inte lyssnar till det marknaden säger eller om du tappar din egen bild av vad respektive investering ska ge, så riskerar du att åka ur i någon av slalombackens alla skarpa svängar.

En del envisa kommer att svara att de struntar i bruset för i längden är det deras case som gäller. Lätt att säga, för vid det här målet väntar ju nästa börsnedgång och efter den lär de senaste årens underliga värderingar vara ett minne blott. Hur det blir vet jag inte men att våra Vitrolife inte i all evighet kan värderas till p/e 49. Leo Vegas ligger för övrigt på 40 och Evolution Gaming på 27 i p/e-tal efter fallen i de aktierna. Så vad är rätt egentligen?

Som av en händelse kommer mina två kommande branschanalyser till Vontobel handla om bitcoin respektive blockchainteknik. Onekligen två exempel där investeraren behöver vara väl insatt både i sin investering och hur marknaden fungerar.

 

Inriktning

Nu är inte spel och betting vårt bekymmer. Vi har istället en helt egen uppsättning utmaningar att brottas med. Finns mitt värdecase inom den hårt pressade fysiska handeln, blir det ett hårt skifte vidare mot e-handel eller slutar det hela i ett för alla parter plågsamt överutbud med priskrig så långt ögat når? Den frågan ställdes vi åter igen inför när HM rapporterade ett väntat dåligt resultat men med betydligt sämre lagerutveckling än ens belackarna hade befarat. Jag ligger kvar i våra  case i HM och New Wave men det är som sagt med ett medvetet öppet sinne om att jag kan ha fel.

Knepigare är det i techbolagen. Nu är den räntepress på värderingarna som alla väntat på i full swing. Sedan finns det några triggers som Facebooks lättsinniga hantering av kunddata men det är i det större perspektivet ändå bara gnistor för en krutdurk av höga värderingar. Den situationen är inte alls olik de problem som drabbat spel och betting. Det är ett ras i aktierna men på knappt förändrade förväntningar. I vår portfölj känner jag av det här i Apple och Infineon. Svårläst som sagt men jag tror, viktigt ordval, att konjunkturen håller men utan att räntorna drar iväg. Med det bör de höga värderingarna kunna försvaras och tech få ett nytt race uppåt. Fast det techwreck som det börjar pratas om i finansmedia är i högsta grad en verklig risk att kalkylera med.

Källa: TradingEconomics

Källa: TradingEconomics

Det samma gäller för vårt nästa bekymmer – bankaktierna. Jag har satsat på att ha bank i portföljen även i år, eftersom jag tror på stigande räntor och konjunktur. Särskilt på kontinenten känns det här som ett logiskt tema. Problemet är bara att nu faller räntorna. Inte precis bilden den som läser om svensk bostadsmarknad möter. Med det hamnar jag i läget att antingen ska vi vara envisa och har nu ett utmärkt köpläge eller så var den första bedömningen fel. Ni ser det är svåra val över nästan hela linjen.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Jag har fortsatt tilltro till våra case och är mer optimist än jag varit på några veckor. Förra veckan avslutades med en ganska tydlig studs upp från orosnivåerna. Det såg helt enkelt ut som om testet på nedsidan höll. Det borde kunna borga för en period med uppgång den närmaste tiden.  Om det inte gör det eller om uppgången som nu kommer blir svag, så skulle jag se det som ganska oroande. I så fall är vi ännu ett steg närmare den där korrigeringen. Jag tror dock att vi snarare börjar se en del positiva spekulationer inför de kvartalsrapporter som nu rätt snart är på ingång.

Planen för vår del är därför att nu eventuellt vrida upp vår exponering igen. Det kanske kan upplevas som hattigt men så blir det på den här svängiga marknaden. Det vill säga åtminstone om man väljer den svåra men också spännande väg med aktiv förvaltning som jag kör.

 

Planen för veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Sett till portföljen är den nu någorlunda viktad som jag vill ha den. Möjliga vinsthemtagningar på marginalen ligger närmast i Millicom eller att jag gör en till i AstraZeneca. Commerzbank är pressade men helt uteslutet att jag drar ned lite av den höga exponering där är det inte. Jag är dock inte så stressad utan kan tänka mig att sitta kvar nu när positionen om än stor ändå är i linje med vad vi har i portföljen. BMW har börjat röra sig uppåt men efter mycket funderande har jag bestämt mig för att behålla bolaget ett tag till. Jag påverkades inte minst av den inläsning jag gjorde inför inlägget om bilindustrin som jag skrev häromveckan till Vontobel. Det rymdes inte i den texten men branschen ser fortfarande Münchenbolaget som teknikledare även inom elektrifiering.

På köplistan är det Handelsbanken jag tittar mest på. Banken är omgiven av tvivel för närvarande men det har avspeglats i en mer mänsklig värdering än på länge. En liknande situation 2016 gav portföljen en riktigt fin avkastning. Läge för en repris? Jag funderar på om det inte vore möjligt för banken att studsa tillbaka upp till nivåer i värderingen som bättre matchar marknadens förväntningar för kommande år.

Fast det var ju det där med att den här börsen verkligen och på riktigt handlar både om bolag och aktier, så helt säker är jag inte.

 

Jacob Henriksson, Gottodix

Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.


2 tankar om “Techwreck – portföljen!

 • Björn

  Hej Jacob

  Tack för en mycket bra sammanställning samt plan för kommande veckan.
  Det jag undrar över är Handelsbankens vara el icke varande inför framtiden:

  1. De är ju idag den bank som har valt att behålla retail tänket med lokala bankkontor vilket medelålders till äldre och kanske mer den förmögna målgruppen tycker är bra samt som ”fortfarande” vill betala höga räntor samt andra avgifter för.

  2. Den lokala prägeln gör att de inte heller kan nischa sig på det sätt som mindre utmanare med konkurrerande erbjudanden som tex 0,95-1,2% boräntor pga kostnadsmassan kring försäljning, administration samt övrig it och personal overhead.

  3. Digitalisering är delvis på plats men Transformationen till nya affärsmodeller verkar inte ske i det tempo som just både större och mindre aktörer genomför. Känns som de backar in i framtiden och genomför de förändringar de tvingas till där
  Lite som Audi tänker kring framtiden borde vara en bra analogi
  https://www.autocar.co.uk/car-news/industry/audi-reinvents-design-and-manufacture-processes-ahead-ev-launch

  Tror att vi är i en brytpunkt där de kommande åren för den aktör (Avanza förslagsvis) som agerar utifrån ”playing to win” och inte ”playing for not to loose” samt arbetar aktivt med kundrelationer och en ”total” användarupplevelse kommer få mig samt flera som ”helkund” på samtliga områden.

  • admin Inläggsförfattare

   Vad består kundrelationen i är absolut en av kärnfrågorna. Apple har oerhört hög men geografiskt spridd kundtrohet. Tiden när alla handlade på HM-butiker som låg som fyrbåkar över landet verkar vara förbi. Så det kan absolut vara så att den geografiska modellen är fel. Russinplockande har väl i och för sig funnits länge. Det verkar ändå storbankerna ha klarat sig hyggligt emot (med undantag av Avanzas framfart). Pris verka, hur konstigt det än kan låta, inte vara den viktigaste urvalsfaktorn för banktjänster. SBAB var ju ett tag en liknande ny utmanare som dagens bolånepressare. Det som däremot verkar hända i den här rundan är att kunderna segmenteras hårdare och det kommer en tydligare konkurrens om de mest välbeställda kunderna. Det är ju de som oftast får tillgång till de bästa räntorna. Det borde väl kunna svida för Handelsbanken, tänker jag spontant. Sedan kanske, men det är långt ifrån säkert, kan det vara så att det finns en efterfrågan på digitala premiummärken. Det är ju det Apple är och i mätningar inom bilindustrin toppar BMW när starkaste elbilsmärke ska utses – före Tesla – orsaken är just att de har ett etablerat premiumvarumärke.

   Så jag håller med dig i mycket. Frågetecknet tycker jag är hur starkt varumärket Handelsbanken är och vilken premiumkänsla det går att fylla det med framöver.

Kommentarer är stängda.