oversikt-ny

Tajma verkstadsaktier till portföljen


Rotation är temat lite varstans för närvarande. Kan vara att det finns en valutadipp kvar på börsen men underliggande ser det bra ut. Så vad är värt att satsa på?


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 17,1 procent (+1,0 procent). Index (SIXRX) ligger på 7,4 procent (+1,2 procent) med förändring jämfört med föregående vecka inom parentes.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 207 procent mot börsens 101 procent.
  • Jag styr portföljen så att den ska ha lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 10,2 procent mot börsens 10,0 procent.

Fast mark under fötterna igen på börsen. Portföljen tappade något mot index men jag tror att jag så sakteliga börjar få ordning på den viktning jag vill ha inför hösten. Flera justeringar återstår men det är inte ett läge på börsen där jag känner någon brådska. Tvärtom faktiskt. Med många små men rörliga och osäkra faktorer att ta ställning till, så känns det rätt att pröva sig fram steg för steg.

Den stora bilden ligger dock fast. Jag räknar med en börs som, möjligen med en korrigering för valutarörelser och  för höga vinstförväntningar, ska följa med en fortsatt stimulerad världsekonomi uppåt under hösten.

Sannolikheten är även rätt hög att det blir en uppgång med högre volatilitet än vi vant oss vid. Det är trots allt stora rörelser i spel när valutor och räntor ska få slå igenom på andra marknader. Det gör att jag fortsätter vrida tillbaka kassan mot det handlingsutrymme på 10 procent som jag satt som vår neutrala nivå. Det alltså för att kunna agera vid rörelser snarare än som en försäkring mot nedgångar.

 

Den här något aggressiva inställningen står i kontrast till åsikten hos en hel grupp investerare som snarare ser en fortsatt svag trend med risk för övergång i en mer tydlig sättning under hösten. Till den gruppen hör pseudonymen Aristokraten i vår aktietävling. Han är en sådan där räv som varit på börsen i vått och torrt i evigheter.

Den känsla han har är att det är mer pengar som vill ur börsen än som vill in. Exempelvis väntar bara alla pensionsförvaltare och andra med långsiktiga portföljer på att få räntor där de kan växla över mer mot obligationer igen. Dessutom tvivlar han på att tillräcklig fundamenta finns kvar i värderingarna efter den senaste rapportsäsongen.

Jag håller alltså inte med men jag ser helt klart argumenten. Visst finns det krafter som ligger och trycker på nedåt på börsen för närvarande. Min tolkning är dock den motsatta, som jag skrev om i veckan. Utan den omställningen Aristokraten pekar på så hade börsuppgången i år varit större. Det vill säga när kapital som behövde placeras om har placerats om och andra mer trendstyrda faktorer fått värka ut – då finns kraften kvar för ett lyft uppåt.

Det här skrev jag om med verkstadsaktierna som utgångspunkt i veckan i ett inlägg som väckte en del diskussion, bland annat plockade EFN Börslunch upp frågan och lät några experter ge sin syn. Deras och några andra kommentarer har jag samlat här.

Se för övrigt gärna hela det avsnittet av Börslunch som jag lagt upp i det inlägget. Det ger ett bra komplement kring resonemangen här om börsläget. En annan vinkel ger också diskussionen jag hade med Alexander Gustavsson i Nordnet Talks.
Hur stor är risken att vi har en verklig börskrasch på ingång? Jag för min del tror att vi ett tag framöver mer kommer att titta på en börs som rör sig och roterar mellan sektorer. Det är en helt annan typ av analys än att titta på om man överhuvudtaget ska ta risk eller om man bör avstå.

Den gångna veckan kom dock skiften på börsen i bakgrunden för ett återfall i gamla vanor. Diskussionen dominerades av den guldlock vi investerare gynnats av länge. Det klimat som varit alldeles lagom för börsen har dels bestått av starka stimulanser, dels av en viss återhämtning av ekonomin.

Det är mestadels starka ekonomiska data främst från Europa och Kina men även om än något mer blandat från USA. Samtidigt tar sig inte inflationen, så det där verkliga lyftet i räntor och snabbt neddragna stimulanserna lär utebli. Det blir i så fall, vilket ligger i basen till hur vi investerat, en övergång till en ny guldlock.

Den tar sig i så fall uttryck i att ekonomi och bolagsvinster tickar på uppåt i en bra takt men med fortsatt låga om än långsamt stigande realräntor. De förväntade räntorna framåt exklusive inflationen fungerar som priset på pengar. Med det i fortsatt bottenläge finns kraften att låna och placera på börsen eller i bostäder för den delen kvar. Komplettera med en ekonomi i uppgång och viljan att investera och konsumera utvecklas också bra.

oversikt-ny

Källa: Börsdata

Den utvecklingen bryts inte förrän räntorna börjar krypa över inflationsförväntningarna. Dit är det en bit även om vi lär se stigande räntor och de lär vara en viss motkraft mot en fortsatt börsuppgång ett bra tag framöver.

Det landar i en slutsats där jag är relativt nöjd med vår fördelning. Det jag gärna skulle göra är att komma in rätt i de cykliska bolag som gynnas av att Europas ekonomi men även Asiens tar fart. Det är valutan som gör det lite svårt. Säg att dollarn kan komma ned en bit till mot euron och kronan. Då blir det ett intressant läge. För det kan dels pressa värderingen på våra verkstadsbolag, dels göra investeringar i exporterande amerikanska bolag aktuella.

Min förhoppning är att under hösten kunna återställa viktningen i portföljen så att de mindre bolagen kan få lite större plats liksom investeringarna utanför Sverige. Dit är det dock en bit och det är främst kronan som är i vägen.

 

Portföljen nästa vecka

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Mellan rapporterna blir det mycket kring ekonomin och de långa trenderna i analyserna och mindre bolagsspecifikt. Ett sådant inlägg handlade om digitalisering, robotar och robotrådgivare på börsen. I marginalen på det inlägget funderade jag lite kring HM.

Jag tröskade igenom bolaget ordentligt i somras och nu tänker jag väl mig inte några större justeringar på ett bra tag. Däremot är jag medveten om att det ligger ett fortsatt tryck nedåt i aktien. Det tänkte jag mig inte när vi drog tillbaka upp aktien över vår genomsnittliga portföljstorlek på fem procent. Sett till hela hösten ligger det nog i korten att antingen få en respons på att även den kortsiktiga uppsidan finns där eller justera ner aktien till vår snittstorlek. Inget jag funderar på här och nu dock.

Sedan noterar jag att Cellavision tuffar på och nu närmar sig en nivå där det kan vara dags för våra återkommande justeringar på marginalen. Det i så fall bara som ett sätt att ta hem lite vinst och chansa på att aktien, som den brukar, sedan faller tillbaka igen.

Det blev i veckan som gick också en mindre flytt från Trelleborg till Investor. Det berodde helt på att jag försöker balansera portföljen rätt utifrån de teman i omvärlden jag tror på. Sedan var i och för sig Investor lite billigare än den varit på ett tag, så det var väl möjligen en bonus men alltså inte tanken bakom.

Kabe har jag ju redan annonserat att vi är på väg ur för den här gången. Det började jag i veckan och kommer nog avsluta inom kort. Inget fel alls på på bolaget men det är inte lika uppenbart billigt längre och med valutamotvind, en konjunktur inom sällanköp som verkar ha toppat och stigande räntor som hinder för kundernas finansiering, så är inte caset för investeringen lika tydligt längre. Läste för övrigt Börsveckans analys av bolaget i senaste numret – den var bra.

Slutligen tyckte jag resonemangen om Nibe i EFN Börslunch var intressanta. Kanske blir det ett av bolagen som om valutajusteringarna nu bottnar ur kan bli intressanta. Jag plockar åtminstone upp det i medvetandet.

Så ungefär så ser planen för veckan ut. Sedan ska jag försöka filma ett avsnitt av Veckan! och hoppas på att hinna läsa Marcus Hernhags nya bok. Den verkar bra! I övrigt håller jag tummarna för vackert väder, så det blir fortsatt behagligt att cykla till jobbet.

/Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.