aluminum-1846345_1920

Stora rapportveckan på ingång


Kalasstart på rapportperioden för portföljen men det är nästa vecka det smäller på riktigt. Vad kan man förvänta sig då? Vinsterna mot värderingarna på börsen just nu. Laddar för en av portföljens viktigare veckor i år. 


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 17,8 procent. Index (SIXRX) ligger på 12,9 procent.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 209 procent mot börsens 111 procent.
  • Jag styr portföljen så att den ska ha lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 9,9 procent mot börsens 9,7 procent.

För första gången på fem år har portföljen högre volatilitet än börsen. Det är visserligen på decimalen men hade ändå normalt föranlett att jag drog ned risken. Nu är dock börsens volatilitet så extremt låg att det känns lite överflödigt. Jag får följa utvecklingen framåt så vi inte stadigvarande hamnar för högt.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Just nu ser det dock fortsatt lugnt ut efter att börsen har skakat av sig ränteoron tills vidare. Det såg inte minst ett utspel om att inflationen förblir låg men ekonomin stark från Janet Yellen till. För vår del märktes det här bland annat i att Commerzbank till slut bromsade sin kursrusning medan Cellavision och Vitrolife bottnade. Det här var precis det jag hoppats på och vi hade som bekanr ökat i de båda senare så sent som i slutet på förra veckan.

Rapporterna öppnade med starka bankresultat både i USA med JP Morgan och här hemma med SEB. Så långt i linje med det jag skrev om inför rapporterna. Vi får väl se om den mer kontroversiella delen av min gissning – att andra vinster får svårt att leverera mot högt ställda krav faller in.

Särskilt rusningen i verkstad har jag varit skeptisk till. Det är dock många pålästa personer som är mycket positiva där, så jag får väl vara lite ödmjuk och inte agera på den bedömningen. Framför allt kan jag tänka mig att resultaten kan förlåtas en gång till, så länge guidningarna pekar uppåt.

Annars kommer det faktiskt spridda men fortsatt enstaka signaler om mätta värderingar för närvarande. Skanska har problem i några projekt men det var också tydligt att det där tänkta infrastrukturlyftet i USA lyser med sin frånvaro.

Även här hemma verkar bygg- och fastighet närma sig kulmen eller hur ska man annars tolka fallande bostadspriser de senaste tre månaderna och att fler nya än befintliga bostäder ligger ute till försäljning för närvarande? Intressant var också Avanzas svaga resultat. Priskriget om oss småsparare börjar märkas och den bredare frågan fler bolag kan hamna i är hur stor uppsidan framåt egentligen är. Det är sådant som kan bli nålar som sticker hål på höga värderingar framöver.

Allt det där är dock så långt bara smolk i glädjebägaren. För den stora bilden förblir en ekonomi som tickar på i rätt riktning.

Om du vill uppmuntra mitt bloggande och vloggande är det bästa sättet att ge ett bidrag till min insamling till SOS Barnbyar. Börja med att läsa mer här.

Rapportsäsongen har börjat bra för vår del. HM överraskade förra veckan genom att inte göra marknaden besviken. Viktigare för min del var att bolagets omställning rullar på ungefär som jag tänkt mig. Problemen verkar i första handla om en omställning av delar av butiksnätet snarare än att HM tappat på nätet. Det skrev jag mer om redan förra veckan samt i senaste Värdepappret.

Den här veckan fortsatte med en rapport från Castellum som låg helt i linje med vad jag väntade mig. Det har jag skrivit mer om här. Tyvärr även ungefär vad marknaden tänkt sig, så något lyft blev det inte i aktien. Jag tycker dock även fortsatt det finns en uppsida i att hyresintäkter och beläggning trycks upp en bit till. Jag hoppas på en kurs runt 150 runt årsskiftet. Risken finns förstås att fastighetsmarknaden viker men det ser jag mer som tillräckligt osannolikt på kort sikt, åtminstone för kommersiella lokaler, för att det ska vara något jag agerar på. Däremot är jag beredd att reagera om jag har fel.

Vitrolife kom med ännu en kanonrapport. Den har jag kommenterat här. Även här låg försäljning och marginaler helt i linje med mina förväntningar men uppenbarligen en bra bit över marknadens.Ett tag var Vitrolife faktiskt upp nästan 18 procent idag innan aktien föll tillbaka och slutade åtta procent upp. Bra det med. En intressant detalj framgår av nedanstående bild.
Källa: Nordnet

Källa: Nordnet

Precis som varit fallet under de senaste årens är det stora internationella mäklare som nettoköpt i uppgångarna medan de med högre andel småsparare nettosålt. Det har ofta blivit lyckat för åtminstone en del småsparare, eftersom aktien pendlat ordentligt mellan rapporterna. En annan intressant detalj är att kunderna på Nordnet av någon anledning avviker från mönstret och faktiskt nettoköpte idag.

För vår del blev det lyckat att öka när kursen för några dagar sedan dippade till 513. Nu har vi åter en rätt stor post. Med mina nya riktkurs på 560 kronor är det därför inte otroligt att vi justerar ned en aning framöver.

När det gäller bolagen är jag dock fortsatt trygg med trion HM, Castellum och Vitrolife. En bra start på rapportperioden således.

 

Tre andra nyheter kring portföljen i veckan var att Clas Ohlson rapporterade en låg ökning av försäljning i befintliga butiker och att det kom rykten om att AstraZenecas VD var på väg att byta jobb. Små blippar där jag möjligen tycker att nedgången i Astra skulle kunna vara ett tillfälle att öka.

Den tredje iakttagelsen är att snaran dras åt allt snävare kring Mercedes ägare Daimler. Enligt uppgifter i tyska media finns snart tillräcklig bevisning för att bolaget likt VW och Fiat/Chrysler fuskat med dieselutsläpp. Det här är en fråga jag lagt en hel del tid på att bevaka. Så här långt har alla uppgifter som kommit om BMW ända sedan VWGate briserade pekat mot att bolaget följt reglerna men förstås likt andra tweakat resultaten inom ramarna testerna gör möjligt. En mycket viktig linje att hålla sig på rätt sida av. Även för en investerare, eftersom det innebär skillnaden mellan att i lugn och ro se över motorprogrammet och att tvingas till teknisk reträtt, varumärkesproblem och möjliga skadestånd. Samtidigt är det värt att notera att BMW likt de övriga tyska biltillverkarna trots mycket el i modellplaneringen framåt fortfarande ser diesel som kärnan i sitt motorprogram.

 

Planen för veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

En intensiv rapportveckan väntar med inte mindre än sju av portföljens bolag i elden. På tisdag kommer Cellavision med sina siffror. Enskilda order spelar stor roll för deras resultat. Det leder ofta till omvända vinstvarningar i förtid när det finns något roligt att berätta. Denna gång har det emellertid varit lugnt, så mer än ok är inte att hoppas på. Enskilda kvartal kan också överraska negativt. Å andra sidan skulle ett resultat som lutat åt det starka hållet kunna räcka för att än en gång sätta fart på aktien.


På tisdag rapporterar även Ericsson. Förhoppningsvis har en starkare konjunktur börjat synas i den ett tag mycket svaga efterfrågan på tjänstemarknaden. De två stora frågorna i bakgrunden är dels om Huawei är på väg att marginalisera Ericsson, dels vad det är för uppsida Christer Gardell och hans Cevian sett.

Sedan är det ett mellanspel på onsdag med Investors för det mesta stillsamma rapport. Mer än någon pliktskyldig fråga brukar det inte bli på telefonkonferensen. Uppsidan är om något positivt hänt i Mölnlycke eller någon av övriga onoterade innehav.

Kinnevik portföljens andra investmentbolag rapporterar med liknande förutsättningar på fredag. Förutom Zalando utgör Millicom, Tele2 och MTG viktiga innehav även om det även här på marginalen finns en del annat bland innehaven.

Vi äger även Millicom direkt. Dollarn har kommit ned något och konjunkturen i Sydamerika har varit rimligt stabil. Viktigast i rapporten på torsdag är ändå att omställningen till bredband och kabelteve rullar på med god lönsamhet. De har den gjort ett tag frågan är väl när marknaden hakar på med högre en högre värdering.

På torsdag är det även.dags för Trelleborg. Det blir en ordentlig vattendelare för portföljen som möjligen hamnat aningen tungt i underleverantören inte bara till industrin utan även till bönder och oljeindustrin.

På fredag avrundar sedan Autoliv veckan för vår del. Bilindustrin går på tomgång för närvarande men förhoppningsvis kan bolagets starka ställning och en bilbransch som ändå säljer en hel del hålla uppe resultatet.

När jag skriver den här sammanställningen nästa vecka har mer än hälften av bolagen i portföljen rapporterat. Det lär ge anledning till en del funderingar. Förhoppningsvis med medvind i seglen men det är sällan så många rapporter inte ger en del bekymmer att ta ställning till. Vilka blir det denna gång?

/Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.