tabellen

Stor rapportvecka på ingång 2


Första trenden i rapporterna är att bolagen har svårt att matcha konjunkturuppgången. Lyckas den breda grupp som ska upp till bevis i veckan bättre? Nu laddar portföljen för en vecka som lär avgöra om början av det här året går till handlingarna som framgång eller motgång.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

Häromveckan klagade jag på att utvecklingen på börsen gick som jag trodde men att portföljen inte gick som jag ville. Den här veckan blev balansen bättre. Rapporterna är förstås i centrum men i bakgrunden är det snabbt stigande räntor och så pressen på dollarn som sätter tonen när börsen pressats ned en aning.

Med en fullinvesterad portfölj är jag beredd på att gå minus om konjunkturen, bolagsvinsterna eller riskviljan på börsen backar. Det vill säga om jag har fel i min prognos för året. Däremot vill jag inte att portföljen förlorar på stigande räntor eller starkare krona. Två faktorer jag ser kan ligga i korten framöver. I stort sett landade vi ganska ok veckan som gick. Mixen syns tydligt i spridningen mellan hur de olika innehaven gått. Där det är nästan nio procentenheter mellan Commerzbank, gynnade av stigande räntor, och Infineon, missgynnade både av räntan och den svagare dollarn.

Året har börjat med en del dåliga bolagsnyheter för vår del – som i BillerudKorsnäs, Nordea och i nu avslutade Midway. Med det i minnet är jag nöjd att vi klarat att hålla jämn takt med index under januari. Nu kommer en intensiv rapportvecka. Gissningsvis har jag nästa helg en rätt bra bild av hur det här börsårets början kommer sammanfattas för vår del. Nervöst!

 

Inriktning

Rapporttrenden så här långt är att bolagen inte ställt om till högkonjunktur utan kämpar med att möta en stigande efterfrågan på ett lönsamt sätt. Det ger många rapporter som den från Atlas Copco veckan som gick. Produktmix, kostnader och oförmåga att höja priserna slår fel jämfört med analytikernas förväntningar.

Det där tror jag felaktigt kan tolkas som osäkerhet om konjunktur eller åtminstone om rätt nivå på förväntade bolagsvinster. För snarare tror jag vi talar om tiden det tar att ställa om till ett starkare affärsklimat. Med andra ord det jag ser i pressen rapporterna satt på börsen är att de mer är köplägen än anledning till oro.

Det finns dock ett aber som också är i spel för ögonblicket. Räntorna stiger för fort för börsen och det trots tal om valutakrig mellan världens stora ekonomier. Om inte räntorna bromsar in rätt snart så kommer en korrektion på börsen bli ett faktum. Jag skulle till och med gå så långt att jag tror att det var ränteeffekter vi såg på börsen veckan som gick. Det har jag skrivit om i ett av veckans markoinlägg. Det andra handlade om varför jag är fortsatt optimistisk till oljan.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det här ställer portföljen i ett intressant läge. Det ena alternativet är att sälja av en del och på så sätt dra ned exponeringen i portföljen. Det andra är att se till att portföljen hamnar rätt även om räntorna stiger. Det tredje är förstås att med öppna ögon strunta i risken och helt förlita sig på sina bolagsval. Jag har för vår del valt mellanalternativet men för första gången på några månader överväger jag faktiskt att dra upp kontantandelen i portföljen igen.

 

Planen för veckan som kommer

På bolagsnivå var Investors rapport som sig bör ett sömnpiller. Jag tycker det mesta ser ok ut men den där substansrabatten alla talar om bygger faktiskt på en del ganska höga värderingar av bolagen som Investor äger. Jag är relativt neutral till bolagets utsikter framåt. Lär gå som börsen är min gissning, om något möjligen lite sämre. Vi har fortsatt Investor som instrument för att få en bra spridning i portföljen och som en mellanlagring när jag vill ha pengarna på börsen men inte vet exakt var.

Nordeas rapport var i siffror en rejäl miss i förhållande till analytikernas förväntningar. För min del köper jag att det främst beror att banken drar ner risker, stärker sin internkontroll och moderniserar dåliga IT-system. En efterlängtad modernisering som tillsammans med flytten öppnar upp till exempel för en europeisk expansion. Sedan har Nordea tveklöst ett relativt stort kundtapp för närvarande. Det är förstås ett problem men jag tror de reder ut situationen under året och kommer ut i andra änden som en modernare bank med hög direktavkastning. Min plan åtminstone fram emot sommaren är att banken ska vara ett innehav av snittstorlek i portföljen. Det innebär runt 5 procent.

Konkret innebär det att jag nog passar på att få aktien under 90 kronor. Är det svängningar utan synbara skäl kan jag på uppsidan istället göra en vinsthemtagning runt 120 kronor. Det senare låter långt bort nu men man vet aldrig. Särskilt inte om räntorna håller den där lugna takten uppåt.

Veckans tredje rapport i portföljen kom från Castellum. Det såg överlag bra ut. Bolaget är välskött och faktiskt har mitt case i det här fallet trillat in nästan mitt i prick. Intäkterna ökar när hyrorna omförhandlas och när inflationen slår igenom i index. Det finns en projektportfölj att hämta mer avkastning ur samtidigt som det inte är alltför hård konkurrens med andra nybyggen, som det är på bostadssidan. Finansiering av verksamheten och värderingen av det egna fastigheterna ser också bra ut. Stabilt rakt igenom helt enkelt. Perfekt för den som vill köpa och behålla länge.

Mitt problem är att den värdering jag satte på aktien i runda slängar har trillat in. Jag vet inte hur stor uppsidan framåt är. Snarare finns det ändå marginalen en del risker, som att räntorna ändå pressar fastighetsaktierna ytterligare. Nu är aktien mycket stabil för närvarande, så jag vet inte. Det kan vara värt att hoppas på momentum uppåt en bit till. Jag får se men det är inte omöjligt att vi börjar skala ned den här lyckade affären rätt snart.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Sedan tittar jag på att komplettera en gång till i BillerudKorsnäs. Så här långt ser jag ingen större anledning att i ett nytt case i portföljen ligga under vår snittvikt på runt fem procent. Nordic Waterproofing, specialister på tak, är ett bolag jag har ett öga på. Det är pressat av nedgången på bostadsmarknaden men kan nog ändå sälja på i en bra takt på andra marknader även framöver. Det ser rimligt billigt ut och pengarna från Castellum skulle kunna hamna här. Sedan har jag börjat snegla på Telia. Jag vet, det har en historik av att vara en ganska hopplös investering. Nu städas mycket dåligt ut och kvar är stabil verksamhet i Sverige. Med det blir caset lite som i Nordea. En investering i bra direktavkastning helt enkelt. Mer om det om det skulle bli aktuella för portföljen.

Jacob Henriksson, Gottodix

 Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

 


2 tankar om “Stor rapportvecka på ingång

  • Sebastian Fredriksson

    Halloj Gottodix!

    Ville bara säga tack för en fantastisk blogg ! Sen undrar jag varför det står Resultat 2017 i första bilden av hur veckan har gått? Ska det inte stå 2018?

    Ha det bra

Kommentarer är stängda.