Källa: Börsdata

Städat portföljen


Virrvarr på börsen har gett bra tillfällen att städa och se över hur jag vill lägga portföljen framöver. Det blir mer fokus på våra case och mindre på branscher och makro ett tag. Det har redan avspeglat sig i några av portföljens affärer.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Stora och ofta röda siffror i veckan som gick. Målet var att inte ligga alldeles fel i nedgången och att få handlingsutrymme för att skruva om portföljen som jag vill ha den. Det har gått bra. Vi öppnade med vår fullexponerade portfölj veckan ordentligt tungt men sedan har jag hyggligt styrt skutan dit jag vill ha den. Det trots att det även varit en del rapporter som krävt en hel del tankemöda. Fast det är ju det här jag tycker är roligt så det är synd att klaga (utom på resultatet hittills i år).

Tack alla ni som nu bidragit med över 45 tusen kronor! Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar – den gör skillnad!

Känslan när det är börsfall mitt i en ovanligt rörig rapportsäsong är något i stil med när en naturkatastrof slår till mitt i en krigszon eller något i den stilen. Nja, kanske inte så drastiskt men det kräver en del av den intresserade investeraren för att följa med. Med massor att göra på mitt ordinarie jobb har jag motvilligt fått kapitulera och inte hunnit med filmandet. Det kommer dock igång snart igen även om det blev ett glapp precis nu. Mängden att läsa och fundera kring har nog även påverkat den här veckosammanfattningen, som kanske blir lite ytligare än vanligt.

 

Inriktning

Jag är rätt övertygad om att måndagen får en bra start. Kanske är jag en obotlig optimist, likt mannen som på väg till schavotten tittar upp mot den lysande morgonsolen och konstaterar att dagen börjar bra åtminstone. Sedan får vi se men jag är i stort sett kvar i inriktningen som jag la ut i veckan och som jag skrivit en komplettering till nu i helgen Den landar i att jag vill vrida om och koncentrera portföljen på de case jag tror på och som i en del fall blivit lite billigare.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det i kontrast till den bredare mer momentuminriktade strategi jag hade under stora delar av förra året. Då kändes branschval och för den delen hela ekonomin som det väsentliga. Nu med bara några dagars börsoro bakom oss har det blivit precis den röriga och volatila börs jag faktiskt såg framför mig i år. Mitt problem i den börsen är att det är jag inte alls lika bra på som på den mer makrostyrda börs vi haft.

Jag styr för närvarande runt en del i portföljen men kör på fullinvesterad. Det mest för att jag tycker att vi har casen jag vill vara i. Med den volatila börs jag nu ser framför mig blir det då viktigt att ligga rätt och sedan kanske lite mer än tidigare våga komplettera med swing trading om tillfällena ges.

Självklart är jag liksom alla andra osäker inför veckan som kommer. Möjligen vore en del kontanter på sin plats. Jag får se. Det är i så fall kortsiktigt. Branschfördelningen är jag rätt nöjd med för närvarande. Det är jag även med den för mig obalanserade övervikten mot större bolag och norden.

 

Portföljen veckan som kommer

Vitrolifes rapport bekymrade mig inte särskilt, trots att jag nu tror att aktien kan gunga ned en del. Möjligen att det uppvägs av om börsen lugnar ned sig. Med en lite långsammare tillväxt ska dock aktien inte vara uppe och nosa på sina högstanivåer på ett tag.

Mer nöjd är jag med utvecklingen i veckan i Commerzbank och Nordea. Det trots veckans nedgångar för båda är gynnade av stigande räntor. Åtminstone på kort sikt ska väl tilläggas. Tyska Infineon ser också allt mer spännande ut för varje rapport de lämnar. Där har jag kanske fått in portföljens teknikspets tillsammans med innehavet i Apple. De hade också en problemfri rapport. Så där är några av casen jag är nöjd med. Veckans bästa var annars Millicom. Bolaget går från klarhet till klarhet och det som framför allt imponerar är det konsekventa genomförandet av en strategi som uppenbarligen fungerar. Nu börjar data och kabelteve få precis den roll bolaget länge arbetat för att ge den. Även Kinnevik känns trots motgångarna med MTG:s danska affärer starkt.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Cellavision är som långsiktigt case oförändrat starkt men nu har det varit två svagare kvartal som senare i år ska matchas mot två riktigt starka. Det är upplagt redan på kort sikt för att marknaden inser det och börjar handla ner aktien en bit. Läge att vara lite försiktig där även om det är ett självklart innehav i portföljen. I övrigt var det roligt att Nordic Waterproofing hade en stark rapport utan att rusa alldeles. Tack börsoron för det. Där har vi klivit in i veckan och möjligen att det kan bli lite till där. Ett återköp i SKF vore inte heller omöjligt. Jag gillade deras rapport men något behövde åka ut i börsoron om jag skulle lyfta in andra bolag. Slutligen vet jag faktiskt inte längre om jag tycker BMW platsar i en omgivning där jag känner mig på det klara med var casen i de övriga innehaven är. Fast där har jag inte bestämt mig.

Jacob Henriksson, Gottodix

 Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.