Källa: Börsdata

Fel mix i portföljen 2


Seg vecka för portföljen är aldrig kul. Än värre är det när den backar trots att något jag förberett mig på inträffar. Den här gången var det dollarns som spelade mig ett spratt. Nu behöver jag justera en deli i mixen för att vi ska hamna rätt framöver.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

 • Portföljens årsavkastning ligger nu på 16,1 procent (-0,3 procent). Index (SIXRX) ligger på 6,2 procent (+0,2 procent) med förändring jämfört med föregående vecka inom parentes.
 • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 205 procent mot börsens 98 procent.
 • Jag styr portföljen så att den ska ha lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 10,2 procent mot börsens 9,8 procent.

Det var med en stark känsla av missnöje jag la den här veckan till handlingarna. Jag är både tävlingsmänniska och otålig, så det hade kunnat vara för portföljen tappade mot index men det var det faktiskt inte. Det som störde mig var att ett scenario jag haft ögonen på trillade in men utan att portföljen drog nytta av det.

Dollarn har fortsatt dala och nedgången accelererade mot slutet av veckan. Det kan låta lite dramatiskt för något ras var det absolut inte tal om. Däremot är det fortsatt envist neråt. Min grundinställning var att dollarn nu börjat närma sig en ny balans mot euron och därmed även mot kronan. En fortsatt nedsida var jag dock helt beredd på – även på kort sikt eftersom det låg i korten att det kunde komma utspel först från Janet Yellen och sedan från Mario Draghi från deras möte Jackson Hole. I det spelet om var europén chanslös.

Om jag hade prickat portföljen rätt borde den gått bättre än index om dollarn föll och sämre annars. Istället blev nettot det motsatta mot slutet av veckan med fredagen som en särskilt dålig dag. Det gillar jag inte alls för det innebär att portföljen inte är riktigt rätt viktad utifrån hur jag vill ha den. Jag ser framför mig att jag får arbeta lite med det under kommande veckor.

Den detaljnivån på portföljstyrningen kanske kan uppfattas som lite överdriven men jag, som är en aktiv investerare, vill ogärna att vi hamnar fel ens kortsiktigt fel. Det kan sammanfattas i mitt mantra att det svåraste som finns är att följa upp ett svårt beslut som blir fel med ett nytt beslut i en ännu svårare situation.

Blickar jag lite framåt har jag ned mot en dollarkurs på runt 7,50 som ett möjligt riktmärke. Någonstans där skulle jag kunna börja öka i amerikanska aktier igen – förutsatt att deras konjunktur står sig. Omvänt tror jag det är en nivå där många av de senaste årens dollarvinnare på börsen skulle börja få det tufft.

Mitt huvudscenario som jag jag ligger fast vid är dock att jag tror att dollarn nog landat ganska rätt på de nivåer där den ligger nu. När det stabiliserats ser jag måttligt stigande räntor och ett allmänt ganska bra börsklimat framför mig. Konjunkturen är inte slutkörd och kanske har lite väl höga vinstförväntningar snart skakats ur många börskurser

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Med en möjlig nedsida snarare än uppsida för dollarn behöver vi justera inriktningen på våra innehav något. Jag gissar att det inte räcker med veckans mycket begränsade minskning i Maersk (som jag skrivit mer om här) och fortsatte min långsamma justeringen nedåt av Norsk Hydro. Vi får se om det räcker. Kanske kan det även vara läge att sälja en del av posten i Trelleborg. Det behöver jag fundera lite mer på.

Annars är det fortsatt en prioritering att få upp kassan en bit till. Jag känner ingen större brådska men jag tror det kan bli bra tillfällen för den som har rätt handlingsutrymme. Det eftersom jag räknar med att volatiliteten på börsen vaknar till liv igen.

Ett annat skäl att plocka upp kassan en bit är att småbolagsaktierna alltmer frigör sig från centralbanksekonomin. Nu handlar de mindre bolagens aktier äntligen om verksamheten igen. Det är sunt och jag skriver mer om det i senaste numret av Värdepappret.

 

Portföljen nästa vecka

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det blev ännu en neddragning i Vitrolife efter att aktien återhämtat sig till ännu ett besök på riktigt höga nivåer. Där är planen att öka igen runt 630-640 och att minska runt 770-780 kronor. Det är höga siffror och riktigt intresserad blir jag inte förrän runt säg 560 kronor, vilket också är min riktkurs för vad bolaget bevisat sig vara värt.

Annars är det två andra småbolag som jag tänker på för närvarande. Det ena är Kabe, där det känns som om caset är i vaktombyte. Nu har vi som i det bolaget siktat på en lång resa anledning av att vara rätt nöjda. Den andra frågan gäller Midway. Den investeringen är ju tänkt att vara lite längre och jag är inställd på att ha tålamod innan värderingen av Hakis byggnadsställningar slår igenom. Med den inställningen kan det hända att jag justerar upp vårt innehav något om tillfället i form av lägre kurs utan någon specifik anledning ges.

Slutligen har jag några roliga saker att puffa för. Jag är med i Nordnet Talks och snackar börskrascher och branschrotation. Det blir också ett inlägg till nya Nordnetbloggen när den kommer i dagarna. Sedan är jag intervjuad i en bok om konflikten mellan stad och land av författaren Mats Jonsson. När jag ändå är inne på det ämnet har jag fått hem Marcus Hernhags nya bok för recension. Mycket på gång således. Extra roligt är ändå att nya vloggformatet ”Veckan” haft premiär. Det får ni gärna kolla in ovan.

/Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.


2 tankar om “Fel mix i portföljen

 • pelle2000

  Hej!

  Jag gillade Veckan-premiären, en randanmärkning är att ljudet var lite lågt, och personligen skulle jag föredra aningen kortare avsnitt (15-20 minuter kanske?). Det uppskattas som vanligt att få ta del av dina tankar!

  Angående din portfölj, brukar du ha så här många bolag? Funderar du på något särskilt sätt där kring diversifiering kontra möjligheten att hålla dig uppdaterad om bolagen?

  • admin Inläggsförfattare

   Tack för återkopplingen! Ljudet har jag noterat. Kör alltid utrustningen rakt ur lådan, så att säga, och jag har vridit upp volymen så gott det gick men det finns säkert något annat att göra. Håller med om att det är lite mastigt. Jag tycker det finns tre bra format på YouTube – riktigt kort på 1-3 minuter, ett block om en fråga på max lite över 5 minuter och så hela program där håller jag helt med dig. Ska nog egentligen ligga på max 10-15 minuter.

   Jag brukar tänka att vi har 20 platser i portföljen där varje innehav normalt ligger på 5 procent om vi är fullinvesterade. För riskspridningen tycker jag annars det kan räcka med runt 15 och färre om några är investmentbolag.

Kommentarer är stängda.