Källa: Börsdata

Så startar jag 2018 – planen bolag för bolag


Jag är positiv till 2018 och har hopp om en bra start. Riktigt har jag dock inte marknaden med mig. Det ska man alltid fundera på. Dessutom tankar bolag för bolag om vad planen för portföljen är nu när det är 2018 vi talar om. Plus några ord om resultatet 2017 förstås.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i år

tabellen

Börsen avslutade året kraftlöst. Det stämde väl in i det mönster av en trevande marknad som kännetecknat större delen av 2017. För hela årets uppgång var avklarad redan den 24 april. Sedan dess har börsen (SIXRX, dvs. inklusive utdelningar) pendlat plus minus fem procent resten av året. Det är rätt beskedligt sett i ett historiskt perspektiv.

Svängningarna, volatiliteten, i år har varit låg. Det har varit en utmaning för vår portfölj, som jag styr för att den inte ska ligga med en högre risk än Stockholmsbörsen. I år har jag fått tänja på den regeln, eftersom jag inte velat anpassa våra långsiktiga investeringar till den i mitt tycke extremt låga rörligheten på börsen. Samtidigt har börsen klarat flera andra mått på risk, så jag upplever inte att jag brutit mot andemeningen i vår investeringsstrategi. Till exempel har portföljen fortsatt klarat sig bättre i nedgångar än börsen som helhet.

fordelning-vinst-17

När det kommer till resultatet är jag förstås nöjd med att ha slagit index. Det är en ynnest att nu i över fem år ligga med en årsavkastning för en välblandad portfölj som ligger 10 procentenheter över vad börsen inklusive utdelningar presterat. Det är som vanligt några innehav som förklarat en stor del av avkastningen. Satsningen på Commerzbank var en fullträff och så är det även i år swingtrading i Vitrolife och Cellavision som bidragit mest. I andra änden är förlusterna i HM och Midway större än vad jag egentligen vill ta i enskilda innehav. Då har jag ändå dragit ned HM en hel del under året.

Numera är ni en hel del sparare som följer och kanske i någon utsträckning inspireras av portföljen. Därför tycker jag det är viktigt att framhålla att det är relativt få goda val som förklarar mycket av vår avkastning. Så tänk på riktigt på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida resultat, åtminstone inte för vår del. Vi har haft mycket tur både i år och de gångna åren. Det där och en del annat kring portföljen utvecklar jag i senaste avsnittet av Veckan!

portfoljerna

Det är även roligt att den enkla men hoppas jag roliga fondportfölj jag satt ihop åt Nordnet verkar fungera som jag tänkt. Det jag ville åstadkomma i den här lilla modellportföljen var en illustration av att det går att kombinera låga avgifter, spridd och kontrollerad risk med inslag av aktiva val och aktiv förvaltning. Min upplevelse är nämligen att rätt många vill känna att de har kommandot över sitt sparande och tycker det är kul att styra och kalibrera. Problemet är att det ofta leder till dyra fondval.

Därför ville jag visa att det med en liten arbetsinsats går att få till ett alternativ till den billiga globala aktieindexfond som jag tror är det allra bästa valet för de flesta. Portföljen jag konstruerade har lägre risk än Stockholmsbörsen och är uppblandad med olika tillgångsslag även om tonvikten ligger på aktier.

Resultatet blev riktigt bra tycker jag. Det syns visuellt i grafen ovan att portföljen har lägre risk än börsen. När det blir snabba uppgångar tappar portföljen men den klarar sig å andra sidan lite bättre i nedgångar. Till slut slog den till och med index med några procentenheter under året, vilket var en bonus. Jag har skrivit mer om tankarna med portföljen i det här inlägget och på Shareville hittar du den här.

Tack alla ni som nu bidragit med snart 40 tusen kronor! Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar – den gör skillnad!

 

Inriktning

Förväntningarna inför nästa år är ganska entydiga, på gott och ont förstås. I princip alla ser framför sig en världsekonomi som tar fart men där stigande räntor och inflation kan rita om kartan kanske framför allt mot slutet av året. Till det finns en utbredd oro för att värderingarna inte kan leva upp till marknadens förväntningar.

Fast i huvudsak är det ändå en optimistisk marknad som kliver in i det nya året. Stöttad av en skattereform i USA som nog inte är rätt inprisad på börsen så bör den rapportsäsong som är på ingång ha förutsättningar att sätta ny fart på förväntningarna framåt. Ytterligare stigande värderingar om vinsterna kommer in som de ska borde inte vara en omöjlighet. Det är basen i vår inriktning när året drar igång.

Om det allmänt goda humöret är av positiv för börsen är den möjligen ensidiga bilden av en fortsatt uppgång också en risk. Jag har noterat att årets börsavslutning ser ut en hel del som inför den tuffa smällen i januari 2016. Alla har talat om ett lyft men det har inte rört sig. Tvärtom har trycket varit nedåt ett tag.

Det jag tror är den största risken nästa år är just att det kommer till synes oförklarliga genomklappningar i enskilda aktiers eller i värsta fall hela börsens prissättning. Det är som jag skrivit tidigare något av 1987 över börsen för närvarande. Förväntningarna finns där men eftersom ingen riktigt förstår prissättningen för närvarande så kan förtroendet svikta snabbt och utan uppenbara skäl. Ungefär det vi sett på bostadsmarknaden under hösten.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Den typen av nedgångar blir oftare korrektioner än krascher men icke desto mindre finns en nyårssmäll på radarn även om det mesta som sagt ser rätt bra ut. I den här miljön ser jag två huvudalternativ. Ett med och ett utan pengar i kassan. Med viss tvekan har jag valt att fortsätta ligga fullinvesterad. Vinsten med det är att få hela uppgången om mitt huvudalternativ faller in. Priset är att jag kan komma att behöva ta ställning till om jag bedömt januari fel.

Det kan vara rätt svårt särskilt om det ungefär som under slutet av året blir en fortsatt osäkerhet om vad det är som driver kurserna för närvarande. Lite nervös start på nya året således.

 

Portföljen veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det som fortsatt pågår i portföljen är att jag är öppen för att sälja vårt innehav i Midway. Jag testade lite mindre bolag än vi brukar handla i och jag har verkligen fått lära mig läxan om vad det svåra i sådana investeringar är. Alldeles för lite information i ett läge när bolaget svajar kombinerat med att likviditeten i aktien är så dålig att det nästan blir tvunget att sälja runt rapporten. Däremellan är det småposter som handlas mellan småsparare. Problemet är att då har varken köpare eller säljare någon tydlig bild av priset utan det blir som det blir, vilket allt som oftast visar sig bli riktigt lågt.

Om jag lyckas sälja innehavet i Midway på något vettigt sätt så placerar jag sannolikt pengarna i Nordea och Investor. Det är två bolag jag tror kan ligga bra till vid en allmän uppgång på börsen. AQ Group skulle också kunna vara ett alternativ.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

AQ Group blir nämligen ett av det nya årets första riktigt stora test för portföljen. Mitt case är att jag tror att efterfrågan från de stora verkstadsbolagen fortsatt och under 2018 kommer att fortsätta stiga. Det här är en viktig pusselbit i min makrobedömning för I år hade AQ svårt att få tillräcklig kapacitet att leverera med den kvalitet som är bolagets signum. Det slog mot marginalerna. 2018 tror jag ledningen får ordningen på leveranserna igen samtidigt som utrymmet för prishöjningar blir bättre när det är högtryck i hela verkstadssektorn.

I ärlighetens namn har jag räknat nästan genant lite på AQ den här gången – vi har haft bolaget tidigare och jag kan det rätt bra. I ett räkneexempel från höstas tänkte jag mig att AQ kan nå 240 kronor per aktie i försäljning och att det kan värderas så högt som till ett p/s-tal på 1,25. Det att jämföra med nuvarande nivå på 1 och historiska nivåer som är lägre. Jag kan ta ett till. Om vinstmarginalerna kan nå 7 procent på min tänkta försäljning så kan det bli en vinst per aktie på knappt 17 kronor. Höj p/e-talet från 16 till 18 och du når runt 300 kronor som är det jag siktar på. Visst det är slängigt räknat men det är alltså för att jag tror på medvinden för bolaget och sektorn i början på 2018.

Det som gör det här caset lite extra spännande är att jag tror att de ska materialiseras antingen redan till del i sista rapporten för 2017 eller så i första kvartalet för 2018. En riktig vårchansning således. Går den inte hem är det nog dags att tänka om fram emot maj. För jag är som bekant inte helt säker på hur länge konjunkturen håller i sig.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Nordea är en annan investering som jag hoppas på redan under våren. Min plan är att vinsterna kommer att komma in rätt bra, frågan om Finlandsflytten reds ut och i bästa fall gläntas det på dörren till förvärv nere i Europa. Den kortsiktiga triggern tror jag dock blir att räntorna håller en lugn takt uppåt och att de långa räntorna kanske kan stiga från sina ultralåga nivåer. Går det där inte för snabbt så hoppas jag att den höga direktavkastningen kombinerat med konjunkturoptimism kan ge resultat.

Två andra aktier som jag kommer titta närmare på redan tidigt på vårkanten är SKF och Investor. Förhoppningsvis lyfter de tillsammans med andra cykliska bolag. Investor kan därtill få stöd om, som jag hoppas, även bank går bra.

Sedan har jag fortsatt gott hopp om två av de tyska framgångarna från 2017. Chiptillverkaren Infineon fortsätter år efter år med sin höga avkastning på eget kapital och sunda långsiktiga tillväxt. Med mer elbilar och fart i industrin finns utrymme för att medvinden håller i sig. I Commerzbank hoppas jag på fortsatt stigande tyska räntor och en städning av banken som verkar gå riktigt bra ger fortsatt utdelning under nästa år. Med ett lågt p/b-tal finns gott om uppsida kvar men förstås även en hel del hot.

Sett bara till bolagen är Vitrolife fortfarande portföljens stjärna och även Cellavision strålar av kvalitet. Hög organisk tillväxt, breddad försäljning runt grundkonceptet och så en rejäl lönsamhet. Rena drömmen om det inte vore för att aktierna också sedan länge är häftigt dyra. Strategin blir att precis som i år försöka surfa med de fina bolagen genom swingtrading i aktierna. Till slut tar den där gyllene resan slut men då har vi redan stoppat undan en rejäl vinst.

Millicom och deras huvudägare Kinnevik har jag också gott hopp om 2018. För den förstnämnda har affärsmodellen med en omställning till datanät och kabelteve nu börjat ge utdelning. Det har synts på kursen men jag tror både bolaget och aktien har mer att ge. Särskilt om inte dollarn blir alltför stark och värderingarna på tillväxtmarknader kommer upp igen. För Kinnevik känns det inte helt uteslutet att deras portfölj fylld av exponering mot den digitala ekonomin kan få ett lyft om ekonomi och börs vrider upp temperaturen lite till.

På nästa nivå i portföljen kommer ett gäng bolag där casen redan rullar på. Framgången framöver beror på hur långt de kan rulla vidare. I Apple har vi nu en hel del vinst på kontot och aktien är överviktad i portföljen. Där kan det vara moget för en del vinsthemtagning under början av året. Det känns för övrigt som om fler tänkt den tanken när man tittar på hur aktien gått sista tiden.

Norsk Hydro är en av portföljens verkliga succéer. Hur mycket som finns kvar att hämta nu när kursen dubblats är jag osäker på men det är å andra sidan inte fel att åtminstone ha något inom råvaror i portföljen.

Novo Nordisk är igenom problem från något år sedan och jag ser inga nämnvärda skäl att ändra vårt innehav där på ett tag. Nu får grundcaset om undervärderad basaffär och en välfylld forskningsportfölj växa vidare i stillhet ett tag. Lite liknande är det i AstraZeneca även mer i det fallet handlar om att plocka ut bra affärer ur den lovande forskningsportföljen samt fasa ut äldre mediciner. Smällen i somras är nu historia men ska räknas av från de riktkurser som gällde innan. Det gör att aktien är närmare fullvärderad än den annars skulle varit. Jag får fundera lite på hur vi gör i det fallet.

Till genren snart fullvärderade räknar jag även Castellum. Det har med hänsyn tagen till totalavkastningen, dvs. inklusive utdelningen, varit en bra affär så långt. Jag är inte tvärsäker på hur länge jag vill ligga med så ren exponering mot svensk ekonomi och särskilt inte mot svensk fastighetsmarknad om än på den kommersiella sidan.

Slutligen har jag en del bekymmer också. Midway har jag redan nämnt men även HM kräver en hel del svåra bedömningar numera. Det är ett litet innehav men jag kommer liksom alla andra följa vad som händer kring bolaget fram till och med kapitalmarknadsdagen i april. Kanske får aktien en dipp till och helt omöjligt är det inte att jag fiskar om priset kommer nedåt 150 men egentligen är det jag väntar på att det kommer ett resolut beslut om att i större skala lägga ner butiker. Sedan vore det bra om något mer genomtänkt gjordes med varumärket HM också.

En del av pengarna från HM har jag flyttat till New Wave. De är mer fokuserade på varorna och inte alls beroende av ett visst butiksnät. Med en god konjunktur och kanske en som pressar konsumtion från dyrare till billigare varor, så skulle New Wave kunna ha mer att ge. Det är dock en nykomling som kommer att få bevisa vad det går för under 2018. Vill det sig väl är det här en kandidat, liksom AQ Group, för en del swingtrading på marginalen. Vi får väl se.

Slutligen följer jag BMW:s omställning med intresse. Jag är inte helt imponerad av varken bolaget eller aktien det senaste året men i grunden är det ju välskött. Så jag vet inte. Det kan vara dags att sälja men ett alternativet att parkera det innehavet i garaget ett år till är inte heller uteslutet.

Det var en snabb blick på portföljens innehav. Fast som alltid är det fakta på bordet som får styra valen. Det brukar kunna bli rätt annorlunda än man tror i förväg.

Jacob Henriksson, Gottodix

Nästa avsnitt av Veckan! siktar jag på att släppa den 2 januari. Glöm nu  inte att ge en slant till min insamling till SOS Barnbyar – det är ju ändå jul 🙂

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.