Källa: StockPiper

Laddar för två rapporter i portföljen


Det börjar dra ihop sig för en riktigt spännande rapportsäsong. HM öppnade ok. I veckan är det dags för Castellum och Vitrolife. Mina tankar kring det och varför vi ligger kvar fullinvesterade i veckans portföljuppdatering.


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

Portföljen i veckan

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 15,4 procent. Index (SIXRX) ligger på 11,2 procent.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 203 procent mot börsens 108 procent.
  • Jag styr portföljen så att den alltid har lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 9,9 procent mot börsens 9,9 procent.

En vecka med återhämtning på börsen och i vår portfölj men ännu är det långt ifrån läge att blåsa faran över. Faktorerna som står och väger är räntan, inflationen, konjunkturen och bolagsvinsterna. Sedan mitten på juni är det räntan som kopplat greppet om börsen. Pressen på teknikbolag och annat med höga värderingar har varit hård. Där ligger vi tungt investerade men istället har det gått att hitta vinnare i till exempel banksektorn, åtminstone i pressade europeiska banker som våra Commerzbank.

Om du vill uppmuntra mitt bloggande och vloggande är det bästa sättet att ge ett bidrag till min insamling till SOS Barnbyar. Börja med att läsa mer här.

Så ännu så länge har mitt beslut att dra upp vår exponering till max belönats med ömsom vin, ömsom vatten eller för att ta en annan metafor – det har varit både gungorna och karusellen till ett resultat som ligger nära index. Notera att vår volatilitet nu för en gångs skull ligger i taket av vad jag planerar för. Det beror både på att jag satsar rätt friskt för närvarande och på att börsens volatilitet det senaste året varit extremt låg. Inte riktigt läge att vrida ner ännu.

Innan jag tittar lite mer på hur jag tänker framåt tänkte jag tipsa om två inlägg från veckan som gått. Det ena var en läsarfråga om vad en utdelningsinvesterare bör tänka på. Den blev, kanske föga överraskande, mycket populär bland er som läser. Missa inte heller uppdateringen av vår aktietävling. Jag tycker att den här årliga matchen mellan sex olika investerarstilar utvecklats till ett ganska spännande experiment kring vad som fungerar när på börsen. Har du ändå inte fått nog var det även många som gillade inlägget om vår investerarstil på Molekylär Ekonomi, som även ligger som 3 snabba längst ned i det här inlägget.

Det som format planen för portföljen i veckan är dock främst den amerikanska jobbdata som kom in precis så som börsen vill ha det i fredags. Signalerna om en stramare räntepolitik droppar nu in i tät följd – från FED, ECB och även vår egen Riksbank. Det har satt en fart inte minst på europeiska räntor som är en faktor med kraft att leda till en börskorrektion om den fortsätter.

Det tror jag för min del emellertid inte att den gör. Det finns ingen kraft i råvarupriserna även om jag inte heller tror på någon större nedgång där. Än viktigare är att ekonomin utvecklas ok men att trycket på lönerna förblir lågt. Det finns helt enkelt för stora fortfarande outnyttjade mänskliga reserver i form av personer som lämnat eller minskat sitt engagemang på arbetsmarknaden. Det är syntes tydligt i data från USA i veckan och det är även en faktor i Europa.

I USA finns många tecken på ett slut i konjunkturen men där gav jobbsiffran ett styrkebesked och även i Europa går det bra. Säkert rullar räntorna på uppåt men knappast i nuvarande takt. Det skulle i så fall vara för att framtidstron håller i sig och riskviljan ökar i ekonomin. Det är i så fall inget problematiskt skäl till fallande realräntor (det vill säga när inflationen räknats av.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det skulle oroa mer om signalerna som kom in förstärkte bilden av att till en början den amerikanska konjunkturen börjar mattas av. Så har det inte sett ut. Med fallande dollarkurs kanske det dessutom går att med positiva guidningar framåt går att fånga upp bolag som inte lever upp till högt ställda förväntningar i USA. I Europa bör det istället gå att rulla fram hoppet om en starkare konjunktur en bit till.

Med den optimistiska bedömningen landar jag i att vi är fortsatt fullinvesterade för närvarande. Med andra ord en aning offensivare än de flesta professionella börsbedömare jag sett.

 

Planen för nästa vecka

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Veckan som kommer laddar jag särskilt för rapporter från två riktiga kvalitetsbolag i portföljen. Det ena är Vitrolife. Här är som bekant värderingen uppressad på nivåer som många är skeptiska till. Det kan jag förstå och skulle ränteracet hålla i sig klarar inga bolag, inte ens sådana som Vitrolife, att med en stabil om än växande verksamhet försvara p/e-tal på över 50.

Sett till bolaget Vitrolife är jag däremot inte alls orolig för närvarande. Det senaste kvartalet visade att alla delar av verksamheten går riktigt bra för närvarande. Viktigast för mig är alltid att den grundläggande tillväxten inom odlingsmedia finns där. Det verkar vara fallet och säkert tickar det på även nu. Engångsartiklarna var i en omställning senast och har nog inte hämtat fart ännu men å andra sidan går grenarna som kan sammanfattas som tilläggsprodukter för att öka chansen för en lyckad återföring av befruktade ägg fortsatt bra.

I veckan passade jag på att plocka upp en post vi sålde av när kursen låg ännu högre än nu. Liknande återköp av aktier vi tidigare sålt gjorde jag i Cellavision och Kabe. Det var dock på innehav som är betydligt mindre i portföljen. Så ska jag lyfta fram något av de bolagen där jag hoppas lite extra på en fin rapport så är det faktiskt i Vitrolife. Reservationen är som vanligt i det fallet att om rapporten inte levererar fullt ut, så lär det märkas på den dyra aktien.

Det andra portföljbolaget som rapporterar i veckan är Castellum, mina tankar inför den rapporten har jag kommenterat här. Jag räknar med att det inte finns så mycket att rapportera kring portföljens sammansättning. Den redan överhettade fastighetsmarknaden är vad den är. Viktigare är hur hyresintäkterna utvecklas. I mitt case ligger att de ska ticka på bra uppåt ett tag nu. Det tror jag att det gör men det är ändå där mitt fokus kommer att ligga i den rapporten.

Källa: StockPiper

Källa: StockPiper

Slutligen tyckte jag det kunde vara intressant att titta på hur förväntningarna ser ut i ett av portföljens teknikbolag – den tyska specialisten på processorer till bilar Infineon. Det har som framgår ovan skett en korrigering nedåt av värderingarna. Sådär uppenbart dyrt är dock inte den här typen av bolag för den som tror på bra tillväxt framöver. Klarar bolaget förväntade tillväxttal på vinsten med 20 procent per år några år framåt, så ligger faktiskt PEG-talet (pe-talet genom vinsttillväxten) bara strax över 1.Jag inser att det är ett innehav där jag kan åka på en smocka om jag har helt fel om att räntan bromsar in. Fast alla mynt har två sidor. Faller min plan in och räntan bromsar, så skulle det momentum teknikaktierna haft kunna ta fart igen. Det är åtminstone det jag hoppas på.

/Jacob Henriksson, Gottodix

 

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.