Källa: Börsdata

Portföljen prickar rätt


Det blev en riktigt bra vecka för portföljen och avståndet till index är nu betryggande även i år. Ett enkelt val hade dock gjort det ännu större sedan starten för fem år sedan. Det och planen för veckan som kommer i veckans uppdatering. Ett bolag kan vara dags att dra ned lite.Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

 

Portföljen i veckan

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 18,9 procent (+3,9 procent). Index (SIXRX) ligger på 9,2 procent (+1,3 procent) med förändring jämfört med föregående vecka inom parentes.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 212 procent mot börsens 104 procent.
  • Jag styr portföljen så att den ska ha lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 10,0 procent mot börsens 9,9 procent.

Det lossnade ordentligt för portföljen veckan som gick med ett lyft på nästan fyra procent. Det drygade också ut avståndet till index även för i år. Snittet på 26 procent om året är över 10,6 procent över börsen inklusive utdelningar. Det är helt fantastisk. Då kan det vara bra att påminna om att sådana framgångar oftast visar sig vara tur eller bero på tyvärr rätt förgängliga fullträffar. Det är väldigt roligt att det gått bra men lustigt nog upptäckte jag en kul twist på resultatet i veckan.

Vi har haft Investor i portföljen sedan starten av vår aktiva förvaltning (innan det körde vi ju indexfonder vilket jag fortfarande tycker är ett toppen alternativ). Hade vi nöjt oss med Investor hade avkastningen samma period legat på över 29 procent om året. Sagolikt bra men också en påminnelse om det jag nyss skrev om vår portfölj. Det är så lätt att tappa perspektiven och i värsta fall lockas in en dyr fond med fina grafer. Investor är ett utmärkt skött bola med en given plats i vår portfölj. Den som tar en titt på avkastningen på eget kapital de senaste 20 åren får dock en mer nyanserad bild av bolaget. Det gjorde jag i ett inlägg på Molekylär Ekonomi som många läst i veckan.

Det var alltså en bred uppgång både på börsen och i vår portfölj veckan som gick. Där jag tror att en del som uppgångarna i Kabe och Vitrolife mer handlar om rörelser, närmast att se som brus, i aktierna. De kan snabbt falla tillbaka. Det gäller också nyinköpta Midway. Där det nog mest var en puff från Dagens Industris Ulf Petersson som lyfte aktien.

Rekommendationer är intressanta som beslutsunderlag men det är samma bolag före som efter att någon tyckt till, så det ser jag också som tillfälligt. Inte minst i det här fallet där volymerna i aktien är låga. Det känns ändå spännande att ha lyft in ett nytt småbolag i portföljen. Inspirationen till det köpet fick jag under Ulfs föreläsning på en aktiekväll på Öland i veckan – därav att jag inte hade med det i förra veckoplaneringen.

Den föreläsningen innehöll mycket annat spännande också, som att vinstförväntningarna de kommande året ligger på i mina ögon alldeles för höga 10 procent. Inte konstigt att börsen justerats ned något på de senaste rapporterna då. Spännande var också resonemanget att från och med årets fjärde kvartal kommer exportbolagen börja få negativa effekter av dollarn jämfört med året innan. Det lär påverka en hel del.

Höjer jag blicken, som i veckans krönika på Molekylär Ekonomi, ser det faktiskt rätt ljust ut. Visst vi lär få se fler korrektioner (små börsfall) inte minst till följd av felaktiga värderingar eller ännu troligare rotationer mellan sektorer och länder framöver när ekonomi, räntor, börs med mera ska hitta till en ny vardag. Det är lätt att glömma att vi levt länge med priser på bland annat pengar som varit styrda av annat än utbud och efterfrågan de senaste tio åren. Det här kommer även att vara ämnet för veckans 3 snabba som kommer ut i närtid (och då lägger jag även upp den här).

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det viktiga är att ekonomin ser fortsatt stark ut. I veckan kom data från USA, Tyskland och Sverige – alla i samma riktning. Jag är efter att ha varit lite osäker över sommaren tillbaka i en trygghet kring att det är ok att ligga fullinvesterad. Även överviktningen mot svensk ekonomi och tillväxt före värde känns fortsatt rimlig, liksom att ha vårt skydd mot högre räntor i form av Commerzbank i portföljen. Där kom det en helt ok rapport i veckan, som jag tittade lite mer på i det här inlägget.

Inga svängar på gång med andra ord. Det jag tittar lite extra på är hur dollarn fortsätter. Det finns en punkt, kanske runt 7,50 mot kronan och en bit över 1,20 mot euron, där det börjar bli aktuellt både att titta på branscher och geografi mer genomgripande. Scenariot jag arbetar med just nu är dock att det ser relativt stabilt ut både på valutafronten och för de långa räntorna, även om jag tror att de senare fortsatt men långsamt kommer ticka på uppåt.

 

Portföljen veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det var fortsatt full fart på rapportfronten i veckan. Där förstås en stark rapport från Apple gladde, även om bolaget har svårt att få grepp om den kinesiska marknaden. Det är nog inte ett tillfälligt problem men visst såg det överlag starkt ut. BMW fortsätter leverera men som jag tidigare konstaterat är det alltmer oro runt bolaget – både i form av att bilkonjunkturen viker och kring de kartellanklagelser samt allmänna ifrågasättandet av dieselns roll i bilparken. Det är ingen slump att jag under längre period dragit ned det innehavet.

Däremot kom också tyska chiptillverkaren Infineon med en rapport jag verkligen gillade. Här fanns det jag saknade i Autolivs rapport häromveckan. Försäljningen växer även när efterfrågan viker, eftersom teknikinnehållet ökar i bilarna. Dessutom går det riktigt bra i automatiseringen av industrin. Det här rör sig alltmer emot att vara ett av de bolag jag vill satsa mer på framöver.

Jag har inte hunnit skriva om alla rapporter vi haft ännu men planen är att det ska bli något, om än kort, om alla. Det är bra att åtminstone sätta något på pränt. De bolag jag inte sammanfattat mina tankar kring ännu har det gemensamt att jag inte känner någon särskild brådska, oftast helt enkelt för att de går bra.

Framåt då? Det som sticker ut mest i närtid är att Vitrolife fortsätter pressa upp kursen till kurser som är svåra att försvara. Det är möjligt att jag gör som jag brukar där och säljer av en del med hopp om att plocka upp posten igen vid ett kursfall. Det har varit en bra affär i den aktien. Utöver det har jag inga kortsiktiga planer men följer förstås med intresse vad Novo Nordisk kan visa upp i veckan. När det, som det var i veckan, kommer snabba beslut går det alltid att följa live på Shareville.

/Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.