Källa: Börsdata

Portföljen möbleras om 5


Så kom till slut lite börsoro. Faktiskt lika efterlängtad som ett sommarregn. Det och veckans rapporter ledde till att portföljen möblerats om. Nu planerar jag med spänning inför nästa, lite avgörande, börsvecka. För det verkar som optimismen hade kraft att svara.


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

 • Portföljens årsavkastning ligger nu på 16,6 procent. Index (SIXRX) ligger på 11,8 procent.
 • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 206 procent mot börsens 109 procent.
 • Jag styr portföljen så att den alltid har lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 11,9 procent mot börsens 14,3 procent.

Så kom det till slut en lite svårare börsvecka. Nedgången  för index summerade ändå till modesta 1,4 procent. Det får mer ses som att börsen svalnade något. En rimlig teori är att många på marknaden länge velat komma ur den Trumptrade som inte skapade men väl accelererade förra årets återhämtning i inflation, i långa räntor och på börsen. Det har ju redan talats en del om en Trumpfade.

Skattereformen ligger en bit bort och infrastruktursatsningen ser ofinansierad ut med en kongress som inte verkar särskilt benägen att låta statsskulden löpa iväg. Det som verkar varit på väg ett tag är att det funnits orealistiska förväntningar som behövde vädras ur kurserna.

En annan mer cynisk tolkning är att marknaden plockade ner förväntningarna på en räntehöjning från FED i juni till en mer bekväm nivå. Alternativt att fallet dämpades när the Yellen Put slog in. Det vill säga att när en börsnedgång hotade sjönk risken för högre räntor.

En annan faktor att hålla ett öga på är oljepriset. OPEC och Ryssland har lyckats hålla nere sin produktion, visserligen på en hög nivå men ändå. Problemet som bland annat Economist skriver om är att övriga producenter, speciellt de inom amerikansk skiffer, visat sig ha en god förmåga att snabbt vrida på kranen igen vid varje uppgång.

En möjlighet är att osäkerhet om efterfrågan och fortsatt pressade oljeproducenter (vars oljefonder ofta ligger i aktier som ska säljas i stora volymer när budgeten ska balanseras) var det som egentligen satte press på börsen. Det är i så fall inte helt ologiskt med stormöte i OPEC på ingång och oljepriset fast runt de 50 dollar som tidigare varit en brytpunkt för när lägre oljepris pressat börsen. Det finns alltså fler teorier om nedgången i veckan, även om tajmingen var tydligt kopplad till Trump kan det mer ha varit en trigger än

Hur som helst, så var några saker klara i veckan. När oron kom så steg riskpremien snabbt. Det fanns gott om säljare som blev nervösa men de lyckades inte hålla tag i marknaden särskilt länge. Det blev inte heller något starkt tryck nedåt där de lägsta kurser hela tiden låg mot slutet av dagen. På det hela taget så här långt en rätt mild reaktion på en länge lite för lugn på börsen.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

För vår del tror jag, med viss tvekan, att lugnet i huvudsak håller i sig. Det betyder att vi ligger kvar runt vårt medelvärde på cirka 10 procent kontanter i portföljen. Jag ser inte heller några större skäl att mecka med den rätt konjunkturoptimistiska sammansättningen i portföljen.

Det är fortsatt övervikt för industri och konsumtion och för Sverige och Europa jämfört med Usa och tillväxtmarknader. Dessutom ser jag alltjämt att trenden går mot högre räntor och en inflation som stiger snabbare än räntorna.

Allt ligger alltjämt väl inom mina tankar om det här börsåret. Så det är inga stora omtag utan mer löpande justeringar i portföljen.

 

Handel i veckan

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Veckan bjöd på en helt ok rapport från husvagnstillverkaren Kabe. Sämre produktion i Slovenien var en besvikelse men mitt tänkta case med bättre marginaler infriades ändå. Aktiepriset hade dock krupit iväg snabbt uppåt, så jag sålde en del på rekylen efter rapporten. Nu ser jag gärna priser i spannet 200-210 kronor för att bli intresserad att öka igen.

I Besqab är jag frustrerad över att siffrorna inte rört sig uppåt som jag önskat. Det ser stabilt ut men jag ser ingen tillväxttrend som backar upp aktien till en direktavkastning på 3-3,5 procent. Om något tycker jag andelen sålda bostäder i beståndet trendar nedåt på ett olyckligt sätt medan marginalerna sviktar lite och byggtakten ser ut att ligga still.

I grunden tycker jag det ser stabilt ut men däremot har jag svårt att se den tydliga uppsidan jag letar efter. Därför fick aktien nu kliva ur portföljen. Nytt intresse skulle nog mer handla om att bolaget eller bostadsmarknaden tar ny fart än att aktien dippar.

Det här affärerna ledde till att kassan stack iväg en aning. Normalt hade jag reglerat det med att köpa mer i portföljens investmentbolag – Investor. Det var ett alternativ även denna gång och jag var och fingrade på köpknappen.

Jag tycker dock Investor ligger aningen högt. Därför fick det istället bli kompletteringsköp i två innehav som jag följer med stort intresse för närvarande. Det blev en ökning i Maersk, där jag tror fortsatt positiv utveckling i världshandeln kan driva både resultat och värdering.

Sedan blev det även en, ganska kortsiktigt inriktad, ökning i HM. Det jag tror på här är att medvind i Europas konjunktur och en euro som går bolagets väg kan ge en rekyl uppåt i de alltmer dämpade förväntningarna på bolaget. Hur det går på lite längre sikt är en djupare fråga att gräva i. Jag tillhör dem som tror HM ligger bra till på sikt men det är verkligen inte självklart.

 

Tankar om veckan som kommer

Oljepriset blir spännande att följa i veckan när OPEC har möte. Annars är den stora frågan om stabiliteten tar tag i börsen igen. Det är vad jag tror men jag är inte helt lugn ännu. Kommer nya och mer markanta nedgångar får jag se var vi skulle kunna dra ned. Vi har ändå en hygglig kassa, så jag kanske tar det lugnt. På listan över bolag jag gärna ökar i står Cellavision högst upp men jag har små förhoppningar om en dipp ned mot de 130-140 jag skulle vilja se. Ser vi istället en fortsatt stabilisering blir det nog ändå, trots priset, ett kompletteringsköp i Investor. Möjligen att vi fyller på Castellum nu när jag släppt Besqab.

 

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook här och Twitter här.

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

 


5 tankar om “Portföljen möbleras om

 • Magnus

  Hej, jag har tänkt på en sak när du och även många andra redovisar branschfördelning så finns det alltid med ”Investmentbolag”. Vilket jag inte tycker säger så mycket om exponeringen. Borde det inte vara mer relevant att kolla på vilken inriktning de underliggande verksamheterna har? I Industrivärdens fall så tycker jag att det borde viktas som ”Industri och produktion” och inte ”investmentbolag” då det är så intetsägande.

  • admin Inläggsförfattare

   Det stämmer jag skrev nyligen om Investors innehav på Molekylär Ekonomi. Det är lite lättja att inte dela upp. Huvudskälet att jag håller isär investmentbolagen från resten av portföljen är att jag använder dem mer som en bas i riskspridningen och för att snabbt reglera mellan kontanter och börsen. Jag hade kunnat dela upp Investor. I så fall hade produktion, bank, läkemedel och sjukvård ökat.

 • Trebor

  Är botten i HM etablerad nu? Ert största innehav enligt shareville och Stefan och dine bloggkollegor verkar tanka friskt. Själv har jag aldrig gillat HM varken aktien eller bolaget. Ingen ung person jag känner handlar där heller. Vem tycker om att handla på HM egentligen? Det känns som de är fast i en förgången era där de peakade och nu går på temporärt livsuppehållande tills slutet infinner sig.

  • admin Inläggsförfattare

   Det finns ju en del mätningar kring HM:s varumärke. Det ser fortfarande ok ut även bland yngre personer. För att hålla mig uppdaterat kollar jag även en del modevloggar som Fashion Mumblr, Ashely Brooke och Megan Ellaby. Känslan där är att HM ligger efter Zara, vilket även siffrorna visar, men att det helt klart är ett märke med en stark ställning. Det gäller även om du istället tittar på vad HM är bra på som sportmode eller hållbarhetstänkande. Det får också höga poäng när unga värdesätter varumärken, så det är nog lite tidigt att på den grunden räkna ut HM.

   Sedan är hela klädindustrin inne i en svår omställning. Den är jag inte säker på att det långsiktigt är rätt att försöka vara med i som investerare (oavsett om man väljer bolag som börjat online eller de som börjat med fysiska butiker). Det kan bli trångt när alla ska ha allt. Det finns också många andra intressanta aspekter av HM som jag tagit upp i en serie inlägg på Molekylär Ekonomi.

   Här och nu har vi däremot spekulerat i att HM nu får lite medvind av europeisk konjunktur en starkare euro. Det är mer en kortsiktig spekulation.

   • Trebor

    Tack Gottodix för att du svarar så utförligt.. Kanske HM fått utså oförtjänt mycket spe och jag borde nog se mer objektivt på aktien. Får se om det blir ett bra ingångsläge i aktien kanske jag tar in lite HM ändå. Trenden är ju fortfarande ner, och det kan vara farligt att gå emot trenden. Tekniskt handlas den kring stödnivåer nu och bryter den igenom där kan det gå ner snabbt.

Kommentarer är stängda.