Källa: Börsdata & Fidelity

Portföljen: lyckade case och nya planer


Det går bra nu. Casen har trillat in ett efter ett och försprånget till index växer. Nu försöker jag låta några investeringar växa klart och börjar skörda andra. Jag tittar också framåt och drar upp kontantandelen en del inför sommaren. 


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 17,1 procent. Index (SIXRX) ligger på 13,2 procent.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 207 procent mot börsens 111 procent.
  • Jag styr portföljen så att den alltid har lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 11,8 procent mot börsens 14,2 procent.

Vi har en sådan där trevlig medvindsperiod för portföljen. Sedan starten har portföljen slagit index med i snitt 0,7 procent per månad, oavsett om börsen gått upp eller ned. Med den möjligen lite turliga utvecklingen den senaste tiden har vi kunnat hålla det tempot till och med mer än så även i år. På drygt fyra månader har portföljen dragit ifrån index 3,9 procent i år

Ta det med en stor nypa salt. Det finns som jag lyft fram i tidigare genomgångar mycket underlag för det mest är tur och enskilda beslut som drar iväg portföljer över index. Jag har skrivit både om forskningen och hur det går att plocka isär vår portföljs resultat. För att ta en annan vinkling, så tyckte jag Marcus Hernhag väl sammanfattar genomklappningen Affärsvärldens portfölj gått igenom. Det är en uppenbart skicklig redaktion och det går lika tydligt dåligt för deras modellportfölj.

Jag håller för övrigt med om Marcus problemanalys. Affärsvärlden har fattat flera högst tveksamma beslut. Det sämsta är att sitta länge med en Xactbearfond i portföljen. Det har varit olyckligt som strategi i den här marknaden och det är tekniskt mycket tveksamt att använda det instrumentet för att långsiktigt sänka exponeringen i en portfölj. Jag tänkte utveckla det där när jag får tid här på bloggen.

 

Hur som helst – det är onekligen tydligt som en tankeställare om att det tyvärr är så att investeringar alltid handlar om framtiden inte gamla resultat och bakåtblickande kurvor.

 

Drar ned exponeringen till normalnivå

Mättnad var känslan som jag tycker franska valet visade med all tydlighet. All uppsida var med råge redan inprisad. Sedan går det hyggligt bra lite varstans. Det finns dock en hel del tecken på att marknaden kan komma att tveka om uppgångens styrka framöver.

Vi har varit i den bästa av börsvärldar ett tag med en uppgång som började i februari förra året. Med facit i hand var det då den sista verkligt starka oron för en ny skuldkris, då i banksektorn, ebbade ut. Sedan har räntorna hållit ett lågt tempo uppåt och inflationen ett högre. Ekonomin har hängt med och jämfört med de usla resultaten då har bolagsvinsterna hämtat sig. Uppgången är som jag tidigare noterat bred och global. Riskpremier kommer ned, guldpriserna faller och mått som volatilitetsindex är nere på de lägsta nivåerna på årtionden.

Det finns täckning för att det går bra men förstås också, som alltid orosmoment. Starkast just nu är att Kina helt tydligt åter lagt om sin politik bort från ökad tillverkning mot ökad konsumtion. Kanske även med försiktigare skuldtillväxt. Kortsiktigt påverkar det efterfrågan på många marknader. Kanske mer än vi tror, exempelvis är det lätt att se att Kina varit en av flera faktorer i utvecklingen av oljepriset.

Det sagt är min utgångspunkt att vi är i en stabil konjunktur för närvarande. Ett av många exempel är de tyska ekonomer som blir tillfrågade i det så kallade ZEW-indexet. Det är som jag påpekat till och från en myt att börsen reagerar först i nedgångar. Tvärtom är börsen ofta, som 2007-2008 sist på bollen. Långt efter både obligationsmarknaden och experternas bedömningar.

Däremot är jag inte så säker på att uppgången förblir så snabb och stabil som den varit ett tag. Problemet är att till exempel ekonomerna ofta har fel i sin oro. Däremot är det sällan en konjunkturnedgång kommer utan att varken obligationsmarknaden eller ekonomerna sett den. För närvarande ser det rätt stabilt ut.

Det ser däremot inte alls så hett ut som börsen beter sig för närvarande. Vi är på väg in emot en höjning till av räntan i USA och det finns inte data för att hålla uppe takten på börsen. Exempelvis har inte ekonomerna i tyska ZEW-mätningar sett samma starka utveckling i sina prognoser som börsen gör i sin prissättning av aktier. Det ser helt enkelt inte alls omöjligt ut med någon form av mer dämpad börsperiod ett tag framöver. Kanske är vi redan inne i den.

Jag är alltså positiv men inte lika entusiastisk på kort sikt som jag varit någon månad nu. En effekt av det är att jag drar ned vår exponering till strax över vår normalnivå. Nu har vi handlingsutrymme för att arbeta med portföljen framöver. Jag tror egentligen inte på någon större nedgång utan snarare att vi får se en period med sidledes handel.

När det gäller sektorer och geografier tog jag den här veckan med en jämförelse av vår portfölj i förhållande till hur olika börser är viktade. Det här ämnet, hur stora skillnaderna är mellan olika marknader tar jag även upp i veckans 3 snabba som kommer på söndag. Min reflektion om vår portfölj är väl att det ser hyggligt rätt ut utifrån det jag tror på framöver. Möjligen att sällanköpsvaror är lite överviktat.

 

Justeringar i portföljen

portfoljen

Källa: Börsdata

Konkret gjorde jag det genom att göra slag i saken i några affärer som varit på gång ett tag. Handelsbanken och SKF fick tacka för sig. Den förra tycker jag helt enkelt för dyr till ett p/b-tal på 1,9. Den senare fick en del medvind efter rapporten, som jag hoppades, men trots allt rätt begränsat.

Närmast ligger annars att jag noga följer Besqab. Det innehavet sitter löst, för jag är skeptisk till hur mycket mer bostadsutvecklare har att ge. Däremot ser Castellum stabilt ut och följer plan, så kanske kan en del av kapitalet flyttas dit.

Fyra andra bolag jag är aningen mer skeptisk till än jag varit bakåt är BMW, där ännu en stark rapport inte räckte för aktien, och Norsk Hydro där jag är lite osäker på hur det går för råvaror framöver. Nu är det här redan ganska modesta innehav och framför allt långsiktigt sunda företag, så de kanske får ligga. Det tredje bolaget jag tycker ser lite för dyrt ut är Investor. Fast vem säljer det fina investmentbolaget, som dessutom utgör en viktig del i portföljens riskspridning.

Slutligen tycker jag Apple blivit väl dyrt. Även här vet jag inte riktigt vad jag ska med den tanken till. För jag vill gärna ha något amerikanskt och högkvalitativt konsumentorienterat som inte finns i Sverige i portföljen. En möjlighet jag tittar på är skifta tillbaka till Disney. Det har varit en bra rockad att hoppa mellan de båda bolagen tidigare och nu verkar Disneys problem med sportkanalen ESPN kanske vara på väg att dämpas.

Utöver det är jag hyggligt nöjd med våra innehav och känner att vi ligger ungefär rätt med portföljen även framåt. Skrutt vore det annars när det är såpass många av våra case som trillat in i år.

AstraZeneca steg ordentligt efter goda fas 3-resultat för sin immunterapi mot lungcancer. Häromdagen hade branschkollegan Novo Nordisk en fin rapport. Därmed är portföljens båda läkemedelscase bra på spåret. En ok rapport men med överraskande positiva engångseffekter höjde Commerzbank.

Rusningen i Cellavision har fortsatt upp efter deras starka rapport senast, vilket fått oss att dra ned något där. För dyrt är min inställning där men bolaget rullar på bra, så jag ökar igen om tillfälle ges. Lite försiktigt under 140 och mer aggressivt runt 120. Förstås utifrån nu kända fakta. Låter det långt borta? Det är en aktie med tunn handel på somrarna, så det kan räcka med en mer normal rapport för att aktien ska vara där och nosa. Titta på vad som hände i betydligt större Vitrolife för ett år sedan. I den skulle jag för övrigt kunna dra ned något om vi fick 550 kronor för aktien.

Kabe har rusat av mer diffusa skäl men vi får väl se när rapporten kommer nästa vecka om det blir ännu ett investeringscase som trillar in den här lyckosamma våren.

Rapporten från Infineon gillade jag och det blev en ökning från en första känna-på-nivå. Lite hoppas jag på att sätta ett bra case där.  Även i Maersk tycker jag det ser bra ut och följer den tänkta utvecklingen bra. HM och ClasOhlson är till en början case i att Europa är på väg upp och att kronan och euron stärks. På längre sikt är det bolag med många kvaliteter men där vill jag se lite mer om de klarar sina ganska liknande strategiska utmaningar.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook här och Twitter här.

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här