borsdatatal

Portföljen: låter Börsdata visa vad vi äger 3


Det slutade sådär men på det hela taget gick rapportsäsongen ändå bra för portföljen. Här lite om aktuellt i planen för vår portfölj samt med hjälp av Börsdata en genomgång av vad det egentligen är vi köpt.


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

 

Blicken på räntan

Portföljens årsavkastning ligger nu på 7,7 procent. Index (SIXRX) ligger på 4,8 procent.

Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning i oktober 2012 är siffrorna att portföljen stigit 183 procent mot börsens 96 procent.

Jag styr portföljen så att den alltid har lägre volatilitet än Stockholmsbörsen.

En sämre rapport än väntat från BMW höll nere portföljen i veckan. När nu alla bolag öppnat böckerna blev det ändå ett bra kvartal.

Det var BMW:s lönsamhet snarare än försäljningen som kom in lägre än marknaden hoppats på. Det här är ett bolag vi haft länge i portföljen. Det är lite som med HM och Apple – jag tror de agerar helt rätt på sina respektive marknaderna som är inne i stora förändringar. Nu på slutet är det främst Apple som kunnat visa att det här ger önskade resultat medan HM inte fått igen så mycket för sina prioriteringar än så länge.

Det är alltså lite motvind för hela bilindustrin på ingång. Försäljningen går bra nu men utmaningarna framåt är många, vilket jag skrivit om här. Det här gjorde att jag drog ner BMW mot snittstorleken i portföljen i veckan. Min plan är att ligga kvar med nuvarande innehav rätt länge om ingen större ändring i förutsättningarna inträffar. Det är för övrigt samma tanke som jag har med HM och Apple.

Mer optimistisk är jag i Kabe, där vi som jag tidigare annonserat, ökade i veckan. Kommer det en allmän korrektion nedåt på börsen är det här ett av alternativen jag tittar på att öka mer i. I Besqab köpte jag tillbaka posten i sålde på rapporten. Jag har fått lite tid att läsa på och fundera igenom vad jag tror. Det är inget superstarkt innehav i portföljen men det platsar.

Sedan följer jag med intresse om vi får se den typiska mellanrapportsdippen i Cellavision och Vitrolife. Det kan verka långt borta nu men det skulle inte förvåna mig om den första kan dra nedåt mot en bit över hundra och den senare hittar en ny dipp under 400. Inte direkt billigt men i bolag jag lagt mycket tid på kanske vi ändå kan våga oss på att i så fall köpa tillbaka poster vi sålt på ännu högre nivåer.

 

Behåller kassan

I övrigt noterar jag att ränterallyt nu verkar vara i fullt swing. Förhoppningsvis ger det fortsatt skjuts i Conmerzbank och kanske en (sista?) knuff i våra svenska bankinnehav – SEB och Handelsbanken.

Min bild är att den här globala ränteuppgången nu kan vara nära en takt där den får en negativ effekt på börsen. Jag tror kanske inte på en längre nedgång men väl att det finns en uppenbar risk för en korrektion. Kanske kan framför allt det franska valet om en dryg månad ge utrymme för det.

Många ”tror” och ”kanske i det resonemanget. Konkret är det dock tillräckligt för att vi ska ligga på en kontantandel på dryga 10 procent just nu. Lite över det handlingsutrymme jag normalt vill ha.

 

Kommande veckan

Just nu ligger jag inte särskilt nära att justera i portföljen. På det hela taget är jag klar med justeringarna efter det här tertialet. Gissningsvis blir det därför varken några köp eller försäljningar den allra närmaste tiden.

 

Riskspridningen i portföljen

branscher

Jag passade också på att göra en lite avstämning av hur riskspridningen ser ut i portföljen. Bank, konsumtionsvaror och hälsovård är överviktat. Riktigt tydligt att vi just nu har över 70 procent av placeringarna i kronor, om kassan räknas in. Det är en bra bit över de 50 procent som är min tänkta långsiktiga nivå. Tittar man på var aktierna är noterade har vi Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och USA i portföljen. Spridningen i storlek är också stor med bolag från small cap hela vägen upp till Apple.

borsdatatal

Källa: Börsdata

Slutligen några andra lite roliga siffror från börsdata. Exkluderar jag våra tyska innehav så var det här lite data om det genomsnittliga bolaget i portföljen. Försäljningen växte drygt 3 procent medan vinsten steg drygt 11 procent. Jag gillar bolag med bra rörelsemarginaler för här låg medianen på 22 procent. Medianbolaget värderat till p/e 16 men spridningen är riktigt stor.  Direktavkastningen för mitt genomsnittliga innehav ligger på 3 procent. En bit under snittet på börsen. Jag är väl rätt svag för tillväxt.

Det var en hel hög siffror. Vad mäter de? En sak är att det här är en portfölj med rätt bra riskspridning, inte bara mätt i volatilitet. En annan är det visar att jag har en förkärlek för ganska sunda bolag.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

 

 


3 tankar om “Portföljen: låter Börsdata visa vad vi äger

 • Trebor

  Hej, vad tror du om SAS? På vilken nivå blir den köpvärd eller är kk oundviklig? Handlas idag till P/S 0.12, PE 4.51. Direktavkastning 4.51%

  • admin Inläggsförfattare

   Det är en väldigt svår aktie. För vår del skulle jag nog antingen vilja se en stabilare vinst och framför allt att beläggning och antal sålda flygmil mer stadigt trendade uppåt. Sedan finns bottenfisket. Det är svårt. Varje gång kan ju bli den som går åt pipan. Jag tycker kanske inte att p/b på 0.8 är tillräckligt lockande rabatt om det finns kk-risk. Så för att svara på frågan. Vi skulle nog köpa till ett lite högre pris men i så fall i ett starkare bolag.

   Ska jag avsluta positivt tycker jag SAS gjort mycket rätt ett tag, så kanske det kan finnas något om de lyckas hålla ut.

Kommentarer är stängda.