Källa: Aktiespararna

Portföljen: kanske dags att släppa Handelsbanken?


Portföljen ligger fullinvesterad trots att det verkar vara oro på ingång. Lite längre fram ser det mer stabilt ut och snarare letar jag nya lägen att öka i cykliskt och gärna i tillväxtmarknader. Då måste något ut – kanske en av de finaste bolagen bland innehaven?


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

Missa inte att under april har Nordnet ett bra erbjudande där nya kunder får en bonus!

Portföljen i veckan

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 8,9 procent. Index (SIXRX) ligger på 7,0 procent.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning i oktober 2012 är siffrorna att portföljen stigit 186 procent mot börsens 100 procent.
  • Jag styr portföljen så att den alltid har lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 12,2 procent mot börsens 14,3 procent.

Några saker verkar rätt klara för den som riktar kikaren mot horisonten. En är att världen är inne i en stabil återhämtning, troligen med USA:s ekonomi redan en bit in i en överhettning. Det där funderar och skriver jag om i många andra sammanhang. I den här kolumnen som handlar om hur jag tänker kring vår portfölj räcker det att konstatera att på det hela taget är det raksträcka framåt i ekonomin ett tag nu.

I stort sett är jag stabilt optimistisk för börsutvecklingen för närvarande. Vi har kommit en bit i konjunkturuppgången men inte så långt som man skulle kunna tro. Det är den av centralbankspengar stimulerade börsen som spelar oss ett spratt. Här tror jag, möjligen lite paradoxalt, att det inte blir någon ordentlig korrektion helt enkelt därför att centralbankerna inte kommer att bromsa särskilt tvärt.

Däremot har en snabb scenändring i USA ändrat utsikterna för Trumprallyt. Det har så här långt inte blivit så mycket med hans politiska program. Mexiko kan  glädja sig åt att NAFTA verkar stå starkt och att USA nu snarare talar om det som en styrka i förhållande till andra handelszoner. Kina är inte längre en valutamanipulatör. Budgeten verkar få en, för republikaner, högst ordinär utformning där de stora ofinansierade stimulanserna lyser med sin frånvaro. Ryssland är åter en fiende och NATO är ett viktigt samarbete. Sjukvårdsreformen är skjuten på framtiden. Det händer helt enkelt inte så mycket politiskt som marknaden bryr sig om längre, vilket enligt vissa är precis den vilopaus presidenten verkar vilja åstadkomma.

Sedan går i och för sig USA:s ekonomi fortsatt riktigt bra även om tecken på att konjunkturen blivit väl utsträckt märks bland annat genom att arbetsmarknaden svalnat något från en het nivå. För den börsintresserade innebär det här att mycket tyder på att vi är tillbaka i den mer normala diskussionen om FED:s räntehöjningar, inflationen och konjunkturens styrka.

 

Källa: Aktiespararna

Källa: Aktiespararna

Mycket politik och ekonomi i veckans funderingar men det beror på att det är en rätt viktig fråga att ställa sig var i konjunkturcykeln vi är nu. Det handlar veckans 3 snabba om, som ligger längt ned i inlägget. Min slutsats, för vår del är att allt sammanvägt ändå är en relativt stabil positiv period vi är inne i. I allt väsentligt håller min plan för året, vilket förstås inte är så märkvärdigt när vi bara är inne i april.

Jag noterar att det här och där kommer rätt tydliga tecken på att vi ser mer optimism än pessimism i värderingarna. Däremot ser jag inget särskilt anmärkningsvärt i det utan snarare är det som det brukar på börsen sent i en uppgång. Det där verkliga lyckokalkylerna upplever jag inte att vi är framme vid.

För vår del utgår jag helt enkelt från att det är en bit kvar på den börsuppgång som vi sett sedan finanskrisen. Nej, jag uppfattade inte att det var en verklig nedgång 2015-2016. Det handlade mer om att börsen drog iväg väl snabbt i början av 2015, efter att ECB slog på sina stimulanser.

 

Kortsiktigt märkbart högre risk

Ovanstående är en iakttagelse med ett väsentligt kortsiktigt undantag – nämligen utvecklingen i det franska valet. Senaste tiden har möjligheten öppnat upp sig för att motståndaren till Marine LePen skulle kunna bli yttervänsters kandidat Mélanchon. Med förslag som att skriva ned Frankrikes statsskuld och att sätta ett absolut lönetak är det dels en person som marknaden inte gillar, dels en som skulle kunna locka mittenväljare till LePen. Hon i sin tur har förutom sina andra kontroversiella åsikter en uttalad plan att föra Frankrike åtminstone ur euron.

Det skulle kunna bli en pest eller kolera för marknaden redan när resultatet för första valomgången kommer den 23 april. I så fall lär det märkas på börsen. Oron har för övrigt, som den brukar, redan fått ett visst fäste på den alltid mer nervösa obligationsmarknaden. Där har ränteskillnaden mellan tyska och franska obligationer åter vidgats.

Kanske ska även omförhandlingen i Grekland nämnas. Den går oerhört segt och någon liten snuva kan det bli där senare i vår, även om jag har svårt att se annat än att det till slut löser sig.

 

 

Portföljens fördelning

oversikt

Data från vår portfölj inlagd i Börsdata

Särskilt Frankrike är en risk att ta på allvar, åtminstone för våren. Jag tvekar lite men landar ändå i att inte justera ned inför uppspelet till den första valomgången näst-nästa vecka. Det är lite farligt men jag bedömer ändå att oddsen för mardrömsparet Mélanchom-LePen är tillräckligt låga för att ignorera. En viss ökad handlingsberedskap har jag dock. Börjar det skaka skulle jag kunna tänka mig att dra ned vår exponering något men i så fall bara tillfälligt.

Inriktningen är dock att ligga kvar i fördelningen ovan. Tydligast där, jämfört med vårt nolläge är att Sverige är överviktat. Dollarn tror jag ligger ungefär där den ska och jag räknar inte med några stora svängningar varken i valutor eller råvarupriser. Jag skulle gärna dra upp tillväxtmarknader men jag vet inte riktigt vad vi i så fall skulle köpa. Innehavet i Millicom känns redan stort nog.

 

 

Innehaven och planerade justeringar nästa vecka

oversikt-till-me

Data från vår portfölj inlagd i Börsdata

Det jag är beredd att skruva upp mer är även cykliskt, trots att det redan har gått bra. Ett bra köp i ett svenskt exportbolag till vore inte uteslutet. Gärna ett mindre och gärna ett med exponering mot Europa. Maersk är en annan affär jag funderar på. Min känsla är att fraktpriserna har goda förutsättningar att fortsätta uppåt.

handelsbanken

Caset i Handelsbanken, nu något äldre data från Börsdata

Ska något in i en fullinvesterad portfölj, då är det  något som måste åka ut. Det här är inte så långt gångna planer men möjligen blir det Handelsbanken som får bereda plats för något nytt. Jag har bara gott att säga om banken som investering men jag ser inte riktigt vad det är som ska driva värdet framöver. Så vitt jag kan se är redan lönsamheten och den fina kundlojaliteten inprisad till ett p/b-tal på 1,7.

Jag skulle också kunna skifta nyinköpta SKF mot något annat i verkstad. Det i så fall inte för att jag var missnöjd med köpet utan för att jag hittade ett mer exakt case jämfört med den lite bredare tanken om att SKF gynnas av konjunkturen mer än ledningen har kommunicerat.

Det om planen för den kommande veckan men troligast är nog att jag inte gör någonting.

 

 

Milstolpar & roliga diskussioner

Det var en intensiv vecka. I måndags släpptes Prata Pengar där jag är gäst. Det blev riktigt en riktigt rolig timme med ett gäng aktier, hela ekonomin och min pappas hårda investerarstil på agendan. Hela podden hittar du här.

En annan milstolpe upptäckte jag av en slump förra helgen medan jag letade efter underlag till förra veckans krönika till Nordnet med aktierna att lägga i påskägget inför rapporterna. När jag letade data till den kunde jag inte låta bli ett test jag gör då och då – hur skulle vår portfölj stå sig mot liknande fonder?

Kanske är den bästa jämförelsefonden för vår del någon blandad Sverige-globaldfond men där är faktiskt konkurrensen så svag (läs avgifterna så höga) att jag istället jämför med Sverigefonder. Det funkar också rätt bra utifrån att jag alltid håller vår risk mätt som volatilitet under nivån för Stockholmsbörsen.

Snittet för Sverigefonder har gått upp knappt 90 procent de senaste fem åren. Notera för övrigt att börsen samma period är upp 105 procent – det kostar att spara i fonder! Småbolagsfonderna har högre risk men även om jag inkluderar dem så blev resultatet ändå det samma. Vår portfölj har i alla kategorier slagit den bästa Sverigefonden de senaste åren, då var det ändå inte förrän i oktober 2012 vi gick över till aktiv förvaltning. Så de första månaderna i jämförelsen låg vi på indexförvaltning.

En rolig milstolpe! Ni som läser löpande vet att jag alltid, även denna gång, vill framhålla att forskningen visar att det på intet sätt är underligt att tur eller enskilda beslut får en portfölj att dra iväg. Det som brukar hända är att portföljen framåt presterar ungefär som index. Historisk avkastning är på riktigt ingen garanti för framtida. Fast det är ju förstås kul att det går bra.

overblicksbild

Sedan var det föreläsning i Uppsala för Unga Aktiesparare. Det är fantastiskt roligt att få komma ut och prata sparande i olika sammanhang. Jag har ju min jobbvardag i en värld långt från investeringar, så det är alltid lite extra kul att få träffa likasinnade. Det verkar som att det blir en uppföljare under maj hos en annan regionavdelning men mer om det när jag vet mer.

Föredraget handlade om hur jag jobbar med att identifiera våra investeringscase. En påbyggnad på det jag går igenom i Sparskolans avsnitt om Konsten att leta vinnaraktier. Jag gick igenom vår portfölj case för case för att visa hur jag tänkt kring vad som besvarar frågorna i bilden ovan. En övning som jag tror är nyttig för alla investerare att gå igenom till och från. Lite av det gick jag igenom i det här inlägget på Molekylär Ekonomi. Jag har också lösa planer på att publicera casen ett och ett här på Sparskolan framöver. Vi får se om intresset finns.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook här och Twitter här.

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här