Källa: Börsdata

Portföljen gör sig redo börstrubbel


En rejäl kursändring i planeringen denna gång. För det blåser upp till oväder på börsen. I bästa fall blir det inte så mycket av ränteoron men jag tar signalerna på allvar och förbereder portföljen för att de kan bli rörigt ett tag. Nästan hela portföljen är jag på gång att snurra runt.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered. 

Jag stod inför ett val den här rapportperioden. Skulle jag satsa på hålla kassa för att chansen om det blev volatilt eller skulle jag ta ett djupt andetag och gå all-in. Nu har räntorna stigit och dollarn fallit samtidigt som marknaden ogillat börsens höga värdering trots att bolagen klarat resultatmålen och gett starka guidningar framåt och ekonomin tickat in med den ena starka signalen efter den andra.

Så med facit i hand – vad trillade in av mina tankar om början på det här börsåret? Rätt svar, ungefär allt – både det positiva och det negativa. Det låg inte i min läsning av korten. Den typen av fel, när man kommer till fel slutsats, tycker jag är ok att göra. Det är förstås inte bra och gör jag dem för ofta kommer jag snart leva upp till forskningens slutsats att det inte lönar sig att vara en aktiv investerare på börsen.

Det ligger dock i ett av mina andra credon att alltid göra mitt bästa och att med det i ryggen alltid försöka våga göra det jag tror på. Det finns ingen poäng i att bara göra halvt rätt av rädsla för att ha fel. Däremot finns det en stor poäng i att väga sannolikheter mot varandra och dra slutsatser av det. Där verkar jag ha gjort en prakttavla i början av det här börsåret.

Det finns en elak men sann maxim på Wall Street, som jag citerar ovan. Det spelar egentligen ingen roll vilken sorts investerare du är. Det går ändå att tjäna pengar om du är skicklig men den som däremot är girig kommer till slut alltid hamna i problem. Det är det jag i de första tankarna om det här årets börsöppning tycker att vi hamnat. Det var ett misstag att med den marknadsbedömning jag gjorde gå in i den här rapportperioden fullinvesterad. Ser man betydande risker för en sättning men är optimist särskilt på lite längre sikt, så är den rimliga slutsatsen att ligga med en viss kassa.

Däremot är det väl som det är med att portföljen reagerat som den gjort på rapporterna eller snarare pressen på värderingarna, ränterusningen och dollarfallet. Det har slagit mer i vår portfölj än på index, vilket lite var mening men då förstås uppåt inte som nu nedåt. Lite förvånad är jag dock över att marknaden inte bättre prisat in effekterna av den fallande dollarn. I både Infineon och Novo Nordisk verkar det kommit som en fullständig överraskning för en del investerare hur känsliga respektive bolag är för dollarn. Konstigt. Nåja, lärdomen där är väl att det för det mesta ändå trots allt är värt att agera även på uppenbara händelser, som valutasvängningar.

En annan reflektion från den gångna veckan är att ju svårare det är desto mer tid tar aktieintresset. Jag ligger rätt många rapporter back i inläsning för närvarande. Det är helt enkelt för att jag inte vill slarva när läget är krångligare än på länge. Med många nya rapporter på ingång lär det bli fullt upp även veckan som kommer. Räkna därför med att rapportkommentarerna trillar in lite löpande ett tag framöver. Jag skriver dem i den turordning som jag tror vi behöver agera.

 

Inriktningen

Det är en mycket speciell börsvecka vi går in i. Mitt i rapportsäsongen har en ordentlig räntefrossa slagit till. Det är som alltid på börsen en kamp om vilken bild som ska få fäste hos oss investerare. Är det den starka konjunkturen som fått en liten sättning efter att börsen rusat fram lite för snabbt eller har vi slutligen kommit till den punkten när räntorna kopplar greppet om aktiemarknaden? I fredags var det åtminstone inget snack. Efter mycket starka jobbsiffror från USA var det den stigande räntan som tog taktpinnen.

Jag har vridit och vänt på det här hela helgen och skrivit om det i ett eget inlägg. Min slutsats, men den här gången vill jag vara extra noga med att påpeka att den är just min – det vill säga inte den allmänna på marknaden – är att jag tror att det är en korrektion på börsen på ingång. Det baserar jag på att det är svårt att se vad som nu ska bromsa räntorna på kort sikt och det verkar vara så att börsen får svårt att frigöra sig från det grepp räntan kopplat på alla tillgångsmarknader.

För min del drar jag slutsatsen att nu kommer det ett tryck nedåt på börsen, liknande det vi såg till exempel i somras men tror jag än mer ihärdigt. Jag tror det kan handla om upp till tio procent. Sedan tror jag det stannar för den underliggande ekonomin och framför allt bolagens resultat ser ändå så bra ut, så en större nedgång känns rätt avlägsen.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det är det jag kommer att agera på men notera verkligen det där ordet tror. Det är ett läge där många tycker olika och om det varje vecka är dumt att rakt av och oreflekterat hänga på hur vi agerar, så är det så än mer denna gång. I slutet på inlägget jag skrivit om att räntepressen nu är för hård finns lite mer om vad proffsen tänker om utvecklingen den närmaste tiden. Kolla gärna in det. För det är som sagt ett mycket svårt börsläge för närvarande.

Praktiskt innebär den här omsvängningen i min syn på marknaden att jag dra ned vår exponering, som för närvarande ligger på fullinvesterad. Mycket beror på hur veckan öppnar men planen är att sälja av något innehav och till en början använda de pengarna för att köpa ett lämpligt derivat, troligen en minifuture, som hedge (försvar) mot en fortsatt börsnedgång. Priset för det blir att vi kommer tappa ytterligare på index om marknaden istället vänder uppåt. Det får den gärna göra, för i längden är det förstås viktigare att vi får bra avkastning än att vi slår index.

Det är dock mitt standardsätt att möta oro att till en början skaffa oss handlingsutrymme. Skulle oron hänga kvar mot mitten av veckan kommer jag sedan försöka dra ner utvalda innehav i portföljen och avveckla den minifuture vi eventuellt köper. Öka kassan tycker jag allmänt är det bästa sättet att möta osäkerhet, så det är så jag vill ligga om det det här drar ut på tiden.

Hur mycket vi talar om är jag inte helt säker på men jag skulle gissa upp emot 10 procent till en början och så sedan upp eller ned beroende på hur det utvecklar sig. Just 10 procent är för övrigt det jag ser som vår neutrala kontantandel i portföljen. Det handlingsutrymme vi vill ha om börsen är sitt vanliga svårlästa jag. Med det sagt att den manöver vi inledningsvis gör i första hand är inriktad på att återställa ett mer normalt utrymme att agera efter att ha kört på hårt ett tag på börsen. Har jag rätt i att det verkligen är oro på ingång kan jag tänka mig att sedan öka till upp emot 20 procent.

Mer än så brukar jag aldrig gå ur, för vi har ändå trots allt en långsiktig portfölj med målet att vara investerade i marknaden. Om det skulle bli lite rörigt nu, vilket alltså inte alls är säkert, så är ett tips till er som läser och är mer av nybörjare att inte byta strategi när börsen är som svårast. Det brukar aldrig bli bra att försöka växla över till ett nytt sätt att investera en period när det kan komma ryckiga nyheter och börsen likväl gå upp som ned. Den som har den utmärkta strategin att spara lugnt och långsiktigt med en köp-och-behåll-strategi ska absolut fortsätta med det.

 

Portföljen nästa vecka


Det har som sagt varit fullt med rapporter för vår del. Det har inte varit några enkla rapporter att ta ställning till heller. För det har varit starka resultat men svagt mottagande över nästan hela linjen. I det läget har jag lagt mest tid på de rapporter jag tyckt varit viktigast och sedan jobbat mig igenom så mycket jag har hunnit.

En vattendelare för hela den amerikanska börsen och därmed även för den svenska var Apples rapport. Min slutsats efter att läst på och även kollat vad andra tyckte om rapporten är att marknaden landade fel när den sänkte bolaget baserat på att antalet sålda telefoner planar ut och till och med minskar. Viktigare är att Apple lyckats höja priserna och fortsatt säljer mycket bra. Det är också en bonus att bolagets servicedel växer stabilt.

Med den bredd i tillväxten, som var över hela världen och för nästan alla produkter och tjänster, som Apple visar är jag inte orolig för bolaget. Sedan är förstås värderingen av aktien ett eget kapitel men jag ser inte att den skulle vara utmanande dyr. Så nej, det var inte en rapport so ändrade min inställning. Nu kanske börsoron leder mig till andra vägval men annars hade jag bara lagt aktien i byrålådan och ägnat min tid åt andra innehav.


Mycket analystid har också gått till att ta ställning till HM:s rapport. Det jag landat i är att jag tror problemen är koncentrerade till butikerna och främst i några länder, bland annat Tyskland och USA. Nu kommer ett större program för neddragningar av olönsamma butiker, som vad mig anbelangar gärna hade fått vara ännu större. Priset på aktien har också kommit ned. Därför är jag försiktig positiv och vi har långsamt börjat öka lite. Det kan väl kanske bli en paus där om börsen som helhet strular ett tag men annars är det främst kapitalmarknadsdagen senare i februari som jag håller ögonen på härnäst.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Sedan har det som sagt varit fullt med rapporter som jag ännu bara bildat mig en ytlig uppfattning om. Några nedslag är att rapporten från Astra Zeneca såg direkt bra ut med en fortsatt lyckosam omställning till nya preparat. Under normala omständigheter hade jag inte rört det innehavet. Billerud Korsnäs hade en rapport som inte bjöd på mer elände. Nu är det upp till den nya ledningen att leverera den stabilitet i produktionen som mitt case där bygger på. Inget nytt att rapportera därifrån således.

Novo Nordisk hade en som väntat stark rapport men där missade marknaden valutaeffekterna av att dollarn försvagats och aktien rasade. Det är en väldigt svag grund för att backa den aktien och om jag får tillfälle passar vi på att öka där. Situationen är liknande i Infineon. Utmärkt rapport men uppenbarligen underskattade dollareffekter, vilket är konstigt med tanke på att dollarkänsligheten i det fallet får en helt egen slide på kvartalspresentationen varje gång. Nåja, där ligger det på kartan framåt att köpa tillbaka den post vi nyligen sålde om kursen faller ned emot 20 euro. Rapporten från SKF såg också utmärkt ut men det räckte inte långt den här veckan. I normalfallet hade jag inte sålt på den rapporten men nu är som sagt läget kanske inte helt normalt. Vi får väl se.

Värt att kommentera denna händelserika vecka är också att Kinnevik gjorde en bra affär när stora delar av MTG såldes. Det var även verkliga goda nyheter som höjde Vitrolifes kurs. Bolaget har fått ok för Embryoscope på den viktiga kinesiska marknaden. Det är inte oväsentligt. Främst utifrån att det befäster Vitrolifes ledning jämfört med konkurrenter på den marknaden. Så det var en nyhet som borde höja aktien en bit vilket det också gjorde. Slutligen föll Commerzbank på nytt strul i branschkollegan Deutsche Bank. Jag har visst hopp om att det var lite orättvist denna gång men det får väl rapporten utvisa. Hur som helst borde de högre räntorna uppskattas av de pressade tyska bankerna.

Nu fick dock planeringen av veckan en ny vändning i och med att jag bestämde mig för att dra ned på vår exponering. Det är som sagt inget lätt beslut men planen ser ut som följer. Till att börja med blir det väldigt spännande att se hur börsen öppnar. Sannolikt säljer jag vårt innehav i Castellum rätt snabbt. För de pengarna köper jag nog en Mini Future som går kort tyska DAX eller svenska OMX med kanske en hävstång på runt 4-5. Det ger lite handlingsutrymme och tid att följa utvecklingen.

När jag sedan eventuellt ska omvandla det där till att vi har kontanter istället för ett derivat i portföljen, så är planen att minska i några av Apple, AstraZeneca, Investor, Millicom, SKF och BMW. Exakt hur jag fördelar det där har jag inte riktigt bestämt mig för ännu. Väldigt mycket beror på hur hela börsen utvecklas och om det visar sig att jag är på rätt spår med att det blir oroligt eller inte. I bästa fall slutar det med att vi sålt Castellum och förlorar lite på det derivat jag väljer men resten av portföljen går ok igen.

I steg tre hoppas jag få bra tillfällen i AQ Group, Billerud Korsnäs, Cellavision, HM, Novo Nordisk, Statoil och Infineon. Det är bolag där jag av olika skäl gärna ökar våra innehav och tar då förstås gärna chansen om den skulle ges. Det känns dock lite avlägset just nu. Till att börja med ska jag med stort intresse följa vart börsen tar vägen de närmaste dagarna.

Jacob Henriksson, Gottodix

 Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.