Källa: Börsdata

Portföljen firar fem år med 3 strategiska val


En vecka full med femårsfirande för vår aktiva portfölj avslutas med några reflektioner om vägen framåt. Sedan behöver jag ta ställning här och nu till den snabba börsuppgången. Jag tror den håller i sig men att räntorna i veckan och förstås rapporterna längre fram blir test som måste klaras.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen 5 år

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 22,3 procent (+2,0 procent). Index (SIXRX) ligger på 12,5 procent (+2,3 procent) med förändring jämfört med föregående vecka inom parentes.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 221 procent mot börsens 110 procent.
  • Jag styr portföljen så att den ska ha lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 10,1 procent mot börsens 9,7 procent.

Det är svårt att konstruera portföljen för när börsen drar iväg alldeles, både uppåt och nedåt faktiskt. Vi försöker alltid ha en bredd i våra investeringar. När det verkligen, som under andra halvan av september, rör sig brant uppåt kan det bli en hämsko. Det är ju inte så att t.ex. placeringen i lilla Midway påverkats av det pågående rallyt. Den sover lugnt vidare i väntan på att något mer bolagsspecifikt händer. När hela börsen lyfter kostar det mot index.

tabellen

Inte för att det gör så mycket jag tycker ändå året så här långt varit riktigt lyckat för oss. Faktiskt har det gått bra ända sedan vi för exakt fem år sedan skiftade från indexinvesteringar till att ha det långsiktiga familjesparandet i en aktivt förvaltad aktieportfölj. Det här jubileet har jag uppmärksammat hela veckan.

Först ut med ett inlägg att vi haft en hel del tur och att det som gett mig medvind mycket beror på att jag förstod mig på den här börsen med ständiga kast mellan att ta och avstå från risk. Nu är börsen mycket mer styrd av mer klassiska frågor om konjunktur, branscher och framför allt bolagens respektive med- och motgångar. Det är jag inte alls lika säker att vi kommer att lyckas med men det lär jag väl märka.

fordelning-vinst

Sedan tittade jag på en aspekt som är rätt viktig i de flesta portföljer. Resultatet styrs oproportionerligt mycket av de bästa och de sämsta portföljerna. För vår del är det en handfull investeringar av över 90 vi haft under de här åren som gjort skillnad. Jag noterar också att vi haft en del otäcka innehav som ändå bara i slutändan gjort begränsad skada i vår portfölj. Ni vet det där med att den första regeln för att tjäna pengar är att se till att man inte förlorar pengar. Det har jag lyckats bra med.

reklambild-shareville

 

Slutligen blev det några personliga reflektioner också. Är jag nöjd? Har det varit värt all tid jag lagt ned? Det skrev jag om i det här rätt personliga inlägget och lite mer sakligt kring vår portfölj och hela vår ekonomi i det här inlägget.  Mycket introspektion således men imorgon börjar vardagen igen.

Några tankar har jag dragit kring själva portföljen och mitt arbete med den under här fem åren. Det här är tre slutsatser jag dragit.

  • Behålla fokus på riskhantering, både spridning och att agera snabbt på problem har varit framgångsfaktor

Den första är på många sätt den enklaste. Det har betytt så mycket att jag jobbat hårt och envist med att alltid ha våra risker under kontroll. Nu har det inte varit några riktigt stora nedgångar under de här åren – även om den som sträckte sig från våren 2015 en bit in på 2016 var rätt rejäl. Det har också varit många tillfälliga störningar och inte minst så har det i många aktier uppstått för mig oväntade problem. Det har gått bra ändå och skälet att det gjort det tror jag är att jag alltid när något hänt varit så aktiv. Jag har läst, kollat runt och så rätt snabbt vridit ner våra risker tills jag fått bättre koll på läget.

  • Koncentrera jakten på bra case. Mer tid för att läsa på där det gör skillnad (för när det sitter gör det väldigt stor skillnad). Av det skälet. Kanske vi ökar andelen investmentbolag något så de får stå för mer av riskspridningen.

Något jag funderat en hel del på även i förhållande till att jag bloggar och vloggar är om tiden, sett utifrån våra investeringar hamnar rätt. Livet består trots allt av en del annat också. Plus att det alltid finns mer att läsa på och fördjupa sig i. Tiden är helt enkelt det som ofta sätter begränsningen. Under de här åren har jag noterat hur extremt mycket det betytt att ha den där lilla extra insikten i olika investeringar. Det har fått mig att fundera på om inte mer av portföljen borde luta mer åt det passiva hållet. Kanske borde investmentbolagsblocket av innehaven ligga  på 25-30 procent, åtminstone, eller kanske ännu mer. Det ska jag fundera vidare på.

  • Hålla disciplinen i att handla på marginalen med innehav på mellan 2,5-7,5 procent där det kortsiktiga styrs av kunskap om bolag och marknaden (vaksam på psykologiska fällor) – har gjort Vitrolife till en fantastisk investering och räddat HM

Den tredje punkten är lite mer specifik. Jag märker att det varit lyckat att dra upp och ned våra innehav mellan de 2,5-7,5 procent av portföljen vilket är nivån där jag vill ha dem. Det har lett till att jag spekulerar i bolagen jag vet mest om snarare än hoppar på och av nya chansningar. Det har varit mycket lyckosamt och är något jag tänker mig att vi fortsätter med.

Portföljen i veckan

oversikt-ny

Källa: Börsdata

Sedan är det förstås en vecka som alla andra att planera. Det jag tar fasta på är främst att börsen går in i oktober med ett starkt momentum. Industri har gått extremt bra och kanske mattas en aning, även om det inte blir riktigt spännande förrän till rapporterna. Förra gången stack jag ut hakan och trodde det skulle gå sådär, vilket det gjorde. Nu tror jag istället att många bolag faktiskt kommer att leverera det marknaden kräver. Det sagt är det ändå en nagelbitare för oss, som nu satsat rätt tungt i den sektorn.


Mer relevant på kort sikt tror jag dock att det är att följa utvecklingen inom bank. Det är viktiga jobbsiffror på ingång på fredag. Det jag tror händer där är att det blir en del oro kring hur FED påverkas inför sitt decembermöte. När marknaden får tänka efter lite så inser den dock att det fortsatt är både räntor och börs som ska upp ett tag till. Det blir helt enkelt en repris på förra årets avslutning om än i något avmattad form. Sedan tror jag i och för sig att det där med reflation kan komma att köra fast igen men det är en senare historia rota i. Mer om tankarna kring det och vad jag tycker vara ett uppenbart intressant case i Nordea i veckans nyhetsgenomgång ovan.

Konkret är slutsatsen för portföljen att nu ligga så gott som fullinvesterad och ungefär med den branschfördelning vi har. Inga kursändringar inlagda således.

 

Portföljen nästa vecka

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Sedan helt kort denna jublieumsspäckade vecka några reflektioner om portföljen. Det blev i början av veckan en försäljning i HM. Någon magisk förmåga att förutsäga debaclet i rapporten var det inte frågan om utan jag har som jag skrivit om känt att vi inte riktigt har vår trivselvikt i det bolaget. Det där med trivselvikt är ett eget begrepp jag jobbar med i våra investeringar. Det är den nivå där jag blir lika glad om aktien går upp eller ned, dvs, att jag ser det som ett köptillfälle om den faller och tycker den börjar bli väl dyr om den stiger. Allt förstås givet den information som finns om bolaget. Ett ganska bra sätt för oss att ligga rätt har det visat sig.

Serneke fick klartecken från Länsstyrelsen för sitt bygge i Karlastaden. Mycket återstår ännu innan det är det samma som en lyckad affär. Främst är det överklagandet till Mark- och miljödomstolen som blir spännande att följa. Vi ökade lite i veckan men nu är jag hyggligt nöjd med nivån tills vidare. Det är jag även i SKF, där det var ett rent kompletteringsköp till portföljen i veckan. Återstår AQ Group. Kursen rusade väg i snabbaste laget efter vårt första köp. Förhoppningsvis blir det lite nya dippar framöver, så jag får chansen att gå in ordentligt. Om inte får jag välj nöja mig med att det blev en ovanligt liten affär för vår del. Den står hur som helst fortsatt på köplistan. Kompletteringen i Midway är det inte så mycket att säga om. Det var mest för att inte innehavet skulle vara för litet jämfört med övriga portföljen.

I veckan är det förutom AQ Group även Vitrolife jag håller ett öga på. Jag tror den kanske kan dippa ned lite ni närtid och i så fall ge utrymme för ett köpläge för den modige som vågar dansa med i de otvivelaktigt höga värderingar vi talar om i den aktien.

/Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.