Källa: TradingEconomics

Portföljen: Börsen klarar räntepressen


Börsen är under press av räntorna och en allt starkare krona. Jag sätter våra slantar på att det blir tillfälligt. Fast vi har ett ess i bakfickan också. Dessutom lite om hur första halvåret gick.


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 14,9 procent. Index (SIXRX) ligger på 10,8 procent.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 202 procent mot börsens 107 procent.
  • Jag styr portföljen så att den alltid har lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 10,1 procent mot börsens 10,2 procent.

Ytterligare ett halvår läggs till handlingarna. Det har gått bra. Faktum är att det med 4,1 procent över index (SIXRX) gått exakt lika bra som de snart fem åren vi förvaltat portföljen aktivt. Innan det körde vi ju indexfonder. Ett alldeles utmärkt alternativ. I år har vi fortsatt plocka 0,7 procent i månaden på index.

Exakt där vi legat under hela tiden jag investerat aktivt. En förvånansvärt stabil trend men jag ska ändå ärligt säga att jag inte har någon egen känsla för om det är tur eller skicklighet. Jag vet att jag är bra på till exempel schack. Investeringar däremot – det har jag egentligen ingen aning om.

Min egen upplevelse av att investera, för vad det nu är värt, är mer att det är som att försöka pricka hitlåtar. Man vet när man har en men, med enstaka undantag, inte om man visar sig vara en one-hit-wonder. Det inte avsett som falsk blygsamhet utan mer för att ni som läser och i en del fall hakar på vår portfölj ska ha en sund distans till resultatet. Hur som helst är det förstås roligt att det fortsätter gå bra. Med det över till portföljen.

Det var en händelserik vecka som läggs till handlingarna. Över tre procents nedgång är en del. Nyligen vred jag upp portföljen till fullinvesterad, så det var inget jag tagit höjd för. Däremot var skälet till nedgången något som jag haft på radarn länge. Räntan har satt fart uppåt i en takt börsen inte orkar hålla emot. En känd risk jag valde bort kan man säga. Fast inte helt ändå för jag visste att vi hade ett rejält skydd inbyggt i portföljen.


Det här kräver lite resonemang för att reda i. Jag gör mitt bästa för att hålla den här bloggen lättläst men den som vill kan hitta några rader till på min analysblogg Molekylär Ekonomi. Förutom räntan är det kronan som vänt och till slut inlett den förstärkning många, inklusive jag själv, felaktigt trott skulle komma betydligt tidigare.

Skulle takten uppgången av räntan och förstärkningen av kronan hålla i sig, så är det nog en början på en större korrektion vi ser nu. Dessutom skulle det rimligen bli en stor sektorrotation på börsen. Vinnare skulle vara importerande bolag, som HM och Clas Ohlson, medan förlorare fortsatt skulle vara högvärderade bolag som Cellavision och verkstadsbolag som Trelleborg. För att ta exempel ur portföljen.

 

Det som hållit uppe vår portfölj den senaste tiden är att jag hyggligt förutsåg det här scenariot. Vi har därför haft positivt räntekänsliga Commerzbank i portföljen. En investering som gått utmärkt. Lite mer om det har jag skrivit här.

Nu tror jag inte att den här trenden får den kraften, ännu ska jag tillägga. Det är dock en faktor att hålla reda på. Den överraskade ju mig i veckan. Däremot tror jag vi ser en förändring som kommer fortsätta om än i lägre takt. Det ställer höga krav på att inflationen, konjunkturen i Europa och bolagsvinsterna hänger med.

Särskilt bolagsvinsterna tror jag är lite överskattade. Min gissning är att de kommer in lite lägre än väntat i den kommande rapportperioden men att guidningar framåt hålls tillräckligt intakta för att hålla igång börsuppgången. Senare i höst finns det dock en uppenbar risk att de, i mina ögon, väl optimistiska förväntningarna på 2018-2019 måste börja justeras ned. Det kan tillsammans med de trender vi nu ser i räntan och kronan bli en faktor som bromsar börsen resten av året. Fast det finns ju en trend uppåt, som inte verkar ha löpt ut ännu. Så vi får väl se vilken kraft som blir starkast.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

På kort sikt ligger jag kvar i planen att börsen har mer kraft uppåt kvar. De omplaceringar som jag gör nu blir därför sannolikt för att plocka upp innehav som backat ordentligt de senaste veckorna. Jag har en viss handlingsberedskap för signaler om att rapporterna kommer in ordentligt under förväntan eller att ränteracet fortsätter högre än jag räknar med. Fast det är alltså inget jag agerar på här och nu.

 

 

Veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Rapporten från HM var helt ok. Mer i linje med mina förväntningar än marknadens är en slutsats man kan dra av reaktionen på börsen. Guidningen för årets försäljning ser svajig ut och det kan nog ta ett tag innan HM får riktigt stadga i sitt resultat igen. För min del är jag aningen ointresserad av den här kortsiktiga diskussionen om bolaget.

Ska jag gissa så är HM antingen en dålig investering nästan oavsett realistiska priser. Det är fallet om bolaget inte klarar av att ställa om till och nå en konkurrensfördel i den alltmer digitala modeindustrin. Alternativt så är ett förväntat p/e-tal på under 15 för 2019 alldeles för billigt. Det är så stora differenser i bedömningarna om bolagets framtid att jag kan känna att det i det närmaste blir ointressant att spekulera i månadsförsäljning på kort sikt eller om dollarn gynnar bolaget.

Jag har istället lagt min tid på en rejäl genomgång av HM:s strategi och vad som talar för respektive emot att den fungerar. Mycket kokar ned till att det går att lita på ledningens påståenden om omställningen till digital försäljning samt att det verkligen genomförs en stor omställning i butiksnätet. Jag tror det men jag har stor respekt för dem som tvivlar. För vår del känner jag mig dock trygg med att äga aktien med ett fortsatt långsiktigt perspektiv.

Förutom HM och Commerzbank så följer jag med stort intresse vad som händer i AstraZeneca för närvarande. Det är ju viktiga nyheter om deras immunterapi på ingång. Det kan nog bli en rejäl vattendelare för aktien, eftersom marknaden inte verkar ha tagit ut varken en mot- eller medgång i förskott. Där håller jag tummarna men sitter på händerna och rör alltså inte köp eller säljknappen.

Annars är det korrigeringarna i Cellavision, Vitrolife och Kabe som jag koncentrerar mig på för närvarande. I de positiva börsscenariot kan alla dessa tre men främst de två första studsa upp om det lugnar sig igen. Det är aktier som har en lång historik av att falla tillbaka mellan rapporterna utan att något problematiskt hänt. Allra mest positiv till själva bolaget är jag i Vitrolife. Deras verksamhet har fortsatt gå fantastiskt bra men visst det syns ju i aktiepriset.

/Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.