combination-lock-1224702_1920 (1)

Portföljen: allt på börsen eller ha torrt krut i kassan? 2


Bra fart på börsen just nu. Då blir förstås frågan lägga på ett kol till eller spara det sista vedträt till dess glöden falnat lite? Någon riktig dipp i närtid har jag inte laddat upp för men det saknas inte signaler på att marknaden snart hittar en anledning att ta en liten paus. Så hur hög kontantandel vill vi ha i portföljen just nu?

 


Reklam: Fram till 1 mars har Nordnet ett erbjudande där nya kunder får 200 kronor om de sätter in 2000. Du hitter mer info och värdekoden via den här länken. Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

Det har varit en snäll vecka i enkel månad på börsen. Det mesta går bra för närvarande. Portföljens årsavkastning steg en procentenhet till 6,8 procent. Index (SIXRX) höll nästan samma takt och där summerar nu årets ökning till i 4,2 procent. Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning i oktober 2012 är siffrorna att portföljen stigit 180 procent mot börsens 94 procent. Jag styr så att vi alltid har lägre volatilitet än börsen.

 

Inga ändrade planer inför veckan som kommer

Tittar jag på aktienivå var en rapport från NetEnt en av veckans händelser.Jag noterade att marknaden tog emot rapporten svalt positivt men jag får återkomma med en mer rejäl analys under veckan som kommer (följ Molekylär Ekonomi om du vill läsa den, det blir antagligen på onsdag).

Svaga försäljningssiffror från både Clas Ohlson och HM gick också att notera. Vi har redan justerat ned en bit i de här innehaven och jag har inga andra planer i närtid. Däremot lyssnade jag med intresse på Adlibris grundare under Nordnet Live. Det stärkte min bild av att skiftet i handeln är en branschförändring som när tåget fick konkurrens av flyget. Lite försiktighet där således. Det finns i tankarna att om något tillfälle uppenbarar sig titta lite på Amazon och Zalando men vi får se. Det är inte några särskilt billiga aktier. Kanske inleder jag med en ny branschanalys av handeln, ungefär som den jag gjorde om HM för ett drygt år sedan.

I övrigt är tankarna ungefär som de varit ett tag. Vi skulle kunna dra ned BMW närmare snittstorleken i portföljen. Ytterligare en nedjustering i Handelsbanken är också möjlig. Det ligger också i planen att justera ned Cellavision, kanske någonstans runt 130 kronor och för Vitrolife kanske runt 480 kronor. Momentum är nu starkare i den förstnämnda så där kan jag kanske försöka mjölka ur lite till innan vi drar ned den till ministorleken i portföljen (helt gå ur har jag inga planer på).

I Vitrolife har annars varit det bolag som kanske tagit mest tid i veckan. Där har jag lagt en hel del energi på frågan hur teknikkonkurrensen ser ut inom IVF framöver. Det korta svaret är att efter att ha grävt ordentligt är jag inte särskilt orolig i närtid.

 

Volatilitet på ingång

När det gäller nya köp har jag inget som är direkt förestående. Jag är dock på det hela taget en del av den stora grupp som är positiv till börsen för närvarande. I stort sett följer vi mina tankar för året (skam vore det annars när vi är i februari). Ett intressant läge är att realräntorna verkar vara på väg nedåt, eftersom inflationen stiger snabbare än räntan. Det ger utrymme för en riktigt stark och förhoppningsvis lång sista boost uppåt på börsen. Vi får väl se. Jag skrev mer om det i det här inlägget om guldet.

Den andra faktorn jag tittar på just nu är att marknaden ser överköpt ut. Det är en del politisk osäkerhet på ingång med bland annat amerikansk politik som kan få svårt att leverera utifrån förväntningar, europeiska val och grekisk skuldåterbetalning samt förstås alla svarta svanar som simmat runt länge i tysthet därute nu. Det här är en snackis bland analytikerna på Bloomberg om kvällarna. Det jag tar fasta på där är att det finns många vinsthemtagningar att göra nu och att viljan att få lätta på trycket uppåt en stund är stort. Det kan alltså bli så att börsen söker en ursäkt för att plocka ned index en bit.

Det där är mest spekulationer just nu. Det jag däremot håller på med är att långsamt vrida upp kontantandelen i portföljen upp emot och kanske en bit över det som är vår neutrala nivå på 10 procent. Jag tror värdet av handlingsutrymme har ökat men jag oroar mig alltså inte för någon verklig nedgång för ögonblicket.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

 

 


2 tankar om “Portföljen: allt på börsen eller ha torrt krut i kassan?

  • Robert

    Självklart skall portföljen vara gott likvid för eventuella ras som tex Diös, Gränges, SAAB, Wise, VBG Group m fl

Kommentarer är stängda.