Källa: Börsdata

Minskar nog i en favorit nästa vecka


Börsen fick fart men är också ordentligt het. Lite otydligt om det är dags att växla upp ordentligt igen eller ligga still. Med viss tvekan väljer jag det sista. Dessutom är det dags att minska i en favorit igen.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 18,8 procent. Index (SIXRX) ligger på 13,9 procent.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 212 procent mot börsens 113 procent.
  • Jag styr portföljen så att den alltid har lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 11,8 procent mot börsens 14,1 procent.

https://twitter.com/Gottodix/status/871074194892759040

Veckan som gick var Trumps återtåg från Parisavtalet den största nyheten. Betyder den något för investerare? Ja, det tror jag och kanske mer än vi tar till oss.  Exempelvis är det nog osannolikt med ett handelsavtal mellan EU och USA nu medan riskerna för ett handelskrig ökat, även om det nog är fortsatt på en hanterbar nivå. Andra mer långsiktiga effekter är att samarbetet mellan EU och Kina stärks. Det gynnar många svenska bolag minst lika mycket som en sämre relation med USA tynger.

Det där är svårmätta och långsiktiga förändringar. Mer här och nu är att den samlade energipolitiken under Trump innebär ett tryck uppåt på amerikansk produktion av sådant som olja, kol och stål. Det är svårt att se oljepriserna gå upp med den takt USA åter ökar sin produktion. Det är en faktor som påverkar både inflation och amerikanska räntor. Min gissning är att trycket nedåt på räntorna är den främsta faktorn bakom att börsen lättade i veckan.

Orsaken bakom börslyftet är faktiskt rätt viktig. Den andra förklaringen skulle kunna vara mer positiva utsikter i Europa men det framstår som lite väl optimistiskt. För från USA har de flesta data som kommit in den senaste tiden varit minst sagt bleka. Jobbsiffrorna i fredags var svaga och FED:s beslutsunderlag Beige Book är bilden att USA växer allt långsammare. Lägg till det fallande bilförsäljning och att betalningen av billån går allt segare. Arbetslösheten faller visserligen fortfarande men lönetillväxten ligger still och inflationen trycker inte på uppåt.

Det är helt enkelt inte någon het amerikansk konjunktur vi ser. Det håller förvisso ned räntorna men det kan mycket väl komma att synas i vinsterna framöver. Det även om dollarn fallit den senaste tiden. Faktum är att nu är hela den Trumptrade som alla talade om efter amerikanska valet raderad på de flesta marknader – bankerna har fallit tillbaka, räntorna kommit ned och som sagt dollar tappat.

Samtidigt var det helt klart en börs som hettade till i veckan. Det var än en gång tillväxtaktierna som rusade iväg. Något som syntes även i vår portfölj. Räntestyrt var ordet sa Bull. Det här tynger värdeaktierna allt mer och det har verkligen inte varit något år för värdeinvesterare så här långt. Så länge vi har den här guldlocksbörsen där riskviljan stiger utan att räntorna tar fart har jag svårt att se den här trenden brytas. Å andra sidan ligger många tillväxtaktier nu på närmast galna värderingar. Kolla exempelvis Cellavision och Vitrolife i vår portfölj.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Jag har skrivit om det här många gånger. Jag har aldrig bråttom ur aktier i uppgång men nog noterar jag att det finns mycket som är dyrt för närvarande. Annars är det lite knixigt med sammansättningen i portföljen just nu. Jag skulle gärna öka lite i tillväxtländer men jag vet inte riktigt i vad. Möjligen kan vårt innehav i Millicom vara intressant men det optimala vore något i Asien.

Sedan skulle jag gärna dra upp exponeringen i portföljen något men det är som sagt inte så lätt på en riktigt dyr börs. Det tål att tänka på. I övrigt då? Ja, jag är inte intresserad av att öka i USA men möjligen skulle jag kunna vikta om lite mot övriga Norden och Tyskland. Sedan har vi mest stora bolag för närvarande. Det har jag åtminstone inte kortsiktigt några tankar på att förändra.

 

Planen i veckan

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

En titt på portföljen visar att det är inte mindre än sex av innehaven (exklusive de tyska) som är kortsiktigt möjligen överköpta mätt med RSI. Det är som sagt ordentligt hett. Ett av de bolagen är Vitrolife. Den står nu över de 550 kronor som jag hade som övre gräns för oss att reagera. Med andra ord kan det bli aktuellt att titta på minska där den närmaste tiden.

Sedan noterade jag den här tweeten och log för mig själv. Det har blivit en hel del bolag genom åren där jag som småsparare har fått den angenäma resan att ligga före de större och ofta något klumpiga förvaltarnas intåg i småbolagen. Nu är Cellavision ordentligt dyrt och hade vi inte redan varit nere på ett innehav långt under portföljens snittnivå hade det varit en självklar kandidat för att dra ned. Det är däremot liksom Vitrolife bolag jag gärna har i vår portfölj, för jag tror på båda långsiktigt. Det är alltid en vansklig balans men det har fungerat bra med det jag brukar kalla swingtrading på marginalen så det kör jag på med.

Avslutningsvis några andra nedslag. Jag har som jag skrev redan förra veckan Ericsson på bevakning. Nu har det gått snabbt uppåt på den i sig rätt tunna nyheten att Cevian gått in som minoritetsägare. Ibland seglar sådant där vidare och då missade vi den chansen. Rätt ofta glöms dock tillfälliga effekter, som denna, bort efter ett tag. Då kan det vara läge att hoppa på. Vi har haft några sådana genom åren och det har gått bra.

Bland övriga innehav är Infineon ett bolag jag skulle kunna öka i och även Kabe om den fick en dipp. Investor skulle jag gärna köpa men där är priset främst på deras innehav ett hinder. Slutligen är jag på jakt efter något nytt bolag till bevakningslistan. Gärna ett lite mindre och gärna antingen med fokus på Europa eller vilket är svårare mot Asien.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook här och Twitter här.

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.