combination-lock-1224702_1920 (1)

Lördagskrönikan: teckna Serneke & andra funderingar 2


Lugn vecka


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

Det var en mellanvecka på börsen i veckan. Fortfarande är tendensen att marknaden inte riktigt vill lyfta men att den samtidigt håller emot bra nedåt.

Orosmomentet är helt klart hur snabbt räntorna stiger just nu. Det börjar finnas en noterbar risk för en riktig smäll på obligationsmarknaden. Det skulle i så fall inte lämna aktiemarknaden oberörd. Ännu är det bara en blipp bland andra på radarn men exempelvis i utdelningstunga bolag kan det finnas anledning att dra öronen åt sig.

Portföljen har mest trampat vatten efter rapporterna. En avkastning i år på 11,7 procent är bra när jämförelseindex (SIXRX) är upp 6,1 procent men ni som följt bloggen vet att det är några få lyckosamma vägval främst kring Brexit och att satsa på bank i somras som betalat sig snarare än en jämn hög kvalitet. Jag noterar att den motor i starka bolag portföljen haft tidigare, högavkastande år, delvis saknats i år.

 

Svag stock picking

Det har varit hårt arbete och säkert mycket tur som krävts för att gneta ihop till årets resultat. Tidigare år har det varit bra aktier som dragit portföljen. Årets stock picking har däremot varit rätt medioker.

Till del beror det där på slumpen (tur tidigare år). Kanske har den tid jag lägger på att fördjupa mig i enskilda bolag blivit lite för låg. Inte så konstigt i så fall med en ständigt orolig börs och ekonomi.

 

Planerar en del omöbleringar

Det är värt att fundera på. Jag noterar att flera av portföljens innehav legat där rätt länge. Några har jag mjölkat hejdlöst och omfattande på avkastning under vägen genom att swingtrada. Hit hör Vitrolife, Cellavision och delvis Doro.

De bägge första är jag trygg med att vara långsiktig i men det är inte lika självklart för fortfarande telefonberoende Doro. Jag tyckte i och för sig att senaste rapporten redde ut en hel del och förhoppningsvis kan det avspegla sig i kursen under resten av året.

Jag skulle dock behöva några nyav case att arbeta med. Det är värt mycket att känna ett bolag bra. Ett exempel är Volvo som vi gjort bra affärer i trots att aktien trampat vatten. Nu är den liksom en annan evig favorit, Bulten, lite för dyra för att vara bra alternativ. Fast sådant kan ju ändras.

 

Justerar strukturen vid tilllfälle

En mer strukturell förändring jag planerar är att jämna ut fördelningen i portföljen. Det är andra steget i den första justeringen i vår strategi på fem år. Det första var att höja riktmärket för antalet aktier från 15 till 15-20.

Målet är att dela upp innehaven i de större bolagen lite mer och därmed förbättra riskspridningen ytterligare. De här är så väl genomlysta bolag att det ofta går att hålla sig uppdaterad genom att kolla rapporterna och läsa andra analyser. Ofta är de jag kan tillföra här att jag håller koll på yttre faktorer som  konjunktur och liknande.

Mer tid tänkte jag istället lägga på de mindre bolagen i portföljen. Här har det varit enklare att bygga upp en egen värdefull kunskap.

Konkret innebär det här att jag planerar att flytta en del av portföljens största innehav, Investor, till något annat investmentbolag. Latour skulle kunna vara intressant. Egentligen vill jag gärna ha en specialist på underleverantörer i portföljen – som Indutrade eller AQ Group (som båda funnits i portföljen tidigare. Det är dock en prisfråga.

Vi har sedan många år BMW och HM i portföljen. BMW ser sett till bolaget mycket starkt ut medan bilden för HM är mer blandad. Både bil- och klädbranschen är dock inne i stora förändringar. Vid tillfälle ska jag dra ned de här innehaven närmare snittet för portföljen.

 

Aktuella börsnoteringar på ett ställe

Det är en strid ström av noteringar just nu. De som går via min partner Nordnet är föredömligt samlade på den här sidan. Nu är vi sent i en lång, ryckig och periodvis het börscykel. Både proffs och amatörer har vant sig vid att det är gratis avkastning att teckna nyemissioner.

Så länge det håller i sig fungerar den enkla strategin att teckna och sälja. Det har vi gjort i några enstaka fall. Problemet är att småsparare får så små tilldelningar att det knappt är värt tiden det tar att läsa in sig.

Dessutom blir det där till slut en farlig slentrian. Allt annat än genomarbetade beslut leder i längden in i en typ av investeringar som snabbt kan gå fel. För har man köpt på erfarenheten att det brukar gå upp, hur ska man då agera när det istället går ned. Den som har disciplinen kan snabbt sälja men det är lätt att bli fast i nya svåra beslut.

 

Bra bolag ännu viktigare vid en börsnotering

Därför gör jag mitt bästa för att jobba på lika grundligt som vanligt även när det kommer nya bolag. Det i sin tur gör att det ofta är svårt att räkna hem arbetsinsatsen när tilldelningarna blir små.

En reflektion är att många noteringar är i bolag som är oerhört svåra för en småsparare att analysera. Är det ett bolag med med ingen eller låg försäljning men med stora framtidsplaner, då är jag mycket skeptisk till att jag är rätt investerare. Bland många andra invändningar så är ju gapet i information mellan insiders och outsiders mycket stort i den sortens bolag.

Ett annat problem är det som kallas för att klä bruden. Ofta skräddarsys bolagen som ska in på börsen så att de ska passa investerarnas önskningar. Ibland lite väl bra och alltför kortsiktigt. Åtminstone bakåt i tiden har riskkapitalbolag haft dåligt rykte inom den här frågan. För min del uppskattar jag därför när börsnoteringen görs i stabila ägarstrukturer.

 

Kanske Serneke

Min typ av börsnoteringar är därför bolag som Nordic Waterproofing. Bra bransch och stabilt bolag. Ett beslut vid introduktionen handlar mer om huruvida det är ett bra pris att komma in i aktien på.

I veckan som kommer är sådant bolag i form av byggspecialisten Serneke på väg in på börsen. Etiketten som de själva sätter på sin verksamhet är entreprenad och projektutveckling. Mer information om introduktionen finns hos Nordnet på den här sidan eller direkt från Serneke.

Mina egna tankar i ämnet har jag skrivit om i det här inlägget på Molekylär Ekonomi.

 

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser  Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

Läs mer och anmäl dig genom att klicka här.

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här


2 tankar om “Lördagskrönikan: teckna Serneke & andra funderingar

  • Kalle

    Vad har du för åsikt till kommentaren ”Kraftigt övertecknade aktier har i 99 fall av 100 ett högre pris när börsen öppnar än noteringskursen”?

    • admin Inläggsförfattare

      Stämmer väl så vitt jag vet. Däremot behöver det inte säga så mycket om utvecklingen på lite sikt.

Kommentarer är stängda.