SHB

Lördagskrönikan: medvind i portföljen 2


Portföljen flyttar in

Vår portfölj flyttar från Molekylär Ekonomi hit till Sparskolan. På lördagar tänkte jag skriva fritt om mina tankar kring våra innehav. Det blir mer reflektioner är djupsinnigheter och bra länkar. Det var ju ett av era önskemål i läkarundersökningen att jag skulle dela upp olika typer av texter. Så det här är tänkt som ett lättsamt sätt att hänga med i hur jag tänker.

 

Allt är live om du vill

Det vill säga portföljen ligger ju live på Shareville, så den går ju att följa där. Jag har som bekant ett samarbete med Nordnet. Vill du läsa mer om det finns det här.

Jag tycker Shareville är kul, så haka på om det är något du gillar (det är ju gratis). Samtidigt finns det många andra bra tjänster och det mesta av det jag tänker och tycker hittar du på bloggarna.

Välja bank är ett viktigt beslut. Ta Nordnet om det passar dig. Vill du uppmuntra mig att fortsätta blogga är det som verkligen glädjer mig om du vill bidra till min insamling till SOS Barnbyar. På Shareville kan du alltid se all handel direkt och om du vill går det till och med att prenumerera på uppdateringar. Dessutom lägger jag löpande ut småkommentarer om innehaven där.

Ett varv till med avkastningsfällan

Jag inser att jag blir tjatig men vissa saker är värda att upprepa. Du får betalt för den risk du tar. Det finns ingen forskning som visar något annat. Historisk avkastning har inte heller något framtida förklaringsvärde. Skälet att jag tjatar om det här i inläggen om vår portfölj är att det finns många exempel på att någon verkar ha fantastisk avkastning men att något annat framträder när man skrapar på ytan.

Vår portfölj är exempelvis upp 85,3 procent sedan den 10 januari 2014 mot börsen inklusive utdelningar (OMXSGI), som är upp 34,5 procent. Den som följt bloggen vet att jag plockade isär vår avkastning. Vi har en bred portfölj med allt från en liten andel småbolag till några globala megabolag. Skrapa på den ytan och du ser ändå vilken effekt några enskilda beslut haft och särskilt hur mycket den lilla andelen småbolag slagit igenom. En forskare skulle med bara ett ögonkast säga att jag fått rätt betalt för den risk vi tagit och haft en del tur.

Vadan valet av datum? Varför just den 10 januari? Jo, för just då startade Affärsvärldens modellportfölj. Den har en bred blandning svenska aktier med en viss övervikt mot mindre. Den är samma period upp 83,4 procent. Jag tycker redaktionen har goda grunder för att kalla sig Sveriges vassaste inom börs och aktier. Däremot tycker jag det är alldeles galet att betala 1,4 procent för deras fond. Den förklaring som klädde av min portföljs överavkastning gäller fullt ut även för Affärsvärlden.

En annan intressant detalj är att redaktionen drabbats av precis det forskningen förutsäger – reversion to the mean. Den som inför året tittade på Affärsvärldens goda resultat och av den anledningen kopierade deras portfölj har i år tappat 3,6 procent mot index som stigit 6,3 procent.

Ännu tydligare blir det när en fond har fel jämförelseindex. Det skrev jag om när jag tittade på Odins Sverigefond. En liknande tankevurpa stod en av mina favoriter, Lundaluppen, för häromdagen. I inlägget om historisk avkastning menar Lundaluppen att storbolagsindex SIX30RX är den relevanta jämförelsen, eftersom det hade varit hans alternativa investering. Det är ett konstigt resonemang, eftersom han tagit en helt annan risk. Jag har en förhoppning om en avkastning över 10 procent, vilket vi slagit med råge men det säger förstås inget. För att vara ännu mer övertydlig. Den som har bankränta som jämförelsemått men investerar på börsen jämför äpplen och päron.

Lundaluppens portfölj som i sin sammansättning inte är helt olik vår bör åtminstone jämföras med SIXRX. Det hade gett ett helt andra jämförelsetal för de senaste åren. Hade därtill den övervikt i förklaringen som småbolag ger vägts in, som jag visar i förklaringen av vår portfölj, så är överavkastningen borta även här. Nu menar inte Lundluppen att resultatet ska tolkas på något annat sätt en som en redovisning av hans sparande, så ingen skugga över den bloggen. Däremot är det synd om läsare av tidningar och bloggar får intrycket att alla de där fina kurvorna betyder så mycket. För det gör de inte. Lundaluppen är en enastående börsbloggare men forskningen omfattar förstås även honom.

Så räkna inte med att tjäna pengar på att rygg på hans, mina, Odin Fonders eller Affärsvärldens beslut. Läs, diskutera och inspireras däremot gärna.

 

Övergripande trender och porföljens kontantandel

Portföljen var i fredags upp 13,0 procent i år mot SIXRX som är upp 5,7 procent. I stort sett är jag nöjd med portföljens sammansättning för närvarande. Vi ligger med en hög andel kontanter, 17 procent. I snitt ligger vi på 10 procent eller lägre. Orsaken är att jag bedömer att volatiliteten på börsen kommer stiga framöver och att jag vill ha manöverutrymme. Jag följer det här löpande.

Det jag väntar på är egentligen inte en signal om en upp- eller nedgång. Kommer det en sådan agerar jag förstås på det men min bild är att börsen sitter ganska bra fast i en sidledes rörelse ända sedan början på 2015. Snarare är det ett lite tydligare investeringsläge. Jag gissar att det blir en reaktionen på amerikanska valet, troligen oavsett hur det går. Någonstans där kan jag tänka mig att det är läge att närma sig en fullinvesterad portfölj igen. En reflektion är att, trots att reaktionen på börsen inte blev den jag trodde, var årets bästa börshändelse för oss Brexitomröstningen. Orsaken var helt enkelt att vi hade torrt krut när börsen stack iväg.

Rapporterna så här långt

HM rapporterade, sitt brutna redovisningsår, redan för några veckor sedan. I mina ögon följde den rapporten trenden i bolaget just nu. Jag skrev senast om HM i det här inlägget. Min bild är att aktien är ganska rimligt prissatt just nu. Så länge inget nytt händer hör den i mina ögon hemma mellan 250-300 kronor. Värt att notera är hur urstark kronan är mot dollarn, så snarare i den nedre delen av spannet är nog min gissning.

Veckan som gick kom rapporter från JP Morgan och Wells Fargo. Det skrev jag om här. Slutsatsen blev att sälja av Wells Fargo, eftersom jag ogärna är kvar i bolag som har problem med sin styrning och ledning. Naturligtvis återspeglas riskerna i aktiepriset men det är en typ av risker som jag tycker är svåra att hantera. Det är lätt att hamna i nedåtgående spiraler vart efter alltmer negativa nyheter kommer fram. Jag tycker inte om beslut som leder till nya svåra beslut. Det låter jag andra vara experter på. Därför sålde vi våra Wells Fargo.

Däremot tyckte jag JP Morgans rapport var riktigt stark. På många sätt anas här resultat- och balansräkningar från en bank på väg ur finanskrisens spår. Avkastningen på eget kapital, 10 procent, är fortfarande i lägsta laget givet kapitalkostnaden för bankverksamhet. Jag undrar dock om inte den kan komma ned framöver när de upplevda riskerna i branschen minskar. Samtidigt verkar vinsterna kunna tuffa på uppåt. Särskilt om konjunkturen fortsätter vara starkare än vad räntan återspeglar. Det här är en investering jag skulle kunna öka. Det som bromsar är att dollarn är så stark.

 

Våra rapporter veckan som kommer

SHB

Det finns flera intressanta rapporter börsveckan som kommer, inte minst Atlas Copco och Intrum Justitia. Det skriver jag mer om i nyhetskrönikan till Nordnet på måndag. I vår portfölj är det två banker som ska öppna böckerna.

Handelsbanken står för närvarande lägst i kurs hos analytikerna. För min del ser jag stora likheter med de amerikanska bankernas förutsättningar men även en skillnad. Om vi börjar med det som är annorlunda så har vi fortsatt minusräntor, vilket tär på räntenettot. Samtidigt har antagligen tillväxten och marginalerna på exempelvis bolånen varit bra. Med mycket kapital som ska placeras och ett bra läge på börsen bör dock andra delar än ren in- och utlåning gått bra. Min gissning är att mönstren från USA går igen i de svenska bankrapporterna, så jag är hoppfull.

SEB 161015

SEB är mer beroende av hur det går för företagen. Här har nog aktiviteten varit fortsatt låg. Inget tyder på att investeringarna tagit fart, åtminstone inte i de internationella bolagen. Möjligen kan ett visst hopp sättas till bolagen med mycket affärer på hemmaplan. Jag är något mindre förhoppningsfull när det gäller SEB än Handelsbanken men jag tror ändå att den finansiella aktiviteten – exempelvis inom M&A – kan bidra till ett ok resultat.

Jag har dock inga andra planer än att med intresse läsa rapporterna och sedan ta ställning till framtiden för de här innehaven.

 

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Missa inte att följa mina inlägg på Youtube och Facebook!

 
Bidra till en bättre värld och en glad bloggare
 

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

 


2 tankar om “Lördagskrönikan: medvind i portföljen

    • admin Inläggsförfattare

      Det är tre bloggar. Molekylär Ekonomi som har längre mer specialiserade inlägg om makro och bolagaanalyser. Sparskolan är byggd kring filmserien med det namnet. Hit håller jag även på att flytta allt om vår portfölj och en del andra kortare nyheter. Den tredje är vår familjeblogg Vårt slimmade liv. Där ligger inlägg om konsumentfrågor och familjeekonomi.

      Uppdelningen har vuxit fram ur läsarvanorna. Det är inte alla som vill ha resonemang om räntepolitik och inlägg om familjebudget på samma ställe. Det var också den slutsats jag drog av den senaste läkarundersökningen. Vill du enkelt följa allt är det Sparskolan du ska checka in på för här (och på Facebook) är det tänkt att småstick ska finnas för alla inlägg.

Kommentarer är stängda.