rta-bors-161210

Lördagskrönikan: funderar på ett nytt köp i veckan


Pigg börsvecka

 


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

Det är tydligt att börsen ännu så länge räknar med att räntorna inte kommer att stiga i en tillräcklig takt för att störa börsen. Veckans makronyhet var att ECB gör en mycket försiktig neddragning av sina tillgångsköp. En liten åtstramning således. Det speglar att ekonomin mår bättre men att ECB kommer att vara försiktiga även framöver.

tabellen-9-dec

Det budskapet var mumma för marknaden. Flera aktier i portföljen som haft det lite motigt fick en skjuts. Det märktes inte minst på tillväxttunga bolagen Cellavision och Vitrolife. I båda fallen har först snabba kursstegringar när multiplarna höjts, följts av en häftig rekyl nedåt under hösten. Jag har kunnat glädja mig åt att att vi swingtradat i båda aktierna och därför kunde tagit hem vinster på vägen. Nu har vi ungefär de innehav vi vill ha och jag är i stort sett neutral till priset på båda aktierna. Ska vi göra något är det utifrån nyheter i bolaget.

En fin tajming i veckan kom från portföljens tredje hälsorelaterade aktie. Vi ökade i Novo Nordisk i vad som åtminstone i förstone blev en fin skjuts uppåt för aktiekursen. Med alla sedvanliga reservationer om att i längden är det ungefär index som blir utfallet (som jag genuint tror på) är det ändå roligt att det gått så bra. 2017 är det femårsjubileum för våra aktiva investeringar – tabellen ovan visar att det så här långt är svårt att klaga.

 

Prata investeringar

Det är bra fart i kontakterna med andra sparare just nu. Häromveckan var jag med på Best Fest och pratade om börsen 2017 och idag var det dags för en tur till Västerås. Det var en riktig fullträff, åtminstone för mig. Tre timmar med frågor och diskussioner – det är sådant som vidgar perspektiven. I veckan som gick hann jag även med att var med i Feminvestpodden. Det avsnittet släpps nu på torsdag.

 

Doro vinstvarnade, jag sålde

dorocitat

Vad göra när ett av bolagen i portföljen kommer med en närmast obegriplig vinstvarning, igen? Den frågan ställdes jag inför i veckan när Doro för andra kvartalet i rad vinstvarnade. Mitt resonemang om bolaget skrev jag om på Molekylär Ekonomi i det här inlägget. Ska jag sammanfatta så är det förtroendet som försvann.  Jag sålde därför direkt på morgonen. Den som följer mig på Shareville kunde läsa om den planen redan före börsens öppning.

Vinstvarningar två kvartal i rad. Chefen för viktiga tillväxtområdet Doro Care fick sparken i somras. VD:n får gå (även om det inte riktigt anges varför). Det kommer en flummig förklaring om en omläggning av strategin. Det har varit svajigt med marginalerna senaste halvåret. Det är något som inte stämmer i och omkring bolagets ledning och styrelse är min slutsats.

Ibland kan ju bra verksamheter klara sådant här och det måste inte vara något obehagligt. Det kan ju även vara så att styrelsen tar tag i frågor som behöver utvecklas. Problemet för mig är att det kan jag inte veta något om.

Två av grundreglerna när jag investerar är att inte fatta beslut som leder till nya svåra beslut och att om jag inte förstår vad som driver värdet i ett bolag eller en aktiekurs, då är det oftast dags att stiga av. Doro brast i båda dessa delar.

Är det något jag ångrar i den här affären? Nja, jag analyserade bolaget relativt djupt våren 2015. Redan från början har jag sett både styrkor och svagheter i Doro. Möjligen var det dumt att jag inte stannade utanför aktien efter rapporten för ett halvår sedan. Jag gick tillbaka in när jag hoppades att problemen var lösta. Med facit i hand var det dumt. Möjligen var det dumt även sett från den information jag hade då.

Nåja. Just den här gången blev det en ok investering. Jag har köpt och sålt så mycket att det är svårt att exakt ange vilket innehav jag ska räkna avkastning på. Någonstans runt 25 procent gav det till slut. Mer exakt kan jag ange att den bidragit med en knappt en procentenhets avkastning till hela portföljen det gånga året. I och med att portföljen stigit cirka 14 procent samma period och jag har riktmärket att ha runt 15 aktier, så kan man väl säga att innehavet levererade lika bra som övriga. Gott så.

 

Några tankar för veckan som kommer

Veckan som kommer skriver jag alltid en krönika om i Nordnets veckobrev (vill du få brevet kan du klicka här). Min krönika domineras förstås av Feds räntebesked. Det intressanta är att FED, som vanligt, ligger över marknaden i sina prognoser för räntan nästa år. Hittills har det varit marknaden som fått rätt men det har berott på en envist störande omvärld runt den amerikanska ekonomin. Lättar det kan nästa år bli året då Fed faktiskt gör vad de säger. Det är knappast marknaden beredd på. Räkna med att språket spelar stor roll på onsdag. För vår del ligger vi fullinvesterade just nu, så jag räknar inte kortsiktigt med någon stor effekt men lite förhöjd beredskap har jag. Särskilt i våra bankaktier.

Förra veckobrevet till Nordnet och innan det på Shareville pekade jag på mina funderingar kring Clas Ohlson. Det sammanföll med en rekommendation i Dagens Industri och en i och för sig inte helt självklar rapport. Hur som helst blev uppgången 8 procent i veckan. Den finns i bakhuvudet men en annan aktie jag noterade kan vara ett intressantare köp.

Affärsvärlden nämnde i sin skvallerspalt att många tror att Mekonomen snart köps upp helt. Det är en intressant tanke. Tidningen tog dessutom upp aktien i sin modellportfölj. Kanske kan vara något att titta lite till på. En svårare affär jag tittar lite på är att åter köpa något i kontinentens banker. De verkar vara riktigt nära kopplade till vad som händer med räntan och där tror jag på en fortsatt om än långsam uppgång.

För att göra de här affärerna behövs finansiering. Troligen siktar jag i så fall på en sedan länga planerad nedjustering av innehavet i BMW samt kanske något från det större innehavet i Investor.

 

Affärsvärldens genomklappning

Usch, vilket år för portföljen från Affärsvärlden. Trist för den skickliga redaktionen men den viktigare frågan är förstås vad går det att lära sig?
 
Jag spelade schack på elitnivå under många år. Därifrån tar jag med mig värdet av att i grunden analysera partier, både egna och mästarnas. Det finns nog inget bättre sätt att lära sig hantverket än att vrida och vända på det. Förstås kombinerat med att skaffa sig egen skit under naglarna.
 
Av någon anledning analyseras fattade beslut mycket sällan när det kommer till investeringar. Gamla grafer gräver vi gärna ned oss i men att fundera på vad vi gjorde rätt, fel och kan lära oss – det är vi sämre på.

Så jag tar med mig erfarenheten från schacket och funderar på vad som gick fel för en av Sveriges tyngsta redaktioner. Det handlade det här inlägget på Molekylär Ekonomi om. Annars var veckans mest lästa inlägg ”Guldpriset fast i den sämsta av världar” medan min egen favorit var ”Det är ideologi inte post truth” om hur diskussioner om ekonomi fungerar numera.

Slutligen har jag läst en bok av en bloggkollega – Jan Bolmesson på mycket populära Rika Tillsammans. Det var en intressant exposé över behovet att bygga barn som är kompetenta att tänka själva. Läsvärd. Den kommer den 18 januari och då blir det en mer rejäl recension
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

 

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

 

Reklamen nedan är ett test – planen är att när jag fått ordning på det tekniska ta in lite reklam för att finansiera bloggande och vloggande.